Trajni lak za nokte kako skinuti kod kuće

Trajni lak razlikuje se od običnih i standardnih lakova na koje smo navikli, najviše po vremenu i dužini trajanja. Lepa i negovana žena, koja drži do sebe i svog izgleda, trebala bi uvek imati uređene nokte bez zanoktica kao da je upravo došla iz salona. Poželjno je estestski manikir raditi bar jednom nedeljno, bilo u salonu ili u kućnoj atmosferi.

U poslednje vreme veoma je popularno geliranje, ojačavanje gelom ,nadogradnja ,izlivanje noktiju pomoću kalupa. Ako spadate u grupu žena koje vole isprobavati razne lakove, boje i stalno imate nalakirane nokatne pločice, ova metoda lakiranja je prava za vas.

Prednosti i mane trajnog laka

Za većinu dama najbolja tehnika je ona koja će im omogućiti lepe nokte i što manje obaveza oko istih. Upravo zbog toga je tako popularan, jer osim lepih noktiju, dobijate i mogućnost biranja nijansi. Možete stavljati cirkone, stikere, šljokice, razne crteže i mnogo varijanti frenč manikira.

Koliko traje trajni lak? Iako ovo pitanje deluje neobično, verovale ili ne i ovakav način lakiranja ima svoj vek trajanja. On je specifičan po tome što posle nanošenja može ostati 2-3 nedelje.

Ovo je nova generacija gela koji se primenjuje kod prirodnih noktiju. Vrlo su lagani i prosti za korišćenje, potrebna vam je jedino LED  ili UV lampa. U te dve do tri  sedmice izgled nokta se ne menja, oblik i forma, a boja je ista – postojana kao i prvog dana.

Evo i nekoliko prednosti trajnog laka:

 1. Postojan je nedeljama.
 2. Ima odličan sjaj.
 3. Nanosi se isključivo u tankom sloju.
 4. Manje je štetan zbog toga što se ploča prirodnog nokta ne matira. Nakon skidanja laka nokat ostaje u potpuno istom stanju kao i pre tretmana.
 5. Ne treba preterano turpijanje.
 6. Ojačava prirodne nokte.
 7. Nema miris i hipoalergen je.

Dugotrajni lak za nokte osetljiv je na deterdžente. Zato nemojte upotrebljavati jaka sredstva bez zaštitnih rukavica. Po svom sastavu je mekši od klasičnog gela. Vrlo je lagan za korišćenje, a nanosi se skoro isto kao i klasični 3 u 1 gel.

Postoje 2 vrste soak off gelova: klasični i LED. Imaju sličan sastav. Razlika je u tome što se redovan trajni lak za nokte može koristiti samo u ultraljubičastoj lampi. Sa druge strane LED  se koriste i u jednoj i u drugoj.

Neželjena dejstva trajnog laka

U poslednje vreme, često se spominje prisustvo štetnih hemikalija u lakovima. Njihovo dejstvo dodatno se pogoršava kad je reč o već spomenutoj metodi geliranja.  Prema istraživanju koje su proveli stručnjaci na Skin Cancer Foundation-a, ultraljubičasto zračenje može biti opasno. UV zraci kojem izlažemo nokte prilikom stavljanja gela može uzrokovati rak kože, njeno prerano starenje i hiperpigmentaciju.

Jednako su opasne i hemikalije koje se nalaze u acetonu za uklanjanje manikira. Istraživanja su pokazala kako pojednini lakovi sadrže metil akrilat koji je često povezan sa  pojavom kontaktnog dermatitisa. Oba ova elementa prouzrokuju  i lomljivost , kao i stanjivanje noktiju.

Ako ipak spadate u onu grupu žena i ne želite se potpuno odreći ovakvog načina ukrašavanja, gel manikir koristite samo za posebne prilike. Tada pre lakiranja i izlaganja UV zracima ruke namažite kremom za sunčanje.

Kako se nanosi lak na jednostavan način

Postupak rada sa trajnim lakom dosta je sličan postupku sa UV gelom.

Osnovni materijal :

 • Base coat ili bazni sloj,
 • Gel polish ili trajni lak,
 • Top coat ili završni sloj.

Primer stavlja se uz rub kožice i suši se prirodno.
Baza- nanosi se kao 1 sloj – polimerizira u uv lampi 2 minute
Trajni lak u boji – nanosi se tanki 2 sloj, suši se u  dva minuta.
Završni sloj – nanosi se treći sloj –takođe se dva min stavlja u lampu.

Nanosi se na prirodni nokat. Namenjen je osobama kojima se nokti listaju, pucaju i cvetaju. Nakon nekoliko tretmana možete imati svoje lepe prirodne nokte.trajni lak slike

Priprema nokta za lakiranje

Ploču prirodnog nokta treba prvo odmastiti. Kožicu potrebno je potisnuti. A pomoću blok-turpije za poliranje matiramo nokat i višak kože odstranjujemo. Nakon što smo  dobro pripremili – očistili sve neravnine i zanoktice kako na noktima ne bi bilo sjaja stavljamo u tankom sloju uz rub nokta primer.

Posle sušenja primera obavezno pogledamo je li na ploči nokta sjaj. Ako i posle ima sjaja tada još jednom pređemo lagano sa blagom turpijom. Na sloj baze stavljamo u tankom sloju trajni lak za nokte u boji. Po potrebi možete naneti dva sloja ali i ne morate. Kao završni sloj nanosimo top coat. Suši se oko 3 minute u lampi. Nakon polimerizacije skinemo višak masnoće sa blagim clenaerom.

Kad ste sve uradili i nalakirali vaše nokte, ostaje vam jedino još oblikovanje i turpijanje. Na kraju svega stavimo ulje za kožicu i lagano pređemo preko nokta. Sa fatom obrišemo višak ulja. Kako biste postigli bolji sjaj potrebno je polirati čistom i suvom blazinicom. Na način da ploča nokta nekoliko puta zaškripi.

Pre svake upotrebe dobro promućkajte vaš dugotrajni lak za nokte!

Osnovno je pripremiti dobro ploče vaših noktiju kako ne bi bilo sjaja i prašine. Prilikom nanošenja trajni lak ne sme dodirnuti kožicu. Nikako nemojte lakirati u debelom sloju.

Kako skinuti lak sa noktiju kod kuće

 1. Skidanje trajnog laka počnite tako što ćete prvo ukloniti sjajni površinski sloj. Upotrebite turpiju kako bi matirali gornji sloj gela. Matiranje će omogućiti acetonu puno bolje delovanje.
 2. Sada stavite na komad vate aceton za skidanje trajnog laka. Dok je natopljena fiksirajte je na nokat i sve zamotajte alu folijom. Birajte uvek što deblju foliju. Postupak ponovite na svim prstima ruke, a zatim na drugoj ruci uradite identičnu stvar. Ostavite neka deluje 15 minuta.
 3. Skidajte lak sa nokta uz rotirajuće pokrete s jedne na drugu stranu. Ostali deo trajnog laka odstranite sa noktiju pomoću drvenog štapića ili gurača zanoktica.
 4. Nakon što skinete gel ako vam slučajno ostane neuredan sloj ispolirajte nokte sa blagom blok turpijom. Polirajte ih sve dok ne dobijete glatku površinu.

Još jedan odličan savet:

Nokti i kutikula će izgledati suvo i neuredno nakon skidanja laka. Dobro je poznato da aceton isušuje nokat i zato bi trebalo da se pozabavite hidratacijom. Kad se u potpunosti uklonili gel  prvo što trebate uraditi je oprati ruke. Posle ih namažite bademovim ili maslinovim uljem, i dobro utrljate u nokatnu pločicu. Ostavite sve nek odstoji oko 20 min do pola sata, pa isperite. Na ovaj način način će se rehidrirati, ojačati brže rasti nokti.

Trajni lak u trudnoći sme li se koristiti

Tretmani poput lakiranja noktiju i geliranja uglavnom se uzimaju zdravo za gotovo. Skoro nikad ne razmišljamo o njihovim eventualnim posledicama ako one uopšte i postoje.

Opravdano je zapitati se koje sastojke zapravo sadrži običan lak za lakiranje noktiju ili gel koji koristi vaša kozmetičarka. Obzirom da se radi o proizvodima koji su proizvedeni od alkohola, lakova i ponekad raznih hemikalja. Ono što najviše zabrinjava je često upitno poreklo istih preparata.

Ali, sudeći po rezultatima analiza u SAD-u, razloga za zabrinutost nema. Nije preporučljivo često udisanje sredstava za skidanje laka za nokte tj. acetona. Osnovna preporuka je raditi nokte u salonu gde postoji dobra mogućnost prozračivanja prostora. S obzirom na trudničke tegobe poput mučnine i vrtoglavice, obratite pažnju na ovaj detalj. Postoji velika verovatnoća da bi je mirisi koje aceton proizvodi mogli samo pogoršati, ali to zavisi  prvenstveno od stanja trudnice.

Za one koje su veoma osetljive na mirise, ali i pošto-poto žele izbeći korištenje standardnog acetona, postoji i prirodni odstranjivač laka na bazi soje.

Ako vas zanima kako skinuti lak za nokte bez acetona, savetujemo Vam prvenstveno korišćenje bezbojnih gelova i lakova. Oni se puno lakše skidaju.

Sigurno se pitate da li je lampa štetna? Naš odgovor je LED lampe nisu štetne za trudnice jer je to sasvim mala i beznačajna količina zračenja.  Ipak, ono što nije dobro, jeste korišćenje solarijuma.

Pedikir može učiniti čuda u poslednjem tromesečju, jer umiruje bolne noge, povećava cirkulaciju i posle toga ćete se osećati mnogo lepše.

Gde ga kupiti i koja je cena

Bilo bi dobro nanošenje trajnog laka prepustite profesionalcima, a vi se prepustite i  uživajje u lepoti svojih noktiju i ruku.

Za trajni lak cena tretmana se kreće oko 1200 dinara po salonima.  Ako ste ipak pristalica kućne varijante, možete ga kupiti u specijalizovanim prodavnicama kozmetičke opreme.  Platićete od 600 dinara pa na više. U zavisnosti od proizvođača.

Iskustvo korisnice

Trajni lak je nesto savršeno!!!
Ja sam ga uradila pre dve nedelje, jarka crvena boja, nazvala bih je Ferari crvena. Ma to je divno, dve nedelje sjajnog laka na noktima koji se ne skida na vrhovima čak ni kad ribaš Domestosom.

Jedina mana je što kad ti izraste nokat vidi se dole kod zanoktice izrastak. Moraš se premazati sličnom ili tamnijom bojom kako bi ga pokrila. Devojka koja mi je radila nokte predložila mi je malo odmora. Mislim da nikad vise necu raditi gel jer je ovo savršeno.

Verica, Subotica

Najbolja strana koji trajni lak ima je u njegovom izgledu. Isto tako možete zaboraviti na pucanje noktiju, kao i skidanje laka, što je olakšavajuće, zar ne?  Vaši nokti će delovati lepo, neće se krzati, guliti i gubiti sjaj. A vi ćete uštedeti na vremenu, koje bi potrošili na često lakiranje običnim lakom. Uživajte u svom novom izgledu.