Pitaja voće upotreba za zdravlje i cena

Pitaja voće (Pitahaya) predstavlja plod živahne boje i specifičnog ukusa, koji ima kremastu pulpu,  poput kivija i kruške. Može se konzumirati sveže ili osušeno. Raste na kaktusima iz vrste Hylocereus (naučni naziv Hylocereus undatus). Na zapadu je zovu i „zmajsko voće“ zbog njenog fascinantnog oblika i karakterističnih boja.

Dragon fruit potiče iz Centralne i Južne Amerike, a posebno s juga Meksika, Gvatemale,  Kostarike, El Salvadora.  Danas je veoma rasprostranjen i u mnogim zemljama Azije. Govorimo, dakle, o egzotičnom tropskom voću koje još uvek nije dovoljno poznato na našem  području. Ali njegova upotreba se polako širi.  U nastavku članka saznajte više o sastavu i lekovitim svojstima ovog interesantnog ploda..

Kako izgleda zmajsko voće

Kao prvo što ćete primetiti jeste da pitaja voće ima veoma neobičnu pulpu. Naime, ova biljka živi na drugim biljkama, koje joj služe kao potpora, te se može okarakterisati kao puzavica. Vrlo kratko cveta, obično  samo noću. Zanimljivo je znati da je oprašuju slepi miševi ili noćni leptiri.

Dragon fruit voće daje više cvetova, koji naknadno cvetaju. Plod je težak 150 do  600 grama, a dugačak šest do 12 centimetara. Može biti crvene ili žute boje, u zavisnosti od vrste. Ako ga presečete, iznenadiće vas njegova kremasta pulpa, koju karakteriše delikatna aroma, a koja sadrži i brojne crne semenke, zbog čega ova voćka mnoge podseća na kivi.

Tri boje-tri vrste 

Često se voće pitaja voće deli samo na crveno i žuto, u zavisnosti od boje kore. Međutim, prema pravilnoj podeli, postoje tri podvrste ovog voća:

  1. Hylocereus undatus (bela pitaja ili dragon fruit bele pulpe): plod ima specifičnu crvenu koru i belu pulpu. Ovo je ujedno i najrasprostranjenije  i najpoznatije zmajevo voće.
  2. Hylocereus costaricensis (crvena pitaja ili dragon fruit crvene pulpe, poznata i kao Hylocereus polyrhizus): njen plod ima crvenu koru i crvenu pulpu.
  3. Hylocereus megalanthus (žuta pitaja ili Selenicereus megalanthus): karakteristična po tome što joj plod ima žutu koru i belu pulpu.

Žuto zmajsko voće (Selenicereus megalanthus haw.) prilično je rasprostranjeno u oblasti Anda u Kolumbiji, gde se bere ručno na nadmorskoj visini od 1.400 do 1.700 metara, u  netaknutom okruženju.  Polja na kojima se uzgaja pitaja voće đubre se prirodnim dubrivom, koje se dobija kompostiranjem biljnih ostatak;

Sveza žuta pitaja vrlo je osetljiva na pritisak, što komplikuje transport ovog voća,  slično je i s crvenom pitajom. Zbog toga je dragon fruit u sušenom obliku idealno rešenje.

Lekovita svojstva dragon fruita su brojna

Jedan plod pitaje pruža 15 procenata preporučene dnevne doze vitamina C, koji jača imunološki sistem, podstiče stvaranje kolagena i pospešuje apsorpciju gvožđa. Od minerala sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum i fosfor, pa je dobra za zdravlje mišićno-skeletnog sistema i krvi.

pitaja voće za zdravlje

Pitaja voće kalorije sadrži u maloj količini, bogato je vlaknima i pospešuje bolji  rad creva, posebno kad je jedemo osušenu. Kako je niske kalorične vrednosti, ono nas pritom i brzo zasićuje, pa se preporučuje gojaznima i svima koji žele da smršaju.

Sadrži omega-3 masnoće  i mnogo vitamina

Zmajevo voće predstavlja odličan prirodni izvor omega-3 masnoća, esencijalnih masnih kiselina i vitamina B, a sadrži i mnoge dragocene antioksidanse, među kojima se ističe likopen.

Ima diuretička i drenažna svojstva, koja sprečavaju zadržavanje tečnosti i pojavu celulita na butinama i stomaku, a poboljšava zdravlje kože i kose. Konzumacijom dragon fruita vaša koža biće elastičnija i mekša,  a kosa sjajnija i lepša.

Osim navedenog pitaja voće ima i druga lekovita svojstva. Dobar je prirodni afrodizijak, jer povećava seksualnu želju kod oba pola, obara nivo šećera u krvi, te poboljšava vid.

Kako se jede pitaja voće?

Dragon fruit je sjajna voćka, koju bi svi trebalo da uvrste u jelovnik. Svima se preporučuje: deci, odraslima i starijim ljudima.

Dok je sveže, pitaja voće možete je preseći napola i jesti kašičicom.

Od izmiksanog soka ili ekstrakta dobija se čuvena „Agua de Pytaia“ (pogledajte recept ispod).

Pulpa pitaje se koristi i u pripremi ribljih specijaliteta, kao da je povrće.

Sušeno zmajsko voće, koje je sve zastupljenije u prodavnicama zdrave hrane, predstavlja odličnu i zdravu užinu između obroka. Osim toga, može se dodati žitaricama (kornfleksu ili musliju) i jesti za doručak uz pirinčano, bademovo ili sojino mleko.

Moje iskustvo sa dragon fruitom

Iskreno očekivala sam puno bogatiji i intenzivniji ukus, mada me dragon fruit nije ni razočaro. Opšti utisak koji ostavlja atraktivna pitaja svakako je dobar. Najviše me podsetilo na dudinje koje još nisu sazrele u potpunosti, ali sve je to stvar navike.

Skoro sam čitala i da moja omiljena glumica Sandra Bulok kozumira dragon fruit svakodnevno kroz različite voćne salate. Ovo je ujedno i jedan od najzdravijih načina za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Kako se pravi sok od pitaje?

Ovaj kvalitetan (ali i kaloričan) letnji napitak pravi se na sledeći način:

  1. Presecite plod napola.
  2. Kašikom odvojte pulpu i stavite je u mikser.
  3. Dodajte tri-četiri kašike integralnog šećera od šećerne trske.
  4. Prelijte vodom.
  5. Dobro to izmiksajte, a zatim procedite (cediljku stavite iznad boce dopola napunjene vodom).

Agua de Pytaia “ je gotova. Obično je bela, ali možete je i obojiti dodajući joj nekoliko jagoda

Gde kupiti pitaju i koja je cena

Trenutno pitaja voće u sušenom obliku možete nabaviti samo u dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Nismo ga skoro videli u većim supermarketima kod nas. Osim toga dosta su tražene i semenke, koje možete kupiti i putem interneta.

Cena za pakovanje od 15-20 semenki u kesici iznosi od 90 do 130 dinara. Postoji prilično veliko interesovanje za gajenje pitaje na ovim prostorima .

Dragon fruit uzgoj kod kuće

Pospite seme po površini smese od peska i zemlje.  Ukoliko semenka klija na svetlosti, onda je ne treba dodatno zatrpati sa zemljom. Poprskajte sadnice vodom i trudite se da  je tacna koju držite ispod saksije uvek dovoljno vlažna . Najbolje je pokriti saksiju pomoću odgovarajućeg stakla i izneti na svetlost.

Za klijanje pitaje biće potrebno od 15 do mesec dana. Čim primetite da je biljka proklijala , obezbedite joj više vazduha (podižite povremeno staklo radi provetravanja). Nemojte zaboraviti da zmajevo voće voli vlažnu zemlju i zahtevno je po tom pitanju.

Nakon što pitaja sadnice dosegnu visinu od 3,5 cm presadite ih u nešto veće saksije u kojim se nalazi kvalitetan humus. U praksi se se odlično pokazala zemlja namenjena kaktusima. Biljku možete sejati tokom bilo kog perioda u godini, a preko hladnijih dana držite je u stanu, jer joj niske temperature ne odgovaraju.

Izaziva li nuspojave?

Do sad nisu zabeležena neželjena dejstva ili nuspojave nakon konzumacije dragon fruita. Pitaja voće slobodno mogu konzumirati deca i odrasli, pa čak i trudnice i dojilje. Izuzetno je bogato vitaminima,  te je veoma korisno. Ipak, jedite ga umerenim količinama.

Jedan savet za kraj

Dobro sažvaćite semenke iz pulpe kako biste ih lakše svarili. One imaju ukus lešnika i bogate su dobrim lipidima. Sve u svemu, ovo je plod koji nam može obogatiti ishranu i učiniti je raznovrsnom.

Iako je pitaja voće vema atraktivno i traženo, ne trebate zapostaviti ni voćke iz naših krajeva.