Šta je aromaterapija i kako se primenjuje masaža

Aromaterapija lica i tela je prirodna metoda koja podrazumeva upotrebu eteričnih ulja u prevenciji i lečenju. Ona za glavni cilj ima poboljšanje kvaliteta života, kao i celokupno psihoemocionalno stanje pojedinca.

Ovakav način lečenja uljima poznat je već hiljadama godina u ayurvedi.  Danas se takođe primenjuje i to najčešće inhaliranjem etarskih ulja, masiranjem, a nešto ređe konzumacijom – oralnim putem.

Eterična ulja u ovom slučaju ne deluju samo na emocionalnom planu već ista ublažavaju bolove, dijareju i konstipaciju. Osim toga, jačaju apetit i imunitet. Jeste li znali da aromaterapija može ublažiti štetne posledice hemoterapije i zračenja, više o svemu saznajte u nastavku našeg teksta.

Šta treba znati o aromaterapiji?

Ova alternativna metoda lečenja korišćena je u terapeutske svrhe još od antičkih vremena. Tada su etarska ulja bila deo recepture pri spravljanju parfema, kozmetike i različitih lekova.  Pojavila se pre više od 5 milenijuma na području starog Egipta. Drevni egipćani su bili poznati po svojim kremama za lice i pripravcima za negovanje kose – od njih je sve krenulo.

Zapad je kao i obično kasnio,  te se ova prirodna metoda primenjuje tek nešto duže od tri decenije. Veliki pomak na ovom polju u novijoj istoriji učinio je francuski hemičar Rene Moriš Gatefose.

Naime, posle eksplozije u laboratoriji, Rene je uronio ruke u eterično ulje lavande i veoma brzo iscelio opekotine, što ga je navelo na to da se ozbiljnije posveti istraživanju lekovitog dejstva etarskih ulja. S vremenom je aromaterapija priznata kao zasebna disciplina sa širokim spektrom primene. Od tada lečenje uljima postaje sve popularnije i na evropskom kontinentu.

Eterična ili etarska ulja prirodni su ekstrakti aromatičnih biljaka koji se dobijaju destilacijom ili nekim drugim postupkom izolacije. Obrazuju se u svim delovima biljke, ali ih je najviše u listu, korenu i cvetu.

Mnogi savremeni lekari veruju kako klasična medicina i aromaterapija i te kako mogu biti komplementarne. Njihovo višegodišnje iskustvo i brojni postignuti rezultati samo su učvrstili ovo uverenje.

aromaterapija i eterična ulja

Kako se koriste etarska mirisna ulja

Aromaterapija je polivalentna i može intervenisati na različitim nivoima – kako na fiziološkom tako i na emocionalnom planu. Svoju efikasnost potvrđuje bilo da su infekcije u akutnoj ili hroničnoj formi. Lečenje uljem delotvorno je u slučaju bolova, reumatskih oboljenja, bolesti kože, gubitka kose.

Pokazala se i kao odlična metoda za sportiste – usled povreda ili za brži oporavak nakon fizičkih opterećenja. Kao dodatna terapija može se primeniti i za ublažavanje negativnih efekata teških tretmana kao što su hemoterapija i radioterapija. Svoju efikasnost potvrdila je i u prevenciji, kako kod odraslih osoba tako i kod dece.

Aromaterapja za bebe je izuzetno važna, naime novorođenčad odlično reaguje na lagane masaže. Jako je važno uspostaviti kontakt dodirom, kako bi se smanjile posledice stresa nakon izlaska iz majčine utrobe. Blaga eterična ulja pomoćiće i u kasnijem periodu, u slučaju grčeva itd..

Ova alternativna metoda se može koristiti i u kozmetičke svrhe: kao antirid, za lepotu kože, kose, noktiju, protiv celulita.

Kako etarska ulja utiču na psihičku i mentalnu stranu zdravlja?

Aromaterapija je izuzetno efikasna u održavanju psiničkog i mentalnog zdravlja. Reguliše i kontroliše stres kao i sve njegovih posledice. Masaža uljem pomaže kod strahova, značajna je u periodu ispitnih rokova, podiže samopouzdanje i sl. Pomoći će i kod najtežih stresova: gubitak voljene osobe, razvod, kao i u ostalim situacijama koje nas čine manje stabilnim.

Aromaterapija i eterična ulja primena u praksi

Postoje različiti načini korišćenja eteričnih mirisnih ulja. Najčešće je to spoljna upotreba, u vidu masaže ili frikcije, ali je moguća i unutrašnja primena. Ona obavezno mora biti propisana od strane lekara ili aromaterapeuta. Ostali mogući načini primene jesu u vidu difuzije ili lekovitih kupki.

Najčešće se radi aromaterapija masaža jer je najlakša za primenu. Tokom nje etarska ulja prodiru kroz kožu, prelaze kapilarnu membranu i ulaze u cirkulaciju. Kad se određeno mesto masira, na tom području je najveća koncentracija aktivnih supstanci. Stoga je i masiranje najprilagođenije kad je u pitanju jedna patologija, bol ili inflamacija koja je lokalizovana.

Kad je reč o nekoj generalnoj infekciji, onda je bolja adaptirana unutrašnja upotreba ulja, ali nju može prepisati samo aromaterapeut.  U zavisnosti od slučaja, primenjuje se jedan ili više načina aplikacije etarskih ulja, na primer, masaža i interna primena. Recimo, u slučaju bronhitisa ili angine može  se istovremeno primeniti unutrašnju upotrebu eteričnih ulja i lokalnu, u vidu masaže.

Mirisna ulja ublažavaju negativne efekte hemoterapije i radioterapije

Svima je poznato koliko su hemoterapija i radioterapija naporne, kao i psihički efekti koje bolest ostavlja na pacijenta i njegovu okolinu. Aromaterapija u tom slučaju može delovati na emocionalnom planu, ali je isto tako efikasna i u ublažavanju negativnih efekata hemoterapije.

Kada je reč o umoru, slabosti, gubitku apetita, bolovima, dijareji, konstipaciji, mučninama, slabljenju imuniteta onda je ova metoda neprikosnovena.

Sto se tiče radioterapije, postoji protokol koji je već nebrojeno puta potvrdio svoju efikasnost u zaštiti od opekotina. Naime, one mogu nastati tokom zračenja i nisu ni malo bezazlene.

Eterično ulje limuna jača imunitet

Kada je u pitanju aromaterapija recepti za jačanje imuniteta su brojni. Kao prevencija mirisna ulja pokazala su se izuzetno dobro, mogu se koristiti u vidu difuzije ili masaže.

U ovim zimskim mesecima u preventivne svrhe može se upotrebiti, na primer, eterično ulje od limuna. Ono nema nikakve veze sa limunovim sokom, jer se dobija ceđenjem ulja iz limunove kore.

Efikasno je i eukaliptusovo ulje u difuziji, kao i ulje ravensare za masažu. Imaju odlično antivirusno dejstvo i izuzetno su efikasna u slučaju prehlade ili gripoznih stanja.  Naravno, ima  još mnogo drugih ulja, ali su ova najjednostavnija za upotrebu.

Eterična ulja protiv virusnih i bakterijskih infekcija

Eterična ulja su komponovana od mnogobrojnih molekula koje imaju antibakterijsko i/ili antivirusno dejstvo. Izuzetno su efikasna preventiva virusnih  infekcija u zimskim mesecima ako se koriste u difuziji ili masaži. Ukoliko infekcija već postoji, onda se, pored masaže i difuzije, primenjuje i interni put.

Koristite eterična ulja za brže zarastanje rana nakon operacija i povreda?

Za zarastanje rana koristi se mešavina eteričnih i vegetalnih ulja – isključivo za spoljnu upotrebu. Ova kombinacija imaće antiseptička dejstva, sprečiće infekcije, dok sa duge strane ima veliku moć u podsticanju regeneracije kože.

Ukoliko se ta mirisna ulja primenjuju pravilno i redovno, ožiljci postaju skoro nevidljivi.

Postoje li kontraindikacije usled primene aromaterapije

Mora se biti veoma pažljiv prilikom korišćenja pojedinih ulja. Njih trebate stvarno poznavati jer postoje ona koja su kontraindikovana za decu i druge osetljive kategorije. Aromaterapija u trudnoći primenjuje se isključivo uz stručni nadzor, isto pravilo važi i za dojilje. Postoje etarska ulja koja su hepatoksična ili neurotoksična, stoga je oprez neminovan.

S druge strane, neka ulja su veoma blaga te ih mogu koristiti i mala deca. Zbog toga je neophodno konsultovati s lekarom koji radi s etarskim uljima ili pak s aromaterapeutom.

Aromaterapija se u nekim slučajevima može koristiti sama ili kao dodatna terapija drugim konvencionalnim terapijama.

Obavezno se konsultujte sa lekarom aromaterapeutom

Konsultacija  sa aromaterapeutom traje ceo jedan sat i uzima se u obzir celokupno stanje osobe. Stoga uputite stučnjaka o vašoj bolesti, simptomima,  načinu ishrane, kao i životnim navikama.

Aromaterapeut će prepisati ulja koja su najbolje prilagođena potrebama svakog pojedinca. U pitanju je terapija po meri, što znači da se za svaku osobu radi formula koja je za nju najbolje adaptirana.