Domaći hleb bez kvasca po receptu starih Rimljana

Hleb bez kvasca i glutena po receptu starih Rimljana, trenutno je pravi hit na društvenim mrežama. Nedavno smo dobili nekoliko upita i od vas poštovani čitaoci, da postavimo baš ovaj recept.  Ovo i ne čudi s obzirom kako je posredi izuzetno zdrava namirnica,  koja je pri tom i veoma ukusna.

Ukoliko spadate u one koji ne žele koristiti kvasac u najkonzumiranijoj namirnici na planeti, na pravom ste mestu. Sledi detaljno uputstvo kako napraviti hleb bez kvasca i to domaći. Ostanite sa nama…

Zašto treba jesti domaći beskvasni hleb

Ništa ne može zameniti hleb, pogotovo na ovim našim prostorima. To je uvek bila, a verovatno će biti i ubuduće, glavna namirnica. Doduše, priča o štetnosti glutena i o genetski modifikovanim žitaricama dovela je u pitanje njegove hranljive prednosti.  Stoga, kao rezultat, imamo bezbroj vrsta hlebova u prodaji, što je naročito vidljivo u velikim supermarketima.

Tako, danas možemo birati o između klasične „bele vekne“, integralnog, oplemenjenog raznim semenkama i dr. Pitate li se koliko su svi ovi hlebovi zdravi? Uglavnom, sve smo dalje od onog koje su pravile naše bake.

Puno ređe ćete pronaći u prodaji  hleb bez kvasca i belog brašna. Ima ga, ali je manje zastupljen i često ima „jaču“ cenu. Opet i takva namirnica ume duže stajati na policama, te nije najbolji izbor.

A zamislite samo koliko se beskvasni hleb koji danas konzumiramo razlikuje od onog koji su jeli stari Rimljani. Drevni zapisi govore nam kako su poznavali više vrsta hleba (od pšenice, ječma, spelte, ovsa ili pirinča). Jeli su ga uz svaki obrok i za njegovu pripremu koristili su kiselo testo. U nastavku saznajte kako se ono priprema.

Recept za kiselo testo

Ako želite izbeći kvasac, za spravljanje hleba koristite kiselo testo kakvo su upotrebljavali stari Rimljani. Naročito se preporučuje osobama koje su sklone gljivičnim infekcijama ili obolelima od kandidijaze. Reč je o mešavini tople  vode i brašna u kojoj su se same razvile kulture kvasca.

Jednostavno pomešajte brašno i vodu u razmeri 1:1 ili 2:1 . Ostavite pokriveno neka odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Bakterije u testu prouzrokovaće karakterističan kiseo miris. Tesrto za hleb bez kvasca trebate svakodnevno promešati – bar dva puta. Kada fino zamiriše, dodajte mu jednu kašiku brašna i kašiku vode, pa promešajte. Isto ponoviti i sledeća dva dana.

Nakon nedelju dana imaćete gotovo kiselo testo od kojeg možete praviti domaći integralni  hleb bez kvasca.  Ako želite, dodajte mu kašičicu meda ili šećera.

Čuvanje kiselog testa?

Kada ste napravili kiselo testo, postavlja se pitanje kako ga sačuvati. Jednostavno – stavite ga u plastičnu posudu, zatvorite i čuvajte u frižideru. Idealan bi bio poklopac sa rupicama, ali tada rizikujete da se po frižideru raširi kiseo miris, što nije nimalo prijatno.

Umesto toga, najmanje jedanput nedeljno, ostavite testo pokriveno krpom neka odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga  ga opet poklopite i vratite u frižider.

Primetićete da se testo deli na dva dela – gušći deo ostaje na dnu a sivkasto-braon tečnost izdvaja se pri vrhu. Ništa ne brinite, samo ga dobro promešajte i dodajte jednake količine brašna i mlake vode. Kasnije ga opet dobro promešajte.

domaći hleb bez kvasca i glutena

Kako umesiti hleb bez kvasca kod kuće

Za spravljanje hleba kakav su (kako se pretpostavlja) jeli stari Rimljani, potrebni su vam sledeći sastojci:

500 g brašna od spelte,
2,5 dl soka od belog grožđa,
200 g kiselog testa (odstajalog na sobnoj temperaturi),
75 g svežeg kozjeg sira (odstajalog na sobnoj temperaturi),
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika meda,
1 kašičica semenki anisa,
1 kašičica semenki kima,
1/2 kašičice soli.

Beskvasni hleb priprema:

  1. Pomešajte kiselo testo sa 1 dl soka od grožđa, 100 g brašna od spelte i medom. Prekrjte krpom i ostavite neka odstoji na toplom mestu najmanje 3 sata.
  2. Nakon toga, kada udvostruči zapreminu, dodajte preostale sastojke još mešajte. Sve dok ne dobijete kompaktnu homogenu smesu.
  3. Sada, opet prekrijte krpom i ostavite neka odstoji na toplom preko cele noći.
  4. Ujutru trebate sve promešati, sipati u kalup i ostaviti nek odstoji na sobnoj temperaturi da opet nadode.
  5. Integralni hleb bez kvasca pecite u rerni u zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
  6. Nakon toga ga izvadite i pustite nek se prohladi! Prijatno

Ostale varijante recepta

Beskvasni hleb može se pripremati na puno različitih načina.  Tako možete na pola kilograma brašna po izboru dodati 100 g kiselog testa i 3,5 do 4 dl vode. Ovaj recept se znatno razlikuje od ovog kojeg su pravili drevni Rimljani.

Slobodno eksperimentišite kako biste otkrili kakav integralni hleb bez kvasca vama najviše odgovara.

Ovom prilikom preporučićemo vam još nekoliko odličnih tekstova za čitanje. Zašto treba koristiti heljdu i koje su prednosti speltinog brašna.