Kaki jabuka kako se jede i koristi

Kaki jabuka potiče iz Azije, tačnije iz dalekog Japana. Omiljena je voćka u zemlji izlazećeg sunca, tamo čak postoje stabla koja su stara već više od 500 godina. U Evropi je takođe prisutna, a sve zastupljenija je i na našim prostorima. Drugi naziv za ovu lekovitu voćku je persimon.

U nastavku teksta pročitajte kako se jede kaki jabuka i za šta je sve dobra i korisna. Pripremili svo vam  više interesantnih recepata sa ovom egzotičnom voćkom.

Kako izgleda japanska jabuka?

Drvo japanske jabuke ima srednji rast, stoga i ne raste više od 10 metara u visinu, višegodišnje je i može doživeti veliku starost. Pojedina stabla u Japanu stara su i po nekoliko vekova.

Kaki jabuka ima izdužene listove koji su donekle oblika jajeta, boja im je zelena međutim tokom jeseni listovi postaju crvenkaste boje. Ova osobina ih čini veoma upadljivim, te mogu biti lep dodatak kućnim vrtovima. Plod persimona neodoljivo liči na naše obične jabuke, neki tvrde čak da više sliči paradajzu. Boja im je žućkasto-narandžasta i sjajna.

Spada u namirnicu koja je naročito bogata pektinima. Zato se u zemljama poput Italije koristi za proizvodnju želiranih proizvoda. Džemovi od ovog voća su jako lepog ukusa, a od persimona može se napraviti i slatko. Obiluje vitaminima, i ima dosta tanina. Ukoliko planirate jesti sirov plod čekajte nek odstoji malo jer plodovi koji su mekaniji lakše se vare.

S obzirom da biljka kaki postaje sve zastupljenija kod nas nije loše znati neke osnovne stvari o njoj. Naročito ukoliko vas muči pad imuniteta ili je jednostavno želite uvrstite u svoju trpezu.

Japanska jabuka kaki video

Kaki japanska jabuka uzgoj

Ukoliko vam se dopada ova voćka verovatno ste se zapitali šta vam sve treba za uzgoj japanske jabuke kaki. Na prvom mestu vam je potrebno dobro navodnjavanje. Drvo zasadite na blago kiselom zemljištu, dobro osvetljenom. Biljku možete gajiti i tako što orežete odnosno stavite pelcer ili iz semena.

Japanska jabuka moći će se razvijati, iako se ne nalazi na osenčenom području, mada će prinos plodova biti dosta manji. Dakle, ako prlanirate široku distribuciju ili vam jednostavno treba veća količina sadite je na mestima sa više Sunca.

Ukoliko nastupe sušni periodi morate voditi računa o navodnjavanju, pogotovo kada je reč o veoma mladoj stabljici. Ovo je jako bitno da bi drvo imalo jak korenski sistem. Navodnjavanje radite bar jednom nedeljno. Đubrenje radite sa sveobuhvatnim đubrivima i to tokom prolećnih meseci.

Sama kaki jabuka je jako otporna. Ovo posebno važi za bolesti i hladnoću. Ima par štetočina koje napadaju ovo voće međutim možete se otarasiti njih raznim agronomskim metodama.

Ako razmišljate o sadnji, pronaćićete gotove sadnice ili ih uzgajajte sami. Ovo je moguće ukoliko nađete seme. U idealnim uslovima stablo može davati i do 30 kg ploda kada je u punoj rodnosti.

kaki jabuka upotreba

Sastav i lekovita svojstva

Kao mnoge druge namirnice i persimona ima mnoge pozitivne osobine. Kao izvor vitamina koristimo ovu biljku od davnina. Obilije vitaminima A, C i K. Kaki jabuka ima dosta antioksidanata  u sebi, kao i beta-karotena, višestruko je korisna za zdravlje.

Ukoliko imate problema sa vidom jedite njene plodove jer će vam pomoći. U još jednu od dobrih osobina  spada to što sprečava pojavu katarakte.

Kaki jabuke sadrže dosta likopena. Stoga ova namirnica može imati jako dobru ulogu u borbi sa povećanim holesterolom u krvi. Pored toga spada i u odlične namirnice za sprečavanje upalnih procesa. Ukoliko imate upalu prostate japanska jabuka vam može pomoći.

Imate problema sa varenjem? Ne brinite, kaki jabuka će vam pomoći i prilikom toga. Dovoljno je redovno jesti njene plodove kako biste poboljšali stanje digestivnog trakta.

Može vam pomoći u sledećim slučajevima:

  • Sprečava pojavu raka,
  • Jača imunitet,
  • Dobra je za hipertenziju,
  • Povećava broj crvenih krvnih zrnaca,
  • Delotvorna kod mršavljenja i gubitka težine,
  • Dobar je izvor fitohemikalija,
  • Čuva zdravlje jetre,
  • Smanjuje visok krvni pritisak.

Slatkog je ukusa tako da će vam se sigurno dopasti ukoliko volite takav tip voća. Ako imate anemiju povećajte slobodno dnevne unose. Japanska jabuka naravno ne može skroz izlečiti bolesti poput rkancera. Međutim razne studije pokazuju da njen sastav može imati pozitivno dejstvo na ćelije raka. Odnosno smanjuje ih i sprečava njihovo širenje.

Japanska jabuka kaki ima mnoge vitamine u sebi. Zbog svog sastava i hranljivih vrednosti spada u veoma bitne saveznike što se tiče zdravlja. Takođe vam može pomoći i ukoliko imate neki vid hormonskog poremećaja. Od davnina znamo kako  određene biljke pozitivno utiču na olakšavanje pomenutih tegoba. Persimona spada u jedne od njih.

Višestruko korisna za zdravlje

Drži šećer pod kontrolom

Osobe koje imaju dijagnostikovanu šećernu bolest moraju se hraniti na određen način, te se striktno pridržavaju svojih jelovnika. Japanska jabuka i dijabetes se često dovode u vezu. Naime, stručnjaci upravo ovaj plod oberučke preporučuju bolesnicima.  Sastojci koji postoje u ovoj voćki pomažu prilikom smanjenja postojećih tegoba. Stoga uvrstite ovaj ukusan plod u vaš dnevni meni ukoliko ste dijabetičar.

Poboljšava varenje još u želucu

Svakoj osobi se desi da s vremena na vreme ima problema sa želucem. Zbog lekovitih svojstava koja poseduje ova voćka smatra se odličnim izborom ako vas muči ovaj tip problema. Ipak potrebno je napomenuti da sa japanskom jabukom trebate biti oprezni.

Ako imate osetljiv stomak određene namirnice mogu izazvati dodatne simptome i tegobe. Stoga ne preterujte, već umereno konzimirajte ukusnu voćku.

Kaki jabuka kalorije sadrži u malim količinama, tačnije 70 kcal pronaćićete u 100 grama voćke. Pri tom u svom sastavu nema masnoća, a obiluje vlaknima, što je idealno za osobe koje planiraju dijetu.

Osnažuje imunitet i daje energiju

Pad imuniteta može imati velike posledice na nečije zdravstveno stanje. Neretko dovodi do pojave povišene temperature, gubitka apetita, smanjenja težine, kao i pojave afti. Kaki  jabuka sadrži  u sebi mnoge vitamine zbog čega spada u savršene namirnice za poboljšanje odbranbenih sposobnosti organizma.

Kaki jabuka kako se jede i priprema

Pošto se radi o voću postoji velik je broj načina na koje se može jesti. Ako vam trebaju vitamini ili se samo želite osvežiti možete je koristiti u sirovom obliku, poput običnih jabuka. Slobodno je ogulite, ali to nije nužno. Povedite računa i kada je konzumirate, nemojte na prazan želudac, jer može doći do tegoba – poput dijareje.

U određenim delovima sveta popularni su i džemovi od kakija. Pored navedenog možete napraviti i kolač sa ovim voćem.

Kolač sa kakijem

Sastojci:

2 šolje brašna,

1/3 čaše zejtina,

1 čaša mleka,

2 jaja,

1 prašak za pecivo,

1 čaša šećera,

1-2 kaki jabuke.

Priprema kolača

Odvojite belance od žumanca. Od njih napravite sneg (umutite ga), zatim dodajte šećer i ostale sastojke. U pleh stavite papir za pečenje i sipajte sadržaj. Kolač sa kakijem će biti gotov nakon 20-30 minuta pečenja. Ukus mu je neodoljiv, obavezno probajte.

Recept za džem od japanskih jabuka

Kaki jabuka obiluje pektinom te je odlična namirnica za pravljenje najrazličitijih proizvoda. U ovu grupu spadaju i želirani proizvodi. Zato džem može predstavljati bogat dodatak vašoj trpezi. Pravite ga na lak način.

Za  džem od japanske jabuke treba imati sledeće namirnice:

500 gr šećera,

1 štapić vanile,

ceo limun,

2 kilograma kaki jabuka.

Izrada džema:

Sameljite japanske jabuke bez ljuske. Stavite ih u jednu šerpu sa limunovim sokomi  vanilom. Pustite zajedno neka ključa 5 minuta. Posle pridodajte šećer i mešajte sve dok se ne zgusne.  Na kraju stavite u tegle vreo džem i dobro zatvorite. Kada se ohladi stavite na mračno mesto.

Koja je cena japanske jabuke?

Kaki jabuka postaje veoma popularna kod nas. Ipak ne može se naći u svim prodavnicama, ima je samo u bolje opremljenim radnjama. Ukoliko je želite kupiti potražite je u većim supermarketima, prodavnicama ili pijacama.

Kada je u pitanju japanska jabuka cena sadnica dosta varira.  Ona se kreće od 1000 dinara pa na gore, dok je za plodove dosta niža.

U određenim delovima sveta kaki jabuka se često može naći i u vrtovima. Stoga, ukoliko imate veliku želju da je zasadite, pokušajte prinaviti seme.

Dobre i loše strane kakija

Iako japanska jabuka kaki nije toliko zastupljena kod nas, ipak se javlja sve je veća potražnja za ovim voćem. Zato moramo napomenuti kako sam plod uglavnom nema štetno dejstvo na organizam.  Nuspojave su izuzetno retke.

Samo voće smete često kozumirati.  Osobe koje imaju intoleranciju na hranu ili sumnjaju na moguću alergiju trebaju se posavetovati sa lekarom. Ovo može biti naročito bitno ako imate neki problem sa digestivnim traktom ili želucem. Biljka je sama po sebi bezopasna,  ipak opreznost je u ovim slučajevima neophodna.

Nakon svega, kada ste upoznati sa dobrim svojstvima koje nam kaki jabuka nudi, ostaje vam samo da je konzumirate. Obiđete bolje snabdevene markete i piljarnice te nabavite ovu voćku. Uverite se sami u pozitivne strane persimona.

Preporučujemo još jednu odličnu voćku – dragon fruit (pitaju), pročitajte naš raniji tekst.