Šveden biter šta leči i kako se koristi

Šveden biter je recept koji je još poznata austrijska travarka Marija Treben nazvala najmoćnijim eliksirom zdravlja. U njenim čuvenim knjigama pominje se i pod nazivom švedska grančica, koji se odomaćio i kod nas. Receptura je pronađena još u 18. veku, u zaostavštini uglednog lekara iz Stokholma dr. Klausa Samsta. On ga je kako je kasnije utvrđeno, preuzeo iz spisa znamenitog alhemičara Paracelzusa.

Danas je interes za ovim moćnim prirodnim lekom veći nego ikad. Prvenstveno, zbog toga što su više puta dokazana njegova izvanredna lekovita svojstva. Kakve nam zdravstvene dobrobiti donosi šveden biter kao lek, te kako da ga napravite kod kuće, saznajte u nastavku…

Švedska grančica za šta se sve koristi?

Šveden biter je pravi višenameski prirodni lek. Koristi se kao prevencija, ali i za lečenje velikog broja oboljenja i to već stotinama godina u tradicionalnoj medicini. U vremenima kada nisu postojali sintetički lekovi, ovaj recept je bio neprikosnoven među travarima i narodnim lekarima. Fitoterapeutima širom Evrope i sveta i dalje zaokuplja pažnju, te ga i danas rado preporučuju.

Lekovito delovanje šveden bitera je izvanredno

 • Čisti krv, podstiče bolju prokrvljenost i cirkulaciju.
 • Otklanja umor, pospanost i malaksalost tokom dana.
 • Leči upaljene zglobove i sanira uganuća u kratkom roku.
 • Blagotvorno deluje na jetru  i bubrege
 • Pospešuje brže izlučivanje viška tečnosti iz tela.
 • Ublažava menstrualne tegobe i omogućuje redovan ciklus.
 • Obara visoku temperaturu kod groznice.
 • Ubrzava zarastanje rana i uspešno sanira ožiljke.
 • Eliminiše kurje oči na stopalima, kao i bradavice.
 • Osnažuje organizam i daje mu preko potrebnu energiju.
 • Ublažava zubobolju i snažne glavobolje.

Kao što možemo zaključiti, šveden biter kao lek koristio se za skoro sve zdravstvene tegobe u prošlosti. Inače, sam dr. Samst umro je  u 104. godini, nakon što je pao s konja. Njegovi otac i majka, kao i njihovi roditelji, takođe su doživeli duboku starost. Pretpostavlja se kako tajna njihove dugovečnosti leži upravo u korišćenju švedske grančice.

Kako napraviti šveden biter – recept

Švedska grančica sastav: aloja, smirna, šafran, sena, kamfor, rabarbara, kurkuma, mana, kravljak, venecijan, angelika.

Priprema recepta:

Pomešati 10 g aloje (može se koristiti koren lincure ili prah pelina), 5 g smirne, 0,2 g šafrana, 10 g lista sene10 g kamfora (sme se upotrebljavati samo u prirodnom obliku), 10 g korena rabarbare. 10 g kurkume, 10 g mane (vrsta lišaja), 10 g terijak venecijana (mešavina ulja, smole i lekovitog bilja), 5 g korena kravljaka i 10 g korena angelike.

Lekovite biljke staviti u bocu od dva litra sa širokim grlićem i preliti litrom i po kvalitetne domaće rakije jačine 38-40  procenata. Ostaviti 14 dana na suncu ili blizu izvora toplote i svakodnevno protresati (to se obavezno čini i pre upotrebe). Tečnost zatim procediti u malu bocu, dok preostala količina rakije mož  ostat zajedno s biljkama neograničeno vreme.

Šveden biter tinktura se čuva u dobro zatvorenim bočicama na hladnom i tamnom mestu. Tako se može držati godinama – što je starija, to je lekovitija.  U prodaji se može naći švedska grančica raznih proizvođača sa različitim cenama. Ukoliko niste u mogućnosti da je napravite sami, potražite je u apotekama.

Kako se upotrebljava spolja i iznutra?

Prema savetima dr Klausa Samsta, preventivno se šveden biter pije ujutro i uveče po jedna kašičica razblaženih kapi.  U slučaju drugih tegoba treba konzumirati tri male kašike dnevno, takođe razblažene. Ako je reč o zloćudnoj bolesti, svakog dana unose se dve-tri kašike. Po jedna se pije  razblažena u 1/8 l biljnog čaja pola sata pre i 30 minuta posle obroka.

Napomena: povedite računa o  pravilnom doziranju švedske grančice.

Obloga od švedske grančiceU zavisnosti od dimenzija obolele regije, manji ili veći komad vate ili gaze ovlaži se šveden biterom i stavi kao obloga. Pre toga u kožu se dobro utrlja nevenova ili svinjska mast.  Nakon mazanja stavlja se veća plastična folija (izostavlja se u slučaju alergija), ona će sačuvati rublje od zamašćivanja. Tek tada sve se poveže maramom ili obmota zavojem. Švedska grančica kao obloga drži se dva do četiri sata, može se ostaviti i preko noći. Ne smeju je koristiti oboleli koji ispoljavaju znake preosetljivosti u vidu crvenila kože, osipa i svraba.

Iskustvo korisnika sa šveden biterom

 

Već skoro deceniju i po imam ozbiljnih problema sa hemoroidima. Probao sam različite kreme i masti: Factu, Hemor M i druge. Uz njih koristio sam i biljne preparate, ali nisam puno odmakao. Uvek bi samo privremeno sanirao tegobe, koje su se povremeno vraćale.

Skoro sam saznao za šveden biter original recepturu od dr Theissa. Nabavio sam ga kod nas u Beogradu u biljnoj apoteci i koristio po priloženom uputstvu svaki dan.

Nekoliko dana po primeni terapije, bolovi u analnoj regiji su prestali. Primetio sam kako krvi i sluzi u stolici više nema, sa sedenjem više nisam imao problema. Prezadovoljan sam postignutim rezultatom i švedsku grančicu sada rado preporučujem svakom.

Idem svakodnevno u lagane šetnje pored Save, unosim dovoljno tečnosti i hranim se kako treba. Šuljevi mi više ne komplikuju život, sve je pod kontrolom. Preporučio bih svim mladim osobama koje puno sede za računarom, neka se više kreću, bave sportom i na vreme koriguju ishranu.

Milorad, Novi Bg

 

Švedska grančica upotreba kod ostalih bolesti i stanja

Eliksir zdravlja se između ostalog  upotrebljava i u sledećim slučajevima:

Pomaže usled zamućenja očiju, otklanja crvenilo i leči sivu mrenu.  Naročito ukoliko se uglovi očiju redovno vlaže ili ako se na zatvoreno oko stavlja obloga.

Kada je upala grla praćena otežanim gutanjem, u podne i uveče uzeti kapi i pustiti ih neka polako klize niz jednjak.

Šveden biter za sinuse i te kako pomaže, za tu namenu uzimaju se razblažene kapi do 3 kašičice dnevno. Preporučuje se i redovno inhaliranje uz uzimanje tinkture.

U slučaju grčeva u želucu treba popiti punu kašiku napitka. Najbolja je švedska grančica bez alkohola, jer ona neće iritirati sluznicu.

Za bolne hemoroide sklone krvarenju je naročito delotvoran.  U početku lečenja neophodno ih je češće mazati vatom navlaženom u tikturu, a istovremeno se piju i kapi. Najbolje ih je dozirati neposredno pre odlaska na spavanje. Ovo će stimulisati cirkulaciju i otkloniti neprijatno peckanje anusa.

Usled tuberkuloze svakog jutra natašte uzimati eliksir. Terapija traje šest nedelja.

šveden biter upotreba preparata

Neuredan ciklus ili preobilno menstrualno krvarenje mogu se ublažiti ako se kapi uzimaju redovno tri dana uzastupno u sedmici.  Kura švedskom grančicom traje dvadeset nedelja.

U slučaju epileptičnog napada bolesniku u usta treba ukapati nekoliko kapljica.

Švedska grančica za ožiljke na licu dokazano deluje, jer ih ublažava i postaju manje vidljivi.  Uz to ubrzaće zarastanje rana ako se oštećena mesta 40 dana za redom mažu ovim eliksirom.

Bolovi u zglobovima izazvani reumom mogu se vro lako otkloni. Stavlja se šveden biter obloga na obolelo mesto i uzimaju se kapi ujutro i uveče.

Gde kupiti švedsku grančicu u Beogradu?

Kao prvo za šveden biter raspitajte se najpre u najbližoj prodavnici zdrave hrane u vašem gradu. Ne očajavajte ako ne pronađete čuveni eliksir odmah. U prestonici je svakako dostupan i mi smo ga pronašli u biljnoj apoteci.

Ono što svakako trebate razmotriti je poručivanje putem interneta, danas je to prilično jednostavno.  Svega nekoliko klikova i švedska grančica je za par dana kod vas. Opet napominjemo, raspitajte se prvo o proizvodu i proizvođaču, ne naručujte ništa dok ne proverite sve jako dobro.

Cena original šveden bitera kreće se od 5e ( 615 rsd) za pakovanje od 0,25l, pa sve do 15 e (1700 din.) za litarsku ambalažu.

Predlažemo vam još jedan super članak  za čitanje, u pitanju su zdravstvene prednosti đumbirove vode.