Hijaluronski fileri za lice bez bora

Zamišljate kako imate mladalačko lice bez podočnjaka i bora? Želite uraditi popunjavanje usana, ali vam se ne dopada ugradnja silikona? Onda će vas zanimati trend u estetskoj hirurgiji koji je sve popularniji u čitavom svetu. U pitanju su hijaluronski fileri za lice, koji su od strane svih doktora najbolja opcija kada su sitne korekcije lica neophodne.

U ovom tekstu ćemo vam pružiti odgovore na najčešća pitanja i nedoumice koju možete imati oko filera. Kako funkcionišu, koja su iskustva i koja je cena? Potrudili smo se da vam pružimo sve odgovore.

Šta je zapravo hijaluron i kakvo je njegovo dejstvo?

Sigurno ste već čuli na reklamama o kremama za lice kako se u njihovom sadržaju nalazi i hijaluron pored ostalih sastojaka. Šta zapravo on predstavlja i zašto je toliko dobar za kožu?

Hijaluronska kiselina se već poslednje dve decenije nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima. Ipak, nije prisutna samo u kremama, već se prirodno nalazi u našem telu. Baš iz tog razloga hijaluronski fileri za lice su bezopasni i teško mogu imati negativne efekte.

Naime, ovo je jedan složeni šećer, tj. polisaharid. Ima ga u zglobovima (hrskavici), očima, koži, a i drugim tkivima. Zajedno sa kolagenom daje koži jedrinu i mladost. Razlog tome je što ova supstanca jako dobro zadržava vodu, zato je i čini hidriranom.

No, vremenom procenat hijaluronske kiseline počinje opadati. Ovo se može primetiti već u tridesetim godinama kada koža počinje gubiti svoju svežinu i glatkoću. Gravitacija je vuče na dole, te se ona polako opušta, čime se dobija stariji izgled.

Hijaluron u telo možete ubaciti i prirodnim putem sa graškom, zelenišem, jabukama ili paprikom. No ni ovo često ne može sprečiti starenje. Mnogo efektniji način zatezanja je lifting lica hijaluronskim filerima.

hijaluronski fileri za mladalački izgled

Za šta su sve dobri hijaluronski fileri?

Primarna upotreba filera jeste za podizanje kože lica. Još jedna upotreba ogleda se i u njenom zatezanju i hidriranju. Dakle, ne morate imati samo određeni broj godina kako biste podvrgli ovom tretmanu. Na njega često idu i devojke koje vode računa o mekoći i jedrini svog lica.

Hijaluronski fileri se ubrizgavaju u razna područja na licu. To mogu biti obrazi i u blizini očiju kako bi se povukle bore smejalice ili podočnjaci.

Popularno je i popunjavanje usana hijaluronom koje ima mnogo bolje i bezopasnije efekte od svih drugih korekcija usana. Iskustva su vrlo dobra sa ovom metodom što potvrđuje velik broj zadovoljnih korisnica.

Fileri su dobri za kožu jer prkose gravitaciji, čine je hidriranom i otklanjaju bore i druge nesavršenosti koje mogu smetati.

Gde god stavili ovu supstancu najverovatnije ćete biti prezadovoljni. Procedura je brza i prilično bezbolna, a period oporavka maltene i ne postoji. Možete se odmah našminkati, nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima i izgledati 10 godina mlađe.

Kako se izvodi tretman hijaluronim?

Tretman se uvek zakazuje kod doktora koji ima licencu za rad sa hijaluronom. Nipošto to nemojte činiti kod nekog bez licence i ko vam nije pokazao deklaraciju koju hijaluronski fileri uvek imaju na pakovanju. Deklaracija dokazuje kako su oni prošli kontrolu i da su prijavljeni za korišćenje na teritoriji Srbije. To ih čini bezbednim za upotrebu.

Tretman hijaluronom se izvodi najčešće izvodi kanilama koje su manje bolne od običnih igala. Kada se cela procedura vrši uz pomoć kanila otoci su vrlo retki kod tretmana lica. Na usnama je koža nešto tanja pa se nekim osobama pojavljuju modrice ili hematomi.

Pre samog tretmana se daje lokalna anestezija u vidu kreme kojoj treba neko vreme za delovanje. Dakle, teško ćete osetiti bilo kakav bol prilikom uboda. Uz to u sastavu filera se nalazi anestezija, tako je tretman učinjen što je više moguće bezbolnijim.

Koliko traje tretman hijaluronskim filerima?

Sve se završava za maksimalno dvadeset minuta, često je potrebno i manje. Rupice od kanile će se zatvoriti kroz par sati, te su neprimetne. Najbolje efekte ćete osetiti kroz nedelju dana.  Hijaluronski fileri za lice će učiniti puno za vas. Izgledaćete svežije i mlađe, pri tom niko neće primetiti kako ste uradili bilo kakav tretman.

Povećanje usana hijaluronom za prirodan i senzualan izgled

Estetsko popunjavanje usana hijaluronom u najvećem broju slučajeva čine stomatolozi, jer baš oni najbolje poznaju anatomiju lica. Zato u nekim specijalizovanim stomatološkim ordinacijama možete naići i na ovakvu uslugu.

Mnoge žene nisu zadovoljne svojim usnama i razmišljaju o njihovoj korekciji, ali istovremeno ne žele njihov neprirodan izgled. Kod silikonskih usana se tačno vidi kako je njima nešto rađeno jer stoje prepoznatljivo veštački i “napućeno”.

Ukoliko želite izbeći ovako nešto hijaluronski fileri za usne su pun pogodak za vas. Mnogi doktori baš njih preporučuju jer su najbezbedniji za korišćenje. Lekar može kontrolisati ubrizgavanje filera i njegovo raspoređivanje. Ovo je dobro i po vas ukoliko želite izjednačiti usne i dati im simetriju.

Najbolja stvar od svega je to što je hijaluron za usne privremen, te ukoliko sa ikad predomislite samo prestanite ići na tretmane.

Hijaluronski fileri obično traju oko šest meseci, u zavisnosti od toga koliko ga vaš organizam bude brzo apsorbovao. Što više budete dopunjavali filere to će oni više trajati.

Nemojte ipak preterivati ni sa količinom, za početak doktori preporučuju ubrizgavanje manje od jednog kubika hijaluronskih filera, oko 0.7. Treba najpre videti kako će se hijaluron rasporediti po usnama. Lako možete dopuniti svaki naredni put ukoliko vam se svidi.

Danas se za tretman popunjavanja usana i bora koriste vrhunski hijaluronski fileri sa znatno produženim dejstvom. Po rečima lekara tehnika aplikacije kanilom je bezbolna i sasvim bezbedna.

Uklanjaju li fileri bore, akne i ožiljke

Jedra, elastična i mladalačka koža bez vidljivih bora san je mnogih žena.  Mnoge dame žele izgledati čak i 10 godina mlađe. Da li je to izvodljivo uz hijaluron?

Bore se svakako uklanjaju uz hijaluronske filere jer koža zbog ove supstance postaje hidrirana i zategnuta. Ovo ipak dosta i zavisi od tipa kože i godina. U nekim slučajevima nije moguće sasvim otkloniti bore na licu nego ih znatno ublažiti.

Ako počnete sa tretmanima sa hijaluronom dok ste još u ranim tridesetim verovatno ćete sasvim ukloniti bore. A ukoliko ste još mlađi i redovno idete na tretmane jako dugo ćete sprečavati i njihovo nastajanje.

No, bore se ipak moraju kad tad pojaviti, takav je prirodni tok starenja. Dobra stvar je što hijaluronski fileri bore mogu dosta odložiti.

Sa druge strane fileri ne mogu ukloniti akne.

Čak i nije preporučljivo urizgavati ih u lice jer postoji mogućnost od još većeg zapaljenja kože. Akne izazivaju bakterije, a hijaluron nije nikakvo antibakterijsko sredstvo, te u ovom slučaju ne može pomoći.

Kada se rešite dosadnih akni vrlo verovatnoće vam ostati ožiljci na licu. Tu vam hijaluronski fileri za ožiljke mogu pomoći. Oni neće sasvim ukloniti ožiljak kao da ga nikad nije bilo, ali će podići kožu i upotpuniti međućelijski prostor. Tako će se oni mnogo manje videti.

Da li se podočnjaci uklanjaju ovim tretmanom?

Mogu, naravno. To je jedna od osnovnih namena tretmana. Kada se radi facelifting određena količina hijalurona se ubrizgava kod obraza. To sasvim menja simetriju lica podižući obraze i otklanjajući podočnjake.

Kako hijaluron odlično zadržava vodu, čak hiljadu puta više od svoje količine doktori posle tretmana preporučuju često ispijanje vode. Nakon par dana kada se polisaharid rasporedi po licu, nestaće i podočnjaci. Nećete više imati kese ispod očiju, jer će ova supstanca zategnuti taj predeo.

Ovo kao i korekcija usana neće izgledati neprirodno, samo će se koža vratiti u stanje u kom je bila dok je još bila jedra. Hijaluronski fileri za lice su svakako jedan izvanredan anti age tretman.

Kako teče oporavak nakon tretmana hijaluronom?

Jedna od najvećih prednosti hijaluronskih filera jeste što oporavka ni nema. Tretman bukvalno možete uraditi na pauzi za ručak i vratiti se na posao isti dan.

Možda će sama procedura biti malko neprijatna i pored sve anestezije. Naprosto, niko ne voli biti bockan iglicama. Ali ovo zaista nije neki bolan zahvat koji zahteva oporavak, čak štaviše tehnika aplikacije kanilom je maksimalno bezbolna.

Kanile sprečavaju nastanak otoka, koji i ako nastane ne predstavlja ništa strašno. Svi otoci se smire posle par sati. Kod popunjavanja usana  hijaluronom postoji mogućnost nastanka hematoma. Ipak ne trebate se zabriuti, oni nestaju za par dana i njih u prvom periodu možete sa lakoćom prekriti šminkom.

Svaka neprijatnost i bol koju možete imati, jer nismo svi jednako osetljivi, sigurno prolazi kroz dva dana.

Koliko drugo traju efekti hijalurona?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga gde su hijaluronski fileri na lice naneti. U usnama se brže razgrađuju, te je njihovo trajanje oko šest meseci. Postoje slučajevi gde traju i manje, 3 meseca, sve to zavisi od brzine kojom vaš organizam apsorbuje supstancu. Kod nekih drugih hijaluron za usne traje i do 9 meseci. Dakle, ovo je prilično individualno.

Ono što je sigurno jeste da će vam sve duže trajati fileri što više budete išli na tretman, te se ovo može produžiti i do godinu dana. Osetićete i sami po usnama kako je filer manji ili kako je nestao. On se, naravno, ne vidi, ali ga možete napipati u unutrašnjosti usana.

Morate biti spremni i na mikro ranice koje će se pojaviti u ustima kada nekoliko puta budete ubrizgavali filer. Ovo niti boli, niti se na prvi pogled vidi jer je u ustima sa unutrašnje strane, te nemate razloga za brigu.

Fejslifting fileri sa produženim dejstvom se obično ubrizgavaju u predeo obraza i u blizini očiju. Traju između godinu dana i osamnaest meseci.

Pri svakom ponavljanju tretmana koža postaje čvršća, te hijaluronski fileri traju sve duže i duže.

Koje su to ostale prednosti hijaluronske kiseline

Osim što su tretmani hijaluronskim filerima odlični za lice, ovo jedinjenje ima i druge prednosti po organizam čoveka. Već smo spomenuli u tekstu kako hijaluronska kiselina neophodna za hrskavicu i zglobove. Zato se često ona koristi i u medicinske svrhe.

Baš zbog toga se kod obolelih od artritisa preporučuje ispijanje hijaluronskih tableta. On se već po prirodi nalazi u tkivu hrskavice, ali kako ga sa godinama gubimo, nastaje sve više problema. Ova supstanca vraća pokretljivost zlobova i pomaže u uklanjanju bola koji otežava normalno kretanje.

Još jedna prednost jeste što preparati od ove supstance nisu životinjskog porekla, već nastaju usled frementacije bakterija. Zato se razgrađuju u telu kao i prirodni hijaluron. Organizam ih nakon nekog vremena sam izbaci.

Pored toga postoje i razne hijaluronske kreme, to su obično preparati protiv bora. Ova supstanca zajedno sa Q10 i kolagenomj e čest sastojak kozmetičkih preparata. Ovakve kreme možete slobodno mazati nakon fejsliftinga, tako ćete i produžiti period razgradnje hijalurona na licu.

Hijaluronski fileri iskustva korisnika

Meni su se hijaluronski fileri za usne pokazali kao odlična opcija. Evo odradila sam korekciju usana već treći put i prezadovoljna sam. Pre dve godine sam otišla na prvi tretman. Nije uopšte bilo bolno, a usne su mi izgledale tako prirodno i prelepo. Uvek sam mrzela svoju gornju usnu koja je tako tanka i jako je ružno izgledala kada stavim jak karmin. Sad tih problema nemam, zadovoljna sam svojim izgledom.

(Mina, 29)

Nikad nisam bila za te novotarije u kozmetici. Skoro sam napala prijateljicu kad je rekla kako su hijaluronski fileri za lice sasvim prirodni, a uz to i uspešno podmlađuju. Nisam joj verovala dok je nisam sledeći put videla posle tretmana. Bore su se videle mnogo manje, celo lice je izgledalo živahno i jedro. Tad sam i ja zakazala prvi tretman u istoj klinici. Sad šetamo gradom kao dve tridesetogodišnjakinje.

(Ljilja, 45)

Imam troje dece, te mi je u kući večita graja, radim, spremam kuću, sve to se odrazilo na moje lice. Kao nuspojava majčinstva pojavile su mi se ogromne kese ispod očiju. Probala sam razne skupe kreme, pa šminku, ništa nije pomoglo. Samo hijaluronski fileri za podočnjake su mi rešili ovaj problem. Sad sam domaćica i poslovna žena koja nikada ne izgleda umorno.

(Marija, 34)

Koje su nuspojave i neželjena dejstva hijaluronskih filera?

Kada su u pitanju hijaluronski fileri nuspojave su toliko retke te se može reći kako ih ni nema. Ipak nusefekti mogu nastati samo u dva slučaja. Jedna je neprofesionalnost lekara. Zato pazite kome prepuštate svoje lice. Idite kod preporučenih doktora, ili onih koje su vam preporučili prijatelji ili one koji imaju pozitivne komentare na internetu.

Ovakvi tretmani se rade sa sterilnim kanilama i ostalom opremom. Zato ako je vaš doktor licenciran i profesionalan ne postoji mogućnost od infekcije.

Takođe, postoji mogućnost alergije vašeg organizma na produkt. Ona je inače izuzetno retka, jer se hijaluron već nalazi u telu. Mali rizik postoji, ali je poprilično zanemarljiv.

Bezbednost koju imaju hijaluronski fileri u trudnoći nije još dokazana. Zato se trudnicama ipak preporučuje strpljenje i odlazak na tretman nakon porođaja. Kako njihov organizam tada sam zadržava vodu, usne će tada same izgledati punije.

tretman lica hijaluronom

Gde mogu uraditi tretman hijaluronom i koje su cene?

Moramo napomenuti kako ovaj tretman ne može svako priuštiti, pogotovo ne ukoliko planirate redovno ponavljati korekcije. Ipak zbog vaše sigurnosti, a i posledica ovo je definitivno najbolja opcija za vaše lice.

Hijaluronski fileri su puno bolji izbor od botoksa!

Najpre traju duže i ne blokiraju rad mišića, te se možete normalno smejati i funkcionisati odmah posle tretmana. Botoks radi po principu sprečavanja kontrakcija mišića čime se sprečava dalji nastanak bora. Dok hijaluron predstavlja direktno ubrizgavanje hranljive supstance u organizam, a pokretnost lica je sasvim normalna.

Tretmani botoksom se češće ponavljaju od onih sa hijaluronom. Jedina prednost botoksiranja jeste što to bolje popunjava bore na čelu. Taj deo lica inače nije preterano pokretan kao njegov ostatak, pa prisustvo botoksa neće biti toliko primetno.

Plastične operacije se ne mogu meriti sa filerima po prirodnom izgledu. Silikonski implanti za usne jesu trajno rešenje, ali ne i estetsko, sem ako vam veštački izgled nije cilj. Osim toga postoji mogućnost od raznih komplikacija i infekcija ukoliko se odlučite za plastičnu operaciju ili silikonske filere.

Za popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom cena u Beogradu iznosi po kubiku između 250 i 300 evra. Uzmite u obzir kako vam ni jedan doktor neće dati na prvom tretmanu jedan kubik, nego manje. Tako ćete plaćati pola ili tri četvrtine ove cene. Uz to, pratite na internetu ima li nekih akcija, tako možete dobiti i do 50 posto popusta.

Najpoznatije klinike koje rukuju sa ovim filerima su Divaclinic, De-klinika, Poliklinika Galetić, Poliklinika Novakov i Poliklinika Pekić.

Ukoliko niste zadovoljni svojim izgledom, a cene vam nisu previsoke, najbolje, najprirodnije i najbezbednije rešenje su dermalni fileri. Savremena estetska hirurgija teži što prirodnijem izgledu, a ovaj tretman vam to sasvim sigurno omogućava.

Ukoliko vas zanima koji još načini postoje da ostanete mladi i lepi pročitajte naš članak o mezoterapiji lica.