Keratinsko ispravljanje kose prednosti i mane

Maštate o glatkoj, zdravoj, ravnoj i sjajnoj kosi, a ona vam je zapravo tršava ili kovrdžava? Ove probleme u svetu već uveliko rešava brazilski tretman za oporavak, poznat po imenu – keratinsko ispravljanje kose.

Keratinski tretman za regeneraciju, kao i uopšte čuveni keratin za kosu,  postali su popularni početkom 2000ih i to u Brazilu. U državi gde su prirodno kovrdžave devojke crne puti želele upravo ravnu i glatku kosu, suprotno njihovoj prirodnoj strukturi.

Rezultat je bio odmah vidljiv, a popularnost brazilskog tretmana je ubrzano rasla na svim kontinentima. U početku ste keratinski tretman za kosu mogli da dobijete isključivo u salonima i sa frizerskim preparatima, a danas je to dostupno baš svima.

Ali kako zapravo funkcioniše keratinsko ispravljanje kose kod kuće? Smete li ga zaista izvoditi sami na svoju ruku i koje su manje ovog instant regenerativnog tretmana?

Na vama je da nakon svih odgovara na ova pitanja procenite da li ovaj tretman vredi u svakom smislu. Saznajte kako zapravo izgleda pravilno korišćenje keratina za lepšu kosu.

Šta je zapravo keratin?

Ukratko, keratin je protein koji se nalazi u kosi, noktima i koži. Ima zaštitničku ulogu i nije podložan raspadanju kao ostali proteini u telu. Ali, protein se troši, sa godinama, lošim stilovima života, stresom, bolestima i lošom ishranom.

keratinsko ispravljanje kose postupak

Kada je u pitanju kosa, prirodni keratin je ključ za njeno održavanje. Naime, što više starimo to postaje sve teže, budući da je tokom godina farbamo, feniramo i peremo sa različitim preparatima.  Sve to troši priirodne zalihe ovog važnog proteina.

Zbog toga je keratinski tretman za oporavak kose i osmišljen da joj vrati život, sjaj i punoću baš kao nakon feniranja kod frizera.

Koliko prirodnog keratina ima kosa?

Vlas kose se sastoji iz keratina, aminokiselina i vode. Keratin čini njen najveći deo i zaslužan je za punoću dlake, sjaj i generalno zdrav izgled kose. No, i vaši geni zajedno sa ostalim spoljašnim faktorima čine da se vlasi stanjuju zbog gubitka keratina.

Srećom, keratin za kosu možemo nadoknaditi jer se prirodno ekstrakuje iz drugih bogatih izvora. Najčešće su to životinjska dlaka, rogovi ili vuna.  Za keratinsko ispravljanje kose oni su prosto neophodni. Upravo zato ovaj važan protein je postao redovan sastojak većine suplemenata, maski, tretmana i šampona za regeneraciju i oblikovanje kose.

Ali da li je keratinski tretman zdrav za vašu kosu? Mišljenja su podeljena kao i iskustva.

Ranije su se za keratinsko ispravljenje kose koristili preparati koji su u svom sastavu imali sporni formaldehid. Naime,  ova kancerogena supstanca je činila kosu predivnom, ali celo iskustvo neprijatno i opasno.

Ipak lepa kosa dobijena keratinskim tretmanom zahteva vašu dobru procenu sposobnosti i znanja frizera. Potrebno je strpljenje i trpljenje ne baš prijatnog i skupog tretmana.

Kakvo je dejstvo keratina i koje sve vrste tretmana postoje?

Keratinsko ispravljanje kose je zapravo vrlo koristan tretman regeneracije. On jednostavno nadograđuje slojeve proteina koji kosu isrpavljaju, opuštaju i čine je lakšom za održavanje.

Fizički nanet keratin na vlastištše ima moć da dubinski prodre u dlaku. U kombinaciji sa ostalim komponentama tretmana utiče na njenu strukturu. On je isto kao protein hrani, ali je primera radi formaldelhid drži dugo ravnom.

U salonima se nudi regenerativni keratinski tretman gde se vlasište samo nahrani.

Takođe, radi se keratinsko ispravljanje kose sa oblikovanjem, gde možete tražiti i uvijanje.

Kako se stavlja keratin na kosu?

Spremite se poprilično neugodan i vremenski zahtevan tretman koji se sastoji iz nekoliko faza. Najbolje bi bilo to raditi pre vikenda, kada nemate posebnih obaveza, a naročito ne onih koji će uticati na vašu kosu.

Kako biste tačno procenili koliko će vam vremena oduzeti keratinsko ispravljanje kose i šta sve treba znati, podelili smo ceo postupak po etapama.

Za koga je namenjen keratinski tretman?

 • Ako vam je kosa farbana, keratinski tretman još bolje “legne” i boju čini dugotrajnijom.
 • Imate oštećene i ispucale vlasi, ovaj vid regeneracije će ih instant oporaviti.
 • Ako vam je kovrdžava, keratinsko ispravljanje kose je pun pogodak.
 • Ako je tršava i beživotna, keratin za kosu  je oblikuje i vraća izgubljen sjaj.

U kojim slučajevima vidljivi efekti izostaju

 • Ako je kosa izraženo masna i imate ozbiljan problem sa perutanjem, onda keratin maske neće imati efekta. Čak štaviše mogu izazvati iritacije na skalpu.
 • Ako ste u drugom stanju, izbegavajte često izlaganje hemijskim supstancama, pa i ovoj.

Kako odabrati salon za keratinski tretman?

Frizerski saloni koji rade sa organskim proizvodima i proizvodima bez formaldelhida su najpoželjniji. U suprotnom, dobro čitajte deklaracije jer su najbolje proizvodi sa niskim procentom formaldehida
Tražite preporuke od onih koji su zadovoljni
Tretmani koji traju duže od sat vremena su najučinkovitiji, svi koji tvrde da je tretman uspešan za manje vremena – nisu u pravu i nećete dobiti to što želite

Kako se radi keratinsko ispravljanje kose u frizerskim salonima

Ukoliko to još niste radili, verovatno se pitate šta vas sve čeka nakon što se odlučite za keratinski tretman ispravljanja kose?

Pa ovako…

 1. Brazilski tretman traje i do tri sata u zavisnosti od dužine kose.
 2. Frizer će vam prvo oprati kosu keratinskim šamponom i osušiti. Nakon toga će naneti keratin isto kao i kada biste se farbali, pramen po pramen.
 3. Vrlo je važno da se ne nanosi od samog korena vlasi jer će u suprotnom kosa biti uvek masna.
 4. Takođe je važno odmeriti pravu količinu, u suprotnom ćete dobiti slepljene dlake.

Keratinski tretman isparava i štipa za oči, nos i grlo

Ovo je upravo ono kroz šta ćete prolaziti dok vam budu nanosili keratin na vlasi. Dok traje mazanje, spremite maramice, a poželjna je i maska ukoliko frizer nije obezbedio. Neprijatnost traje samo u ovom delu.

Nakon toga je važno da se sve dobro zagreje, a najčešće je to uz pomoć haube. Posle toga se kosa intezivno fenira ili pegla, u zavisnosti šta želite.

Posle tretmana kosa mora ostati netaknuta

Kada obavite keratinsko ispravljanje kose, naredna tri do četiri dana je ne smete prati, kako bi tretman počeo delovati. Pranje nakon toga se preporučuje isključivo sa šamponima bez sulfata kako bi se održali efekti keratina.

Pored sulfata, na efekte keratinskog tretmana negativno deluju hlor i slana voda. Stoga bi bilo dobro izbegavati kvašenje kose prilikom boravka na bazenu ili moru.

Ne smete je vezati i peglati

I najmanja šnala će izobličiti ravnu kosu. Farbanje se ne preporučuje u naredne dve nedelje od dana kada ste odradili osvežavanje i ispravljanje kose keratinom.

U suštini, odlično obavljen tretman će vašu kosu učiniti boljom. Takoreći ona će posle svakog sušenja biti prava i sjajna i bez pegle.

Koliko traje i deluje keratin na kosi?

Uz šampone bez sulfata pojedini tvrde kako je moguće da keratin za kosu potraje i do 9 meseci.

No, mnogo češći ishod je to da u dva meseca morate popravljati ili uraditi novi tretman kako biste kosu zaista savršeno oblikovali ili regenerisali. Ipak, mnogi preporučuju da se keratinsko ispravljanje kose radi jednom godišnje.

Zanimljivo je to što vlasi nakon keratinskog tretmana ne trebate više ispravljati. Takođe, smanjuje se period sušenja kose za čak 60 odsto.

Dakle, kvalitetan keratinski tretman deluje i do dva meseca.

Koliko u proseku košta keratinsko ispravljanje kose cena?

Za početak, reč je o sumama koje prevazilaze stotinu evra. One koje su prošle ovaj tretman tvrde ako vam frizer traži manje, onda rezultati definitivno nisu oni koji se očekuju.

Cena se u ponekim salonima utvrđuje prema dužini kose i količini keratina koja je za to neophodna. Na primer, 20 mililitara u nekom salonu košta 30 evra, a za vašu dužinu je potrebno 90 mililitara. Pričamo hipotetički, ali da znate otprilike kako se gradi cena.

Sa druge strane, zavisi i od opremljenosti samog salona, iskustva frizera i brenda sa kojim se izvodi keratinsko ispravljanje kose.

Da li je bolje raditi keratinski tretman kod kuće?

Na sajtovima poput Amazona ili Ebay-a koji dostavljaju i za Srbiju se mogu pronaći kompletni setovi za keratinsko ispravljanje kose po ceni do 80 dolara. Takvi paketi obično uključuju sam tretman, specijalan češalj, kao i šampon i regenerator bez sulfata.

Ipak, da biste pravilno naneli smesu potrebno je nešto više truda kako biste obuhvatili svaku vlas. Zbog toga je ovakav tretman bolje raditi kod frizera i sa već proverenim preparatima.

Kako se koristi keratin za kosu kod kuće?

Sledite detaljno uputstvo korak po korak

 1. Operite kosu dva puta blagim šamponom, isperite i osušite peškirom. Nemojte koristiti nakon toga regenerator.
 2. Osušite kosu na ravno.
 3. Dobro očešljajte kosu.
 4. Podelite kosu u sekcije uz pomoč štipaljki.
 5. Četkicom za farbanje nanesite tretman, deo po deo kose. Na kraju se očešljajte kako biste skinuli višak.
 6.  Posle 20 minuta, osušite kosu dok ne postane skroz suva.
 7. Izravnajte kosu peglom ili je uvijte figarom. Poželjno kvalitetnijim peglama koje u sebi imaju keratin formulu za zaštitu kose.
 8. Nemojte vezivati, dirati i kačiti kosu naredna tri dana.
 9. Operite kosu sa šamponom bez sulfata.

Ako ćete sami raditi keratinsko ispravljanje kose, očekujte da će sve trajati do 2 sata. Svaki tretman uz pravilnu negu može trajati do 3 meseca.

Da li ispravljanje kose keratinom oštećuje vlasi?

Sam keratin ne oštećuje kosu, kao ni tretman, iako su iskustva različita. Obavljanje tretmana može biti štetno kako za onog ko ga obavlja tako i za onog na kome se izvodi ukoliko se radi sa formaldehidom.

Hemikalije koje isparavaju tokom same procedure često mogu izazvati različite neprijatnosti. Recimo poput štipanja za nos i grlo, a još češće iritaciju očiju. U nekim slučajevima i alergijske reakcije, osip i svrab. Zbog toga je obavezno da frizeri nose zaštitne naočare i maske.

Dugoročno, i često izlaganje ovom tretmanu zbog udisanja formaldehida može biti poprilično opasno.

Frizer ne bi trebao koristiti proizvode koji sadrže više od 0,2 odsto formaldehida.

Takođe, na tržištu sada uveliko postoje i tretmani bez formaldehida.

Iskustva sa keratinom su različita

 

Ja sam dva puta radila u istom salonu i ne bih se vraćala drugi put da mi efekat nije bio odličan posle prvog puta. Meni se keratin nije potpuno isprao ni posle 6 meseci . Ponovila sam sve jer imam veliki izrastak. Meni kosa neuporedivo lepša i lakša za rukovanje bude sa keratinom (i posle 6 meseci) nego bez.

Milica (29)

Evo podeliću moje iskustvo, prošle godine sam radila keratinsko ispravljanje kose kod kuće. Bilo je fantastično u početku,  frizura kao da sam iz salona izašla prvih 5 pranja. Držalo mi je oko 3 meseca, prala sam kosu šamponom bez sulfata, mada sam već posle mesec i po počela prelaziti uvrnute krajeve peglom.

Dušica (36)

Nedavno smo radile Ispravljanje kose keratinom. Jedna drugarica se nikada nije farbala, retko je peglala kosu, njoj je držalo više od 7 meseci. Ja sam imala ombresa Olaplexom (nije  baš nešto pomoglo).

Farbam samo krajeve kose u smeđe, jer izbija narandzasto, meni je držalo 3 meseca. Treća drugarica je plavuša, aktivno se farba već 5 godina, njoj ni u početku nije baš sjajno ravna kosa bila, držalo joj oko 2 meseca.

I  napomenuću i ovo, radile  smo keratinski tretman u istom salonu, kod istog frizera .. Svakako efekat zavisi i od toga koliko je kosa oštećena.

Olja (25)

 

Moje iskustvo sa keratinom je nažalost jezivo. Tri meseca mi je kosa bila savrsena, ali kad je keratin krenuo da se ispira ostala mi je suva, jako ostećena kosa. Osisala sam vec 10 cm, a uskoro cu morati bar jos toliko. Ja nikom ne bih preporučila.

Jovana (39)

 

Ja sam radila kod frizera sa onim keratinom iz Alexandra, ne znam kako se tačno zove. Generalno sam stekla utisak da su devojke zadovoljne samo ako kontinuirano rade ili ako su radile sa Cadiveu keratinski tretman.

Lena (26)

 

Koja je cena keratina za kosu?

Najbolji keratin za kosu je Cadiveu, koji koriste i frizeri je u proseku 7000 dinara. Postoje još i ChocoCoco, True i drugi brendovi sličnog cenovnog ranga.

Osim keratinskog tretmana kojI frizeri naplaćuju minimum 100 evra, postoje i druge jeftinije alternative. U drogerijama i specijalizovanim prodavnicama se mogu kupiti različiti proizvodi na bazi keratina sa istom svrhom.

Gde kupiti keratin za kosu?

U Alexandar prodavnicama možete naći različite proizvode za tretmane ispravljanja kose. Brend Keragen, kombinacIja keratina i aminokiselina se može naći po ceni od 8390 dinara za pola litre. Efekat je sličan kao i da ste otišli kod frizera. Razlika je što ne garantuje dugotrajnost i opet sve zavisi kako ga nanesete.

 • Za 2290 dinara možete naći manje pakovanje od 60 mililitara, ukoliko imate ravnu kosu a želite samo da je regenerišete.
 • Šampon za negu posle keratinskog tretmana u proseku košta 870 dinara.
 • Keratin maska za kosu košta 1100 dinara, a regenerator 1370 dinara.

Pre nego što možda odlučitie da probate keratinski tretman, probajte neku od maski sa prirodnim uljima. One takođe mogu uticati na kvalitet i oblik kose.

Iako postoje keratinski proizvodi organskog porekla, da bi imao efekat, keratinski tretman sigurno ima različite hemijske sastojke dodate koji mogu naškoditi kosi i koži glave. Zbog toga keratinski tretmani bez formaldehida ne traju dugo, jer upravo ova kancerogena supstanca poboljšava dejstvo keratina.

Na vama je odlučite, ali imaju u vidu da je prirodno uvek najsigurnije.

A kako i da ofarbate kosu bez dodatnih hemikalija, pročitajte sve o farbanju sa indijskom kanom.