Kandida u ustima – simptomi i rešenje

Oralna kandidijaza

Kandida u ustima je gljivična infekcija koju izaziva gljivica kandida. Najčešće je to vrsta Candida albicans, koja prirodno nastanjuje čovekov organizam, poput creva, usne duplje i kože. Problem nastaje onda kada počne prekomerno da se razmnožava, najčešće usled pada imuniteta ili korišćenja antibiotika. Primećeno je da je usled dugog lečenja od korone, porastao broj pacijenata koji imaju problema sa upornom kandidom. Tada može biti aktivna i razviti patogen oblik. Kada se kandida prekomerno nalazi u ustima, može da ugrozi vašu oralnu higijenu i komfor. 

Najbolji prirodni lek protiv virusa i prehlade (VIDEO)

Uobičajeni simptomi su:

  • bele naslage na ždrelu, nepcu i jeziku
  • neprijatan zadah i osećaj peckanja i bola na jeziku 
  • ponekad se javljaju peckanje i bol, suva usta, kao i gubitak čula ukusa, pukotine i ređe krvarenje

Neke od prirodnih načina borbe protiv kandide, možete pročitati u ovom tekstu

Inovativan Suplement u Borbi Protiv Kandide u Ustima 

Tim naučnika iz Srbije je nedavno izbacio na tržište dodatak ishrani koji se uspešno bori protiv kandide u ustima, a koji je na potpuno prirodnoj bazi.

Oralna kandidijaza

Candberrol je dodatak ishrani koji sadrži suvi ekstrakt iz čileanske maki bobice (Maqui Berry-Aristotelia Chilensis). Maki bobice se vekovima koriste u ishrani i tradicionalnoj medicini Južne Amerike. Kao superhrana, bogate su visokim sadržajem antocijanina, biljnim pigmentatima, odnosno flavanoidima, koji imaju antioksidativnu ulogu. Procenat antocijanina u ovim bobicama je 3 do 4 puta veći od sadržaja u recimo borovnicama, brusnicama ili drugom bobičastom voću. Deluju kao moćan antioksidant, imaju antiinlamatorno svojstvo, kao i mnoge druge benefite korisne za očuvanje vašeg zdravlja. Podstiču rast dobrih bakterija u crevima, koje su takođe ključne za balans crevne flore. Takođe, ekstrakt maki bobica može pomoći u snižavanju šećera u krvi kod osoba sa predijabetesom, ali i očuvanju zdravlja krvnih sudova.

Maqui-Berry-Maki-Bobica-Cileanska-Bobica-Candberrol-Nouvellune

Kao čudo iz prirode, njegovo dejstvo može pomoći i protiv pojave afti u ustima.

Candberrol se može se koristiti i preventivno, u cilju očuvanja zdravlja, ili kao pomoćna terapija u lečenju kandide u ustima. Njegovo dejstvo je efikasno i sigurno i kada se koristi sa propisanom terapijom, poput antimikotika. Najbolji efekat postiže se pravilnim doziranjem u trajanju od najmanje 2 nedelje, pri čemu zaustavlja ponovno vraćanje uporne kandide.

 Šta su srpski naučnici dokazali?

Ono što izdvaja ovaj prirodni dodatak ishrani, jeste primena najsavremenije farmaceutske tehnologije iz Švajcarske, u kombinaciji sa visokokvalitetnim botaničkim sirovinama. Fokus je na kvalitetu postupka proizvodnje, kontroli sirovina i dobijanju najkvalitetnijih, sigurnih i inovativnih proizvoda.

Kroz višegodišnje istraživanje, naučnici tima Phytonet i Nouvellune došli su do saznanja da Maqui bobica ima veliki potencijal u primeni i tretmanu lečenja mnogih problema, ali pre svega oralne kandidijaze. Efekat supplementa koji se zasniva na ekstraktu ove čudesne biljke je izmena patogenog potencijala gljivice kandide. Kroz dejstvo Candberrol-a, kandida se drži pod kontrolom i ne razvija rezistentnu formu.

Uz podršku Fonda za inovacionu delatnost kroz Program sufinansiranja inovacija ovaj tim farmaceuta i tehnologa je uspeo da zaokruži proizvodni proces i obezbedi sigurnu i efikasnu proizvodnju preparata Candberrol

Cileanska maki bobica

U 2021. plasirali su se u finale na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji i Republici Srpskoj.