Grčevi kod beba šta pomaže najbolje

Grčevi kod beba nisu nimalo bezazlena pojava kako za same mališane, tako i za njihove roditelje. Iskustvo pokazuje da oko polovine novorođenčadi prolazi kroz fazu stomačnih kolika, što teško pada i njima ali i samim mamama i tatama, zbog burnih neprespavanih noći.lako postoje brojne teorije, još nije ustanovljen pravi uzrok  ovog problema.

Šta su kolike kolike kod beba i kako ih treba definisati jedno je od pitanja na koja medicina neprekidno traži odgovore. U nastavku teksta saznajte kako pomoći bebi sa grčevima?

Koji su simptomi grčeva kod beba

Ova faza u bebinom razvoju svakako će proći, ali je treba učiniti što bezbolnijom, kako za novorođenče, tako i za vas.  Važno je da prepoznate kad se javljaju grčevi kod beba i to na vreme , te kako se to manifestuju prvi simptomi:

Beba učestalo plače

Ako vaš mališan gotovo u isto vreme svakodnevno, počinje da se vrpolji i prodorno plače, budite sigurni da su stomačne kolike posredi.  Tada ih je teško smiriti, a najčešće se javljaju grčevi kod beba nakon hranjenja u popodnevnim i večernjim satima..

Rumenilo u obrazima i temperatura

Ako vaše dete učestalo plače i napreže se zbog stomačnih kolika, dugoročno to može izazvati i povišenu temperaturu. Javlja se crvenilo u obraščićima i ukoliko je temp. viša od 38 stepeni, tada se trebate javiti pedijatru.

Stiskanje pesnica i pomeranje nožica

Mnoge mame tvrde da se za vreme kolika njihova bebica vrpolji, steže čvrsto pesnice i pomera nogice prema stomaku. Sve su to simptomi grčeva kod beba, a ako primetite da teško ispušta gasove i savija se u predelu leđa, obavezno se konsultujte sa lekarima..

Beba neće da jede

Jaki grčevi kod beba ponekad otežavaju samo dojenje i hranjenje, mada to nije pravilo. Zabeleženi su slučajevi gde je novorođenčad fino napredovala u težini i pored stomačnih kolika, tako da promene u ishrani nisu jednake za sve mališane.

grčevi kod beba trajanje

Koliko dugo traju grčevi kod beba

Standardna definicija ponašanja bebe koja pati od kolika jeste plač koji traje minimum tri sata dnevno, najmanje tri dana u nedelji. Međutim, 20 procenata savršeno zdravih beba takođe zadovoljava ovaj standard. Zbog toga neki stručnjaci tvrde da su grčevi kod beba poremećaj čije epizode karakteriše specifičan, dugotrajan i učestao plač koji uzrokuje veliku disfunkcionalnost kod bebe ali ili cele porodice.

Stomačne kolike kod beba se obično javljaju u prva tri meseca života, uglavnom posle podne ili uveče. Simptomi uključuju iznenandan glasan plač (koji naizmenično prestaje i ponovo počinje ukazujući na bol), stisnute šake, ukočene ekstremitete i zategnut, napet stomak. Dete u tom slučaju ne mogu da smire uobičajeni postupci koje primenjujete kako biste ga oslobodili tegoba.

Istraživanja pokazuju da se plačljivost i uznemirenost beba mlađih od šest nedelja redukuje ako majka izbagava alergenske namirnice o čemu će biti više reči kasnije…

Šta uzrokuje stomačne kolike?

Brojni znaci ukazuju na to da se radi o želudačnim tegobama, zbog čega neki eksperti smatraju da su izazvane refluksom (vraćanje mleka iz želuca u jednjak), dok se u ostale potencijalne uzročnike ubrajaju alergija na mlečne proteine, loša tolerancija laktoze i gasovi. Takođe, veruje se da su grčevi kod beba u nekim slučajevima posledica stresa, a ne fizičkih tegoba.

Generalno, zaključak je da ovaj poremećaj izaziva više različitih faktora, ali bez obzira na to – manifestacije su slične i zbog toga su stručnjaci osmislili jednostavan plan u desetak koraka, s čijom primenom treba započeti čim se jave prvi simptomi grčeva kod beba.

Kako ublažiti kolike kod beba u 10 koraka

Obavezno vodite dnevnik spavanja

Ponekad deluje da grčevi kod beba uzrokuju nesanicu, a zapravo je reč o poremećaju sna. Dete ne može da zaspi ili da ostvari neprekidan san, zbog ćega je uznemireno i plače. Za preciznije sagledavanje situacije, kao i pravog uzroka problema, vodite dnevnik: na svako pola sata beležite aktivnosti svog detenceta – da li sisa, spava, plače…

To će vam pomoći da otkrijete jesu li možda stomačne kolike ili  problemi sa snom osnovni uzrok epizoda plača. Ukoliko se pokaže da jesu, postarajte se da kod svog deteta uspostavite čvrstu naviku spavanja primenom redovne i smirujuće rutine, i stavljajte ga u krevetac kad je pospano ali još uvek budno.

Pravilno dojenje je ključno

Mnoge bebe počinju da plaču nakon podoja, što upućuje na neke nepravilnosti u položaju za dojenje, načinu na koji ona sisa, količini mleka koju unosi, kao i produkciji mleka kod majke. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi s tim da li pravilno dojite, obavezno se obratite patronažnoj sestri ili pedijatru.

Najbolje bi bilo da detetu ponudite mleko na tri sata (vari se 2,5 sata), jer kraći interval može poremetiti probavu i javljaju se grčevi kod novorođenčeta. Tokom podoja što češće pravite pauze za podrigivanje, kako bi dete izbacilo vazduh iz svog stomačića.

Ishrana dojilja je veoma važna

Netolerancija na laktozu takođe je jedan od potencijalnih uzročnika kolika kod bebica. Ukoliko hranite dete na flašicu, zamolite pedijatra da vam preporuči odgovarajuću hipoalergensku mlečnu formulu. Ukoliko pak dojite, analizirajte ono što jedete. Istraživanja pokazuju da izbegavanje alergenskih namirnica, kao što su kravlje mleko, jaja, jezgrasto voće, pšenica i soja, redukuje plačljivost i uznemirenost beba mlađih od šest nedelja.

Takođe, eksperti preporučuju potpuno izbacivanje mlečnih proizvoda iz majčine ishrane, u periodu od nedelju dana, da bi se pratilo da li se javljaju grčevi kod beba. Ipak, pre nego što promenite jelovnik, posavetujte se s lekarom – nakon porođaja, ali i zbog dojenja, neophodna vam je zdrava uravnotežena ishrana.

Odredite veće za romantiku

Kakve veze imaju grčevi kod beba s romantičnom večeri s partnerom? Suštinske, tvrde eksperti! Stres zbog bebinih tegoba može narušiti ne samo odnos s detetom već i s emotivnim partnerom, uzrokujući bračne nesuglasice.

Roditelji često, zbog grize savesti, ne mogu ostaviti uplakanu bebu drugoj osobi na staranje, čak ni nakratko. Međutim, treba da znate da je, dugoročno gledano, mnogo važnije raditi na partnerskim odnosima nego se posvetiti akutnom problemu s bebom.

Nosanje bebe ipak pomaže

Istraživanja pokazuju da mališani koje se nose u rukama u prošeku četiri sata dnevno manje plaču u šestoj nedelji života od onih koje se nosaju upola kraće, pa čak iako su grčevi kod beba učestali.

Stavite dete u kengur-nosiljku i izađite u šetnju. Fizička bliskost s majkom/ocem delovaće na njega umirujuće, baš kao i ritmične vibracije koje nastaju usled kretanja.  Šetnja će koristiti i vama, jer će vas izlazak iz kuće podsetiti na to da niste zatočenik majčinskih obaveza i problema kroz koje trenutno prolazi vaš mališan.

0bezbedite mirnu i harmoničnu atmosferu

Prevelika stimulacija kod nekih beba pogoršava simptome stomačnih kolika, zbog čega je važno da detetu obezbedite smirenu atmosferu, bez mnogo zvučnih i vizuelnih podražaja.

Grčevi kod beba se mogu držati pod kontrolom, ali najpre analizirajte situaciju u okruženju pre i za vreme epizode kolika da biste utvrdili koji su potencijalni okidači problema.

Ako se takva situacija ponovi, reagujte na pravi način – eliminacijom okidača. Ipak, imajte na umu da stimulacija, kao što je žamor u šoping centru, na neke mališane deluje umirujuće.

Kada se javlja gastroezofagealni refluks kod beba

Većina beba bljucne manju količinu mleka nakon sisanja, ali neke pate od ozbiljnijeg poremećaja koji se naziva gastroezofagealni refluks. javlja se kad se mišić koji sprečava vraćanje želudačne kiseline u jednjak ne zatvara potpuno, što može izazvati grčeve u stomaku.

Nakon mlečnog obroka obavezno držite bebu u uspravnom položaju i pratite količinu mleka koju povrati. Ukoliko posumnjate da pati od gastroezofagealnog refluksa, obratite se pedijatru – propisaće vam odgovarajuću terapiju.

0dvojte vreme za sebe da biste pomogli novorođenčetu

Jaki grčevi kod beba uzrokuju neprijatnost i bol kako samih mališana tako i brojne psihičke probleme roditeljima.  Nemogućnost da se bebicama adekvatno pomogne, može narušiti samopouzdanje majke i njenu sigurnost u sopstvenu sposobnost podizanja deteta. Mnoge mame su u takvim situacijama besne ili razočarane i bore se s osećajem krivice.Inače, brojne naučne studije potvrđuju da su grčevi kod beba direktno povezanosi sa postporođajnom depresijom kod majki.

Psihičko stanje može negativno uticati na odnos koji se uspostavlja s detetom i zato stručnjaci savetuju majke čija deca pate od stomačnih grčeva da razmišljaju pozitivno: to je normalna i kratkotrajna faza u razvoju bebe i zato ne treba fokusirati svu pažnju na taj problem. Bilo bi dobro da odvojite malo vremena za sebe, da odete u kupovinu, popijete kafu s prijateljicama, čitate knjigu, šetate kad ste u prilici

Ako beba ima grčeve ljuljanje može da pomogne

Česti grčevi kod beba i neutešno plakanje umeju da potraju i po nekoliko sati,  stručnjaci  u takvim situacijama preporučuju da uzmete novorođenče u naručje i nežno njišete. Pre toga ga uvijte u pelenu tako da mu ruke i noge ne budu slobodne (poput egipatske mumije), a onda ga ritmično ljuljajte u naručju, ili ga držite uspravno, s glavicom položenom na vaše rame, i pomerajte se levo-desno.

Snimite epizodu kolika i pustite pedijatru 

U eri naprednih mobilnih i tablet uređaja, lako je snimiti gotovo sve pa i stomačne kolike kod novorođenčeta. Potom kad napravite taj snimak pokažite ga pedijatru da bi mogao proceniti težinu i ozbiljnost poremećaja i predložiti vam metode kojima ćete ih ublažiti.

Nemojte kriviti sebe za sve

Činjenica je da grčevi kod beba, mogu izbaciti roditelje iz takta jer usred jedne takve epizode oni obično ne mogu mnogo da učine kako bi okončali patnju svog deteta . lako to nije lako, u takvim trenucima morate podsetiti sebe da one nisu posledica vaše greške i da ne treba da osećate krivicu zbog toga.

Grčevi kod beba su gotovo neizostavan pratilac razvoja novorođenčeta, podjednako težak i za dete i za roditelje. Stručnjaci predlažu upravo ovaj efikasan plan u deset koraka, kako biste to prebrodili.