Biljka lincura kao lek protiv holesterola

Biljka lincura poboljšava raspoloženje, ubrzava oporavak organizma i podstiče dobar apetit. Upravo su sve ovo i naši preci i znali, te su zbog toga obilato koristili ovaj lekoviti koren.

Čaj od lincure vraća vitalnost celokupnom organizmu, okrepljuje ga, te poboljšava varenje. Koristi se od davnina u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini, smatra se čak pre više i od dva milenijuma.

Čuvena rakija od lincure, zatim vino, tonik, tinktura i čaj prave se i na našem podneblju već dugi niz godina. Starim travarima sa Balkana itekako su poznata njihova izvanredna lekovita svojstva. Mi smo i ovom prilikom pripremili nekoliko odličnih recepata,  ostanite sa nama…

Prirodni lek za holesterol i trigliceride

Lincura koren koji je zlata vredan

Zbog svog okrepljujućeg dejstva lincura kao lek bila je izuzetno važna za naše pretke, isto kao ženšen za istočnjačke narode.  Biljka je poznata još i po svom drugom narodnom nazivu gorčica.

Od žute lincure (Gentiana lutea) koristi se valjkasti koren (tamnožućkast spolja i žut iznutra), koji je u početku slatkast, a zatim izrazito gorak. Upravo zbog svog specifičnog ukusa lincura koren ima veoma snažno toksično dejstvo.

Gorčica je poznata kao narodni lek, koji se uzimao u slučaju malaksalosti, iscrpljenosti. Koristila se i u njoj srodna biljka Kohova sirištara (Gentiana acaulis), koju odlikuju prelepi ljubičastoplavi cvetovi.

Njena lekovitost je izvanredna i koren lincure možete iskoristiti na više različitih načina. No pre nego što pređemo na zdrave recepte, važno je znati da biljka cveta od 6 do 8 meseca (jun – avgust).

Čuveni travar Sebastijan Knajp prosto je obožavao gorčicu, naime on je preporučivao svim svojim prijateljima da zasade ovu biljku u bašti. Zahvaljujući njemu lincura koren je postao tražena i cenjena roba, bilo da su u pitanju bolesti jetre, želuca, problemi sa parazitma i sl.

caj od lincure kako napraviti

Photo: Pixabay

Čuvena biljka u Indiji i Kini

Razne vrste biljke lincure koriste se u tradicionalnom lečenju i kod drugih naroda. Ajurveda preferira podvrstu s Himalaja za podsticanje probavne vatre, ali i za jačanje uma.

Tradicionalna kineska medicina preporučuje gorčicu osobama koje imaju problema sa jetrom. Takođe, pomoćiće i svima onima koji su nervno razdražljivi, te ih često preplavljuje bes.

Gorčica poboljšava probavu i varenje

Lekovita biljka lincura je danas zaštićena zakonom, pa se može nabaviti isključivo u zelenim apotekama i specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane.

Lincurin koren se tradicionalno upotrebljavao u vidu tonika koji snaži organizam. Poznat je po tome što poboljšava apetit i varenje hrane, što je tipično za sve travke gorčijeg ukusa.

Stari travari iz svih krajeva sveta preporučivali su uzimanje čašice gorkog likera od lincure, obavezno  posle jela.

Napravite biljne kuglice za bolje varenje hrane

Ako imate tegoba sa probavom isprobajte ovaj ukusni recept. Lekovite biljne kuglice možete praviti u bilo kom delu godine, ipak najbolje su se pokazale u zimskom periodu. Stoga, pomozite vašim probavnim organima da se lakše izbore s teškom zimskom i prazničnom hranom.

Sastojci:

1 kašičica sitno iseckanog korena lincure,

1 kašika korena anđelike,

četvrt kašičice korijandera u prahu,

pola kašike sitno seckane suve kore pomorandže,

jedna osmina kašičice sveže mlevenog crnog bibera,

1 kašika meda

Priprema:

Samleti koru pomorandže i koren lincure i anđelike u električnom mlinu za kafu. Pomešati prah s korijanderom i biberom. Dodati med i mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Formirati loptice veličine graška, uvaljati ih u korijander i redati u plastičnu činiju koju treba držati u frižideru. Uzimati kuglicu-dve dnevno, pola sata pre jela.

Napomena: uvek pravite manje količine, jer se lekovitost biljaka gubi stajanjem.

Kako se koristi lincura za lečenje anemije

Moderna fitoterapija je delimično usvojila njihove savete, pa stručnjaci danas koren lincure preporučuju tokom oporavka od bolesti, kao i u slučaju anemije.

Lincura biljka se koristi u obliku tinkture i to na sledeći način:

Jedna kafena kašičica stavlja se u pola čaše vode i pije se obavezno izjutra i naveče, za više energije.

Danas se u tinktura lincure može naći u slobodnoj prodaji, ali za razliku od kupovne, vrlo lako je možete i sami napraviti.

U 50 grama alkohola (od 70 procenata) potopite oko 20 grama korena gorčice. Nakon što je odstojalo 3 dana dobro je procedite i pridodajte joj još 50 grama alkohola.

Koren lincure protiv holesterola

Visok nivo lošeg LDL holesterola veoma je ozbiljan problem koji muči velik deo savremene populacije. On nastaje usled loše i neredovne ishrane, manjka kretanja i fizičke neaktivnosti . To je jedan od glavnih preduslova za srčane smetnje, kao i druge nimalo bezazlene kardiovaskularne probleme koji nastupaju kasnije.

Pored brojnih medikamenata za obaranje masnoća u krvi, kao i strogih dijeta i rigoroznih metoda ishrane, postoje i tkz. prirodni lekovi. Fitoterapeuti među njih svakako ubrajaju i koren lincure protiv holesterola i triglicerida, koji je dokazano delotvoran.

Za tu namenu pripremite čaj od lincure na sledeći način:

Iseckati sitno 30 grama lincurinog korena, staviti u odgovarajuću šerpu i preliti sa litar i po vode. Poklopite i pustite da napitak odstoji najmanje 48 h. Nakon toga, otklopite, dobro procedite i prespite u staklenu flašu.

Lincurin čaj se treba piti obavezno izjutra i naveče pre spavanja, po jednu rakijsku čašicu. Terapija se drži sve dok se vrednosti holesterola u krvi ne normalizuju.

lincura koren je izuzetan prirodni lek

Photo: Unsplash.com

Kao prirodni lek se tokom jeseni ili ranog proleća uzima koren od starih biljaka,  jer sveže i mlado korenje ume imati vrlo intenzivan tj. neprijatno jak miris. Odmah po branju potrebno ga je sasušiti, a najbolja praksa je da se lincura koren saseče po svojoj dužini, te da se obesi na odgovarajuće mesto koje je prozračno.

Važna napomena: lincura koren ne smete kuvati duže od par minuta, za razliku od toga, smete da ga držite natopljenog u vodi i do 8 sati, pa zatim možete i piti.  Preporuka je da se posavetujete sa fitoterapeutom, pre korišćenja ove biljke.

Čaj od korena lincure za poboljšanje apetita

Lincura koren je izuzetno koristan kod problema sa varenjem i nedostatka apetita, naročito ako se priprema u obliku čaja. Podjednako je efikasan za okrepljenje i kod oporavka nakon dužih bolesti, evo kako da ga pripremite kod vaše kuće:

Stavite 2 do 3 grama korena lincure u 100 ml hladne vode. Uključite šoret i pustite da čaj lagano prokuva, a zatim ga i ostavite nakon što baci ključ, još nekoliko minuta da kuva. Nakon toga čaj od lincure sklonite sa ringle, poklopite, te dvadesetak minuta pustite da odstoji. Ovako dobijen lekoviti napitak, potrebno je dobro procediti i odmah piti dok je još topao.

Napravite vino i eliksir od lincure

Smatra se da biljka lincura tek kroz ovaj blagotvorni napitak, prikazuje svoj pun potencijal u prevenciji i lečenju velikog broja zdravstvenih tegoba. Napitak od lincure naročito je delotvoran za poboljšanje apetita i okrepljenje organizma, a posebno je koristan u trenucima kada se osećate bezvoljno.

Postoji nekoliko varijanti za ovaj recept, a mi ćemo vam predstaviti nekoliko najpoznatijih:

Lincura koren (50 grama) potopite u litar domaćeg belog vina i ostavite mešavinu da odstoji 72 sata. U slučaju nedostatka apetita, preporučuje se uzimanje jedne rakijske čašice pre obroka.

Recept koji smo pronašli u jednim starim već požutelim novinama, takođe nam je privukao pažnju i on glasi ovako:

  • U 0,9 litara vina potopiti 50 grama korena lincure i 50 grama kore od gorke pomorandže. Nakon što odstoje 10 dana, potrebno je mešavinu procediti i sipati u odgovarajuću flašu. Ovako dobijen liker od lincure doslovno nas „diže iz mrtvih“ i vraća energiju.

Možete napraviti i alkoholni eliksir od lincure, koji ima dokazano snažno antidigestivno dejstvo. Pravi se na sledeći način:

U 500 grama alkohola (od 60 procenata) potapa se koren lincure (50 grama) zajedno sa 25 grama kore od gorke narandže i, ako želite 10 grama aromatične trske. Nakon što napitak odstoji 20 dana, dobro ga procedite i dobićete neverovatno kvalitetan eliksir. Njemu možete dodati i 200 grama sirupa od kina – drveta.

Izaziva li lincura nuspojave i neka neželjena dejstva

Ukoliko imate hronične probavne smetnje, muči vas gastritis i žgaravica praćena viškom želučane kiseline, budite naročito oprezni kod konzumiranja gorčice u bilo kom obliku.

Najbolja preporuka je da preparate od ove biljke izbegavate, sem da vam vaš lekar ne savetuje suprotno. Takođe, lincura koren se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

IZVORI:

Bioagents of yellow gentian (Gentiana lutea L.)

Assessment report on Gentiana lutea L., radix

Yellow Gentian: A comprehensive review