Slatko od smokava zelenih recepti

Slatko od smokava

koje se pravi kao jesenja zimnica je božanstven delikates. Imajuću u vidu da je danas smokve relativno lako nabaviti i van njihove sezone, vrlo su dostupne ,te vam svakako preporučujemo ovaj recept.

Mi smo vam ovog puta pripremili nekoliko recepata za slatko od smokvi .

SLATKO OD SMOKVI OSNOVNI RECEPT

Bilo da ste ljubitelj zimnice ili ne ovom receptu nećete odoleti. Ovako pripremljeno slatko od smokava, izmamiće osmehe vaših ukućana. Ako scenario bude kao kod nas, vrlo brzo ćete ostati bez sadržaja u svojim teglicama. Kod nas se iz godine u godinu, broj ljubitelja ovog delikatesa povećao, tako da nam nije lako. Evo šta vam je potrebno..

  • 3 kilograma nedozrelih zelenih smokvi,
  • 3600 grama šećera,
  • 5 osrednjih limuna ( nažalost cena limuna je otišla dosta gore).

Za slatko od smokava zelenih trebaće vam dosta strpljenja. Prvo dobro operite smokvice i sa iglom (pletačom) izbušite svaku sa po dva, tri uboda. Stavite  ih u odgovarajuću posudu ,prelijte sa vodom i kuvajte sve dok ne provre. Kada se to desi,prospite provrelu vodu(oprezno da se ne ošurite) i nalijte drugu.

Ovaj proces ponavljajte ni manje ni više već tačno 9 puta. Uporedo sa tim ušpinujte šećer sa tri čaše vode sve dok se ne zgusne koliko je i potrebno za svako slatko. Da bi ste bili sigurni da je dovoljno gusto,obratite pažnju da li čujete zvuk koji je sličan siktanju. Treba da se  javljaju mali i sitni mehurići koje stvara šećerna masa. Ako se to dešava, šećer je u potpunosti spreman tj. ušpinovan.

Ovo iskustvo se stiče tokom vremena,tako da se ne sekirate previše,sve ćete to naučiti. Dodajte smokvice i kuvajte. Isecite limunove na kriške i dodajte ih u slatko. Da je slatko od smokava kuvano, najbolje ćete videti po izgledu samog sirupa. Malo ga nakapajte u odgovarajuću tacnu, ako nije ni previše gust , a ni redak i ima lepu boju, uspite u slatko čašu ledene vode (2dl).

Tako će sirup da prodre u smokve,  koje će postati još hrskavije i sočnije. Sada šerpu prekrijte sa vlažnom krpom, pustite nek odstoji tokom noći i sutradan usipajte u odgovarajuće tegle. Ako ste u blizini bake, tetke,majke ne sekirajte se previše one će slatko od smokava napraviti maltene žmurećki,a vama je da pratite šta i kako.

slatko od smokava zelenih

RECEPT ZA SLATKO OD SMOKAVA I ĐUMBIRA

Evo još jednog predloga za slatko od smokava, u koje pored šećera i limuna koji su uobičajeni dodajemo i đumbirov koren.

POTREBNO

  • 950 g zelenih smokava,
  • koren svežeg đumbira (oko 3 cm),
  • 1 dl limunovog soka,
  • 500 grama šećera za želiranje.

KAKO SE PRAVI SLATKO 

Smokve operite, ostavite nek se ocede, očistite i iseckajte. Đumbir očistite i isecite na sitne kockice. Pomešajte smokve, sok od limuna, đumbir i šećer, pa ostavite tako oko sat vremena.

Sipajte smesu u šerpu, stavite da se kuva i pri tom stalno mešajte (pridržavajte se uputstva na pakovanju šećera za želiranje). Sada slatko sipajte do vrha u tegle s patent-zatvaračem, odmah ih zatvorite i nakratko prevrnite. Prijatno !