Kako napraviti musli za doručak koji je zdrav

Mnogi stručnjaci upozoravaju na to da musli za doručak nije toliko idealan kako se  u prvi mah čini. Naime, jedna od omiljenih namirnica za početak dana uglavnom obiluje šećerom i nezdravim masnoćama, te puno nas greši ukoliko ga uzima svakodnevno.

U nastavku članka saznajte da li musli goji i koliko kalorija sadrži, te na koji način ga trebate pripremati da bi zaista predstavljao zdrav jutarnji obrok,  uz pomoću kojeg možete i skinuti koji kilogram, ostanite sa nama.

Sadrži li musli kalorije i da li goji

Uprkos haotičnom tempu koji nameće savremeni način života, mnogi ljudi nastoje da se hrane zdravo, pa u nedostatku vremena za pripremu najvažnijeg dnevnog obroka posežu za instant rešenjima koja im nude svetski i domaći proizvođači. Upravo je jedna od njih i kupovni musli za doručak, čiju deklaraciju malo ko čita, već je najčešće bez razmišljanja stavljamo u naše potrošačke korpe.

Natpisi kao „zdrava hrana“i slično na ambalažama raznih industrijski prerađenih žitarica – za većinu potrošača predstavljaju garanciju visokog kvaliteta tih namirnica, koje su stoga često uobičajen jutarnji obrok brojnih sledbenika zdrave ishrane. Ukoliko sebe prepoznajete kao jednog od njih, vreme je da preispitate svoja uverenja. Ovo pravilo je naročito važno ako dajete musli za doručak i vašoj deci.

Ako vas zanima ima li musli kalorije i kakav mu je sastav, onda obavezno gledajte etikete od svakog proizvoda ponaosob. Recimo da u svega 100 grama kupovnog muslija sadrži se čak 371 kcal, 68 grama ugljenih hidrata,  6 g masti i 11 grama belančevina. Pridodajte tome i masniji mlečni napitak , tako da od vašeg mršavljenja, ali i zdravlja nema gotovo ništa.

domaći musli za doručak

Šta su industrijske žitarice i jesu li štetne

Musli za doručak, kornfleks i razne druge žitne pahuljice jesu industrijski visokoprerađen proizvod. On nastaje pri obradi žitarica, tako što se najpre mlevenjem dobija fini sitni prah, koji se potom kuva i meša sa šećerom i vodom. Dobijena smesa zatim se podvrgava procesu ekstruzije, tehnološkom postupku obrade zrna pri visokim temperaturama, da bi nakon sušenja usledilo formiranje željenog oblika finalnog proizvoda.

Neretko se pribegava i ekstrudiranju ili usitnjavanju zrna, kao i dodavanju vitamina, minerala, čokolade i karamela – kako bi proizvod bio još „hranljiviji“ odnosno ukusniji tj da bi dobio slađi ukus.

Na osnovu navedenog, lako je zaključiti da ovakav obrok –  kao što je musli za doručak, itekako obiluje šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, koji nakratko obezbeđuju priliv energije i daje nam privid snage. Međutim, potom sledi nagli pad šećera u krvi, a posledično i žudnja za novom dozom kalorija.

Sve ovo uzrokuje pretilost među populacijom, koja poprima razmere epidemije širom sveta. Naš je savet da ne verujete slepo ni svemu što pročitate na internetu, jer naslovi tipa: musli dijeta skida 5 kg za 5 dana, moraju u vama da probude makar znatiželju da celu stvar ispitate i sagledate na pravi način.

Najčešća ciljna grupa potrošača su deca

Rafovi domaćih  prodavnica prepuni su šarenih kutija raznih žitnih pahuljica na kojima obično sa što krupnijim slovima stoje natpisi: -„zdrava namirnica od celog zrna“, „bez dodataka šećera“ ili da proizvod ima vrlo malo masnoća u svom sastavu. No, ukoliko malo bolje pogledate deklaracije na poleđini, dobićete pravi uvid u to koliko su one zaista zdrave, budući da rafinisani šećer zauzima visoko (čak drugo ili treće) mesto na listi sastojaka tih namirnica. 

Proizvođači često pribegavaju ovom marketinškom triku ne bi li ubedili potrošače u vrhunski kvalitet svojih proizvoda, te im mnogi, posebno nedovoljno infomisani poklonici ovakvog zdravog načina ishrane -slepo veruju.

Takođe, veliki problem predstavlja činjenica što je ova vrsta hrane prvenstveno namenjena deci, pa prehrambene kompanije angažuju čitave timove stručnjaka za marketing i dizajn sa zadatkom da izmisle proizvod koji će privući upravo ovu ciljnu grupu. Sigurno ste već primetili šareni musli za doručak, kome bi malo koje dete odolelo.

Mališani oduševljeno jedu žitarice maštovitog oblika iz ambalaža s likovima iz crtaća, dok su njihovi roditelji spokojni jer su im obezbedili „proveren obrok“ na čijoj je kutiji istaknuto da je reč o zdravoj hrani za decu, koja je pri tom bezbedna.

Stoga, povedite računa da pre nego što kupite detetu musli za doručak ili kornfleks, najpre dobro razmislite o tome je li istinski reč o zdravoj hrani koja je potrebna vašem detetu, i postoji li bilo kakva oznaka kojom se to naglašava.

Kako se pravi zdrav musli za doručak

Ako ste baš veliki ljubitelj ove vrste namirnica, te vam je musli za doručak gotovo neizostavan deo jelovnika, pri tom ne možete da zamislite jutro bez žitarica iz pomenutih šarenih kutija, sledeći saveti mogu vam pomoći da izaberete zdraviju – ili bar manje nezdravu – varijantu obroka za početak dana.

  1. Opredelite se za žitarice koje sadrže najviše pet grama šećera i najmanje tri grama biljnih vlakana po porciji.
  2. Obratite pažnju na veličinu porcije, nemojte preterivati sa konzumacijom.
  3. Uzmite u obzir preporučene doze za serviranje, istaknute na poleđini ambalaže i potrudite se da se pridržavate preporuka proizvođača.
  4. Zanemarite oznake istaknute na prednjoj strani pakovanja i prostudirajte listu sastojaka na njegovoj poleđini. Ali uvek budite oprezni!
  5. Čak i ako se tvrdi da su žitarice bez šećera, vrlo je moguće da se on nalazi na toj listi, samo pod drugim nazivom.

Kada sve ovo dobro prostudirate i odaberete proizvod koji vam odgovara, najbolje je da musli za doručak pripremate sa niskomasnim mlekom od soje, blagim biljnim čajem ili prirodnim sokom bez zaslađivača, a možete ga i grckati ukoliko je hrskav.

Nije nepoznato da je musli za dijabetičare veoma dobar izbor, a pomaže i osobama koje pate od povišenog holesterola, ali samo u slučaju da se o gore navedenom dobro povede računa, jer je u suprotnom kontraproduktivan. Obavezno konsultujte vašeg lekara.