simptomi ranice na grliću

Ranica na grliću materice simptomi i lečenje

Mada mnoge žene misle da ranica na grliću materice nije alarmantan,niti ozbiljan problem, ona itekako može narušiti celokupno zdravlje. Iako se smatra da su sitne crvene mrlje potpuno bezazlene, one su odlična podloga za viruse koji mogu dovesti do karcinoma, koji se dosta teško leči.

Priroda nam i ovog puta nudi rešenje, koje se pre svega odnosi na dobru prevenciju. Od bilja izdvajamo rusomaču i hajdučku travu, koji su dokazano delotvorni za lečenje ranice na grlicu materice prirodnim putem. U nastavku saznajte kako da pripremite ove lekovite pripravke kod vaše kuće..

Koji su simptomi ranice na grliću materice

Gotovo 70 odsto žena u nekom trenutku svog života primeti crvene mrlje na grliću materice, koje su najčešće od bledo-ružičaste pa do tamnije crvenkaste boje. Radi se o cilindričnom epitelu koji iz kanala grlića prelazi u spoljašnji, vaginalni deo, koji čini pločasto slojevito epitelno tkivo. 

Mnogi ginekolozi takvu promenu nazivaju jednostavno ranica na grliću materice, a ovaj termin postao je prihvaćen i među obolelim ženama – pacijentkinjama. Ipak, nije u pitanju nikakva rana, niti povreda, radi se o normalnoj pojavi, koja se uočava tokom redovnog ginekološkog pregleda.

Ove promene na grliću materice su uglavnom potpuno bezbolne i ne prate ih neki određeni simptomi. Ukoliko se oni ipak jave to su najčešće obilniji vaginalni sekret ili sitno krvarenje prilikom seksualnog odnosa.

Najčešće se crvenkaste mrlje javljaju u pubertetu, kao posledica pojačane hormonske aktivnosti jajnika. Zabluda je da se gotovo uvek javlja ranica na grliću materice posle porodjaja, i da je to glavni preduslov za nastanak navedenih promena.

Takođe mnogi smatraju da upotreba spirale u kontraceptivne svrhe ili povreda epitela na grliću utiče na ovu pojavu, što takođe nije utvrđeno.

Najbolja prevencija je redovna kontrola kod ginkekologa

Većina izvora tvrdi da je ranica na grliću materice potpuno bezazlena pojava, te da ne zahteva lečenje, pa im žene često ne pridaju veći značaj, niti se uzbuđuju previše oko toga. Međutim, naizgled bezopasne crvene fleke mogu izazvati mnogo ozbiljnija oboljenja, uključujući i sam karcinom. U tim slučajevima organizam pokušava da crveni epitel pokrije svetloružičastim, a mešanje dva tipa epitela može uzrokovati nastanak premalignih i malignih promena na grliću.

Zbog toga je veoma bitno najmanje jednom godišnje odlaziti ginekologu, koji će nakon detaljnog pregleda ustanoviti ima li pravih razloga za zabrinutost i prepisati vam pravovremenu terapije, ukoliko je potrebna.

ranica na grliću materice slike

Redovne kontrole od ključnog su značaja, posebno jer statistički podaci govore da u Srbiji svake godine 450 žena umre od raka grlića materice, dok se opako oboljenje dijagonstikuje kod njih 1.400, a na prvi pogled benigne promene na grliću materice često mogu biti prvi znak bolesti.

Stoga i  treba dodatno skrenuti na pažnju na važnost redovnih kontrola kod ginekologa, što između ostalog i mi činimo sa ovim tekstom. Povezano: šta je miom na materici

Kako se radi biopsija grlića materice

Dijagnoza se uspostavlja kolposkopijom, to jest pregledom vagine pod specijalnim mikroskopom kada se i može jasno uočiti svaka ranica na grliću materice i bilo koja druga promena.

Primenjuje se i redovan PAPA test, s tim što se on ne može raditi tokom menstruacije niti najmanje dva dana nakon seksualnih odnosa. On se radi dve godine zaredom, a ako rezultati pokažu da nema razloga za brigu, ponavlja se na svake tri godine.

S druge strane, ako svi ovi rezultati ukazuju na sumnjive promene, radi se obavezna biopsija.  U pitanju je bezbolna i laka procedura, koja se najčešće radi u lokalnoj anesteziji, ona će utvrditi i najranije faze prekancerogenih promena, te je veoma značajna za dalji tok lečenja, koje je u početnim fazama i najuspešnije.

Poznato je da su promene na grliću materice bezazlene samo u početku, ali su sa druge strane odlična podloga za razmnožavanje bakterija i virusa, koji mogu dovesti do zapaljenja i oštećenja tkiva.

U slučaju da postoji ranica na grliću materice koja krvari i to nakon seksualnih odnosa, gotovo je sigurno da postoji virusna infekcija, koja u velikom broju slučajeva prethodi kanceru. Tada se PAPA test mora raditi na svakih 4-6
meseci, najčešće uz bris na prisustvo HPV virusa, koji se prenosi seksualnim putem, zbog čega je vrlo važno da tokom polnih odnosa koristite adekvatnu zaštitu.

Kako izlečiti ranicu na grliću materice antibioticima

Žena se obavezno podvrgava biopsiji ako promene na grliću ne nestanu nakon godinu dana, obavezno se radi ako se promeni izgled ili se ustanovi prisustvo HPV virusa koji potencijalno može biti uzrok kancera.

zavisnosti od rezultata, ranica na grliću materice uspešno se može tretirati i lečiti antibioticima, koji treba da uspostave ravnotežu između sukobljenih epitela – tada se promene spontano povlače.

Kada se primenjuje spaljivanje laserom

Može se izvršiti i spaljivanje ranice na grliću materice laserom, nakon čega sluzokoža potpuno zarasta i oporavlja u roku od tri nedelje. Ove metode primenjuju se isključivo kada se radi o benignom stanju. U težim slučajevima, primenjuje se konizacija, odnosno hirurško uklanjanje dela grlića materice, s tim što se tom zahvatu pribegava tek kada se druge metode lečenja ne preporučuju ili ne daju željeni efekat.

Ranica na grliću materice lečenje biljem

Fitoterapeuti nam preporučuju da čim primetimo da su promene na grliću materice prisutne, nakon obaveznih konsultacija sa lekarom, pozovemo i lekovite biljke u pomoć. 

Na prvom mestu to su rusomača, kupina, hajdučka trava, neven, ranjenik, podubica i kopriva odlični su saveznici u uklanjanju ranica na grliću materice.  Čajne mešavine od tih biljaka ne primenjuju se samo oralno, već se njima grlić i ispira.

Čajevi od virka i macine trave isto tako se mogu koristiti za ispiranje vagine. S druge strane, odličan izbor su i ulje i čaj od kantariona – on se spravlja tako što se:

Kafena kašičica suvog cveta i lista biljke prelije sa 2 dl ključale vode. Procedi se nakon što odstoji 10 minuta, a onda se pomoću irigatora istisne u vaginu.

Četiri fenomenalne čajne mešavine 

U pitanju je terapija fitoterapeuta koja se primenjuje 24 dana, sa 4 proverene čajne mešavine. Najefikasnija je ako se primeni na samom početku lečenja, kada ranica na grliću materice još nije uzrokovala maligne promene na sluznici.

Evo i recepata:

  • Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela rusomače, lista kupine i lista i cveta hajdučke trave. Sipati u 1,2 I ključale vode. Ostaviti poklopljeno dobra 2 časa van šporeta, zatim procediti i zasladiti domaćim medom. Piti po 2 decilitra pre doručka, ručka i večere, a ostatkom ispirati matericu pre spavanja.
  • Uzeti po dve supene kašike sitno iseckanog lista koprive, lista ranjenika i lista i cveta podubice. Sipati u litar tek ključale vode, ostaviti poklopljeno dobra 2 sata van šporeta, procediti i zasladiti kvalitetnim medom. Piti po šolju i, a ostatkom izvršiti ispiranje vagine i materice pre spavanja.
  • Uzeti punu supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice, nadzemnog dela rusomače, lista ranjenika, lista i cveta hajdučke trave i cveta nevena. Sipati u 1,2 I ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, potom što bolje procediti i piti po šolju pre doručka, ručka i večere, a ostatkom dobro ispirati matericu pre spavanja.
  • Da bi se ranica na grliću materice sanirala u svojoj ranoj fazi uzmite po dve supene kašike sitno iseckanog lista virka, hrastove kore sa debljih grana i lista i cveta podubice. Usipajte u 1,2 Iitra provrele vode. Ostaviti poklopljeno najmanje 2 sata, procediti i popiti po šolju neposredno pred glavne obroke, a ostatkom čaja isprati vaginu pre spavanja.

Važna napomena: recepti se primenjuju po 6 dana, a prilikom ispiranja koristi se mlaka tečnost, koja treba da bude u vagini do 10 minuta. Cev irigatora i ulaz u vaginu treba prethodno namazati vazelinom, a ispiranje vršiti van menstrualnog ciklusa, svakog drugog dana.  Obavezno idite na redovne kontrolne preglede, kako bi vaš lekar utvrdio da li se ranica na grliću materice povukla.

REKLAME:
Sponzorisani linkovi: