Indijska kana za kosu kako se koristi

Farbate se često? Jeste li već čule da indijska kana za kosu ima odličan efekat, a pri tom nije ni najmanje štetna. Od davnina je poznato da indijke imaju lepe i guste vlasi. Jedna od tajni njihovog izgleda je bojenje kanom. Ovaj preparat je sve traženiji i na našem tržištu.

U moderno doba dosta devojaka se farba i to skupocenim preparatima. Nažalost ovi proizvodi često sadrže amonijak koji jako oštećuje vlasi. Zato kosa gubi sjaj i mekoću.

S druge strane postoje zdrave alternative koje ne sadrže hemikalije a takva svojstva ima indijanska kana. Dakle ukoliko želite lepe i zdrave vlasi, saznajte kako da se ofarbate sa kanom.

Šta je zapravo indijska kana?

Kana se nalazi u mnogim preparatima koji se upotrebljavaju za bojenje kose. Ipak dosta ljudi nije upoznato sa tim šta ona predstavlja. Dobija se od biljke cvetnice koja vodi poreklo iz tropskih predela Amerike, međutim nalazi se i u Indiji. Široko je rasprostranjena.

Postoji mnogo vrsta ove biljke. Gaji se od rizoma i na našem području može se naći oko dvadest različitih sorti. Naraste i do metar i po  visine. Latinski naziv potiče od Grčke reči Canna. Stari narodi su je dugo koristili, zbog čega su za nju znali i drevni Egipćani i indijci.

Danas se egipatska kana za kosu može naći u mnogim prodavnicama. Dostupna je u nekoliko nijansi, međutim ipak spektar boja nije kao kod farbi. I pored toga njena pozitivna svojstva nadoknađuju sve to.

Ovakav tip farbi pozitivno deluje na kosu. One daju veću čvrstoću dlakama, poboljšavaju sjaj ali i volumen. Loša cirkulacija je jedan od čestih uzroka opadanja kose, biljne boje poput kane vam mogu pomoći i oko toga.

Zašto su prirodne boje za kosu dobre ?

Osobe koje se ne farbaju možda postavljaju pitanje zašto su prirodne boje kao indijska kana za kosu toliko dobre? Odgovor na ovo pitanje nalazimo u njenom hemijskom sastavu.

Veštačke farbe za kosu sadrže u sebi mnoge hemikalije među koje spada i amonijak. Iako on ima duži vek trajanja na vašim vlasima, ipak ima i negativna svojstva.

Te farbe neretko oštećuju dlake zbog čega farbane vlasi često ne poseduje mekoću, kakvu ima netretirana kosa. Često bojenje može dovesti do velikih oštećenja, rascvetalih krajeva, gubitka sjaja i bržeg opadanja kose. Ovakve stvari proizvođači pokušavaju sprečiti unapređivanjem formula, dodatkom raznih ulja u farbe i na razne druge načine.

Pored klasičnih farbi postoje i farbe bez amonijaka. One ne oštećuju toliko dlake, međutim ne traju toliko dugo. Mogu predstavljati veliki problem osobama koje imaju sede dlake, jer nemaju toliku moć pokrivanja.

S druge strane dostupne su i farbe prodnog porekla koje imaju znatno manje neželjenih efekata. U njih svakako spada i indijska kana za kosu.

Farbanje kose kanom i drugim pripravcima nije novost. Pošto spadaju u prirodne boje biljnog porekla, ovi preprati ne sadrže amonijak. Boje na bazi indijske kane dobijaju se mlevenjem listova ove biljke. Samim tim sprečićete nastanak oštećenja kakva se javljaju kada se radi o klasičnim farbama.

Prednosti prirodnih boja za kosu

Pored navedenih benefita, egipatska i indijska kana za kosu pomažu i prilikom:

 • uklanjanja peruti,
 • smanjenja elektrostatičnosti kose,
 • smanjuju mašćenje kose,
 • ne uzrokuju alergije,
 • potpuno prekrivju sede dlake,
 • pomažu prilikom ponovnog uspostavljanja pH balansa temena,
 • imaju antifungicidno dejstvo (sprečavaju razvoj gljivica).

Vaše teme glave treba biti alkalna sredina. Usled farbanja klasičnim farbama, može neretko doći i do remećenja pH ravnoteže na vašoj glavi. Tada se narušava prirodni balans, pa ovakva područja mogu postati idealna mesta za razvoj gljivica. Zato je potrebno voditi računa, jer se ovakvi problemi ne rešavaju lako.

Henna kana predstavlja idelano rešenje za vraćanje alkalnog pH. Pošto se radi o prirodnim farbama njeni sastojci često deluju blagotvorno na vlasište i teme glave. Za razliku od veštačkih farbi koje mogu izazivati iritaciju.

Indijska kana za kosu može biti odličan regenerator. Ne morate kupovati skupe preparate kada možete koristiti prirodno. Svrha regeneratora je stvaranje zaštitnog sloja oko kose, koje je štite od oštećenja.

Ovo možete postići i ukoliko mesto drogerijskih proizvoda koristite prirodne boje na bazi kane. Tako ćete ujedno zaštiti dlake i uspostaviti bolju vlažnost, te ojačati koren.

indijska kana za kosu upotreba

Kako ofarbati kosu kanom?

Niste ranije koristili preprate za kosu na bazi indijske kane? Onda će vam ovaj deo članka biti od velike pomoći. Prirodne boje su daleko bolji izbor od veštačkih, a prvo što morate znati je kako odabrati onu pravu, po vašem ukusu.

Henna kana za kosu je danas dostupna u više nijansi, možete je naći u raznim crvenkastim tonovima.  Popularna je i u zlatno-braon varijantama, mahagoni (ova braonkasta boja u sebi sadrži crvenkaste podtonove) i crne boje. Takođe postoje načini da dobijete crne nijanse sa primesama plavih tonova, odnosno teget boju.

Sve to zavisi od vaših želja, ali i od vaše prirodne boje, da li ste farbani ili ne, imate li sede, vašeg podtona kože, boje očiju itd. Ukoliko imate tamniji ten  najverovatnije će vam odgovarati tamnije nijanse – braon ili crna kana za kosu.

Naravno nigde nema određenih pravila, stoga slobodno možete eksperimentisati. Tamne nijanse na osobama sa svetlim tenom mogu izgledati prelepo, međutim umeju vam dodati i koju godinu. Naime, postoji verovatoća da će te sa takvim tonovima delovati starije.

Kako staviti kanu na kosu?

Za uspešno farbanje kose kanom, potrebni su vam sledeći sastojci:

 • Kesica ili pakovanje kane ili preparata na bazi indijske ili egipatske kane.
 • Posudica – može biti od plastike, stakla ili porculanska,  samo  imajte u čemu umutiti smesu.
 • Četkica – ako ste ranije farbali vlasi, sigurno imate ovu napravicu, ukoliko niste pravac u Lilly ili neku drugu drogeriju i nabavite svoj primerak.
 • Žumanca – kako bi kana za kosu bila postojana i lepo se vezala neophodan vam je žumanjak. Za onu srednje dužine dovoljna su dva komada.
 • Ulje – Bez obzira što indijska kana sama po sebi neguje kosu, dobro je dodati i malo ulja u smesu. Za ovu svrhu možete koristiti maslinovo, ricinusovo ili arganovo ulje. Pazite samo da vam ne uđe u oči).
 • Rukavice – kao i sa običnim farbama i kana može obojiti vašu kožu i nokte. Zato je dobro koristiti rukavice koje možete nabaviti u apotekama ili drogerijama.
 • Plastična kesa – možete koristiti i kapice za tuširanje ili folije. U nedostatku istih možete upotrebiti i najobičniju plastičnu kesu.
 • Krema – dobro se pokazala Nivea.

Priprema smese:

Žumanca i ulje pomešajte i stavite u posudu. Zatim se Indijanska kana za kosu sipa u nju i dodatjte lagano vodu uz postepeno mešanje. Smesa treba biti srednje gustine, otprilike kao što je imaju mlečni proizvodi poput jogurta.  Nakon toga trebate odložiti činiju na sto i sačekati jedno sat vremena pre korišćenja.

Smesu nanosite na vlažnu i prosušenu kosu. Zatim je potrebno namazati  kremu na delove lica i uopšteno glave, za koje ne želite da ostane boja na njima. Smesu nanesite četkom a zatim tako tretiranu kosu umotajte u kesu ili foliju pa u peškir.Ostaviteneka  stoji tako nekoliko sati (2-3). Zatim dobro isperite vodom i osušite.

Kako se koristi kana u tabli

Ukoliko se radi o preparatu u obliku table potrebno vam je odgovarajuće rende. Neophodnu količinu smese narendajte i nanostite na vaše vlasište.

Za jedno farbanje biće vam potrebna otprilike jedna četvrtina table.  Smesa se pravi na identičan način kao što smo gore opisali.  Dakle neophopdna su vam 2 žumanceta, voda i ulje.

Ovakva kana za kosu se nanosi tako što smesu stavljate na suve vlasi. Umotajte posle u foliju, pa u peškir i ostavite 3 sata, pa potom dobro isperite.

Jeste li čuli za kanu u gelu?

Kod ovakvih preparata neophodno je pre svega utvrditi jeste li alergični na njih. To možete uraditi tako što kana gel namažete na deo kože i sačekate jedno 15-ak minuta.  Ako nema nikakvih nepoželjnih reakcija slobodno ga koristite.

Ukoliko se javi otok, crvenilo ili svrab konsultujte se sa lekarom pre upotrebe. Ovakvo farbanje kose kanom veoma je jednostavano, jer je proizvod odmah spreman za upotrebu. Većina kupovnih preparata pri tom ima na sebi napisan način upotrebe.

Kako skinuti kanu sa kose na lak način

Farbanje kose kanom ima jedan nedostatak. Naime, kada vam nakon određenog vremena ova prirodna boja dosadi, nije je lako skinuti. Slična stvar je i sa bilo kojom drugom farbom, i to smo manje više sve prošle. Srećom postoji nekoliko prirodnih rešenja.

Za skidanje kane se kose, najefikasnije su sledeće dve metode:

Ispiranje kose jabukovim sirćetom

Ovo možete uraditi tako što uzmete domaće jabukovo sirće, razblažite ga sa vodom i utrljate pažljivo u vaše vlasi. Nakon što odstoji nekih pola sata dobro ga isperite sa vlasišta.

Ovo je odlično prirodno rešenje i podjednako je efikasno kad se koristi indijska ili egipatska kana za kosu.  Ni najmanje nije štetno.

Limunov sok za uklanjanje boje

Drugi način na koji se može skinuti indijska kana za kosu, jeste upotreba limunovog soka u vodenom rastvoru. Jednostavno se priprema:

Iscedite ceo limun i dobijeni sok pomešajte sa vodom, rastvor nanestie na kosu, mažite i trljajte pažljivo. Kasnije dobro isperite vlasi.

Tetoviranje kanom je sve popularnije

Pored toga što se indijska kana za kosu najčešće koristi, vi je možete upotrebiti i za mnoge druge stvari.

Tetovaže kanom

Mnogi nisu upoznati sa time ali upotrebom kane moguće je napraviti privremene tetovaže. One nakon određenog vremena izblede, tj. nisu trajne,  što je dobro ukoliko samo želite eksperimentisati.

Za tetovaže ovakvog tipa treba vam:

Kana u prahu,

Samolepljivi šablon,

Hidrogen (mlečni 3 posto),

Iglica-čačkalica za nanošenje tetovaža,

Činija,

Vatica,

Alkohol 95 procentni.

Napomena: Tetoviranje kanom uradite isključivo u specijalizovanom salonu. Kožu prethodno morate dobro dezinfikovati.

Kako se pravi smesa za tetovažu:

Najpre se kana prah sipa u činiju i pomeša  se sa hidrogenom. Smesa  treba biti gustine jogurta. Nakon pripreme imate najviše 15-ak minuta za pravljenje tetovaže. Ona inače menja boju, pa će već nakon jedno 5 minuta potamneti, zato ne treba dodavati više nego što je navedeno.

Šablon se lepi na dezinfikovanu kožu i pripremljenu smesu se nanosi čačkalicom.  Potreban je oprez jer postoji mogućnost za njeno izlivanje. Zatim se višak skida čačkalicom i ostavilja da se osuši 60 minuta. Šablon se potom skida za kože. Kana za tetoviranje je veoma tražena, upravo zato jer ne ostaje tj. nije trajna.

Iskustva korisnika sa indijskom kanom

Prenosimo vam nekoliko iskustava sa popularnih domaćih portala i grupa sa društvenih mreža.

Kana za kosu super stoji mojoj tetki. Ona već godinana ima dugu i negovanu kosu i svi  joj zavide na njoj. Čak joj je i sede pokriva, uopšte se ne primećuju.

Milica, N. Sad

Nisam bila zadovoljna kupovnim farbama, nikako nisam mogla potrefiti dobru nijansu dok nisam otkrila egipatsku kanu. Sada mi kosa izgleda prirodno, ima lep sjaj i savršeno mi odgovara.

Una, Odžaci

 

Moja kosa iz dana u dan postaje sve gušća. Dlake su nekako jače i sjajnije nakon upotrebe gela koji glavni sastojak ima indijsku kanu. Njeni crvenkasti tonovi mi savršeno pristaju, nisu napadni oduvek sam tragala za takvom nijansom.

Marija, Smederevo

 

Sviđa mi se ovaj prirodni proizvod. U počeku sam bila veoma skeptična. Ne volim kada mi neko preporučuje neproverene preparate, jer sam imala jako loša iskustva u prošlosti sa tim. Ipak popustila sa kanom i nisam se pokajala. Odgovaraju mi njene tamnije nijanse i sad ih sama preporučujem drugaricama, baš mi se sviđaju.

Irena, Pančevo

Gde se može kupiti kana za kosu cena

Indijska kana za kosu i njeni preprati mogu se naći u mnogim prodavnicama. Obično u megamarketima ali i manjim radnjama je dostupna. Ako pak nemate sreće pogledajte razne Indian shopove ili čak pijace. Danas prodavci uvoze razne proizvode iz inostranstva i prodaju na pijaci po pristupačnim cenama.

Kada je posredi indijska kana za kosu cena preparata nije preterana. Ona se kreće od 60 rsd po kesici pa na gore. Najskuplja na koju smo naišli je oko 100 dinara, što je svakako prihvatljivo.

Ukoliko naručujete preko interneta, tada cena dosta varira. Indijska kana za kosu može koštati i do 350 dinara. Opet, ima i jeftinijih proizvoda.  Generalno najskuplji su poznatiji proizvođači ili proizvodi tipa gel sa kanom.

Ovi proizvodi  su neškodljivi mada mogu izazvati blage alergijske reakcije. Zato se treba prvo posavetovati sa lekarom naročito ako vam je koža osetljiva.

Mogu je koristiti deca i trudnice,a ukoliko se koristi u svrhu tetovaže, koristi se razblažen troprocentni hidrogen peroksid.

Ne želite više koristiti klasične farbe, egipatska i indijska kana za kosu su najbolji izbor. Kupite je, napravite sami i uverite se u njena blagotvorna svojstva. Preporučujemo vam tekst, najbolji vitamini za prirodnu negu vlasi.