Kako da poboljšate kvalitet vazduha u svojoj kući?

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, važan je faktor koji utiče na naše zdravlje, pre svega zbog činjenice da u zatvorenom uglavnom provodimo najveći deo vremena tokom dana.

Lošem vazduhu u zatvorenom možemo biti izloženi u kući, školi ili na poslu, a on potencijalno izaziva zdravstvene tegobe, poput alergija i respiratornih problema. Na sreću, postoje jednostavni koraci koje možete preduzeti da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu.

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko različitih načina da poboljšate kvalitet vazduha u svojoj kući, jer je ona svakako mesto na kom boravite najviše.

Poboljšajte ventilaciju

Iako novi stanovi, kao što je luksuzna novogradnja u Beogradu, mogu najlakše da nam obezbede potpuno zdravu sredinu za život, kvalitet vazduha u svojoj kući starije gradnje takođe možete podići na viši nivo uz pomoć nekoliko jednostavnih saveta.

Jedan od najlakših načina da se poboljša kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru je poboljšanje ventilacije. 

To znači povećanje količine spoljašnjeg vazduha koji ulazi u vaš dom i smanjenje zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru. Jedan jednostavan način da to uradite je otvaranje prozora i vrata. Ovo može pomoći da svež vazduh cirkuliše kroz vaš dom. 

Drugi način je korišćenje izduvnih ventilatora u kuhinji i kupatilima za uklanjanje zagađivača i vlage iz vazduha.

Instaliranje ventilacionog sistema je još jedan način za poboljšanje protoka vazduha u zatvorenom prostoru. Ovaj sistem može pomoći u kontroli vlažnosti vazduha i uklanjanju zagađivača iz njega. Pored toga, korišćenje prećiščivača vazduha može pomoći u uklanjanju zagađivača kao što su prašina, polen, neprijatni mirisi i perut kućnih ljubimaca, ali i nekih vrsta toksičnih čestica i gasova.

Održavajte svoj dom čistim

Održavanje čistoće vašeg doma je od suštinskog značaja za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. 

Prašina, perut kućnih ljubimaca i drugi zagađivači mogu se akumulirati tokom vremena, smanjujući kvalitet vazduha u vašem domu. Evo nekoliko saveta za održavanje čistoće vašeg doma:

  • Redovno brisanje prašine i usisavanje može pomoći da se smanji koncentracija prašine i alergena u vašem domu. Koristite usisivač sa HEPA filterom da uhvatite manje čestice.
  • Redovno čistite tepihe i prostirke, jer oni mogu da zarobe prljavštinu, prašinu i alergene. Čistite ih usisivačem sa rotirajućom četkom ili unajmite tepih servis.
  • Prilikom čišćenja koristite netoksične proizvode koji ne sadrže štetne hemikalije. Potražite ovakve proizvode u prodavnicama ili napravite svoje koristeći prirodne sastojke kao što su sirće i soda bikarbona.
  • Čuvajte kućne ljubimce negovane i čiste – njihova perut i dlaka mogu doprineti lošem kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru zbog povećane količine alergena.

Smanjite vlažnost u prostoru

Visok nivo vlažnosti može podstaći rast buđi, plesni i drugih zagađivača u zatvorenom prostoru. Takođe može učiniti da se u vašem domu osećaju neugodni mirisi. Postoji nekoliko načina na koje se možete izboriti sa velikom vlažnošću vazduha u okviru svog prostora, a mi vam u daljem tekstu dajemo neke od predloga.

Koristite odvlaživače vazduha. To su uređaji koji obezbeđuju optimalan nivo vlažnosti vazduha, pa samim tim mogu smanjiti rast buđi i plesni.

Curenje ili oštećenje vodovodne instalacije može dovesti do visokog nivoa vlažnosti u vašem domu. Otklonite curenje ili oštećenje što je pre moguće kako biste sprečili nakupljanje vlage.

Koristite izduvne ventilatore u vlažnim prostorima. Korišćenje izduvnih ventilatora u vlažnim prostorima kao što su kupatilo i kuhinja može pomoći u uklanjanju viška vlage iz vazduha.

Takođe je važno da ne zalivate previše svoje biljke, s obzirom da prekomerno zalivanje može prouzrokovati da zemljište predugo ostane vlažno, što dovodi do rasta vuđi i povećanog nivoa vlažnosti u vašem domu. Da biste to izbegli, vodite računa da zalivate svoje biljke samo kada je potrebno i pustite da se zemlja osuši između zalivanja.

Pored toga, izaberite biljke koje prečišćavaju vazduh, kao što su sanseverija, ljiljan mira (ženska sreća) i zeleni ljiljan (pauk biljka). Ukoliko ih dodate u svoj enterijer, na  jednostavan i efikasan način možete poboljšati kvalitet vazduha u vašem životnom prostoru.

Koristite prirodne filtere za vazduh

Korišćenje prirodnih filtera za vazduh može biti još jedan efikasan način da poboljšate kvalitet vazduha u vašem domu.

Već smo pomenuli da određene biljke dokazano poboljšavaju kvalitet vazduha u unutrašnjosti, a osim njih postoji još nekoliko poznatih prirodnih prečišćivača vazduha.

Na prvom mestu, to su sveće od pčelinjeg voska. One su prirodna alternativa tradicionalnim svećama, koje mogu da ispuštaju štetne hemikalije u vazduh dok gore. S druge strane, sveće od pčelinjeg voska oslobađaju negativne jone tokom procesa sagorevanja i time pomažu u uklanjanju zagađivača iz prostora.

Pored njih, u čišćenju vazduha je uspešan i aktivni ugalj. To je veoma porozan materijal koji može uhvatiti i ukloniti toksine iz vazduha, ali to je samo jedna od funkcija ove moćne vrste ugljenika koja se između ostalog koristi i za negu.

Poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu može imati brojne prednosti za celokupno zdravlje organizma. 

Iako se mnogo češće priča o zagađenju vazduha na otvorenom, podjednako je važno da brinemo i o njegovom kvalitetu u okviru zatvorenog prostora.

Prateći naše savete, možete napraviti jednostavne promene kako biste poboljšali kvalitet vazduha u svom životnom prostoru. Od poboljšanja ventilacije do korišćenja prirodnih opcija za prečišćavanje vazduha –  postoji mnogo načina da se stvori zdravije i bezbednije kućno okruženje.

Zato preduzmite akciju već danas i počnite lakše da dišete u svom domu!