Kuperoza lica lečenje kremama i prirodnim lekovima

Baš vas smara to crvenilo na licu koje se pojavljuje u raznim prilikama. Primećujete i sitne površinske kapilare na jagodicama. Pretražujete i gledate fotografije na inernetu. Nailazite na slike kuperoze. Shvatate da je kuperoza lica ozbiljna stvar i da je vreme za posetu lekaru.

Činjenica da je kuperozna koža neprijatna, ali na svu sreću postoje brojna prirodna rešenja za nju.

Otkrijte u našem tekstu sve o ovoj bolesti, saznajte kako se tretira i leči. Pored toga naučite kako se prošireni kapilari na licu mogu sakriti šminkom. Šta kažu žene koje su se suočile sa crvenilom na licu, kako treba negovati kožu i šta izbegavati.

Uz sve to ćete pronaći mnogo korisnih saveta i proporuka za prirodno lečenje kuperoze. Krenimo redom. 

 

Šta je kuperoza lica?

Kuperoza  je promena na  koži lica  u vidu crvenila. Crvenilo potiče od proširenih kapilara koji se javljalju  na površini kože i koji se vremenom šire. Kada bolest uznapreduje prolazi  kroz nekoliko stadijuma, i može postati trajna. Najčešće zahvata žene između 30. i 50. godine.

Teleangiektazija je stručni naziv za ovo stanje koje se može javiti na celom licu. Na sreću uglavnom se ovi mali krvni sudovi pojavljuju lokalno na obrazima, na jagodicama, mada mogu zahvatiti i nos, čelo i bradu. Praćeni su pigmentacijom kože, a boja se kreće od blago crvene do jarko crvene, ljubičaste a u nekim slučajevima do plavičaste.

kuperoza se javlja na obrazima

Crveni obrazi i kuperoza slike; Pixabay

Simptomi i uzroci  kuperoze na licu

 • Crvenilo na licu koje u početku može biti prolazno. U tom stadijumu je važno da sprečite dalji razvoj crvenila tako što ćete primenjivati odgovarajuće kreme i negu prilagođenu vašem tipu kože.
 • Pojava crvenih tačkice po obrazima, čelu, bradi i nosu i vidljivih kapilara na površini kože. Koža postaje suva i osetljiva, a crvenilo trajnije. Ponekad se može javiti osećaj peckanja na mestu crvenila.
 • Ako se već niste javili dermatologu, ovo je pravi trenutak jer se može deseiti da se bolest dalje razvije i pređe u rozaceu. Ona se ispoljava u vidu bubuljica sa belim vrhom to je gnojna faca i sledeća bi bila hipertrofična faza .Evolucija bolesti nije nužna i zavisi od mnogih faktora. Mnoge osobe kod kojih se dijagnostikovala kuperoza lica ne prelaze u stadijum rozacee.

Ko može biti pogođen kuperozom?

 • Osobe sa svetlom i osetljivom kožom, svetlom kosom  su podložnije kuperozi.
 • Kuperoza lica kod žena se duplo češće manjifestuje u odnosu na muškarce. Pretpostvalja se da na dve žene koje imaju kuperozu dolazi jedan muškarac.
 • Deca su vrlo retko pogođena ovom pojavom.

Faktori rizika za nastanak kuperozne kože

Svako  crvenilo kože potiče od  hiperreaktivnosti krvnih sudova.

Sledeći faktori utiču na pojavu kuperoze lica i  povećavaju rizik od nje:

 • Nepovoljni klimatski uslovi, izlaganje hladnoći, vrućini, naglim promenama temperature.
 • Dugo izlaganje suncu i boravak u solarijumu mogu izazvati kuperozu. UV zraci doprinose širenju krvnih sudova, stoga ako imate naviku da se stalno sunčate možete izazvati trajno proširenje kapilara.
 • Alkohol i začinjena hrana, mada o ovome postoje podeljena mišljenja.
 • Jake emocije,stres, bes, ljutnja.
 • Uzimanje kortikosteroida.
 • Genetika (nasledni faktor).
 • Strarenje kože, osobe starije od  30 godina su podložnije crvenilu na koži.

Rozacea i kuperoza – sličnosti i razlike

Kuperoza lica predstavlja jedan oblik rozacee.

Rozacea je ozbiljna kožna bolest koja se, kao i kuperoza, javlja na licu, na obrazima, čelu, nosu. Ponekad može zahvatiti oči.  Javlja se u 3 stadijuma i to:

 1. Vaskularni – eritroza i kuperoza lica.
 2. Bubuljičasto-gnojni oblik .
 3. Hipertrofični oblik.

Uzroci rozacee se delimično poklapaju sa uzrocima kuperoze i to su :

 • Genetski faktori: žene svelte kože  iz Skandinavije su posebno ugrožene.
 • Faktori iz spoljne sredine kao i kod kuperoze.
 • Konzumiranje alkohola, začinjene hrane.
 • Nepravilnost u funkcionisanju facijalnih krvnih sudova.
 • Parazit demodex folikulorum koji može izazvati  zapaljensku reakciju na koži.

Rozacea je hronična bolest. Tarapija je dugotrajna i potrebno je nekoliko nedelja dok se ne dobiju prvi značajniji pomaci. Obično je lečenje trajno jer se pokazalo da prestanak tretmana značajno pogoršava stanje.

Kako izgleda uobičajena terapija za lečenje kuperoze lica

Dijagnozu kuperoze postavlja dermatolog. Lečenje zavisi od stepena promena na koži.

 • Lasersko tretiranje crvenila na licu,
 • lekovi koji umanjunju crvenilo,
 • preparati za negu osetljive kože,
 • korektivna šminka,
 • prirodni preparati protiv kuperoze.

Ovo su samo neki od načina koji će vam pomoći u borbi protiv ove neprijatne pojave.

Kad se kuperoza lica  pojavi najpre bi trebalo da otkrijete šta pogoršava simptome kako biste uklonili faktore rizika. Stoga vam savetujemo – vodite dnevnik.

Uobičajena terapija kuperozne kože podrazumeva lečenje lokalnim antibioticima kremama i gelovima.

Metronizadol  0,75%-1% gel ili krem najčešće je primenjivana lokalna terapija. Promena loših životnih navika, staranje o higijeni života kao i adekvatna  nega kože su takođe neophodne u tretiranju kuperoze.

Ne zaboravite dobro raspoloženje, tehnike za opuštanje i smanjenje stresa. 

Pomaže li lečenje laserskim svetlom

Laser daje koži ujednačen i zdrav izgled. Lasersko svetlo deluje tako što  sužava  krvne sudove i smanjuje njihovu osetljivost i dalji razvoj crvenila kože lica.

Ako je kuperoza lica nastala pod uticajem spoljnih činilaca  dejstvo ovog tretmana je od 3 do 4 godine. Ako je pak povezana sa rozaceom ponovno prošerenje krvnih sudova treba očekivati  mnogo brže, stoga se preporučuju tretmani na svakih 12 meseci.

Ovaj tretman je među najefikasnijim, međutim imajte na umu da laser nije jeftin.

Sprečite nastanak kuperozne kože zdravom ishranom

Izbegnite pojavu crvenila tako što ćete izbegavati:

 • alkohol,
 • kafu,
 • začine, poput aleve paprike, bibera,
 •  senf.

Ove namirnice mogu proširiti kapilare i učuniti ih vidljivim. Jedite mlaku hranu, izbegavjte vruća jela.

Značajno poboljšanje simptoma kupoeroze primećeno je kod osoba koje izbegavaju rafinisani šećer, trans masti iz mleka, margarina i prženih jela. Dajte prednost namirnicama koje povećavaju otpornost krvnih sudova, deluju na kvalitet kože i sprečavaju upalne procese.

A to su :

 • voće, posebno crveno,
 • povrće,
 • riba,
 • orašasti plodovi.

Kako se leči kuperoza lica prirodnim lekovima

Izabrali smo za vas najbolje prirodne recepte protiv kuperoze na licu.  Napravite  brzo i lako domaće maske i organska sredstava za čišćenje lica , koja će vašoj koži dati zdraviji i lepši izgled i oslobodite je proširenih i ispucalih kapilara.

Zelena glina za lice

Svake večeri očistite lice  komadom vate koji ste natopili u domaći losion za kuperozu, koji ćete napraviti od 50 g gline u prahu i 1l vode. Pored toga pročitajte kako sve zelena glina može poboljšati izgled vašeg lica.

Ovas

Kada je posredi kuperoza lica, odlično sredstvo za ublažavanje crvenila jesta maska od ovsa. Evo kako se pravi:

Uzeti 2 kašike ovsa, prelijte ih vodom da ogreznu, ostavite nek odstoje. Dodajte  kašiku ulja os slatkog badema, 3 kapi esencijalnog ružinog ulja i kašiku meda. Blagim pokretima nanesite na lice  masku od ovsa i ostavite nek delujeoko 15 minuta. Obilno isperite toplom vodom.

Celer za proširene kapilare na licu

Skuvajte celer na pari, napravite pire, ohladite i stavite na lice. Držite 15 minuta, uklonite masku pomoću vate, pa isperite mlakom vodom.

Masinovo ulje i ulje limuna protiv crvenila na licu 

Dobro očistite lice pred spavanje, pa ga namažite mešavinom od 1 kašike maslinovog ulja i 20 kapi esencijelnog ulja od limuna.

Ulje  slatkog badema

Za sidanje šminke sa kuperoznog lica koristite bademovo ulje. Uzmite komadić vate, naprskajte ga sa nekoliko kapi vode, a zatim stavite nekoliko kapi ulje od slatkog badema.

Prirodni lek za kuperozu od orgnskog ulja konoplje

Konopljino ulje je bogato omega 3 i nezasićenim masnim kiselinama, utiče na smanjenje crvenila na licu i umiruje iritacije na koži. Možete njime tretirati i značajno smanjiti simptome kuporoze na licu, bez opasnosti od pojave bubuljica i mitisera. Namažite njime očišćeno lice pred spavanje.

Esencijalno ulje ruže 

Ovo ulje čini čuda na kuperoznoj koži.

15 kapi ružinog ulja pomešajte sa 50 ml ulja od slatkog badema ili od kajsije. Nanesite na očišćeno lice i suvo lice pre odlaska na spavanje.

Budite ipak pažljive, jer je bademovo ulje alergen, stoga je dobro da uradite test tako što ćete naneti malo ulje na pregib lakta.

Maska od borovnica i sira

Nećete verovati šta malo borovnica i  beli sir mogu uraditi vašoj koži.

Uzmite kašiku voća pomešajte sa 2, 3 kašite izmrvljenog belog sira. Ostavite 20 minuta i isprite toplom vodom.

Kuperoza lica iskustva čitateljki

Na forumima o kuperozi čitamo da su se mnogi susreli sa predrasudama. Naime, crvenilo lica nije socijalno poželjno,  vezuje se  za negativne  emocije kao što su nedostatak samokontrole, ljutnja, stidljivost  kao i za poroke.

Kuperoza na licu,  prema mišljenju čitateljki, može snažno uticati na smanjenje samopouzdanja i poremetiti  život kako unutrašnji tako i društveni.

Jedna gospođa od 45 godina  govori kako su crvenilo i proširene kapilare na njenom licu mnogi tumačili kao znak alkoholizma. Stoga je bila primorana da se suočava sa prekornim pogledima ili indiskretnim pitanjima. Zbog toga  je morala naučiti kako da se izbori sa promenama na licu ali  i sa neprijatnostima.

Saznali smo da mnoge dame šminkom prikrivaju kuperozu i u tome su veoma uspešne.

Takođe smo otkrili da osim se pomenutih prirodnih lekova za kuperozu, ulje od origana pokazalo kao vrlo delotvorno. Njega možete koristiti kako za spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu. Kada je u pitanju kuperoza lica, iskustva sa ovim preparatom su jako dobra.

Kuperoza lica – šta još treba reći?

Pročitajte i ove savete koji će vam pomoći da lakše živite sa kuperozom i umanjite njene simptome.

 • Uzimajte vitamin C koji jača zidove krvnih sudova.
 • Vitamin B3  jača kožu i štiti je od spoljašnjih uticaja i klimatskih promena.
 • Zaštitite se od sunca, i to ne samo leti.  Imajte uvek pri ruci naočari za sunce i kreme sa zaštitinim faktorom, a leti ovome pridružite i šešir sa širokim obodom.
 • Ako vam je dijagnostikovana kuperoza lica, izbegavajte saune i tople kupke.
 • Bavite se sportom i redovno vežbajte. Radite vežbe za istezanje i opuštanje mišića.
 • Dovoljno  i kvalitetno spavajte.
 • Koristite mlaku vodu i sapun bez mirisa. Mnogi proizvodi za negu lica sadrže sastojke koji mogu pogoršati stanje (alkohol, kiseline ..) Raspitajte se kod dermatologa ili farmaceuta o proizvodima prilagođenim za negu lica sa vidljivim kapilarima.
 • Izbegavjte masne kreme i druge jake preparate.
 • Hidrirajte kožu svakog dana. Hidrirana koža bolje diše i bolje je zaštićena od spoljnih uticaja koji mogu izazvati i pospešiti razvoj kuperoze. Izaberite kvalitetnu hidrantnu kremu i nanesite je na sasvim čisto i suvo lice.
 • Redovno i pažljivo čistite lice i skidajte šminku. To je osnova. Ključna stvar kada je posredi kuperoza lica jeste da uklonite sve tragove šminke, kreme i prljavštine kako bi koža mogla normalno disati. Lice treba očistiti uveče, ali i ujutro kako biste uklonili i poslednje tragove nečistoće.

Kako se šminka kuperozna koža

Odgovarajuća šminka daće kuperoznom licu prirodan izgled i kamuflirati proširene kapilare i crvenilo.

 • Opredelite se za specijalnu korektivnu šminku. Kuperoza lica potiče od problema sa sitnim krvnim sudovima, i na mestima na kojima se pojavljuje izaziva veću temperaturu. Tekstura i postojanost  pudera, korektora i podloga za šminkanje se menjaju na temperaturi većoj od  36,8 °C. Stoga vam je potrebana posebna vrsta pudera i korektora.
 • Ako vam je crvenilo na licu blago nanesite tečni puder pomoću četkice, ne koristite prste jer će oni zagrejati kožu i pevećati crvenilo. Ako vam je kuperoza lica izraženija onda koristite sunđer, njime ćete naneti odgovarajući sloj pudera i fino ga rasporediti.
 • Stavite podlogu sa zelenim pigmentima. Zelena je komplementarna boja crvenoj. Stoga se preporučuje da se na lice stavi malo ove podloge, ona će ublažiti crvenilo kože. Zatim stavite puder, a onda korektor. U poslednje vreme su se pojavili korektori sa visokom koncentracijom pigmenata koji licu daju prirodan izgled.
 • Ako je kuperoza lica u blagoj formi i lokalizovana možete koristiti i BB kreme i korektor na mestu crvenila. Korektor sa žutim pigmentima će biti sasvim dovoljan.
 • Možete koristiti i  CC kreme, posebno ako vam je crvenilo lica izraženije. CC kreme su multifunkcionalne jer ujednačavaju ten, hidriraju, štite od UV zraka i ublažavaju crvenilo.
 • Izbacite pudere i podloge sa roze i narandžastim nijansama. Ne pomišljajte na boju kajsije niti na šminku koja ima efekat sunca. Ovo će samo naglasiti i pojačati crvenilo kože. Da ponovimo, potrebna vam je podloga za zelenkastim pigmentima.

Gde kupiti kreme i gelove – koja je cena?

U apotekama ćete naći medicinsku kozmetiku protiv kuperoze lica. Pored raznovrsnih „kuperoza krema“ na raspolaganju vam je široka paleta  proizvoda koju čine gelovi, serumi, sredstva za čišćenje lica itd.

Sve velike kozmetičke kuće imaju proizvode iz ove kategirije. Pomenimo neke od njih: Eucerin ima specijanu kremu protiv crvenila sa zelenim pigmenitima, tu su i proizvodi La Roche-Posay, Afrodita, Avene, Bioderma, Vichy , Dermalex, Logona, Collistar. Onda kreme iz Male ruske apoteke, Coupeliac gel te organske prirodne proizvode.

Cene krema i gelova variraju i kreću se od 1000 do 3000 dinara u zavisnosti od proizvođača.

Naši izvori:

https://www.muktiorganics.com/blog/couperose-skin-vs-rosacea-whats-the-difference

http://www.rosacea.org/

www.guidesante.gouv.qc.ca