Faktu mast za hemoroide i analne fisure – upotreba

Da li ste znali da 70% osoba starijih od trideset godina ima problema sa hemoroidima? Dakle, ovo stanje je veoma često, a uz to i vrlo nezgodno, da samo sedenje na stolici može zagorčati život, a da ne govorimo o bolnoj velikoj nuždi. Na svu sreću, Faktu mast može skoro u potpunosti izlečiti šuljeve. Ipak imajte na umu da sama po sebi neće uraditi puno ako ne promenite svoj životni stil. To podrazumeva zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i higijenu.

Nastavite sa čitanjem i otkrićete sve što bi vas moglo zanimati o tretiranju hemoroida sa Faktu kremom. Kako se koristi, ko sme da je koristi, je li je bezbedna za trudnice.

Saznajte kada se upotrebljavaju faktu čepići, a kada mast, koja je cena svih masti i krema za hemoroide. Pitali smo naše čitateljke da sa vama podele svoja iskustva. Sve vaše nedoumice vezano za ovu kremu ćete rešiti u narednim redovima.

Šta je Factu mast i koji joj je sastav?

Faktu mast je jedna od najboljih krema za hemoroide i analne fisure na našem tržištu. Apotekari kažu da se ona najčešće prodaje, kao i da je najefektnija za ublažavanje simptoma. Hemoroidi mogu biti veoma nezgodni u kom god stadijumu da se nalaze. Zato je neophodno voditi računa o njima kako se stanje ne bi još više pogoršalo.

Ova krema dovodi do trenutnog olakšanja, a ovakav efekat se pripisuje njenom sastavu. Naime, jedan gram Faktu masti u sebi sadrži 10 mg cinhokain-hidrohlorida i 50 mg polikrezulena. Cinhokain-hidrohlorid je lokalni anestetik koji trenutno ublažava bol i svrab anusa a polikrezulen je homeostatik i antiseptik. U kombinaciji ova dva sastojka su odlična za tretiranje bolnih hemoroida.

Glavni razlozi za nastanak hemoroida

Ne može se sa sigurnošću reći šta tačno uzrokuje nastanak hemoroida. Pre svega zato što postoji veliki broj faktora koji mogu međusobno uticati. U te faktore spadaju: prekomereno sedenje, loša ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, naprezanje pri defekaciji, pa i genetika.

Opšte je poznato da nezdrav stil života može prouzrokovati hemoroide od kojih pati oko polovine naše države. Manjak fizičke aktivnosti je svakako jedan od glavnih uzroka, jer neaktivnošću se pre opuštaju mišići sfinktera.

Loša ishrana, malo kuvanih jela i malo vlakana, velika količina industrijski obrađene hrane stvara tvrdu stolicu koja je uzrok opstipacije i naprezanja prilikom vršenja velike nužde. Stručnjaci veruju kako je ovo jedan od glavnih razloka nastanka hemoroida.

U nekim drugim slučajevima i pored loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti pojedinci nemaju problema sa hemoroidima. To znači da naučnici tek treba da otkriju sve uzroke koje mogu dovesti do ovog neprijatnog stanja.

Simptomi i stadijumi hemoroida

Hemoroidi se mogu prepoznati prema nekoliko osnovnih simptoma. Ako se prepoznajete verovatno je da ih imate, ali nemojte sami sebi davati dijagnoze nego idite kod doktora. To vam savetujemo jer simptomi za hemoroide mogu biti isti kao i za neke druge bolesti.

A simptomi su sledeći:

 • krv na wc papiru,
 • svrab,
 • bol u anusu,
 • iritacija,
 • možete napipati manju bolnu oteklinu na anusu.

Šuljevi se dele na unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnji ne ispadaju i nisu toliko bolni, ali stalno krvare.

Sa druge strane, spoljašnji u zavisnosti od stadijuma mogu ispadati.

 • Prvi stadijum se ogleda u malo krvi i svrabu koju možete viteti na wc papiru, wc šolji i svrabu.
 • Drugi stadijum podrazumeva pojavljivanje bolnih čvorića na anusu koji krvare i samostalno nestaju.
 • U trećem stadijumu je potrebno ručno vraćanje šuljeva, bolovi su veći, kao i krvarenje. Kod obilnijih krvarenja nastaje anemija.
 • 4 i najteži stadijum označava da se šuljevi više ne mogu vratiti u anus zbog edema ili tromboze.

Kako deluje Faktu mast ?

Dva sastojka u kremi uspešno ublažavaju simptome. Faktu mast ima baktericidna, adstringentna i homeostatska dejstva. Osiguraće da se od ranice na anusu ne napravi infekcija i održavaće regiju čistom. Uz to polikrezulen će ubrzati zarastanje šuljeva.

Drugi sastojak – cinhokain-hidrohlorid ima antiseptičko dejstvo, trenutno ublažava bol, iritaciju i svrab. Sa zajedničkim dejstvima Faktu krema će vam značajno olakšati obavljanje svakodnevnih zadataka.

Koristi se takošto se na čistu regiju anusa nanese malo kreme i lagano se utrlja. Kod unutrašnjih hemoroida stavlja se aplikator. Blago istisnete i okrećete aplikator da bi cela regija bila premazana kremom. Aplikator skinete i dobro operete.

Šta još dobro za hemoroide?

Kad su bolni šuljevi u pitanju iritaciju ćete smanjiti tako što ćete prestati da koristite wc papir, umesto toga vam preporučujemo korišćenje vlažnih maramica posle velike nužde.

A za opuštanje su odlične sedeće kupke. Prokuvajte pun lonac vode sa 7 kašika čaja od kamilice, ostavite neka odstoji dok voda ne postane prijatna za kupanje. Procedite kupku i prelijte u kadu. Lezite i opuštajte se u kadi sve dok se voda ne ohladi.

Takođe, savetujemo vam da ne sedite dugo. I da imate posao koji podrazumeva višečasovno sedenje, možete prošetati na pet minuta, malo se istegnite. Probajte da idete pešice što više možete. Optimalno je da pređete 10 000 dnevno, što već spada u laganu fizičku aktivnost, a utiče na bolju probavu i smanjenje bola šuljeva.

Može li se koristiti Faktu uz druge kreme ili ne?

Kako se preporučuje da se Faktu mast koristi bar tri puta na dan nije fizički moguće niti potrebno da koža stalno upija toliko krema. Zato nije potrebno koristiti i neke druge kreme, a i ova će biti sasvim dovoljna da vam ublaži simptome sa šuljevima.

Kada je u pitanju upotreba drugih lekova zajedno sa Faktu kremom, obavezno obavestite svog lekara koje sve lekove pijete bilo da se oni mogu kupiti na recept ili ne. Recite i vašem doktoru da li ste alergični na neke lekove, imate hroničnu bolest ili poremećaj metabolizma.

Faktu se obično može kombinovati sa drugim lekovima, ali nipošto nemojte to raditi na svoju ruku. Dobro se slaže sa prirodnom nevenovom kremom koju isto možete koristiti za hemoroide kada prestanu da krvare.

Faktu čepići vs mast?

Čepići se uvek koriste kod unutrašnjih hemoroida, a mast se može koristiti i za unutrašnje i za spoljašnje. U suštini oba imaju isto dejstvo, zaceljivanje rane, antibakterijsko dejstvo i ublažavanje bola.

Faktu mast ima poseban aplikator koji ćete dobiti u kutijci, pa se na taj način koristi i za unutrašnje hemoroide. Bez aplikatora je upotreba za spoljašnje. A čepići se pravilno koriste samo tako što se stave u anus.

Od toplote tela čepići i mast se otope, tako da ćete možda primetiti fleke na donjem vešu ili na odeći. To možete sprečiti tako što ćete nositi dnevni uložak ili gazu u donjem vešu.

Važnost higijene analne regije

Higijena analne regije je veoma bitna, jer bilo da imate hemoroide koji krvare ili analnu fisuru, vi imate otvorenu ranu. Uz to ovaj deo tela je prirodno podložan bakterijama zbog defekacije. To znači da infekcije nisu nešto što se retko viđa kod problema sa hemorodima.

Naravno, sve te komplikacije možete sprečiti tako što ćete održavati higijenu. To, naravno, podrazumeva redovno tuširanje i pažljivo ispiranje bolne regije. U slučaju hemoroida preporučujemo i tople kupke i ispiranje kamilicom. Kamilica ima antiinflamatorno dejstvo pa će vas smiriti i opustiti.

Uz to Faktu mast je odličan izbor za održavanje higijene, jer ima antibakterijska svojstva. Mazanjem kreme stvarate zaštitni sloj, koji će ranicu štititi od infekcija. Ranica će biti čista i brže će zarasti.

Saveti za bolju peristaltiku creva

Tvrda stolica i zatvor jestu čest uzrok nastanka hemoroida. Srećom, oni se mogu kontrolisati promenom ishrane.

Prva stvar koju vam preporučujemo za bolju peristaltiku creva jeste unošenje vlaknaste hrane. U nju spadaju voće, povrće i žitarice. Pod žitaricama ne mislimo na obično belo testo, već na hlebove koji su na bazi ovsenog, ječmenog, heljdinog ili speltinog brašna. Sveih možete napraviti i u domaćoj radinosti. U njih se obično dodaju i semenke, koje su, takođe, odlične za probavu.

Kada imate problem sa šuljevima izbegavajte hranu koja je suva, začinjena i teška. Ishrana većinski treba da bude zasnovana na čorbicama, laganoj i kuvanoj hrani uz obaveznuu salatu. Tako će se varenje znatno poboljšati pa odlazak u wc neće više biti toliki probem.

Faktu mast iskustva korisnika

Moji hemoroidi su bili na drugom stadijumu, bili su jako bolni, počela sam i svesno odlaganje vršenja velike nužne jer sam znala šta me očekuje. Onda mi je doktorka prepisala Faktum mast i preporučila dijetu, koja se mahom zasnovala na povću, čorbicama i kuvanom mesu. Stanje se popravilo, da se sada krvarenje retko kad javlja. Međutim, kada sam na putu, pa ne stižem da jedem dobro ili sam potrošila mast, opet se sve vraća na staro. Hemoroidi, nažalost, nisu izlečivi, ali se mogu držati pod kontrolom.

Radica 56

Moj muž ima baš velike probleme sa šuljevima, njemu su stigli do trećeg stadijuma. U jednom trenutku se morao operisati jer je krvarenje postalo previše obilno. Sad, nakon operacije je malo bolje. Kuvam nam posebnu hranu, maže redovno Factu mast.

Karolina 48

Koliko dugo se može koristiti Factu bez prestanka?

Ne postoji tačna odrednica koliko dugo se Factu mast može koristiti. Upotrebljava se onoliko koliko vam to savetuje vaš lekar, a to je u zavisnosti od vašeg stanja. Takođe, obratite se svom lekaru ako ste uzeli preveliku dozu ovog leka. U slučaju da ste preskočili da namažete mast, nemojte u namazati duplu količinu sledeći put, nastavite terapiju u istom tempu. Ako se, pak, sami odlučite da prestanete koristiti kremu obavezno obavestite svog lekara.

Smeju li je koristiti trudnice i dojilje?

Trudnice neretko imaju problema sa hemoroidima, te se i njima na korišćenje daje ovaj lek. U eksperimentima rađenim na životinjama, Faktu krema nema nikakvo negativno dejstvo na plod. Ne zna se za sigurnošću da li se to odnosi i na ljude. Ne postoje dokazi da li sastojci iz kreme mogu stići do mleka, niti su primećene nekakve nuspojave. Iz tog razloga se smatra da je lek bezbedan i za trudnice i za dojilje.

Šta raditi ako se krvarenje iz anusa pojača?

Kada krvarenje postane obilno, to znači da se stanje sa hemoroidima pogoršalo ili da je posredi neka druga bolest. Ako primetite da krvarite iz anusa više nego inače obavezno to prijavite svom lekaru koji će vas na pravi način pregledati i ustanoviti uzrok vašeg stanja. Nemojte pokušavati da to sami rešite.

Krv u stolici je uvek znak za uzbunu zato nemojte čekati da svoje tegobe prijavite stručnom licu. Krvarenje može nastati zbog hemoroida, tada je sveže crvena, kada dolazi iz debelog creva, tada je krv pomešana sa stolicom. Uzrok tome mogu biti polipi, tumor, vaskularne promene.

Kako se pravilno čuva Faktu mast?

Ovaj lek kao i svaki drugi treba čuvati daleko od domašaja dece. Mast iskoristiti do roka ispisanog na pakovanju, a rok trajanja je 5 godina. Čuvati na temperaturi do 25 stepeni, stoga vam po ovim vrućinama savetujemo da mast držite u frižideru, kako ne bi bila u tečnom stanju.

Sadržaj tube nemojte bacati u kanalizaciju, a ambalažu u kantu za smeće. Sve potrošene lekove vratiti u apoteku kako biste očuvali životnu sredinu.

Nuspojave i neželjena dejstva masti Factu

Kao povremeno neželjeno dejstvo javlja se svrab koji nastaje usled aktivnih sastojaka u kremi. Svrab nestaje posle kratkog vremena. U veoma retkim slučajevima ispoljava se alergijska reakcija u vidu zapaljenskog crvenila kože i konstantan svrab. Alergija će sama nestati sa prestankom korišćenja Faktu masti.

U težim slučajevima alergijska reakcija zahvata čitavo telo (na primer, otok grla, crvenilo po čitavoj koži, gušenje). Tada zatražite hitnu pomoć i smesta prekidate terapiju. Obavestite svog lekara o vašoj reakciji.

Može li se faktu mast nabaviti u apoteci bez recepta?

Ne, Faktu mast nije moguće uzeti bez recepta, pre desetak godina je to bilo moguće, ali danas više ne. Razlog leži u tome što je ova mast anestetik, pa privremeno otupi osećaje u regiji koja je kremom premazana.

Ako imate problema sa hemoroidima, javite se svom lekaru i ako on smatra da je to potrebno, daće vam recept za ovu kremu.

Koja je cena čepića, masti, gelova

Faktu mast cena se kreće između 350 i 400 dinara. Mana je što se relativno brzo potroši jer se maže više puta dnevno. Zato ćete je morati često kupovati. Čepići za hemoroide su znatno skuplji. Prodaju se u pakovanjima od 15 do 30 čepića, a minimalna cena je 1000 dinara, a nekad i duplo više. I čepići i mast se izdaju na recept.

Jedna odlična mast koja će vam privremeno smiriti hemoroide, a koja nije skupa jeste nevenova krema. Košta oko 300 dinara i dugo traje. Neki će vam preporučiti i gavez mast, koja se može kupiti u apotekama ili radnjama zdrave hrane, njena cena je oko 450 dinara. Jedna lagana krema koja će privremeno ublažiti stanje jeste Pavlovićeva, može se naći u apotekama i Lili drogerijama, a cena je oko 300 dinara.

Ostali saveti za lečenje hemoroida

Simptome koje uzrokuju hemoroidi se mogu ublažiti sa par sledećih saveta:

 • Jastuče za hemoroide, uvek sedite na mekanom jastuku. Ovo će vam biti od pomoći kada su najaktivniji. A još bolje je da sedite na okrugloj gumi za plivanje. Tada anus neće biti u kontaktu sa površinom na kojoj sedite.
 • Izbegavajte težak fizički rad. Naprezanje može dovesti do pogoršavanja simptoma. Uz to, čak i da se pravilno hranite i slušte sve savete lekara, ukoliko se naprežete, nosite teške stvari, neće doći do poboljšanja.
 • Upotrebljavajte samo vodu i sapun ili vlažne maramice bez alkohola i parfema. Potpuno izbacite wc papir iz upotrebe nakon defekacije.
 • Nemojte nositi uske farmerice, kaiševe ili bilo šta što vas steže. Biće vam neudobno, a to istovremeno utiče na naprezanje
 • Izbegavajte alkoholna pića i preslatke sokove. Pijte bar dva litra vode dnevno, to će olakšati defekaciju.

Hemoroidi nisu u potpunosti izlečivi, ali uz Faktu mast i naše savete i savete vašeg lekara ćete ih zasigurno držati pod kontrolom. Nemojte nikada izbegavati da odete kod lekara. Možete smatrati da imate hemoroide, ali zapravo, može biti reč o nečemu sasvim drugom. Analna fisura i hemoroidi imaju slične simptome. Ako sumnjate na analnu fisuru pročitajte naš tekst o tome klikom na link.