Kako se pravi lavandino ulje recept i upotreba

Lavanda

( lat. Lavandula angustifolia ) je veoma korisna biljka. U ovaj rod spada čak 39 poznatih vrsta. Ona je kosmopolitska kultura, rasprostranjena širom sveta, tako da je možemo naći ne samo u Evropi nego i u predelima Kanarskih ostrva, istočne Afrike ali i drugih predela. Spada u neke od najčešće kultivisanih biljaka i to sa razlogom. Ima brojna lekovita svojstva koja su zaslužna za to da Lavandula angustifolia postane jedna od najkorisnijih biljaka. Mnoge se žene pitaju kako koristiti lavandino ulje  i za šta je sve ono dobro?

Upravo  u ovom članku možete naći dosta korisnih saveta, npr. kako se pravi ulje lavande za kosu i lice, te se nadamo da će vam se naši recepti dopasti

Lavanda lekovita svojstva poznata iz najstarijih vremena

Lavandino ulje i čaj su poznati još od davnina po svojim lekovitim svojstvima. Brojne civilizacije su koristile ovu biljku kako za lečenje tako i za negu. Ova porodica ima brojne vrste medju kojima se najčešće gaje Engleska lavanda (Lavandula angustifolia), Lavandula stoechas, Lavandula dentata kao i Egipatska lavanda (Lavandula multifida). Gaji se širom sveta, uglavnom u vrtovima ali i na drugim mestima.

Tako često možemo videti lavandu u saksiji. Najbolje uspeva na suvom zemljištu koje je dobro snabdeveno vodom, kao i na peskovitim i šljunkovitim predelima. Ona uspeva na područjima sa malo do nimalo đubriva i dobrom cirkulacijom vazduha. Ukoliko se lavanda sadi na područjima gde postoji dobra vlažnost vazduha moguće je javljanje truljenja korenovog sistema zbog javljanja gljivica.

Ulje od lavande se koristi često za smirivanje ujeda insekata, opekotina, lečenje glavobolja ali i kao repelent insekata, negu kose i kože pa čak i kao prirodan tretman protiv akni ili  pri lečenju upala. Studije su dokazale da ova biljka utiče na kvalitet sna i da se može koristiti i za lečenje anksioznosti koja je vezana za poremećaj spavanja.

Eterično ulje lavande može se koristiti i za inhalaciju sinusa, a određena istraživanja ukazuju na to da se blagotvorno lavandino ulje može koristiti i u medicinske svrhe za lečenje nekoliko neuroloških poremećaja.Opšte je poznato da se ono može koristiti za lečenje manjih rana međutim istraživanja pokazuju da je lekovita sposobnost još bolja ukoliko se rane leče medom od lavande.

Kako napraviti lavandino ulje u 10 koraka

Lavandino ulje moguće je kupiti u bolje snabdevenim apotekama međutim mi ćemo pokazati kako možete napraviti jeftiniju domaću verziju ovog izvanrednog leka koje možete kristiti za masažu tela, manje posekotine, opekotine i u ostale svrhe.
Najjednostavnije bi bilo da kod kuće imate kondenzator, međutim ovakvu spravu nemate ukoliko u domu nemate mini- laboratoriju, tako da eterično ulje najverovatnije ne možete napraviti, ali ne očajavajte. Postoji način na koji možete u kućnim uslovima napraviti ulje od lavande u nekoliko koraka:

  1. Isecite nekoliko svežih travki lavande ili ih kupite već osušene. Iseckajte je (obavezno obratite pažnju na deo sa cvetovima). Izbegavati drvenaste debele delove blizu korena. Preporučujemo korišćenje cvetova koji imaju malo jači miris. Možete uzeti veće količine lavande nego što mislite da vam je potrebno. Na taj način ukoliko lavandino ulje nema dovoljno jak miris možete odmah napraviti novu turu.
  2. Ostavite lavandu da se osuši. Ukoliko koristite svežu biljku prvo je osušite u hladu ili tako što ćete je umotati u platno. Na taj način će biljka zadržati svoju aromu i ulja. Zavežite pruteve sa gumicama za teglu ili kanapom tako da cvet visi i da se suše na toplom mestu. Izlaganje sunčevoj svetlosti je mnogo brži način sušenja ali postoji mogućnost da se razgrade neka aromatična ulja. Sveže obranoj lavandi može trebati dve nedelje kako bi se potpuno osušila
  3. Usitnite je na što sitnije delove. To možete uraditi tako što ćete je staviti u avan sa tučkom ili na neki sličan način ili rukama. Zatim usitnjenu biljku stavite u čistu teglu (prvo operite ruke i teglu pre kontakta)
  4. Sipajte ulje preko lavande. Možete koristiti bilo koje ulje blažeg mirisa ali ostavite 1,25-2,5 cm slobodnog mesta do vrha tegle kako bi moglo da dodje do širenja. Za ulje možete koristiti bademovo ulje ili maslinovo . Preporučuje se da prvo pomirišete prvo kako bi izabrali ono koje vama više odgavara.
  5. Ostaviti da odstoji na suncu. Poklopite teglu i ostavite smesu da odstoji na sunčanom mestu. Najverovatnije će biti potrebno bar 48h kako bi ulje poprimilo miris lavande, ali se preporučuje stajanje 3-6 nedelja. Ukoliko nemate vremena ili nije sunčani period možete primeniti sledeću metodu.
  6. Ukoliko nemate  dovoljno vremena ili nije sunčani period pažljivo zagrejte ulje. Ovaj znatno brži način zahteva da ulje sa lavandom zagrejevate po 2-5 h u šerpi na konstantnoj teperaturi od 38 do 49 ̊C. Ovaj metod je preporučljiv jedino ukoliko imate termometar i možete kontrolisati izvor toplote pošto prevelika temperatura može uticati na aromu i na ulje.
  7. Procedite vaše lavandino ulje. Kada ono upije aromu, smesu procedite kroz neko parče tkanine ili kroz gazu.
  8. Ponovite proces. Ukoliko želite da ulje od lavande ima jači miris, možete ponoviti proces tako što ćete ulje koje ste upravo procedili sipati natrag u teglu sa novim komadićima lavande i ponoviti proces koji je gore naveden. Proces možete ponavljati više puta dokle god ne dobijete ulje od lavande kojim ste zadovoljni.
  9. Dodati nekoliko kapi vitamina E. Ovo nije neophodno uraditi ali je preporučljivo jer tako možete produžiti rok trajanja preparata.
  10. Gotovo lavandino ulje trebate držati u tamnoj boci na tamnom mestu, na niskim temperaturama. Rok trajanja zavisi i od svežine ulja koje ste koristili za pripremu i uglavnom može trajati mesecima ukoliko je skladišteno kako treba.

Ulje od lavande upotreba i primena u svakodnevici

Eterično ulje lavande protiv komaraca i drugih insekata

Miris esencijalnog ulja od lavande ima mogućnost da odbija mnoge insekte poput komaraca, moljaca i drugih. Da biste upotrebljavali lavandino ulje u ovu svrhu potrebno je da ga namažete na kožu kada ste napolju i na taj način sprečite neprijatne ubode komaraca.  Ovaj preparat blagotvorno deluje i na ujede tako da ga slobodno možete mazati na mesta gde vas je  insekt već ujeo, s obzirom da poseduje anti-inflamatorna svojstva. Upravo ono će vam smanjiti iritaciju i bol.

Fenomenalan lek protiv nesanice i nervoze

Slobodno ga možete upotrebiti i da lakše zaspite. Dovoljno je napomenuti da ovo podržavaju brojne studije i da se koristi kao tretman protiv insomnije. Lavandino ulje ima umirujuć miris zbog čega se od njega može napraviti odličan napitak za smirenje nerava i anksioznosti. Na isti način možete lečiti i glavobolju, migrene, napetost nerava i emocionalni stres. Osvežavajuća aroma uklanja napetost nerava i nemir, a može se koristiti i za poboljšanje mentalne aktivnosti. Dobra vest za studente je da vam inhalacija lavandinog ulja može pomoći i da se bolje skoncentrišete zbog čega se preporučuje da to činite pred ispit.

Ulje od lavande za akne i druge kožne tegobe

Dermatolozi i aromaterapeuti preporučuju lavandino ulje za tretman akni. Ukoliko su one izazvane bakterijskom infekcijom pa sebum počne da se gomila možete koristiti preparate na bazi lavande kako bi ublažili infekciju i pomogli u regulisanju preteranog lučenja sebuma ali i smanjili ožiljke na licu. Ovo možete uraditi tako što ćete dodati malu količinu lavandinog ulja u neku kremu za kožu koju posedujete ili mast i na taj način povećati šansu za oporavak vaše kože.

Ublažava bolove

Lavandino ulje je poznato po tome što se može koristiti i kao lek protiv raznih bolova poput onih koje osećamo zbog napetih mišića, reume, uganuća itd. Redovna masaža sa lavandinim uljem takodje može pružiti olakšanje za bol u zglobovima. Ovo je ujedno i jedan od razloga zbog kojih se lavanda često koristi u masaži. Dokazano je da ona može pomoći i prilikom postoperativnog oporavka tako što se koristi isparavanje lavandinog esencijalnog ulja u vazduh.

Lavandino ulje  je jako dobro protiv urinarnih infekcija

Lavanda je pogodna i za lečenje infekcija mokraćnih puteva zato što stimuliše proizvodnju urina. Pomaže prilikom uspostvaljanja hormonskog balansa i smanjuje cistitis ili upalu bešike. Takodje može smanjiti i grčeve kod ovih i drugih poremećaja.

Eterično ulje lavande pomaže kod respiratornih infekcija

Lavandino ulje ima široku rasprostranjenost i kod lečenja respiratornih problema uljučujući infekcije grla, astme, bronhitisa, kašlja, ali i za lečenje gripa, problema sa sinusima, laringitisom i upaom krajnika.

Ono se koristi ili za inhaliranje ili se primenjuje tako što se namaže na kožu vrata, grudi i leđa. Takođe je moguće dodati lavandino ulje u isparivače i inhalatore koji se koriste za lečenje prehlada.

Prevencija karcinoma

Smatra se da se ulje lavande u kombinaciji sa još nekim uljima može koristiti za prevenciju ponovnog javljanja raka dojke.

Ulje od lavande poboljšava cirkulaciju u nogama

Esencijalno lavandino ulje smatra se dobrim za poboljšanje cirkulacije kod ljudi. Istraživanja pokazuju da se mogu koristiti u aromaterapiji i da imaju blagotvoran efekat na cirkulaciju krvi. Studije su pokazale da je podjednako dobro i za snižavanje pritiska i da se često koristi za hipertenziju.

Lavandino ulje sprečava opsipaciju i zatvor

Ulje lavande pomaže varenju tako što povećava mobilnost hrane u crevima. Ono takođe stimuliše produkciju stomačnih sokova i na taj način pomaže varenju, lečenju bolova u stomaku, dijareje i povraćanja.

Osnažuje imunitet

Redovna upotreba poboljšava otpornost organizma na bolesti. Lavandino ulje deluje antiviralno tako da je ono savršeno ukoliko želite da odbranite vaše telo od virusa i retkih bolesti poput tuberkuloze, difterije i mnogih drugih.

Na koji način koristiti lavandino ulje za lice

Ova biljka deluje veoma blagotvorno na kožu. Antiseptična i antifungicidna svojstva koja lavanda poseduje, čine je savršenom za negu kože. Može se koristiti za lečenje raznih kožnih oboljenja od akni do bora, psorijaze i drugih upalnih oboljenja.

Ukoliko se posečete ili imate opekotine od sunca lavandino ulje može ublažiti bol i peckanje i poboljšaće stanje vaše kože. Može se kroistiti i za uklanjanje manjih ožiljaka. Da bi olakšali bol i poboljšali zarastanje kod opekotina dovoljno je da stavite 2-3 kapi i primetićete da je crvenilo uklonjeno i da je izloženo mesto bez otoka i da ne boli.

Ukoliko imate problema sa ekcemom dovoljno je da koristite ulje od lavande uz kombinaciju sa kamilicom.
Možete je  koristiti i ukoliko imate problem sa ispucalim usnama. Dovoljno je da na njih utrljate svega nekoliko kapi lavandinog ulja.

Čišćenje lica sa lavandom

Kako bi očistili lice dovoljno je da pomešate 6 kapi ulja od lavande sa 6 kapi geranijuma, 4 kapi limuna i 2 kapi ulja od čajnog drveta. Kapi pomešate sa 1 šoljom vode i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ova mikstura pomaže da lice bude tonirano i osveženo. Izbegavajte kontakt sa očima. Ostavite tečnost na licu nekoliko minuta a zatim nežno obrišite lice tuferima.

Maska za lice od lavande

Nju možete napraviti tako što dodajete lavandino ulje (nekoliko kapi) u masku sa medom. Ovaj recept podrazumeva da pomešate 2 kapi lavande sa jednom kapi limuna, jednom kapi eteričnog ulja ruže i medom. Nanesite smešu ravnomerno na lice i vrat kako bi dobili efekat toniranja ili maske za čišćenje. Masku držite na licu bar 7 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Više o maskama za lice.

Fenomenalan osveživač kože 

Jednostavna mikstura esencijalnog ulja lavande sa mineralnom vodom može učiniti čuda za vašu kožu.

Ukoliko dodate 10 kapi lavandinog ulja u 2 šolje mineralne vode možete napraviti dobar osveživač lica. Ovo je korisno pogotovo tokom letnjih meseci, dovoljno je da pripremljenu tečnost stavite u neku bočicu sa raspršivačem naprskate na vaše lice i blago masirate.

Ovo će pomoći u smanjenju pora i prija vašoj koži nakon umivanja.

Još jedna maska za lice sa lavandom koju možete koristiti ukoliko imate problematičnu kožu je ta da:

pomešate 2 supene kašike meda, 1 kafenu kašiku tople vode i 3 kapi esencijalnog ulja lavande. Topla voda bi trebala da razredi med.

Kako koristiti ulje lavande za kosu 

Svi znamo da su ulja dobra za kosu, naravno ni lavandino ulje nije izuzetak. Tako ovu biljku možete koristiti ukoliko vam je kosa tanka i opada. Lavandu možete bez straha upotrebiti za tretman, zato što dokazano pospešuje rast i to jednostavnom masažom temena glave esencijalnim uljem najmanje tri puta nedeljno. Takodje možete napraviti tečnost koju možete koristiti u ove svrhe.

Pomešajte 3 kapi lavandinog ulja, 3 kapi ulja od ruzmarina, 2 kapi majčine dušice, 2 kapi kedrovog ulja, kao i pola kafene kašike jojobinog ulja. Tečnost stavite u dobro zatvorenu posudu i čuvajte je na hladnom i suvom mestu.

Napomena: Prvo isprobajte na malom delu glave. Ukoliko vaša koža loše raguje nemojte nastaviti upotrebu.
Lavandino ulje možete koristiti i kao osveživač lokni, tako što ćete drugog ili trećeg dana oživeti vaše lokne i kosa će imati lep miris, biti hidrirana i čak ćete moći da je koristite u borbi protiv peruti.

lavandino ulje za kosu

Lavanda ima i mnoga druga pozitivna dejstva na naše telo. Tako je možete koristiti i u borbi protiv celulita. Ovo je moguće zbog toga što pospešuje cirkulaciju, pa samim tim vam može pomoći protiv toliko nam mrske pomorandžine kore. Dovoljno je da esencijalno lavandino ulje pomešate sa nekim drugim i masirate kožu kako bi primetili rezulltate.

Kako se čaj od lavande priprema i dozira

Zbog svog umirujućeg efekta na nervni sistem lavandu možemo koristiti i u vidu čajeva. Zbog toga ćemo sa vama podeliti i  3 načina za njegovu pripremu, uz koje se može koristiti i lavandino ulje.

Recept br1:

2 kašike svežih svetova lavande (iseckanih)
8 kašika hladne vode
Med

Čaj od lavande br.2:

1 kašika cvetova lavande
1 kašika cvetova kamilice
2 dl tople vode

Lavandin čaj br.3

1 litar vode
3 šolje čaja od lavande i 1 kašika sušenih delova stabljike lavande
4-5 breskvi
50 grama šećera

Čajeve kuvati oko 10 minuta.

Ko ne sme koristiti lavandino ulje i čajeve

Iako se lavanda može i u medicinske svrhe postoje kategorije ljudi koji trebaju izbegavati njeno konzumiranje. U ovu kategoriju spadaju trudnice, dojilje kao i mladi dečaci zbog nedostatka informacija o njenom delovanju i mogućeg delovanja na hormone.

Koliko košta ulje lavande u apoteci – cena?

Cena lavandinog ulja varira ali se kreće od oko 300 dinara do 500 dinara, pa čak i više u zavisnosti od prodavnice, proizvodjača, kvaliteta i drugih faktora. Možete ga naći u bolje snabdevenim drogerijama, apotekama, zdravoj hrani.

Biljku možete čak zasaditi u vašoj bašti ili saksiji. Cena sušene lavande je nešto niža i lako ju je pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ako se odlučite na ovaj korak, onda vam ne preostaje ništa drugo već da sami napravite svoje domaće lavandino ulje kod kuće.