Cikorija biljka koja će vas oduševiti svojom lekovitošću

Zanimljivo je koliko samo samo potcenjujemo bilje koje raste u našoj neposrednoj blizini. Jedna od takvih je definitivno cikorija. Ova sjajna biljka neverovatnih mogućnosti poslužila je u mnogim kriznim vremenima.

Sigurno znate za njen koren, čiji je prah često služio kao zamena za kafu, ali se i svi drugi njeni delovi koriste. Poznata je i kao deo salata, potom u čajevima, maskama i kao lek za mnoga zdravstvena stanja.

Cikorija biljka uspešno rešava probleme sa varenjem, ublažava bolove od artritisa, čisti jetru i unapređuje imuni sistem.

Na koje sve načine možete iskoristiti ovu lekovitu biljku saznaćete u tekstu koji sledi. Pripremili smo vam pregršt recepata kako biste izvukli ono najbolje iz ove jednostavne biljčice.

Šta je biljka cikorija i kako da je prepoznate

U pitanju je zeljasta, dvogodišnja biljka sa dubokim korenom. Divlja verzija ove travke može proizvesti duge i razgranate korenove. Pre toga, prvo formira cvetove nalik na maslačku samo plave boje. Listovi su kovrdžavi i okružuju biljku.

Veliki plavi cvetovi se pojavljuju od jula do septembra. Poznati su po tome što se otvaraju u podne i zatvaraju kada je loše vreme ili kada pada kiša. Cela biljka je prekrivena tankim slojem bele smole.

Odlikuje je i pomalo gorak ukus koji nestaje kako se koren suši i melje. Vadi se u jesen, potom se koren čisti i seče na manje komade te suši.

Postoji zaista mnogo sorti ove biljke, ali je najpoznatija ona sa plavim svetovima i dubokim belim korenom koji se suši i melje. Od toga nastaje dobro poznati prah koji se koristi kao kafa.

Sigurno ste je sretali pokraj puteva, na livadama pa čak i u dvorištima. Može se gajiti i u saksijama gde od korena kasnije možete dobiti slasne listove. Ti slasni listovi poznati su kao radič. Na ovim prostorima, cikorija biljka je još poznata i kao vodopija.

Najveća prednost cikorije jeste da su svi njeni delovi  sasvim jestivi i podjednako lekoviti. Od lista, preko cveta i korena.

Koren je ipak najupotrebljiviji i ujedno najjačeg ukusa. Može dostići težinu i do pola kilograma.

cikorija biljka za najzdraviju kafu

Kako saditi cikoriju?

Vodopiju treba sejati rano, u prvoj polovini aprila. Seje se na dubini od 1 – 2 cm i ne zahteva posebno zemljište. Uspeva i u dubljim saksijama. Nakon sejanja treba stisnusti zemlju iznad semena. Ako se stvori pokorica treba je razbiti blagim udarcima motike ili lopatice.

Istorija cikorije kao leka

Nekada je koren služio kao opšte poznati lek protiv bolova u stomaku, budući da su to preporučivale antičke medicinske knjige. Tradicionalno se listovi cikorije pa i njen koren koriste kao biljni lek za dijareju.

A sami listovi su se koristili i kao zavoji na infektivnim ranama.

Još 1400. godine u Skandinaviji, cikorija kao biljni lek se koristila za povećanje apetita i ubrzavanje varenja.

Šta sve vodopija sadrži od lekovitih sastojaka?

Cela biljka je prebogata vitaminima i mineralima, a sam koren ima najveći udeo. Bogata je posebno snažnim vlaknastim probiotikom – inulinom kojeg ima 12 do 15 odsto u svežem korenu i 50 – 60 odsto u suvom korenu.

Cela biljka takođe sadrži šećere, posebno fruktozu, pektin, ulja, ali i gorke supstance koje nastaju od materije intubin.  Njen izvanredno lekoviti sastav zaseniće neke puno poznatije medicinske biljke.

Osim svega navedenog u velikoj količini prisutni su dragoceni tanini, mineralne soli kao i vitamini B,C,K, te fenolna kiselina. Upravo je to ono što cikoriju čini kafom.

Koje su sve prednosti cikorije za zdravlje

Pomaže ubrzano varenje

Zastupnici ove biljke se slažu da je podsticanje varenja najveća prednost koju cikorija biljka pruža.

Zbog čega je to tako?

U svom sastavu poseduje vrlo snažan probiotik – inulin kojI deluje još jače u kombinaciji sa bakterijama koje se nalaze u našem želudcu. I druge biljke imaju ovu materiju ali vodopija je sadrži u najvećoj meri.

Inulin takođe ima moć da izbalansira nivo kiseline u želudcu što može da pomogne onima koji imaju problem sa varenjem.

Snažan je antioksidant

Sve biljke sadrže fenole, a to ujedno znači da su bIljke odlični saveznici u borbi protiv toksina u organizmu. Koren cikorije je posebno bogat fenolima što ga čini snažnim antioksidantom.

Samo 300 mililitara kafe od vodopije reguliše krvnu sliku, a već posle nedelju dana telo je oslobođeno of toksina. Ujedno i zaštićeno od stresa.

Odličan saveznik u borbi protiv infekcija

Koren cikorije, a naročito njegov ekstrakt ima svojstvo da se odlično bori protiv mikroorganizama, posebno gljivica i bakterija.

Studije su pokazale da kiseline koje se nalaze u cikoriji štite telo od bakterija koje unosimo i koje se nalaze ustima. Isto svojstvo se pripisuje i kada je u pitanju borba protiv gljivica-naročito kandida.

Pojedini tvrde da je napitak od cikorije moćan u borbi protiv malarije.

Poboljšava imuni sistem

Budući da u sebi već ima snažan arsenal za borbu protiv infekcija i mIkroorganizama, u isto vreme je idealan lek za poboljšanje imunog sistema.

Polifenoli su posebno zaslužni za borbu protiv snažnijih infekcija, pa čak i težih bolesti. Stoga se cikorija kao lek protiv kancera već godinama koristi u alternativnoj medicini. Fitoterapeuti tvrde da se odlično bori sa malignitetima u ranoj fazi.

Čisti i održava jetru zdravom

Bubrezi i jetra su glavni detoksicioni kanali u našem telu. Zbog toga je važno održavati ih zdravim i efikasnim. Zdravstveni benefiti korena cikorije uključuju upravo negu i poboljšanje tih kanala. Stari Egipćani su čak cikoriju koristIli kako bi pročistIli krv.

Sušeni koren vodopije se koristi i kao prevencija protiv povišenog bilirubina zbog čega beonjače postaju žute. Sve to je posledica smanjenja crvenih krvnih zrnacakoji ostaju u jetri. Uobičajeno, jetra se oslobađa bilirubina zajedno sa starim krvnim zrncima koji umiru.  Cikorija biljka utiče na kvalitet tog procesa i štiti jetru od takve pojave.

Detoksikuje i jača organizam

Napitak od cikorije je odličan borac za povećanje apetita i stimulisanje varenja. Čaj umiruje i ublažava boljke.

Osim toga, cIkorija kao lek je poznata i u lečenju kamena u bubregu, uvećanja jetre i upale urinarnog trakta.

Štiti srce i ublažava bolove

Koren cikorije zajedno sa inulinom u njemu pomaže i u smanjenju lošeg holesterola. On potencijalno može izazvati srčane napade, pa čak i moždani šlog Inulin smanjuje krvni pritisak koji može da nastane od lošeg holesterola.

Smanjuje bol od artritisa

Reuma i artritis kao i bolovi koji prate ove bolesti se takođe mogu ublažiti napitkom ili kafom od cikorije. Višebrojne studije su potvrdile – vodopija uspešno ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Ova informacija i ne čudi jer njena antiinflamatorna svojstva su više puta potvrđena u praksi. Isto tako napitak uspešno deluje protiv glavobolje i upale mišića.

Cikorija za mršavljenje je odličan izbor u dijetama

Po tvrdnjama fitoterapeuta, ova biljka pomaže u gubljenju kilograma, na potpuno prirodan način.

Osim inulina, cikorija biljka sadrži i oligofruktozu, šećer kojI može biti idealan saveznik u borbi za mršavljenje. Sam inulin je probiotik, ali i vlaknasta materija koja reguliše apetit.

Inulin je taj koji daje osećaj sitosti, a da istovremeno ne podiže šećer u krvi. Kalorije su takođe isključene. Razlog više da uključite cikorija kafu  kao redovni jutarnji ritual umesto one obične.

I to nije sve.

Frukto-oligosaharidi potpomažu razvijanje dobrih bakterija kojI crevima olakšavaju oslobađanje od toksina. Ne moramo dodavati da ova aktivnost creva takođe podstiče varenje i dugoročno donosi rezultat u smanjenju kilaže.

Blagi je laksativ – potpuno neškodljiv za želudac i creva

Inulin drži pod kontrolom i problem opstipacije budući da deluje i kao blagi laksativ. Stoga slobodno upotrebljavajte ovu lekovitu biljku, ako patite od zatvora stolice.

Rešite se stresa i anksioznosti pomoću cikorije

Ova biljka je zapravo prirodni blagi sedativ koji rešava anksioznosti i opušta um i telo. Studije su utvrdile da ekstrakt cikorije deluje blagonaklono na nervni sistem. Osobe koje boluju od nervnih bolesti mogu računati da će napitak vodopije ublažiti njihove bolove.

Osim toga, čaj od vodopije je zdravija alternativa pilulama za spavanje. Uz to, smanjenje stresa i anksioznosti može preventivno uticati na mogućnost srčanih oboljenja, hormonskih poremećaja, nesanice i ubrzanog starenja.

Kako se pravi cikorija kafa

Sećate se čuvene Frankove Divka kave? Ovo je ujedno i najpoznatiji napitak od cikorije na ovim prostorima, a može se i danas kupiti. Ono što razlikuje vodopijinu kafu od obične jeste izostanak kofeina, ali je sve drugo nalik crnom popularnom napitku.

Sa druge strane, cikorija kafa je umnogo zdravija varijanta koja ne podstiče zavisnost. Dovoljno je uzimati 3-5 g ovog napitka na dan i možete zaboraviti na umor i malaksalost.

Sastojci za napitak:

1 Kašika praha od cikorije,
2 šolje vode.

Priprema:

Kafa od cikorije najbolje se pravi u francuskoj presi ili moka potu. U slučaju francuske prese, sipajte kafu u donji deo. Zatim je prelijte vrućom vodom i pritisnite presu dok se dobro ne isfiltrira kafa. Neka stoji 5 minuta pre konzumiranja. Zasladite omiljenim prirodnim zaslađivačem po želji.

Kako nastaje kafa od cikorije?

U preradi se koren cikorije prži, pa se voćni šećer karamelizuje i potom melje. U tom procesu inulin, masti, belančevine i eterična ulja daju aromu i pomalo gorak ukus.

Kako napraviti savršen jutarnji napitak

Sastojci:

1 supena kašiče korena maslačka,
1 supena kašika praha od cikorije,
Dve šolje vode,
Malo kokosovog ulja,
Komadić kosovog putera.

Priprema kafe nije komplikovana:

Koristite francusku presu i obe bIljke stavite na dno prese i prelijte kipućom vodom. Neka odstojI 4-5 minuta pre nego što pritisnete presu. Dodajte tečnost i kokosovo ulje u blender, dodajte i kokosov puter i uživajte u zdravom kremastom napitku.

Ukusna cikorija salata za okrepljenje

U drugoj godini cvetanja, nakon korena, ova biljka daje i mesnate masivne listove od kojih se pravi čuvena cikorija salata. Ukus podseća na zelenu salatu, a boja listova ide od žuto zelene do ljubičasto bele.  Savršeno će okrepiti vaš umorni organizam.

kafa od cikorije recept

Gde sve možete kupiti cikorijinu kafu i čaj

Ekstrakt cikorije koji se koristi za napitke košta u proseku 130 dinara za 200 grama.

Osim same vodopije u kombinaciji za napitke možete kupiti mix raži i ječma uz cikoriju. Naćićete ih po ceni od 270 rsd za 180 grama.

Jedna od najpoznatijih na ovom prostoru, Frankova kavovina važi ujedno i za najkvalitetnIju. Ona se može se pronaći po ceni od 210 dinara.

Ovu zamensku biljku za kafu možete pronaći u svim internet i fizičkim prodavnicama zdrave hrane.

Nuspojave i mere opreza?

Pošto je ipak reč o blagom laksativu oni sa slabijim stomakom bi trebalo obratiti pažnju na vreme i količinu konzumiranja ovog napitka.

Kada su u pitanju zdravstvene mere opreza, ne postoje naučnI dokazi koji tvrde štetno dejstvo ove biljke. Ipak, cikorija se ne preporučuje trudnicama zbog svojstva koji može izazvati prevremene trudove.

Da rezimiramo...

Cikorija biljka  je dostupna, povoljna, lekovita i ukusna – Sve su to benefiti biljke koju danas toliko potcenjujemo i zanemarujemo. Priroda nam je ipak dala sve i to treba iskoristiti.

Preporučili bih vam i naš nedavno objavljen članak o lekovitoj slačici.