Preskakanje konopca za mršavljenje iskustva i rezultati

Jeste li znali da je preskakanje konopca najbrži i najefektniji način za mršavljenje? Jako brzo ćete uvideti prve rezultate, a ulaganja su minimalna. Sve što vam je potrebno jeste 15 minuta vašeg vremena, dva, tri metra slobodnog prostora i vijača. Retko koj sport je jeftin kao ovaj.

Uz to je ova aktivnost izuzetno zdrava i povoljno deluje na organizam. Ona utiče na našu motoriku, jer učimo nove pokrete, što je odlično za zdravlje mozga. Pored toga preskakanje vijače čini kosti gušćim, što smanjuje mogućnost lomljenja kostiju i obolevanja od osteoporoze. Sve ovo su samo neki od mnogobrojnih benefita kojima ćemo se pozabaviti dalje u tekstu.

Nastavite sa čitanjem i otkrićete sve prednosti svakodnevnog treninga vijačom. Daćemo vam i nekoliko vežbica koje ekspresno skidaju kilograme.

Zašto uže treba preskakati svaki dan?

Odgovor je prost: samo ukoliko budete preskakali uže svaki dan ostvarićete efekte koje želite.

Pretpostavimo da se niste skoro niste bavili nekim sportom. Najveća verovatnoća je kako svakodnevno odlažete bilo kakvu aktivnost smišljajući izgovore. Definitivno su najpopularniji izgovori nedostatak vremena i manjak finansijskih sredstava za članarine u teretanama.

Najbolja stvar vezana za preskakanje konopca je ta što niti vam za to ne treba ni mnogo novca niti vremena. Ova petnaestominutna fizička aktivnost ima mnoge benefite po zdravlje i liniju. Uz to retko koji sport je toliko efektan i jeftin kao ovaj. Početna novčana ulaganja su minimalna, a rezultati dolaze jako brzo.

Ukoliko ste tek počeli sa aktivnostima i ovo vam predstavlja glavni kardio trening skroz je u redu baviti se preskakanjem konopca svaki dan. Već za mesec dana ćete dovoljno ući u kondiciju, tad ćete moći povećavati minute treninga. Ipak najbitnije od svega jeste obavljati ovu odličnu vežbu svakog dana i neka ovo postane deo vaše svakodnevne rutine.

Šta ako se trening preskoči?

Ukoliko i preskočite neki dan, ne smete odmah odustajati, već nastavite sa aktivnošću već sledećeg dana. Ovo nije samo trening tela već i uma. Bez discipline nikada nećete moći smršati, a reklame koje vam to obećavaju nikad ne donose rezultate kojima ste se nadali. Trebate se pokrenuti. Takođe, morate svakog dana raditi na svom cilju.

Preskakanje vijače za stomak i salo oko struka je naročito efikasno. Svakako, odlično za one koji su tek našli volje za bavljenje fizičikim aktivnostima jer je izuzetno jednostavno. Najbolje je ovo raditi uz muziku jer vam ona daje osećaj ritma koji je ovde preko potreban.

Postoji izuzetak gde se ova aktivnost ne mora upražnjavati svakog dana, a to su barem tri poštena treninga nedeljno. Dakle, preskakanje užeta ovde predstavlja samo zagrevanje za pravi trening, a ne čitavu fizičku aktivnost za ceo dan. Ako su vam ovih petnaest minuta jedini izvor aktivnosti, najbolje je obavljati ih svakog dana.

preskakanje konopca za zdravo mršavljenje

Preskakanje konopca skida kalorije bolje od trčanja

Preskakanje konopca ima brojne prednosti po zdravlje

Benefiti ove fizičke aktivnosti su mnogobrojne. Ovde ćemo se pozabaviti nekima koje su najbitnije.

Bolja kondicija

Preskakanje konopca za zdravlje je odlično zato što predstavlja naporan kardio trening. Ovo skakanje u mestu nije ni malo lako i nemojte se začuditi ako se umorite u prvih trideset sekundi treninga. Kako vreme bude prolazilo primetićete da možete izdržati sve više. Osim toga svakodnevne aktivnosti koje zahtevaju kondiciju ćete mnogo lakše obavljati. Nećete morati koristiti lift, jer vam penjanje uz stepenice više neće predstavljati napor.

Bolja kondicija znači i jačanje srčanog mišića, što je odlično kao preventiva protiv kardiovaskularnih bolesti. Redovne vežbe i pravilna ishrana čine krvne sudove prohodnim, čime znatno smanjujete rizik od srčanog udara.

Poboljšana koordinacija pokreta

Ovo je isto jedna od glavnih prednosti. Za razliku od vožnje bicikla ili trčanja na traci, preskakanje konopca nije automatska radnja. Dakle, za nju je potrebno naučiti kao i ples, recimo.

Naime, kod ove aktivnosti fokus nije samo na stopalima kao što se obično misli. Pored toga što se šalju signali mozgu da noge preskoče kanap, takođe se šalju signali u zglobove koji vijaču pokreću. Zato ćete uspešno moći obavljati ovu aktivnost samo ako su pokreti ruku i nogu usklađeni. Kada uđete u ritam, vi ste već naučili osnove ovog sporta.

Povećava kognitivne funkcije 

Potrebno je naučiti pokrete koji se izvode pri preskakanju konopca. Ovim postupkom se uče novi motorički šabloni. Time se poboljšava komunikacija između nervnog sistema, zglobova i nogu. Opšta kognitivna funkcija se povećava što posebno znači starijim ljudima.

Vijača smanjuje mogućnosti povreda zglobova i stopala

Profesionalnim sportistima je preskakanje konopca deo redovnog treninga. Ova vrsta zagrevanja povoljno utiče na zglobove nogu, jer povećava snagu mišića koji se nalaze oko zgloba. Inače se ovi mišići teško mogu ojačati nekim drugim vežbama.

Iako preskakanje vijače kalorije skida bolje i od samog trčanja, ono je puno više od toga. Naročito se preporučuje ženama u srednjoj dobi, a evo i zašto.

Povećava gustinu kostiju

Ako se bližite menopauzi, svakodnevni trening vijačom može  bitno smanjiti mogućnost od osteoporoze. Međutim, ukoliko želite početi sa preskakanjem užeta morate isprva imati jake kosti.

  • Napomena: Ovaj sport vam neće pomoći ukoliko ste već oboleli od osteoporoze ili imali lomove kostiju.Posavetujte se sa vašim lekarom oko ovakve vrste treninga ukoliko u porodičnoj anamnezi imate slučajeva bolesti kostiju.

Smanjuje nivo stresa 

Fizička aktivnost inače pomaže kod oslobađanja od stresa. Ipak,preskakanje konopca se tu pokazalo kao još efektnije jer u isto vreme radite i na telu i na mozgu. Dakle, razmišljate o ritmu, pokušavate uskladiti ekstremitete. To svakako aktivira moždane ćelije. Tako sasvim zaboravljate na svakodnevne brige i obaveze bar na kratko. Tokom fizičke aktivnosti se luči hormon sreće, seratonin, zbog kog se tako dobro i raspoloženo osećamo nakon treninga.

Uči strpljenju

Ovo je svakako više benefit za psihu nego za zdravlje tela. U početku će vam najverovatnije biti prilično iritantno što večito zapinjete o kanap. Mnogi se iznerviraju, misle kako im to ne ide i odustanu. Baš zbog toga je preskakanje konopca bitno za jačanje discipline, volje i karaktera. Obično se kaže kako je najlakše na početku dok je volja još jaka. Ovde je obrnuto, najviše strpljenja će vam trebati na samom početku dok ne savladate osnovne pokrete i tehnike.

Kako preskakanje vijače utiče na mršavljenje i sagorevanje kalorija?

Već smo napomenuli da preskakanje konopca kalorije sagoreva mnogo brže od trčanja? Naime, za 10 minuta ove aktivnosti sagorećete 125 kCal. Isto toliko se sagori za pola sata trčanja. Dakle, zapamtite trening sa vijačom skida tri puta više kalorija od trčanja. Ova činjenica nije čudna s obzirom na to kako je ovo jedna od najintezivnijih vežbi u aerobiku.

Naravno, u početku ćete skidati manje kalorija dok ne uđete u kondiciju. Najverovatnije nećete ni moći iz prve izdržati 10 minuta preskakanja bez zakačinjanja kanapa. Sve je u vežbi i strpljenju.

Postoje posebne vežbe, kojima ćemo se kasnije pozabaviti, koje skidaju najviše kalorija. One su komplikovanije od osnovnih vežbica. Svakako njih morate savladati pogotovo ako vam je preskakanje vijače za stomak prioritet.

Morate zapamtiti kako sagorevanje kalorija zavisi i od vaše težine. Oni sa viškom kilograma će sagorevati više kCal, dok će ljudi sa normalnom kilažom sagoriti manje. Baš zbog toga oni koji imaju veliki višak kilograma brzo mršave. Dakle, ove statistike su otprilike date. Svakako je sigurno da ćete ovom aktivnošću tri puta brže skidati kilograme nego običnim džogingom.

Uticaj preskakanja vijače na ruke

Velika vrlina preskakanja vijače jeste što skida masti sa čitavog tela. Noge jesu najaktivnije ali to ne ukazuje na pasivnost ruku. One kontrolišu kanap i svakako i one trpe rezultate ovakve aktivnosti.

Za one koji žele još više ubrzati rezultate i izvajaju ruke što pre, preporučujemo vijače sa tegićima. Možete ih kupiti u radnjama sa sportskom opremom. Obično teže do dva kilograma. Možda se to čini malim, ali posle desetak minuta aktivnosti to više neće tako izgledati. Ruke se izlažu konstantnom naporu prilikom ove vežbe. Nemojte se čuditi ukoliko budete imali upalu mišića ruku posle prvih nekoliko treninga.

Efekti na noge i ostatak tela

Noge su, naravno, prilično aktivne prilikom preskakanja užeta. Najverovatnije ćete najpre i primetiti kako se kilogrami skidaju sa nogu i kako bivaju zategnutije. Najbolje od svega je što preskakanje konopca na skidanje celulita odlično utiče.

Ovo je aktivnost visokog intenziteta, koja skida kilograme sa celog tela. Između ostalog smanjuje celulit i na nogama. To ne znači da će pomorandžina kora sasvim nestati. Mnogi faktori utiču na formiranje celulita, kao što su genetika, ishranja, ispijanje vode na dnevnoj bazi. Ono što je sigurno je to kako će celulit biti mnogo manje uočljiv.

Pored skidanja kilograma sa nogu ova aktivnost će vam pomoći u skidanju masnoća sa stomaka. On, takođe, biva aktiviran, usled držanja tela prilikom obavljanja treninga. Dakle preskakanje konopca za stomak može vam biti i najvažnija vežba. U proseku se od svakodnevnog obavljanja ove aktivnosti gubi od jednog do dva kilograma nedeljno. Ovakvi rezultati se postižu uz uravnoteženu ishranu i čestim ispijanjem vode.

Najbolji trening sa vijačom

Svaka aktivnost ovakve vrste je poprilično efektna. Ipak, najbolji je trening  sa vijačom koji se izvodi pravilno. Neretko početnici prave greške prilikom treniranja, koje ukoliko se ne izmene mogu usporiti efekte i izazvati povrede.

Osnovne smernice za vežbanje sa vijačom:

Držite ruke bliže užetu.

Na ovaj način ćete bolje kontrolisati kanap, te ćete se manje saplitati.

Pravilan položaj tela.

Dok preskačete vijaču ramena držite unazad, leđa neka budu prava. Ukoliko se budete grbili prilikom ove aktivnosti mišići vrata i leđa će biti zategnuti. Tako se možete imati bolove u leđima. Umesto leđa treba zatezati mišiće gluteusa.

Ne skačite previsoko.

Početnici najčešće skaču visoko kako se ne bi sapleli o kanap. Visokim skakanjem se držanje iskrivi, te možete dobiti bolove u leđima i brže ćete se umarati. Najbolje je skakati oko 2 centimetra u visinu.

Preskakanje konopca  za mršavljenje stomaka

Sada ćemo vam pružiti nekoliko vežbi koje su se pokazale najboljim za skidanje kilograma.

Osnovna vežba

Ovo je za totalne početnike.

Skačite obema nogama istovremeno preskakajući vijaču. U početku će vam najverovatnije biti izazov da izdržite 30 sekundi. Kada uđete u ritam i budete izdržali 2, 3 minuta skakanja bez prestanka spremni ste za složenije vežbe.

Kombinovana vežba: osnovno skakanje sa skakanjem  u stranu i napred

Ova vežba sa konopcem je malo napornija. Ukuliko ste početnik najbolje je naučiti svaki od ovih pokreta pojedinačno pa tek onda ih kombinovati.

Trajanje vežbe je 10 minuta. Prvi minut skačete u mestu, dva minuta skačite u levu pa u desnu stranu naizmenično. Nakon toga 2 minuta skačite iz mesta 10, 15 centimetara u napred, pa se vratite u nazad. Onda sledi dva minuta skakanja u levu pa u desnu stranu, dva minuta skakanje napred nazad i minut skakanja u mestu.

Vežbe sa konopcem za naprednije

Kada se izveštite sa vijačom možete preći na ove zahtevnije vežbe. To su tehnike ukrštanja kanapa, tu nemojte držati zglobove previše daleko, tako ćete se pre zapetljati u kanap.

Tehnika dupli skok zahteva dva okretanja kanapa tokom jednog skoka. Za ovu tehniku je potrebno više skakati i brže okretati kanap. Uz to ćete se i duplo brže umoriti, te se ovom vežbom bavite najviše dva minuta pa nastavite sa drugom.

Jumping Jack je specifično preskakanje konopca. Tokom ove vežbe skupljate i širite noge u ritmu prilikom preskakanja. A tehnika trčanja zahteva pružanje jedne pa druge noge napred, kao kad trčite ili koračate.

Sve ove vežbe možete kombinovati po slobodnoj volji. Najbolje je početi i završiti sa osnovnim skokom u mestu kako bi se zglobovi i mišići nogu zagrejali i ohladili.

Preskakanje vijače — iskustva i rezultati

Iskustva preskakanja vijače su uvek pozitivna od ove aktivnosti ne odustanete. Evo šta su neki korisnici rekli o svojim rezultatima nakon mesec dana.

Kada sam počela preskakati vijaču imala sam 85 kilograma, što je 20 kilograma više nego što treba. Ovim treningom sam uspela skinuti 5 kilograma za mesec dana. To mi daje volju za dalju borbu. Najbolje od svega je što je sport prejeftin, jednostavan i zahteva malo prostora.

Jelena (25)

Meni i mojoj prvoj devojčici je preskakanje konopca postala omiljena zabava. Takmičimo se ko više može izdržati, puna je energije pa me uvek pobedi. Pored toga skinula sam 7 kilograma, a cilj mi je da skinem još 10. To je svo bejbi salo koje sam dobila tokom druge trudnoće.

Anja (33)

Nisam bila toliko redovna koliko sam želela, ali sam ipak primetila kako sam se dosta zategla. Nemam kilograme viška, samo želim oblikovati telo. Meni je preskakanje vijače za stomak pun pogodak. Stomačić se smanjio, a i noge su mi oblikovanije i mišićavije. Samo moram naterati sebe na svakodnevno vežbanje i biću tip top za leto.

Mirjana (22)

Uže za preskakanje, gde kupiti i po kojoj ceni?

Kada je u pitanju preskakanje konopca cene su izuzetno pristupačne. Sve zavisi od kvaliteta vijače koju želite kupiti. Najjeftinije su one koje možete kupiti u kineskim robnim kućama. Tu se cene kreću između 150 i 200 dinara. Međutim, ukoliko vam je namera da se zaista posvetite ovom sportu nemojte štedeti. Konopci kupljeni u kineskim radnjama često imaju specifičan miris koji ostaje na rukama. Ovo vam može smetati ukoliko nameravate redovno vežbati.

Kvalitetnije konopce možete kupti po višim cenama, ali su i one razumne. Ovakvu užad ćete naći u radnjama sportske opreme, gde se cene kreću od 500 do 3000 dinara. Spomenuli smo veću tekstu kako postoje i vijače sa tegovima, njihova cena je u rangu od 1500 do 2000 rsd.

Kod običnih vijača za preskakanje jedino šta čini razliku u ceni jeste kvalitet ručki. Nekima možda neće odgovarati metalne ručke, jer će lakše klizati iz znojavih ruku. Zato možete naći plastične i gumene, kao i one napravljene od drugih materijala.

Savet plus: kupite plastičnu užad, ona se neće kao platnena uvijati i petljati prilikom preskakanja.

Pojedine marke nude vijače sa brojačima, koji vam mogu biti idealan pokazatelj napretka prilikom treninga.

Ovakve konopce možete kupiti i na internetu, obično su to u pitanju oficijelne internet stranice sportskih radnji. Neke od njih su Đak, Planeta i Sportvision.

Očigledno je kako je preskakanje  konopca izuzetan sport kojim se ne bave samo deca dok se igraju već i profesionalci. Osetićete mnoge benefite po zdravlje, a gubitak kilograma je samo posledica discipline i volje koje ćete uložiti u ovu aktivnost. Izuzetno je jeftino i pristupačno, te nemate više vremena za odlaganje, krenite sa prvim skokom.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst i zanima vas još saveta o fizičkim aktivnostima pročitajte članak koji govori o najboljim vežbama za žene.