Šta su piknogenol kapsule i kako se koriste

Piknogenol se dobija iz kore posebne vrste bora (Pino pinaster) koji raste u atlantskoj oblasti Francuske, tačnije na obalama Biskajskog zaliva. Još od 1987. priznat je kao „prirodni antioksidans koji je u stanju da neutralizuje reaktivnost nekih slobodnih radikala potencijalno štetnih za čoveka“, a poslednjih godina – mnoga istraživanja potvrdila su da ova supstanca usporava starenje.

Osim u priobalnom boru, piknogenol nalazimo u tamnijem bobičastom voću, poput crne ribizle, brusnice, borovnice, crnom i zelenom čaju i semenkama grožđa. Na koji način deluje, te kako se koristi ovaj  moćni prirodni antioksidans, saznajte u nastavku..

Kako deluje piknogenol na naš organizam?

Ovaj moćni antioksidansni kompleks ima neverovatan učinak na naš celokupni organizam. Naime,  pikngenol učvršćuje elastin i kolagen, dva izuzetno bitna proteina iz našeg mišićnog tkiva i zidova krvnih sudova. Upravo zbog toga on pomaže brže zaceljivanje otoka  posle povreda, pa čak i nakon ozbiljnijih hirurških intervencija.

Zabeleženo je da su pacijenti koju su dobijali piknogenol kapsule zadržavani u bolnicama i do 4 dana manje u proseku, te da je njihova hospitalizacija protekla puno lakše i bezbednije. Ove tablete jačaju kapilare i pomažu kod ozbiljne venske insuficijencije, te su već nakon 4 sedmice vidljivi prvi pomaci na bolje i dobri rezultati.

Profesionalnim sportistima je naričito koristan u vidu ekstrakta i suplemenata, pogotovo rukometašima, fudbalerima ili hokejašima, kod kojih su ozbiljne povrede veoma česte.

U SAD je sprovedeno istraživanje na 24 sportiste, tokom mesec dana. Njih 12-oro ih je dobijalo piknogenol kapsule, a druga polovina placebo. Testirani su na traci za trčanje i  evidentirano je izdržljivost prve grupe ispitanika povećana za neverovartnih 21 procenat u odnosu na druge, kod kojih je i maksimalna potrošnja kiseonika bila daleko veća..

Izuzetno sredstvo za negu kože tokom zime

Da nam zimi koža ne bi postala siva i beživotna, treba da primenimo odgovarajuću strategiju kako bismo bolje sačuvali kožu i dočekali proleće zdrave i lepe. Svakako u pomoć nam pristiže piknogenol, jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansnih kompleksa.

Među raznim sastojcima ovog ekstrakta ističu se proantocijanidini, pravi „čistači“ slobodnih radikala, bioflavonoidi i polifenoli, koji održavaju dobru perifernu cirkulaciju i sprečavaju ili ublažavaju kuperozu (uvod u rozaceu, što počinje crvenilom i narušenom mrežom kapilara).piknogenol upotreba

Ostali njegovi sastojci slični su kolagenu i elastinu, koji produžavaju i dejstvo vitamina C i vitamina E, a od velike su koristi za potpunu prehranu tkiva kože, koju čine glatkom, kompaktnom i mekom.

Kako to deluje na kožu:

  • Ublažava zapaljenja ,
  • Jača celokupni imunološki sistem,
  • Pozitivno deluje na kapilare tj. čuva njihov kolagen od pojave enzima elastaze – on izvanredno štiti sva vezivna tkiva u organizmu.
  • Piknogenol takođe blagotvorno deluje na oštećenja kože prouzrokovana izlaganjem ultraljubičastim zracima, a indirektno i na fleke. Deluje na našu kožu (i celo telo) kao čudesan prirodni lifting.
  • Ekstrakt priobalnog bora izuzetan je saveznik u borbi s nadražujućim  dejstvom vetra, kuperoze i dehidratacije.
  • Nega piknogenolom sprečava pucanje kapilara usled izlaganja vetru i hladnoći.

Povezano: kako negovati kožu lica u zimskom periodu

Kako ukloniti crvenilo sa lica za mesec dana

Piknogenol kapsule vam mogu pomoći da uklonite neprijatno crvenilo sa lica već za 30 dana, ukoliko se pridržavate prepisane terapije. Naime, ako vam je koža sklona crvenilu i potrebna joj je okrepljujuća nega, ili imate lošu cirkulaciju u nogama, a i energije vam nedostaje – savetujemo vam da mesec dana sledite ove savete.

  1. Uzimajte kapsulu piknogenola s čašom vode i kapsulu magnezijum bisglicinata – svakog jutra mesec dana, naročito pri smeni godišnjih doba.
  2. Svaki dan užinajte šejk od jednog kivija, pet badema, šake bundevinog semena, deset borovnica i pola narandže. Ova mešavina pojačava njegovo dejstvo i poklanja vam dnevnu dozu vitamina C i E. Takođe borovnica i kivi bilo da se uzimaju u voćnoj salati ili kao šejk, pojačavaju obnavljajuće dejstvo piknogenola

Ekstrakt primorskog bora kao kozmetički proizvod

Pored toga što se piknogenol koristi kao dodatak ishrani, objasnićemo vam kako da ga pretvorite u kozmetički proizvod: koža će vam postati sjajnija, jedrija i kompaktnija, bićete puni energije i savršeno spremni da se suočite s oštrinom zime.

Napravite hranljivu masku za vašu kožu

Stavite u činiju kašiku gela od aloje, dodajte kašiku pirinčanog brašna, sadržaj kapsule piknogenola i pet kapi ulja divlje ruže. Možete dodati i nekoliko kapi ružine vodice kako bi smesa bila mekša. Dobro promešajte i namažite lice, vrat, dekolte i ruke. Držite 10 do 15 minuta, pa isperite i očistite cvetnom vodom bez alkohola. Stavljajte ovu masku jednom do dvaput nedeljno tokom mesec dana.

Hranljiva noćna krema

Steknite naviku da svako veče na očišćenu kožu lica, vrata, dekoltea i ruku utrljate grumen ši butera s kapsulom praha piknogenola. To dobro umasirajte u kožu, a eventualnu masnoću otklonite maramicom.

Gde se može nabaviti i koja je cena

Piknogenol kapsule možete nabaviti u većini bolje snabdevenih apoteka ili putem interneta. U Beogradu se njihova cena kreće od 2000-2200 dinara, zavisno od toga ko je proizvođač, slična situacija je u celom regionu.

Uvek povedite računa da se najpre informišete o samom proizvodu, a najbolje je  da se konsultujete sa farmaceutom ili vašim lekarom pre kupovine bilo kog preparata. Pod tim se podrazumeva da čitate pažljivo šta piše na etiketama, najvažnije je da u svom sastavu sadrži ekstrakt kore priobalniog bora (Pino Pinasteri da je to navedeno.

Obavezno pratite i ponude i promocije na internetu, jer ume cena da bude znatno povoljnija. Skoro smo videli reklamu za piknogenol kapsule i to 30 komada u pakovanju za 1700 rsd, što je svakako povoljnije. Opet, napominjemo da dobro celu stvar ispitate.

Koje su preporučene dnevne doze?

Kao preventiva može se uzimati do 2 kapsule piknogenola (ujutru i uveče), pod uslovom da nije u pitanju neko ozbiljnije oboljenje  i takvu terapiju držite 15 dana, kasnije produžavate na 1 tabletu tokom naredna dva meseca.

Za profesionalne sportiste preporučene doze se kreću od 50 do 100 miliograma dnevno. Ukoliko su u pitanju otoci nakon povreda onda i duplo više..

Izazivaju li piknogenol kapsule nuspojave i neželjena dejstva?

Do sada nisu zabeležena neželjena dejstva kapsula, one nisu toksične, ukoliko se koriste u preporučenim dozama, ne prave interakcije sa drugim lekovima..

NAPOMENA: bez lekarskog nadzora, ne smeju se uzimati piknogenol kapsule niti drugi preparati na svoju ruku!