Mezoterapija lica za zategnutu kožu u zrelom dobu

Što smo stariji to više želimo prikriti naše godine. Težnja za mladim, čistim i jedrim licem je prisutna kod mnogih žena, zato pribegavamo kremama još u dvadesetim godinama. No, kreme nisu uvek od pomoći, koža, zapravo, upija mali postotak svih materija koje se u njima nalaze. Zato je pravo rešenje mezoterapija lica ili tela, ukoliko želite blistavu i sjajnu kožu, bez celulita.

U tekstu ćemo govoriti o dve osnovne vrste mezoterapije, te ćete moći sami odlučiti koja vam najviše prija. Nastavite sa čitanjem a mi vam obećavamo odgovore na najčešće nedoumice koje možete imati oko ovog čudesnog metoda podmlađivanja kože.

Šta je zapravo mezoterapija?

Mezoterapija lica  je tretman kože koji je već neko vreme vrlo popularan u svetu. Ovo je medicinska procedura gde u kožu ubrizgavaju razne hranljive supstance koje je čine sjajnom, blistavom, podmlađenom i zategnutom.

Ovim tretmanom se mogu baviti samo doktori medicine koji imaju posebnu licencu za bavljenje tom procedurom podmlađivanja. Dakle, mezoterapiju radite kod lica koje je za to obučeno, kako ne biste pogoršali stanje vaše kože.

Naime, ovakvo podmlađivanje kože postoji već poprilično dugo, ali ne u obliku u kom se danas koristi. Najpre su mezoterapiju dobijali sportisti. Kokteli su se ubrizgavali u njihovu kožu radi smanjenja bolova. Tek malo kasnije je primećeno kako ovaj metod može biti vrlo dobar i estetski.

Tada je ovaj antiage tretman procvetao i danas je prilično popularan, a kod nekih stanja kože čak i neophodan.

Veoma je tražena  mezoterapija lica  i tela (najčešće u predelu butina, dekoltea, stomaka i vrata). Isto tako ona se sasvim uspešno obavlja i na kosi.

Tretman koži vraća elastin koji se vremenom postepeno gubi. Mezohijaluron je bitni sastojak koktela koji se ubrizgavaju. On pomaže kod uklanjanja bora i čini kožu jedrom i osveženom.

Kokteli sa kolagenom su odlični za uklanjanje ili ublažavanje celulita. Naravno za veće efekte će vam biti potrebno više poseta doktoru.

Kada se odlučite na ovaj tretman morate najpre napraviti izbor između standardne procedure, koja se izvršava sa iglama. Druga vrsta je elektroporacija tj. mezoterapija lica bez igle.

šta je mezoterapija lica

Podmlađivanje lica sa i bez igle

Morate znati kako ne postoji samo jedan jedini način na koji se ovaj tretman može obavljati. Dakle može se obavljati mezoterapija lica sa iglicama ili bez njih.

Tradicionalni metod je onaj  sa iglicama, gde se bukvalno sadržaj šprica ubrizgava u kožu. Proces nije bolan, ali nije ni previše prijatan, možete osetiti blago peckanje. Verovatno će biti i par kapi krvi, ali ne brinite, to će odmah zarasti.

Nakon tretmana sa iglom može doći i do oticanja kože. Nije to ništa neobično, to znači kako koža prima i reaguje na hranljive supstance. Neki kokteli sami po sebi peku, pa će neprijatnost biti malo veća. No, sve to će prestati par sati nakon tretmana.

Ipak, mnogi se plaše iglica i to sprečava potencijalne klijente na odzak na tretman, te je osmišljena mezoterapija lica bez igle ili ti elektroporacija. Ovakvo podmlađivanje kože je sasvim bezbolno i nakon njega nema mogućnosti od nastanka otoka. Samo će se pojaviti crvenilo i osećaj da lice bridi. Ovo nestaje nakon sat, dva od tretmana.

Razlog tome je što se kod elektroporacije koristi aparat koji funkcioniše tako što zagreva kožu. Ta procedura prouzrokuje otvaranje pora, tek onda se u nju dodaju hranljivi kokteli. Prilikom zagrevanja kože možete primetiti peckanje, ali kada se ona navikne nećete osećati neprijatnost.

Mnogi preporučuju elektroporaciju pre nego mezoterapiju sa iglama, baš zbog toga što je ona sasvim neinvazivna. Rezultati i jedne i druge terapije su prilično vidljivi već posle par tretmana, te se sami odlučite za onu za koju smatrate najprijatnijom.

Kome je ovaj tretman lica preporučen?

Neophodan je svima sa lošim kvalitetom kože, ali ne tolikom lošim gde vam je odlazak dermatologu preko potreban. Dakle, mezoterapija lica bi za vas bilo odlično rešenje ukoliko imate bore, opuštenu i izuzetno masnu ili suvu kožu.

Mnoge devojke već u svojim dvadesetim godinama mogu primetiti prve nabore, najčešće su to one na čelu ili oko očiju, takozvane „bore smejalice“. Već tada mnoge od njih kreću sa antiage kremama i drugim kremama protiv bora.

Ipak, pored svih krema, one ipak nekako pronađu put i sa godinama postaju sve vidljivije. Pogotovo su uočljive kod devojaka i žena koje ne obraćaju posebnu pažnju na lice i koje imaju takvu genetiku. A kada se bore jednom pojave vrlo teško ih se možete otarasiti.

Sledeći problem pored bora koji primećujete, takođe, sa godinama jeste sve veća labavost kože. Njena prirodna rastegljivost sve više popušta, zbog sve sporije proizvodnje kolagena u organizmu.

Usled loših životnih navika možete primetiti i neujednačen ten na licu. To se najčešće dešava sa pušačima, kojima se inače brže stvaraju bore i podočnjaci. Lice im, takođe, dobija nezdrav, žućkasto-sivkasti ten. Činjenica je da ljudi koji puše cigarete stare brže, to se, naravno, odražava i na njihovu kožu, kosu i zube.

Spavajte barem 7-8 sati po noći

Starenje lica mogu ubrzati i godine hronične neispavanosti. Zbog brzog života, umora od posla, brige oko dece i novčanih problema je sasvim normalno već u kasnim dvadesetima imati podočnjake. Morate biti majstor za šminku ukoliko ih želite sasvim prikriti.

Ako imate problema sa nespavanjem, saznajte kako da zaspete brzo i lako.

Jeste li znali kako mozoterapija lica može dugoročno otkloniti sve ove probleme. Donja granica je niska, možete početi sa tretmanom čim primetite prve bore.

Ova terapija ne utiče negativno na organizam, već sasvim suprotno, zato su loše posledice retke. U kožu se ubacuju supstance koje su hranljive, dakle vitamini i aminokiseline koje se ne mogu sasvim apsorbovati putem krema. Ovo je samo način kojim direktnije izlažete lice tim supstancama.

Nikad nije kasno za mezoterapiju lica koliko god godina imali. Ona će vašu kožu podmladiti, ali nemojte očekivati čuda, žena od šezdeset i više godina ne može imati lice kao tridesetogodišnjakinja. Ovakav oblik terapije može ublažiti bore i osvežiti lice, te se preporučuje ženama, kao i muškarcima u svim godinama.

Kako se to tačno radi elektroporacija?

Odaberite polikliniku u kojoj nameravate podmladiti vaše lice. Budite sigurni u stručnog lekara koji će vršiti tretman, on mora biti licenciran. Prostor u kome se obavlja mezoterapija lica mora bi ti čist i sterilan, kako ne bi došlo do potencijalnih infekcija. Dakle, najpre se raspitajte o poliklinici, pa se tek onda upustite u čitav proces.

Bitno je i znati je li vaš doktor sam pravi koktele, što je svakako najpreporučljivija opcija. Neki lekari imaju praksu davanja istog koktela svima, tako nikada ne možete znati kako će ga vaša koža primiti i hoće li efekti biti dovoljno izraženi. Nije svaka koža ista, tako ni svaki koktelčić koji se ubrizgava u nju ne bi trebao biti isti.

Na zakazanu terapiju nemojte otići našminkani, jer se ona mora svakako skinuti. Isto tako ni ostatak dana i par narednih se nemojte šminkati. Dajte licu vremena na privikavanje na nove materije koje su u njemu.

Pre samog početka terapije lice će vam biti očišćeno tonikom, a nakon toga se stavlja maska za piling lica. Ona sadrži sastojke koji imaju za cilj da kožu očiste i prirpeme za sam tretman mezoterapije.

Drugi način kojim se može otkloniti sebum sa lica jeste piling kiseonikom koji je pod pritiskom, što predstavlja još jednu metodu pilinga. Kiseonik nije dobar samo za čišćenje lica, već i za ubrzavanje cirkulacije na predelu tela koji će biti tretiran.

Nakon toga kod standardne terapije (mezoterapija lica iglicama) se kreće sa ubrizgavanjem koktela iglama. Ne brinite, proces nije bolan, iako se može pojaviti malo krvi. Ovaj bol se upoređuje sa ubodom komaraca, dakle, nije ništa strašno.

Igle su obično dugačke oko 4 milimetara kada se radi mezoterapija lica. A kada se radi na telu, onda igllice moraju biti nešto duže kako bi mogle prodreti kroz deblji sloj kože, te je njihova dužina 11 milimetara.

Koji je sastav koktela koji se ubrizgava?

Pa hajde da vidimo šta se to sve nalazi u čudesnim koktelima koji se koriste u mezoterapiji.

Treba napomenuti kako ne postoji jedna jedinstvena formula koktela. Mnogi doktori čak i sami prave supstance po svakom pacijentu pojedinačno. To je definitivno i najbolje jer jednoj mladoj osobi sa jedrom kožom nije potreban isti tretman kao ženi od šezdeset godina. Čak štaviše takva mezoterapija lica može samo naštetiti koži.

Ono što je najmagičnije kada je u pitanju podmlađivanje lica mezoterapijom jesu upravo kokteli. Mnoge zanima koji je njihov sastav. Uglavnom, oni se sastoje od vitamina (konkretno A, B, C, E i K), aminokiselina, hijaluronske kiseline, minerala.

U neke se, ako je to potrebno, ubacuju i supstance za topljenje masti, ili za poboljšanje cirkulacije, elkarnitin, oligoelementi. Ovo se naročito preporučuje ukoliko se želite otarasiti dosadnog podbradka ili pomorandžine kore (celulita).

Kako se izvodi mezoterapija kose?

Muškarci kao i žene sa godinama imaju sve više problema sa kosom. Tu muškarci ipak prednjače, što zbog genetike, što zbog viška testosterona. Zato se oni najčešće mogu videti na mezoterapiji kose. Ovaj tretman je odlično rešenja za obnavljanje proređenog vlasišta.

Dakle, mezoterapija može pomoći kosi u njenom rastu, ubrzati rast i podstaći stvaranje nove kose i tako popuniti rupe na potiljku.

Mezoterapija kose predstavlja sličan postupak kao i kod standardne mezoterapije lica ili tela, s tim što je sastav koktela malo drugačiji. Razlog tome je što vam kod ovog tretmana nije cilj poboljšavnje kvaliteta kože na glavi, već same kose.

Terapija se isto izvodi mikroiglama ubrizgavanjem koktela. U sastavu tih koktela se nalaze aminokiseline, enzimi i koenzimi, cink, pantenol, minoksidil, biotin i azelaična kiselina. Svi ovi sastojci pojedinačno, a pogotovo kombinovani zajedno se jako dobro odražavaju na kosu.

Nemojte verovati u čuda i očekivati da će se kosa zgusnuti već nakon prvog tretmana. Naime, potrebno ih je čak 10 kako biste primetili prve ozbiljne rezultate. Ipak, ono što je sigurno jeste veliki procenat sigurnosti u dolazak rezultata. Već nakon dva meseca primetićete značajne promene na kosi.

Prednost mezoterapije u odnosu na presađivanje kose jeste u bržim efektima, pa čak i za duplo. No i jedan i drugi vid tretiranja kose jeste uspešan i zapravo najbolje funkcionišu ukoliko se zajedno kombinuju. Možda će vam doktor i preporučiti mezoterapiju nakon presađivanja kose, kako bi se proces ubrzao.

Naravno, ne morate ići na mezoterapiju kose samo ako se borite sa gubitkom vlasi. Ona je preporučljiva i ukoliko želite podstaći njihov brži rast, ili ukoliko vam je kosa suva, izlomljena i prilično oštećena. Ipak, tretman će delovati samo na kosu koja tek raste.

Mezoterapija lica pre i posle (iskustva)

 

Već čitavu deceniju imam ogromne kese ispod očiju kojih nikako ne mogu da se otarasim. Ne pomaže ni šminka ni drugi trikovi koje sam do sad probala. Dok nisam uštedela novac i odlučila se na podmlađivanje lica. Urađena mi  je mezoterapija podočnjaka u Beogradu, odradila sam osam tretmana. Nećete mi verovati ali crne vrećice ispod očiju se više uopšte ne primećuju. Izgledam deset godina mlađe.

Slavica 45

Mršava sam, mlada i lepo se hranim, ali verovatno zbog genetskih predispozicija se baš dosta patim sa celulitom. Meni je mezoterapija protiv celulita baš pomogla, ništa mi nije tako dobro uklonilo pomorandžinu koru sa butina. Drugi tretmani kao masaže samo privremeno otklone problem, dok ga ova terapija dugoročno rešava.

Anđelka 25

Celu svoju mladost sam bila ponosna na svoju dugu bujnu kosu, svako mi je zavideo. Međutim, uništila sam je farbanjem, peglanjem, blanširanjem, nema šta nisam radila. Proredila mi se poprilično. Otišla sam na 8 tretmana, ostalo mi je još dva, ali ja već vidim poboljšanje. Raste mi mala kosica na vrhu čela gde su ranije bili zalisci, presrećna sam.

Ivana, 36

Koliko košta tretman mezoterapijom – cena

Kada je u pitanju mezoterapija cena se na prvi pogled čini relativno visoka. A može delovati još više kada saberete svaki tretman, a preporučuje se od osam do deset. Definitivno nije mala stavka, te ovaj tretman protiv starenja nije za svačiji džep.  No, mnoge klinike su ovoga svesne zato pružaju akcije svojim korisnicima.

Tako recimo možete naći akciju kada mezoterapija lica hijaluronom košta 4900 dinara,  a njena cena je inače minimum 6000 rsd.  Ako se planirate rešiti bora, podočnjaka, treba vam zatezanje kože, svakako iskoristite ove promotivne cene.

Isto tako rade se i akcije za skup tretmana, gde dobijete obično paket od po tri terapije koje koštaju između 10 i 16 hiljada dinara. Kada se sve sabere, uz pomoć ovih promocija možete i duplo uštedeti.

Pojedinačna cena mezoterapija u Beogradu se kreće između 2500 i 11 000 dinara, zavisi koja vas konkretno zanima.

U manjim gradovima tretmani manje koštaju, zato kada je upitanju Novi Sad, cena mezoterapija  može biti nešto niža od ovog. Tu mezoterapiju lica možete uraditi za svega 3500 dinara kada je akcija u toku.

Kome mezoterapija lica nije preporučena  i koje su nuspojave?

Ukoliko imate problem sa aknama, u smislu da vam je dobar deo ili celo lice prekriveno njima, onda se vama ne preporučuje mezoterapija lica. Određeni sastojci mogu još više pogoršati već problematično stanje. Zato se najpre posavetujte sa vašim dermatologom o tome kako se rešiti ove bakterije. Obnavljajte, čistite i hidrirajte kožu lica sa preporučenim kremama i losionima.

Dalje, na ovaj tretman ne bi trebalo ići osobe sa kancerom, epilepsijom, a nije preporučljiva ni mezoterapija u trudnoći. Neki od sastojaka bi mogli pogoršati simptome bolesti ili izazvati komplikacije u drugom stanju.

Elektroporacija svakako nije preporučena za osobe sa ugrađenim pejsmejkerom.

Nuspojave do sada nisu zabeležene ako se poštuju pravila. Posle mezoterapije ne izlažite tretirani deo tela suncu, ako se to desi, mažite često kreme za sunčanje. Nemojte 24 sata dodirivati lice vodom, dok se koža ne smiri.

Kontraidikacija nema baš zato što je mezoterapija lica bez igle gotovo potpuno neškodljiva. Izvodi se sa prirodnim supstancama koje koži ne škode. Sastojci se ne razlikuju preterano od onih koji se nalaze u kremama koje svakodnevno koristite. Razlika je u tome što su efekti sa mezoterapijom jači i brži.

Ukoliko ste uvideli da vam ovakav tretman još uvek nije potreban postoji način postizanja dobrih efekata uz mnogo manje novca. Pročitajte tekst o dobrobitima koje ima pivski kvasac za lice.