Šta je dobro za čir na koži prirodno lečenje

Čir na koži može biti znak ozbiljnog pada imuniteta. Tačnije, širok je spektar oboljenja koja se mogu manifestovati kroz njih. Upravo zbog toga treba se javiti lekaru na vreme, odmah nakon što se gnojni prištevi primete.

Ove neprijatne, ponekad i bolne promene – mogu se pojaviti na svim delovima tela. Obično se javljaju gnojni čirevi na preponama, kao i na ostalim delovima tela pokrivenim dlakama (genitalije, pazuh i sl). Ne zaobilaze ni unutrašnju stranu butina, no znaju se pojaviti i na licu.

Čir na koži javlja se u svim životnim dobima, ali najčešče je prisutan od puberteta do 45. godine života. Deca i starije osobe znatno ređe kubure sa ovim problemom.

Saznajte šta sve može uzrokovati čireve na površini ili u dubini kože, te kako ove neprijatne pojave treba pravilno tretirati.

Čirevi na koži uzrok nepoznat

Ove bolne kožne promene najčešće se povezuje sa bakterijskim infekcijama. Međutim, u većini slučajeva ta infekcija je samo posledica već nastalog procesa. Za čir na koži uzrok često nije poznat. U zavisnosti od vrste, on može biti znak ozbiljnog pada imuniteta, a nekad i postojanja maligne bolesti u organizmu.

Širok je spektar oboljenja koja se mogu manifestovati neuglednim prištevima, stoga ovaj problem ne treba olako shvatati. Ako primetite gnojne, upaljene promene na koži, obratite se vašem dermatologu što pre.

Kako izgledaju čirevi?

Zavisno od mesta nastanka i manifestaciji tegoba razlikujemo nekoliko vrsta čireva. Mogu se javiti na kosi, butinama, zadnjici, genitalijama i licu. Kao posebno neugodan izdvaja se čir na preponama kod žena, a javlja se i na stidnim usnama. Ukoliko se ove bolne promene gnoje, obavezno idite lekaru.

Promene na kosi shvatite ozbiljno

Ako se jave bolni čvorići na kosi ostaviće ožiljnu alopeciju. Blaži oblici sastoje se od sitnih čireva koji se u roku od sedam dana osuše, ne ostavljajući nikakve ožiljke. Sa druge strane oni „teži“ počinju malim čvorićima oko korena dlake. Rastu nekoliko dana i slivaju se čitave ploče gnojnih kolekcija. Kod njih nema bakterijske infekcije.

Ne zna se šta ih izaziva, ali njihov nastanak je nekad uslovljen genetskom predispozicijom.

gnojni čir na koži lica

Bolni čvorići na genitalijama često se gnoje

Čir na koži se u velikom broju slučajeva javlja u intimnoj regiji, preponama i sedalnom predelu. Neretko se pojavljuje i po dojkama, donjoj polovini stomaka i pod pazuhom. Umeju biti i te kako neprijatni kada se zagnoje.

Bolni čvorići u početku podsećaju na upalu korena dlake, a iza sebe ostavljaju atrofični ožiljak i dubok mitiser. Sve nam to ukazuje na ozbiljnost ove neugodne pojave.

U apotekama se može pronaći i tkz. crna mast za čireve, ali je nikako ne uzimajte bez prethodne preporuke lekara.

S napredovanjem bolesti čirići se spajaju, formirajući fistule, tj. tunele ispod kože. Oni povremeno bolno otiču, i iz njih curi gnoj, ali u njemu obično nema bakterija. S vremenom se kanali uvećavaju, a mirni periodi bolesti sve se više skraćuju.

Ukoliko se formirao pomenuti kanal, neophodna je hirurška intervencija kako bi se isti potpuno uklonio. Sadržaj koji se drenira vrlo neprijatno miriše, a to obolelom dodatno otežava situaciju i čini da se oni kasno jave lekaru. Treba postupiti upravo suprotno, čim se javi gnojni čir na koži otidite na lekarski pregled.

Čirevi na licu kao posledica akni

Čir na koži ne zaobilazi ni lice. Najčešće je posledica težih akni, i to u periodu od puberteta do 40. godine. Leče se tretinoinom.

Terapiju treba započeti što pre, kako bi se sprečilo stvaranje ožiljaka, kao trajnih posledica na i licu i telu. Ženama se u nekim situacijama savetuje i hormonalna terapija. Ako imate potkožni čir na licu koji nikako ne prolazi, obavezno idite dermatologu.

Kako izlečiti čir na koži pomoću antibiotika

Za lečenje čira na koži (naročito u predelu kose) koriste se različiti losioni, uz višemesečno uzimanje antibiotika ili tretinoina. Povremeno je neophodno rasecanje gnojnog sadržaja. Stanje je veoma bolno, a kad prođe, iza sebe ostavlja ožiljnu alopeciju, to jest nedostatak kose uz široke ožiljke.

Osnovno lečenje podrazumeva upotrebu lokalnih i sistemskih antibiotika, kao i izotretinoina.

Laserska epilacija zahvaćenih regija može znatno ublažiti upalu. Ovi čirevi na koži znaju trajati godinama. Prema novijim istraživanjima, ova pojava povezuje se s insulinskom rezistencijom.

Nipošto nemojte istiskati bolne čireve

Stiskanje čireva je direktan put u infekciju. Ona se može lako proširiti na krvotok i izazvati ozbiljno trovanje krvi.

Kod osoba oslabljenog imuniteta ili s hroničnim bakterijskim infekcijama nosa i grla istiskanje se izričito zabranjuje. Njima se na koži stvaraju gnojne kolekcije koje formiraju čvorastu upalu kože i potkožnog tkiva (furunkuli i karbinkuli). Ovakve promene su Izuzetno opasne.

U takvom scenariju infekcija brzo širi u potkožno tkivo i zahvata duboke strukture, poput masnog tkiva i mišića. Promene na koži su veoma bolne i praćene su visokom telesnom temperaturom.

Antibiotici su najbolji lek za čir na koži. Ipak, ponekad je neohodno da hirurg najpre raseče gnojni sadržaj pa se nastavlja sa medikamentoznom terapijom.

Ukoliko se na koži često pojavljuje gnojni prišt, potrebno je raditi testove iz krvi. Tako se utrvrđije da li obolela osoba ima neki imunološki deficit ili povišen nivo šećera u krvi.

Šta je dobro za čireve od prirodnih lekova

Gnojni čirevi ispod pazuha, na preponama i genitalijama mnogima zadaju velike muke. Za lečenje bolnih čvorića najbolje su se pokazale tople obloge od lekovitog bilja. Naročito je efikasan list kupusa za ovu namenu. On će pospešiti brže izvlačenje gnoja. Priprema se veoma jednostavno:

Potpopite poveći kupusov list jedan minut u proključalui vodu. Izvadite ga i kratko prohladite. Potom ga zamotajte u gazu i privijte na mesto gde  vam se nalazi čir na koži. Ceo postupak ponavljajte tri puta tokom dana, sve do potpunog izlečenja.

Nezaobilazni crni luk 

Ova po mnogima omiljena namirnica ima izuzetno lekovito delovanje. Crni luk je moćan antiseptik i sadrži brojne korisne materije u svom sastavu.  Za čir na koži je provereno efikasan, jer sprečava infekcije.

Primenite ga na jedan od sledećih načina:

  1. Veću krišku crnog luka, direktno prislonite na bolnu regiju.
  2. Drugi metod je da ga zagrejete malo na ringli, pa tako zapečen prelijete uljem i  stavite na mesto čira.  Sve previjte sa gazom i mirujte narednih 5 sati.

Domaći med je odličan prirodni lek za čir

Ovaj po mnogima omiljen pčelinji proizvod veoma je efikasan kada su gnojni prištevi posredi. Stimulisaće brži proces sazrevanja i zarastanja čira.  U sirovom medu nalaze se brojni enzimi koji uspešno rastvaraju membrane na vezivnim tkivima oko njih. U Engleskoj je u prodaji flaster za čireve koji se pravi upravo od sterilnog meda.