Kako izbeliti zube za 5 minuta i ne naneti im štetu?

Zavidite li holivudskim glumicama ili poznatim pevačicama na savršenim zubima i lepom osmehu? Blistav osmeh je ono što nas istog trenutka čini lepšim, a istovremeno izgledamo i pozitivnije. Zato je lep osmeh jako cenjen u svakom društvu. Stoga, pružamo vam najbolje načine kako izbeliti zube za 5 minuta pomoću prirodnih preparata.

Daćemo vam savete i recepte za prirodno izbeljivanje zuba kod kuće. Isto tako preporučićemo vam koju hranu treba izbegavati, a koju češće jesti kako biste zadržali lepu belu boju.

Nastavite sa čitanjem i saznaćete iskustva naših korisnica. A uz to ćemo vam dati i informacije o cenama estetskih stomatoloških usluga.

Zašto zubi vemenom požute?

Normalna boja zuba odraslih ljudi je između bele i žućkaste. Postoje razne nijanse između ove dve boje i sve one su sasvim prirodne. No, estetski prijemčljivim se shvataju samo zubi koji su biserno beli, iako je izuzetno retko imati prirodno ovakvu nijansu.

Dakle, u redu je da zubi budu žućkasti, ta boja nastaje usled genetike i izbora hrane i pića i drugih životnih navika. Na primer, pušači će sigurno imati tamnije zube nego što je njihova prirodna boja.

Preterana konzumacija alkohola isto može štetiti zubima, jer alkohol nagriza zubnu gleđ. Zato kako biste imali blistavo bele zube morate imati i zdrave životne navike. Ovo je još jedan dokaz kako su estetika i zdravlje usko povezani.

Upotreba antibiotika i raznih drugih vrsta lekova isto može potamneti zube.

Za održavanje prirodne boje zuba bitno je i prati ih redovno i održavati. Perite zube ujutro i uveče minimum tri minuta, pravilnim pokretom četkice. Na taj način ćete skinuti naslage koje su se nataložile tkom dana i tokom noći. Nakon toga je potrebno svako veče očistiti zube koncem. Ovako ćete izvući ostatke hrane između zuba do kojih ne možete prići četkicom. Isto tako, sprečićete pojavu kamenca i karijesa.

Redovna i dobra higijena zuba predstavlja jedan od odgovora na pitanje kako izbeliti zube prirodnim putem. No, za lep osmeh morate obratiti dosta pažnje i na ishranu.

Želite bele zube – evo koju hranu treba izbegavati

Kako bi lepi zubi bili vaš glavni adut, moraćete pripaziti i na to šta jedete i pijete. Neke vrste hrane dodatno ih farbaju, pa se neretko javljaju i žute mrlje na zubima. Naime, dentin koji je drugi sloj zuba, i nalazi se u njegovoj unutrašnjosti je žućkasto braonkaste boje. Što je zubna gleđ providnija to zubi izgledaju žući.

Stoga, treba izbegavati hranu koja farba i koja nagriza. Evo kako izbeliti zube brzo i to vrlo jednostavno – izbegavanjem određene vrste namirnica.

U prvom redu tu spada kafa, zbog svoje tamne boje normalno je kako će ona ofarbati zube u žutu boju. Pored toga, tu spadaju i čajevi, naročito oni koji ofarbaju i šolju kada ih skuvate. Takvi su najviše crni ili zeleni čaj, čaj od hibiskusa.

Sa druge strane, čaj od mente može poslužiti ispiranju ustiju i nema loše posledice po zube.

Od pića, već smo spomenuli kako treba izbegavati alkohol. Zubnu gleđ na sličan način nagrizaju i gazirana pića i kisela voda. A od hrane treba izbegavati slatkiše koji su od prvih uzroka kada je u pitanju prebojena zubna gleđ i žute mrlje na zubima.

Kako izbeliti zube prirodno bez hemije

Kako izbeliti zube zdravim namirnicama – sasvim prirodno?

Izbegavanjem određene vrste namirnica možete uticati na boju zuba, isto tako nekom drugom hranom vaši zubi mogu postati belji. To je zdrava hrana koja se inače preporučuje zbog različitih benefita po zdravlje.

Dakle, ova hrana je jedna od namirnica kako izbeliti zube kod kuće i učiniti ih zdravijim.

Tu su na prvom mestu jagode. Niko ne bi verovao kako ovo crveno voće može uticati na beli osmeh. U svom sastavu jagode imaju takozvanu maličnu kiselinu koja utiče na izbeljivanje zuba.

Pa, kako izbeliti zube sa jagodama?

Dovoljno je samo izgnječiti i ih i utrljati na zube i ostaviti neka reaguju 2, 3 minuta. Odmah ćete primetiti razliku, a rezultati će biti sve vidljiviji posle desetak dana.

Dalje, povrće kao što je brokoli spada u vrlo hranljive namirnice. Osim toga zbog svoje teksture koja ga čini težim za žvakanje, ova biljka skida naslage sa zuba i čini ih beljim.

Kao ni brokoli nemojte izbegavati ni beli luk. On možda utiče na loš zadah, ali isto tako je delotvoran kod prebojene zubne gleđi.

Od voća su za zube veoma popularne i jabuke. Prilikom žvakanja luči se više pljuvačke, a jabuka na zube deluje tako što struže naslage sa zubne gleđi. Ako ih budete jeli svakog dana, nećete samo biti zdraviji, već će vam i zubi biti belji i potpuno ćete eliminisati žute mrlje.

Kokosovo ulje za  beljenje zuba

Jedan od od najboljih načina kako izbeliti zube jeste pomoću kokosovog ulja. Ovo ulje je veoma hranljivo, a osim toga onemogućava razvoj gljivica i bakterija u ustima.

Kokosovo ulje za zube možete koristiti kao pastu.

Za ovo će vam biti potrebno da malo ohladite ulje. Na sobnoj temperaturi ono je čvrsto, nešto slično kao mast.  Umočite vrh četkice u ulje i trljajte njome zube 2, 3 minuta. Ispljunite i isperite.

Izbeljivanje zuba kokosovim uljem i sodom bikarbonom je druga metoda

Tečno ulje pomešajte sa sodom, tako da bude teksture kao pasta. Muljajte po ustima i trljajte četkicom desetak minuta i opet ispljunite. Nemojte nipošto gutati, jer će ulje skupiti sve gakterije i toksine iz usta.

Kako je ova metoda sasvim prirodna možete je neograničeno upotrebljavati. Za prve efekte mora proći nekoliko nedelja.

Najbolja pasta za izbeljivanje zuba

Sve paste koje svakodnevno koristimo imaju u sebi hemikalija koje pomažu kod beljenja zuba. Ipak količina tih supstanci je prilično mala i neinvazivna, zato ni ne možete primetiti velike promene u nijansi. Zato, postoje i određene paste za zube kojima je cilj pre svega izbeljivanje zuba.

Postoji više načina kako izbeliti zube pastama. Obično se to čini hemikalijom blue covarine koja dentin čini privremeno beljim. Dakle, njihovi efekti nisu trajni, njih ćete osetiti samo dok ih koristite.

Najbolje paste za izbeljivanje zuba su Blendamed 3D white Lux, Blendamed 3D white fresh mint, Aquafresh Active white. Spisku se mogu dodati i ove medicinske paste za zube: Blanx White shock protect, Blanx white shock instant, Biomed super white, Himalaya sparkly white.

Ove paste će vam dati trenutni efekat belih zuba. Generalno su sigurne za korišćenje, samo treba paziti na to jesu li proizvođači provereni. Nakon jedne istrošene paste napravite pauzu, preterano korišćenje može uticati na skidanje zubne gleđi.

Gel za izbeljivanje zuba – gde kupiti?

Gelovi za izbeljivanje zuba se koriste tako što najpre kupite kalup, koji se izgradi posebno po vašem otisku zuba.

Tako nešto možete odraditi u apoteci. U taj kalup se stavlja gel za izbeljivanje zuba.

Kako izbeliti zube gelom?

Prosto, 3, 4 puta držite kalup sa gelom na zubima do 30 minuta. Nakon toga ih isperite pastom za zube. Izbeljivanje zuba gelom treba raditi jednom na svakih sedam dana.  Dakle, upotrebljavajte gel 3, 4 nedelja zaredom. Nakon toga pravite pauzu od tri meseca posle čega možete opet ponoviti postupak.

Gel za izbeljivanje zuba sadrži 44 procenta karbamit peroksida, koji najviše utiče na izbeljivanje. Uprkos tome, nije preterano invazivan i neće naškoditi zubima i desnima ukoliko se koristi prema uputstvu. Najbolje je gel naneti uveče pre spavanja.

Ovaj proizvod možete kupiti u apotekama ili na internet stranicama gde se prodaju po jeftinijoj ceni. Cena je oko 1000 dinara.

Soda bikarbona za zube

Naši stari smatraju kako soda bikarbona skoro sve leči. I moramo reći da su u pravu. Ne samo što ova supstanca ima razne benefite po zdravlje, ona pored toga utiče i na belinu naših zuba.

Kako izbeliti zube sodom bikarbonom?

Soda bikarbona za zube se koristi kao abraziv. Ona je kao prašak, te utrljavanjem u desni i zube vi skidate naslage prljavštine i kamenca. Već posle par korišćenja ćete primetiti razliku u nijansi.

Za dodatan efekat dodajte malo sode na vašu pastu za zube. One će zajedno izreagovati i pojačati efekte paste.

Trljajte četkicom tri minuta i isperite. Upotrebljavajte jednom dnevno desetak dana zaredom. Onda napravite pauzu. Preterano korišćenje sode, može uticati na skidanje zubne gleđi. Napravite pauzu od mesec ili dva dana pa ponovite postupak.

Odlična kombinacija za bele zube jeste i soda bikarbona sa limunom.

Sipajte sodu u malu činiju i dodajte malo po malo limunovog soka. Tekstura mešavine treba biti slična pasti, s tim što će smeša zapeniti. To je u redu, soda tako reaguje sa limunom. Stavite smešu na četkicu za zube i trljajte do 3 minuta, zatim isperite.

Pošto je ova metoda malo invazivnija, nemojte je upotrebljavati češće od jednom nedeljno.

Poslednji način kako se koristi soda bikarbona za zube jeste da umočite četkicu u prah, posle pranja zuba i dodatno protrljate. Ovaj postupak ponavljajte oko tri puta nedeljno.

Beljenje zuba zeolitom daje odlične rezultate

Mnogi smatraju kako je beljenje zuba zeolitom najdelotvornije. Zeolit u prahu je supstanca koja se inače smatra lekovitom i koju možete kupiti u radnjama zdrave hrane. Kako izbeliti zube zeolitom?

Zeolit za zube se koristi tako što na njih nanesete ovaj prah i lagano utrljavate prstima ili četkicom. On će će izreagovati sa pljuvačkom, pa će biti slično pasti. Trljajte par minuta i nakon toga isperite.

Zeolit će očistiti zube od svih bakterija, on, takođe, utiče i na topljenje kamenca, kao i na zdravlje desni. Efekat beljenja je trenutan i najbrži je od svih ostalih sredstava koji se preporučuju. Ovaj preparat će pomoći i koj najtežih slučajeva prefarbane gleđi i žutih fleka na zubima kao što je to kod pušača.

Kada ostave duvan uz zeolit će njihovi zubi brzo postati beli i zdravi. Već posle prvog korišćenja zubi će biti belji za nijansu.

No, postoji par napomena u vezi sa zeolitom. Kupujte ga samo od proverenih proizvođača. Na Kosovu i Metohiji je pronađen zeolit koji u reakciji sa drugim supstancama postaje kancerogen.

Nemojte ponavljati tretman više od dva puta nedeljno, nakon par nedelja pravite pauzu od dva meseca.

Kako izbeliti zube aktivnim ugljem?

Aktivni ugalj spada u najpopularnije supstance za prirodno izbeljivanje zuba. Razlog tome je što su rezultati vidljivi jako brzo. Iako je ova supstanca crne boje ona ima neverovatne učinke na zube. Osim toga ova supstanca ima široku primenu i u kozmetici. Od nje se prave popularne crne maske koje čiste kožu od mitisera. Na isti način ovaj ugalj čisti zube od nečistoća.

Sve što vam je potrebno jeste da kupite kapsule aktivnog uglja u apoteci, po ceni od oko 400 dinara. Otvorite kapsulu i istresite njen sadržaj na četkicu za zube. Trljajte oko tri minuta, a zatim pažljivo isperite. U suprotnom slučaju će ostati tragovi crnila na ustima i između zuba.

Nemojte se brinuti, on je neutralnog ukusa iako se može činiti gorkim i neprijatnim. Koristite medicinski ugalj jednom dnevno od 7 do 10 dana, taman kako biste istrošili celo pakovanje. Nakon toga napravite pauzu od par meseci. Kada zubi ponovo počnu menjati nijansu na tamnije opet upotrebite aktivni ugalj.

Zubi će vam za ovaj period biti belji nekoliko nijansi. Ne sumnjamo kako ćete biti oduševljeni rezultatima.

Čime još možemo izbeliti zube?

Ne brinite, nismo iscrpeli sve opcije, postoji još načina kako izbeliti zube prirodnim putem. Ovo su neki od njih.

Kora od banane

Jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih metoda kako izbeliti zube je korišćenjem kore od banane.

Trljajte zube korom dva minuta svakog dana. Ovaj metod izbeljivanja je sasvim bezpasan, te nema ograničenja koliko ga često treba koristiti. Prve rezultate očekujte nakon nedelju dana.

Apotekarski hidrogen

Hidrogen koriste i stomatolozi kako bi izbelili zube, s tim što je tad on invazivniji i jači. Za ispiranje usta hidrogenom u kućnoj upotrebi nemojte uzimati ništa jače od troprocentnog hidrogena.

Nakapajte nešto hidrogena u usta i muljajte ga oko 2 minuta. Osetićete kako peni i pomalo pecka. Ovakva reakcija je sasvim normalna, jer tako hidrogen reaguje u dodiru sa bakterijama.

Nemojte duže upotrebljavati metod od nedelju dana, previše ove supstance može oštetiti zubnu gleđ.

Kako izbeliti zube jabukovim sirćetom?

Pre upotrebe neophodno je rastvoriti jabukovo sirće. Jedna kašika ide u dva decilitra vode. Dobro pomešajte i onda ispijte i mućkajte u ustima dva minuta.

Nemojte preterati i napraviti prejak rastvor, on isto može oštetiti zubnu gleđ.

Pranje zuba kurkumom za savršen blistavi osmeh

Na prvi pogled se čini sasvim nelogičnim, jer kurkuma je žuti začin koji farba svo suđe koje dodirne. No, kada je u pitanju izbeljivanje, kurkuma za zube je više nego efektna..

U prah umočite vlažnu četkicu i nanesite na zube. Blago trljajte od tri do pet minuta, zatim isperite mlakom vodom. Videćete blaga poboljšanja posle prvog pranja. Ovu metodu koristite dva puta nedeljno.

Kako izbeliti zube folijom?

Beljenje zuba folijama postaje sve popularnije, ovaj metod je vrlo jednostavan.

Pomešajte vašu pastu sa sodom bikarbonom i stavite u aluminijumsku foliju. Nju podelite na dva dela, za gornju i donju vilicu. Ona treba biti dovoljne širine za prikrivanje svih zuba. Držite foliju na zubima pet minuta, zatim isperite mlakom vodom.

Olovka za izbeljivanje zuba

Ovaj proizvod se može naći u svim bolje opremljenim drogerijama.

Olovka za izbeljivanje zuba funkcioniše tako što kad je odvrnete iz nje curi gel koji se premazuje preko zuba. Stavlja se na svaki zub. Ne prikrivajte zube usnam minut od nanošenja, isperite.

Izbegavati hranu 45 minuta od tretmana.

Izbeljivanje zuba Iskustva korisnika

Meni su zubi oduvek bili prirodno žućkasti. Uvek me je nerviralo što nisam zbog toga imala lep osmeh, pa sam izbegavala da se smejem na slikama i inače. Kad se nasmejem prikrivala bih rukom usta. Onda sam čula od svekrve kako izbeliti zube na prirodan način.

Od kad upotrebljava sodu sa limunom, zubi su joj mnogo belji. Učinila sam isto, i verujte mi, već posle prvog puta se primetila razlika. Počela sam to raditi jednom nedeljno i svaki put su zubi bili belji za nijansu. Sad samo održavam belinu tako što ponekad istrljam. Više se ne krijem, sad imam lep osmeh napokon.

Ljiljana 33

Kada me pitate za izbeljivanje zuba aktivnim ugljem iskustva su mi odlična. Isprva nisam verovala kako nešto što je crne boje može izbeliti zube. Ali sam se jako prijatno iznenadila kada sam probala.

Već posle prvog puta zubi su bili bar za nijansu belji, drugi put još belji. S tim što ga ne koristim baš previše često, kako mi ne bi oštetio zubnu gleđ, samo na to pazite.

Marija 28

Meni su zubi u trudnoći dosta propali. Tada sam primetila žute mrlje na zubima kojih nikad pre nije bilo. Srećom, koleginica sa posla mi je rekla da pokušam to  srediti sa kurkumom. Isprva mi je bilo čudno jer je ovaj začin baš intezivno žut.

Kada je u pitanju kurkuma za zube iskustva su zaista dobra. Preporučila bih vam tu metodu, jer sa njom nećete moći oštetiti zube ni na koj način koliko god je koristili.

Mana je što nije invazivna, zato će potrajati neko vreme dok ne primetite kako su zubi belji. Isto tako pazite i dobro isperite usta pored kako ne bi ostali žućkasti tragovi. Sama sam posle dve nedelje primetila promenu i posle toga je išlo ka sve boljem.

Katarina 38

Koliko košta beljenje zuba u stomatološkim ordinacijama

Jedna od najzastupljenijih usluga koje stomatolozi pružaju jeste izbeljivanje zuba laserom.

Cene izbeljivanja zuba se razliku u odnosu na to kako želite izbeliti zube. Lasersko izbeljivanje zuba u gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Kragujevac koštaju oko 150 evra. Naša preporuka je da pratite sve cene, jer su česti popusti i akcije na ovakve profesionalne usluge.

Ako želite ulepšati i oblik zuba i dobiti lepšu boju, onda možete odraditi i fasete od kompozita. Cena ove usluge 50 evra po faseti. Ugradnja vinira košta oko 220, 250 evra.

Mnogi nude i izbeljivanje zuba lampom, koje se radi u više tretmana. Obično je cena jednog tretmana između 1500 i 2500 dinara.

Beljenje zuba kod stomatologa je svakako efektnije, ali iskuplje nego kućno. Kako se ono obavlja kod stručnog lica mnogo je manja mogućnost od negativnih posledica. Kada sami izbeljujete zube uvek čitajte pažljivo uputstva kako ne biste preterali sa količinom preparata za izbeljivanje.