Kako napraviti domaći sapun bez hemikalija

Kupovni sapuni su puni hemikalija, svi to dobro znamo. U njma su negujući sastojci kao što su prirodna ulja i puteri svedeni na minimum. Sve to ćete primetiti o po INCI listi koja se nalazi na poleđini ambalaže. Verujte to nije nikakva prirodna kozmetika, šta god pisalo na ambalaži. Ako vam je zdravlje prioritet rešenje je jednostavno – napravite sami prirodni domaći sapun bez štetne hemije.

Za pravljenje sapuna neće vam trebati puno sastojaka. Ovakav poduhvat je pre svega kreativan i zabavan, a kao krajnji rezultat dobićete fantasičan mirisni domaći sapun. U zavisnosti od svojih potreba i želja u njih možete dodati mnoštvo sastojaka za negu, prirodnih boja i mirisa (eterična ulja) i naravno glavni sastojak-ljubav.

Često ove prirodne sapune vezujemo naše bake koji nas vraćaju u prošlost. Njihovi  glavni sastojci su bili svinjska mast i kaustična soda. U nastavku teksta dodnosimo vam nekoliko ideja za izradu sapuna…

Osnovi recept za domaći sapun (uz kupovnu bazu)

Svi navedeni sastojci za pravljenje sapuna su vam lako dostupni. Njih osim što možete kupiti u prdavnicama zdrave hrane i apotekama i imate i online. Na par klikova se mogu poručiti.  Cena za pojedine sastojke varira od prodavca do prodavca ali nije velika razlika. Kilogram baze za sapun koštaće vas oko 650 dinara. Nešto od sporednih stvarčica verovatno već imate u svom domu (npr. med, kokosovo ili maslinovo ulje, kakao, paprika, peršun, glina…)

Sastojci:

 • Glicerinska baza sa sapun (možete je kupiti već obogaćenu prirodnim uljima).
 • Opcioni sastojci za negu (med, kokosov protein, kakao, glina…).
 • Opciona eterična ulja (lavanda, kamilica, kedar…)..
 • Alkohol (za spricanje preko sapuna, da se ne bi pojavili balončići).
 • Kalupi (najbolje silikonski iz kojih se sapuni najednostavnije vade).

Izrada sapuna – Određivanje promera sastojaka i sam proces je zaista jednostavan.

Glicerinsku bazu otopite na pari i dodajte sastojke kao što su biljna ulja i puteri, med, vitamin E, kafa, kakao…

Pripazite da masa ne bude pregusta.

Kada se smesa malo prohladi, ali ne i skroz stegne, dodajte eterična ulja (na 200 grama baze otprilike 4-5 kapljica eteričnog ulja po izboru).

Boja za sapun kako je izabrati

Što se tiče bojenja računajte na to da će neki sastojci koji ste prethodno umešali već prirodno obojiti sapun. U svakom slučaju možete dodati kupovne boje i mica prah

Boju sapuna birajte po svom ukusu

Kako obojiti sapun pitanje je sa kojim se svaki sapundžija sreće u ovoj maloj kreativnoj avanturi. Iako je cilj domaćeg sapuna da neguje kožu, a njegova glavna prednost odsustvo štetnih hemikalija, cela ova priča može biti itekako zanimljiva. Uostalov svoja mala remek dela možete uvek upakovati u interesantna pakovanja i poklanjati najdražima u svakoj prilici.

Rastvori i pigmenti za domaći sapun

Postoji više načina da se sapun oboji. Pigmenti su prirodne supstance, oksidi i ultramarini, koji se ekstrahuju iz gline, stena. Uglavnom se prave u laboratorijstkim uslovima i identični su pigmentima iz prirode. Rastvori su sintetičke supstance. Jedina mana im je ta što se dosta razlivaju te je teže izraditi preciznu šaru – uzorak na sapunu. Takođe, zbog prisustva NaOH postoji mogućnost da nećete moći kontrolisati samu nijansu boje. Mineralne boje tj. mica su u formi svetlucavog praha. One su izuzetno dekorativne i zgodne za upotrebu.

Možda i najbolja opcija jesu prirodne boje (glina, začini…), ali one sa druge strane nemaju puno nijansi. Zato se unapred opredelite za jednostavan dizajn.

 • Ako u sapun recimo ubacite glinu i aktivni ugalj dobićete odličan detoks tretman za kožu koji uz to deluje i antibakterijski na akne i bubuljice.
 • Ako želite rozi sapun ubacite malo roze gline i tucane paprike.
 • Narandžaste nijanse postićićete uz cimet i kurkumu , a zelene uz spirulinu, peršun i zelenu glinu…
 • Kakao i med koristite za nežne bež prelive.

Zanimljivost…

Glina se vadi  iz različitih kompozicija, stoga njena boja zna varirati. Može biti sivkasta, braon, zelena, terakota, roza.  Nalazi se čak i žute boje…Sastav joj je poprilično stabilan , a mogućnost da boja u sapunu izbledi jako mala. Uz sve navedeno glina je odlična za detoksikaciju kože odnosno izvlačenje toksina iz površinskog sloja dermisa.

Kako napraviti sapun od lavande i kamilice

Sastojci:

 • 200 g glicerinske baze za sapun (umesto glicerinske baze može se koristiti i baza za sapun od kozjeg mleka);
 • 4-5 kapi za bojenje glicerina;
 • 4-5 kapi eteričnog ulja lavande:
 • malo sušenih cvetova kamilice, oko pola kašike.

Postupak izrade:

Sapun pravite kao što smo prethodno objasnili. Prvo otopite bazu, dodate boju, cvetove kamilice, a zatim i eterično ulje. Ako se stvore mehurići poprskajte ih alkoholom koji ste stavili u bočicu sa raspršivačem. Možete dodati i kašičicu meda. Ukoliko imate i osušene cvetove lavande čuvajte sapune ušuškane među njima, poprimiće još lepši i intenzivniji miris.

Koliki je rok trajanja domaćeg sapuna

Upotreba ovakvih sapuna nije neograničena, ali svakako  će vas dugo služiti. Ipak,  na jednu stvar treba da prirazite, ukoliko želite stvoriti zalihe nemojte stavljati previše ulja u sapune jer postoji mogućnost da se baš ovaj sastojak užegne.

Mogu vam i eterična ulja izlapeti i boja ćeizbledeti. Tako da je naš savet da se svoje sapunčiće ne pravite u velikim serijama već u manjim i da ih koristite recimo u roku od godinu dana, eventualno dve. Na taj način ćete izvući ono najbolje od njih…

Pročitajte kako da napravite sapun od kozjeg mleka.