Afte u ustima kako se leče prirodnim putem

Nedostaje vam vitamina i minerala u telu, pod stresom ste, imate slab imunitet i često ste pod infekcijama? Nije neobično da vam povremeno javljaju afte u ustima.

Ove sitne ranice u usnoj duplji mogu nastati i usled neodgovarajuće higijene. Isto tako možete ih i sami uzrokovati ako koristite jaka sredstva za higijenu koja su obično puna hemije. Afte su prilično neugodne i teško podnošljive. Ove iritirajuće ranice nastaju iznenada i mogu biti različitog intenziteta.

Istraživanja su pokazala da svaka peta osoba boluje od promena na mekim tkivima usne duplje. Uprkos tome što se smatra bolešću mlađe populacije. Osim dece i adolescenata najveći broj obolelih jesu osobe između 20. i 40. godine života, mahom ženskog pola.

Jeste li znali – afte u ustima su šest puta učestalije kod žena nego kod muškaraca.  Termin „afta“ potiče od starogrčke reči koja u prevodu znači pali ili gori.

Šta su zapravo afte?

To su sitni plikovi koji se javljaju na sluznici usta i jezika. Smatraju se jednom od najčešćih bolesti oralne sluzokože.

Oštećenja se lokalizuju na skoro svim delovima usne duplje.  Javljaju se afte na sluznici obraza, u predelu gornje ili donje vilice, u korenu, ispod, na vrhu i ivicama jezika i usana. Ređe nastaju mekom nepcu, podu usne duplje, jezičnoj resici i desnima.

Kako izgledaju afte?

Pravilnog su, kružnog ili ovalnog oblika, sive ,bele ili žute boje. Dno im je prekriveno slojem fibrina, dok su od okoline jasno razgraničene crvenim upaIjenim prstenom.

Aftni čirevi mogu biti različite veličine – od tri milimetara do čak dva centimetra u promeru i nastaju pod dejstvom raznih faktora.

Afte u ustima kako se prenose?   

Ove sitne promene na sluzokoži nisu zarazne, tako da se ne morate brinuti hoćete li ih preneti nakon ljubljenja sa vašom voljenom osobom.

Koliko obično traju? 

Najčešće traju oko nedelju dana, a zvanično leka za njih nema. Ipak, postoje određeni medikamenti za ublažavanje bola koji donekle ubrzavaju ceo proces zarastanja afti.

Plikovi i ranice u ustima kod odraslih

Aftozne promene nastaju iznenada, a najčešći simptomi i upozoravajući znaci jesu neprijatan osećaj i peckanje. Nakon toga  sledi pojava crvenila, otoka i bolova.

U kakvoj su vezi afte u ustima i  povišena temperatura? 

U izuzetno retkim slučajevima dolazi do visoke temperature koja je praćena  drhtavicom  i pojačanim lučenjem pljuvačke. Ranice se postepeno povećavaju, a upalni proces može potrajati od tri do trideset dana. Glavni simptomi praćeni bolovima zadržavaju se znatno kraće.

U slučaju aftoznih promena tegobe se pojačavaju prilikom govora i žvakanja, kao i pri svakom pokretu mišića obraza. Stoga ako primetite afte u ustima, budite pažljivi, mehaničke povrede mogu vam samo produžiti njihovo zarastanje.

Uobičajeno je da se afte ponovo javljuju posle nekoliko meseci. Ipak kod nekih obolelih ovaj proces neprestano traje i po nestanku jedne, pojavljuje se nova ranica. Jednostavno takvi ljudi su im skloni i često oboljevaju.šta je dobro za afte u ustima

Razlikujemo tri vrste afti

Prema načinu nastanka, kao i mestu gde se pojavljuju sitni čirevi,

afte se mogu podeliti u tri grupe. 

 1. Male ili minor afte – javljaju se kod 80 posto obolelih. To su plitka oštećenja sa koja imaju crveni rub, prečnika manjeg od 1 cm, nalaze se na ivici jezika i na sluzokoži obraza. Istovremeno mogu da se jave jedna afta ili parnjih koje su veoma bolne. One zahvataju dublje delove sluzokože. Traju od 7 do 14 dana i spontano zarastaju bez ožiljka.
 2. Velike ili major afte u ustima – javljaju se u oko 10 odsto slučajeva, najčešće na usnama, bočnim ivicama jezika, sluzokoži obraza,mekom nepcu i resici.  Ovaj oblik prate upalna reakcija, otok, povišena telesna temperatura i povećana sedimentacija. Nisu bolne, ali prodiru duboko u tkivo, pa je potrebno tri do šest nedelja da bi zarasle, a pritom ostavljaju ožiljke. 
 3. Herpetiformne afte slične su herpesu, a karakteriše ih velik broj sitnijih oštećenja koja se  stapaju međusobno . Umeju biti veoma  bolne jer nastaju na već upaljenoj podlozi, i to najčešće kao afte ispod jezika i na sluzokoži obraza. U slučaju pojave ovih promena gutanje i govor su otežani, a traju najduže dve nedelje.

Koji je glavni uzrok pojave afti?

Uprkos brojnim naučnim istraživanjima, tačan uzrok za pojavu afti  još uvek nije poznat. Ipak, došlo se do saznanja da postoje određeni faktori koji provociraju nastanak aftoznih promena.

Sklonost ovoj bolesti može biti nasledna, što dokazuje činjenica da se nekada javlja kod više članova iste porodice.  Statistike pokazuju da su osobe čiji su roditelji imali afte izložene 90  odsto većem riziku od nastanka bolnih ranica u ustima. bolne afte u ustimaKao uzrok za afte u ustima mogu da budu i endokrini poremećaji među kojima se posebno ističe disbalans funkcije polnih žlezda.  Afte se  češće javljaju kod devojaka u pubertetu, kao i početkom menstruacije i tokom trudnoće.

Psihogeni faktor – stres, briga, umor ili psihička napetost je takođe jedan od razloga za pojavu ranica po ustima. Usled stresa dolazi do skupljanja krvih sudova koji se nalaze u ustima i to dovodi od nekroze i stvaranja afti.

Pojava bolnih ranica u ustima ponekad je posledica alergije, kao i bakterijiskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Uzroci su ešerihija koli i herpes simpleks virus.

Pored ovih, uzroci mogu biti nedovoljna higijena usta i zuba, povećana ili smanjena kiselost želudačnih sokova. Takođe tu je i nedostatak  minerala i vitamina, loša ishrana, konzumiranje hrane koja je bogata  glutaminima. Problemi sa varenjem i preosetljivost na određene namirnice i brojne hronične bolesti koje dovode do pada imuniteta.

Da bi se stvorile afte u ustima, dovoljna je i najmanja mehanička iritacija usne duplje ili desni.  Povreda jezika ili unutrašnje strane obraza, loše nameštena proteza, veštački zubi i vilica.

Kako lečiti afte u ustima

U slučaju pojave čestih afti u ustima morate se konsultovati sa lekarom i vašim stomatologom.  Ovo naročito važi onda kada su plikovi u ustima bolni tj kada su snažnog intenziteta.

Dakle, prvi korak u lečenju bolnih čireva u usnoj duplji jeste odlazak stomatologu. Nakon toga sledi i poseta lekaru opšte prakse kako bi se proverilo vaše ošte zdravstveno stanje.

Dijagnoza svih vrsta afti postavlja se kliničkim pregledom, a u retkim situacijama potrebno je uraditi biopsiju.

Kada se za afte u ustima obavezno treba obratiti lekaru ?

Lečenje uključuje lokalnu ili sistemsku primenu kortikosteroida, imunostimulacionu i vitaminsku terapiju.

Bol u ustima se sprečava primenom površinskih anestetika, ispiranjem usne duplje adekvatnim preparatima. Nakon toga sledi smirivanje upale i ubrzavanje zarastanje rana. Veoma je važno produžiti interval izmedu dve epizode pojavljivanja afti.

Bez tretmana, male afte veličine dva do četiri milimetara spontano zarastaju za sedam do deset dana.  Ipak za čiriće čiji je prečnik veći od jednog centimetra trebaće više vremena. Ponekad ne zaceljuju duže od mesec dana.

Aftozni čirevi uspešno se neutrališu sredstvima koja se veoma pažljivo, u malim količinama, nanose na leziju (ukoliko je na dostupnom mestu). Naime,  one „prže“ krater afte i uklanjaju simptome.

Pored medikamenata, u savremenoj stomatološkoj praksi primenjuju se i specijalni flasteri za nanošenje lekovitih sastojaka na plikove. Tu su i razne lampe kojima se obasjavaju bolna mesta. Ipak, ovo su samo privremena rešenja, jer je neophodno ukloniti uzrok afti u ustima  kako se ne bi ponovo vraćale.

Kako ukloniti afte prirodnim putem

Potpuno izlečenje afti nije moguće, ali se ove promene mogu kontrolisati.

 • Potrebno je ojačati organizam mineralima i vitaminima (kompleks vitamina B), pravilnim izborom namirnica. Uvedite u ishranu što više voća i povrća.
 • Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu oblozi od čaja (kesice) koji služe za dezinfekciju usne duplje.
 • Možete u čaši vode razmutiti kaškicu morske soli i ispirajte usta usta hladnom i slanom vodom posle svakog obroka.
 • Za afte u ustima mogu se koristiti i propolis kapi, geranijumovo, lavandino i ulje od melaleuke, limunov sok ili čaj od žalfije.
 • Neophodno je izbegavati iritiranje čireva Ijutom, vrelom ili hladnom hranom, kao i pastama za zube sa natrijum-lauril-sulfatom.
 • Ranice se ne smeju dirati prstima i cediti. U nekim slučajevima odlično se pokazala i soda bikarbona kojom se ispira usna duplja.

Rastvor za ispiranje usta u slučaju afti

Najpre napravite jak čaj od žalfije.

 • 3 kašičice suve žalfije prelijtesa 1,5 dl vode. Poklopite i ostavite 15 minuta čaj da odstoji.
 • Procediti i, još dok je topao, njime ispirati usta minut-dva. Postupak ponavljati triput dnevno.
 • Pola sata nakon ispiranja ne treba mućkati usta ili piti vodu.

Takođe, može pomoći i rastvor sode bikarbone.

Priprema:

Kašičicu praha rastvoriti u 1,5 dl mlake vode pa koristiti na isti način kao i čaj od žalfije.

Kombinacija žalfije i sode bikarbone se ne preporučuje!

Da li afte prolaze čak i ako se ne leče

Da, odgovor je potvrdan. Lečili ih ili ne ove neugodne sitne ranice iritiraće vas najmanje 7 dana.  Najčešče traju i duplo duže.

Retki su slučajevi kada afte u ustima prolaze za 3-4 dana, dok u nekim težim slučajevima mogu potrajati i čitav mesec.

Zarastaju od periferije ka centru i ne ostavljaju ožiljke, ali se te promene na sluzokoži vrlo često vraćaju. Naročito su nezgodne afte na jeziku koje umeju biti i te kako bolne.

Koja je najbolja prevencija za lečenje afti u ustima?

Ako je poznat konkretan uzrok afti, moguće je preduzeti određene mere prevencije:

 • odgovarajuća higijena usne duplje,
 • imunostimulacija,
 • korigovanje režima ishrane,
 • izbegavanje supstanci koje sadrže alergene.

Ako ste i sami poput autora ovog teksta skloni aftama, najbolji savet je da se konsultujete sa stomatologom. Idite na redovne preglede, koristite blage prirodne preparate umesto onih agresivnih i držaće te ih pod kontrolom.