Ranica na grliću materice – simptomi i prirodno lečenje

Mada mnoge žene misle da ranica na grliću materice nije alarmantan, niti ozbiljan problem, ona itekako može narušiti celokupno zdravlje. Iako se smatra da su sitne crvene mrlje potpuno bezazlene, to baš nije tako. One su odlična podloga za viruse koji mogu dovesti do karcinoma, koji se dosta teško leči.

Priroda nam i ovog puta nudi rešenje, koje se pre svega odnosi na dobru prevenciju u vidu pravilne ishrane i prirodnih preparata. Od bilja izdvajamo rusomaču i hajdučku travu, koji su dokazano delotvorni za lečenje ranice na grlicu materice prirodnim putem.

U nastavku saznajte kako da pripremite lekovite pripravke od i sprečite nastanak ozbiljnih komplikacija kajva je i rak grlića materice.

Koji su simptomi ranice na grliću materice

Gotovo 70 odsto žena u nekom trenutku svog života primeti crvene mrlje na grliću materice. One su najčešće od bledo-ružičaste pa do tamnije crvenkaste boje. Radi se o cilindričnom epitelu koji iz kanala grlića prelazi u spoljašnji, vaginalni deo, koji čini pločasto slojevito epitelno tkivo. 

Mnogi ginekolozi takvu promenu nazivaju jednostavno ranica na grliću materice, a ovaj termin postao je prihvaćen i među obolelim ženama – pacijentkinjama. Ipak, nije u pitanju nikakva rana, niti povreda, radi se o normalnoj pojavi, koja se uočava tokom redovnog ginekološkog pregleda.

Ove promene na grliću materice su uglavnom potpuno bezbolne i ne prate ih neki određeni simptomi. Ukoliko se oni ipak jave to su najčešće obilniji vaginalni sekret ili sitno krvarenje prilikom seksualnog odnosa.

Najčešće se crvenkaste mrlje javljaju u pubertetu, kao posledica pojačane hormonske aktivnosti jajnika. Zabluda je da se gotovo uvek javlja ranica na grliću materice posle porodjaja, i da je to glavni preduslov za nastanak navedenih promena.

Takođe mnogi smatraju da upotreba spirale u kontraceptivne svrhe ili povreda epitela na grliću utiče na ovu pojavu, što takođe nije utvrđeno.

Najbolja prevencija karcinoma je redovna kontrola kod ginkekologa

Većina izvora tvrdi da je ranica na grliću materice potpuno bezazlena pojava, te da ne zahteva lečenje. Stoga im žene često ne pridaju veći značaj, niti se uzbuđuju previše oko toga. Međutim, naizgled bezopasne crvene fleke mogu izazvati mnogo ozbiljnija oboljenja, uključujući i sam rak grlića materice. U tim slučajevima organizam pokušava da crveni epitel pokrije svetloružičastim. Tada mešanje dva tipa epitela može uzrokovati nastanak premalignih i malignih promena na grliću.

Zbog toga je veoma bitno najmanje jednom godišnje odlaziti ginekologu. On će nakon detaljnog pregleda ustanoviti ima li pravih razloga za zabrinutost i prepisaće vam pravovremenu terapije, ukoliko je potrebna.

ranica na grliću materice slike

Redovne kontrole od ključnog su značaja, jer su nažalost brojke neumoljive, statistički podaci nam otkrivaju mnogo toga.

Naime, u Srbiji svake godine 450 žena umre od raka grlića materice! Ovo opako oboljenje dijagonstikuje se godišnje kod 1.400 novih slučajeva. Otežavajuća okolnost je ta što na prvi pogled benigne promene na grliću materice često mogu biti prvi znak bolesti.

Stoga i  treba dodatno skrenuti na pažnju na važnost redovnih kontrola kod ginekologa, što između ostalog i mi činimo sa ovim tekstom. Povezano: šta je miom na materici

Kako se radi biopsija grlića materice

Dijagnoza se uspostavlja kolposkopijom, to jest pregledom vagine pod specijalnim mikroskopom. Samo tako se može jasno uočiti svaka ranica na grliću materice i bilo koja druga promena.

Primenjuje se i redovan PAPA test, s tim što se on ne može raditi tokom menstruacije niti najmanje dva dana nakon seksualnih odnosa. On se radi dve godine za redom, a ako rezultati pokažu da nema razloga za brigu, ponavlja se na svake tri godine.

S druge strane, ako svi ovi rezultati ukazuju na sumnjive promene, radi se obavezna biopsija.  U pitanju je bezbolna i laka procedura, koja se najčešće radi u lokalnoj anesteziji. Biopsijom će se utvrditi i najranije faze prekancerogenih promena. Veoma je značajna za dalji tok lečenja, koje je u početnim fazama i najuspešnije.

Poznato je da su promene na grliću materice bezazlene samo u početku, ali su sa druge strane odlična podloga za razmnožavanje bakterija i virusa. Upravo oni i mogu dovesti do zapaljenja i oštećenja tkiva.

U slučaju da postoji ranica na grliću materice koja krvari i to nakon seksualnih odnosa, gotovo je sigurno da postoji virusna infekcija. Ona u velikom broju slučajeva prethodi kanceru. Tada se PAPA test mora raditi na svakih 4-6 meseci, najčešće uz bris na prisustvo HPV virusa, koji se prenosi seksualnim putem. Zbog toga je vrlo važno da tokom polnih odnosa koristite adekvatnu zaštitu.

Kako izlečiti ranicu na grliću materice antibioticima

Žena se obavezno podvrgava biopsiji ako promene na grliću ne nestanu nakon godinu dana. Biopsija grlića se radi ako se promeni izgled ili se ustanovi prisustvo HPV virusa koji potencijalno može biti uzrok kancera.

zavisnosti od rezultata, ranica na grliću materice uspešno se može tretirati i lečiti antibioticima. Oni treba da uspostave ravnotežu između sukobljenih epitela – tada se promene spontano povlače.

Kada se primenjuje spaljivanje laserom?

U slučaju benignih promena,  može se uraditi spaljivanje ranice na grliću materice laserom. Nakon njega sluzokoža potpuno zarasta i oporavlja u roku od tri nedelje. Ove metode primenjuju se isključivo po odluci lekara specijaliste.

U težim slučajevima, primenjuje se konizacija, odnosno hirurško uklanjanje dela grlića materice. S tim što se tom zahvatu pribegava tek kada se druge metode lečenja ne preporučuju ili ne daju željeni efekat.

Pravilna ishrana sprečava karcinom

Naučnici sa Univerziteta Alabama u Birmingemu došli su do saznanja kako ishrana može odigrati važnu ulogu u nastanku endometrijalnog kancera.  U istraživanju je poređena ishrana žena koje su imale kancer materice i zdravih žena.

Pokazalo se da su one žene koje su najmanje jednom dnevno jele hranu bogatu beta- karotenom, imale samo 27 posto izgleda da obole od karcinoma. Sa druge strane osobe koje su unosile šargarepu, spanać, brokoli, dinju i zelenu salatu manje od jednom nedeljno, bile su pod velikim rizikom.

Jogurt, sir i ostale namirnice bogate kalcijumom takođe su znatno snižavale rizik.

Osim toga, istraživači s Univerziteta Ilinois u Čikagu došli su do zaključka da paradajz najverovatnije sprečava nastanak ranica na grliću materice. Poznato je da se ove prekancerske promene vremenom mogu razviti u rak. Oni su, naime, utvrdili da su žene s najvišim nivoima likopena (paradajz je njegov glavni izvor) imale pet puta manji rizik za oboljevanje.  Šanse za nastanak prekancerskog stanja u odnosu na osobe koje su u organizmu imali najniži nivo te materije su bile puno manje.

Dodaci ishrani koji smanjuju rizik od cervikalne displazije takođe su selen i vitamini A, B12, C i E.

Ranica na grliću materice lečenje biljem

Fitoterapeuti nam preporučuju da čim primetimo kako su promene na grliću materice prisutne preduzmemo neke osnovne korake u lečenju. Podrazumeva se tek nakon konsultacija sa lekarom. Tada možemo da pozovemo i lekovite biljke u pomoć. 

Na prvom mestu to su rusomača, kupina, hajdučka trava, neven, ranjenik, podubica i kopriva. Sve su to odlični su saveznici u uklanjanju ranica na grliću materice.  Čajne mešavine od tih biljaka ne primenjuju se samo oralno, već se njima grlić i ispira.

Čajevi od virka i macine trave isto tako se mogu koristiti za ispiranje vagine.

S druge strane, odličan izbor su i ulje i čaj od kantariona. Od njih se prave čuvene kantarion vaginalete.

Evo kako da najpre napravite čaj:

Kafena kašičica suvog cveta i lista biljke prelije sa 2 dl ključale vode. Procedi se nakon što odstoji 10 minuta. Onda se pomoću irigatora istisne u vaginu.

4 fenomenalne čajne mešavine

U pitanju je terapija fitoterapeuta koja se primenjuje 24 dana, sa 4 proverene čajne mešavine. Najefikasnija je ako se primeni na samom početku lečenja, kada ranica na grliću materice još nije uzrokovala maligne promene na sluznici.

Recepti:

  • Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela rusomače, lista kupine i lista i cveta hajdučke trave. Sipati u 1,2 I ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 časa van šporeta, zatim procediti i zasladiti domaćim medom. Piti po 2 decilitra pre doručka, ručka i večere, a ostatkom ispirati matericu pre spavanja.
  • Uzeti po dve kašike sitno iseckanog lista koprive, lista ranjenika i lista i cveta podubice. Sipati u litar tek ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata van šporeta, procediti i zasladiti medom. Piti po šolju i, a ostatkom izvršiti ispiranje vagine i materice pre spavanja.
  • Uzeti punu kašiku sitno iseckanog lista bokvice, nadzemnog dela rusomače, lista ranjenika, lista i cveta stolisnika i cveta nevena. Sipati u 1,2 I ključale vode. Poklopiti i ostaviti nek odstoji 2 sata, potom što bolje procediti i piti po šolju pre glavnih obroka, a ostatkom dobro ispirati matericu pre spavanja.
  • Kako bi se ranica na grliću materice sanirala u svojoj ranoj fazi uzmite po dve supene kašike sitno iseckanog lista virka, hrastove kore sa debljih grana i lista i cveta podubice. Usipajte u 1,2 Iitra provrele vode. Ostaviti poklopljeno najmanje 2 sata, procediti i popiti po šolju neposredno pred glavne obroke, a ostatkom čaja isprati vaginu pre spavanja.

Napomena

: recepti se primenjuju po 6 dana, a prilikom ispiranja koristi se mlaka tečnost, koja treba biti u vagini do 10 minuta. Cev irigatora i ulaz u vaginu treba prethodno namazati vazelinom, a ispiranje vršite van menstrualnog ciklusa, svakog drugog dana.  Obavezno idite na redovne kontrolne preglede, kako bi vaš lekar utvrdio da li se ranica na grliću materice povukla.

Aloja, med i vino kao prevencija karcinoma

Ruska narodna medicina

daje nam ovu čuvenu biljnu mešavinu. Ona se može koristiti čak i u slučaju raka grlića materice.

Postupak pripreme:

  • Uzmite 300 g sveže aloje, koja nije mlađa od jedne niti starija od pet godina. Pet dana pre upotrebe biljku ne treba zalivati. Listove  sameljite u mašini za meso.
  • Tome pridodajte 250 grama vodopije (cikorije), 400 grama kvalitetnog prolećnog meda zajedno sa saćem.
  • Dodajte 0,7l domaćeg crnog vina i pola litre čistog alkohola. Sve to promešajte i sipajte u tamiju bocu, čvrsto je začepite i ostavite nek odstoji pet dana na što mračnijem i hladnijem mestu.
  • Za to vreme ocediće se onoliko tečnosti koliko je potrebno za 7 dana. Ostatak ostavite nek stoji u tamnoj boci na mračnom i hladnom mestu.

Doziranje ruskog leka i trajanje terapije

Procedura se ponavlja svake nedelje, a jedna kura lečenja traje najduže 60 dana u godini. Prvih pet dana uzima se tri puta na dan po kašičica pre jela, a nakon toga triput dnevno po kašika, takođe sat vremena pre jela.