Prirodno sredstvo za čišćenje kuće

Ubeđeni smo da postoji veliki broj dama koje se trude da njihovo sredstvo za čišćenje kupatila  bude što zdravije i da izbegavaju štetne hemijske proizvode.  Nekad je prljavština koja se nalazi u našem domu tvrdokorna da smo prosto ubeđene da je nemoguće nešto da očistimo bez korišćenja skupih hemikalija. Sve popularniji trend u svetu, pa i kod nas je  i sve veći broj nas se odlučuje baš na ovaj korak.Mnoge žene se slažu da ništa ne može da učini kupatilom ružnim nego prljave pločice.  Ali, čišćenje pločica ne mora da bude uvek mučna stvar. Najviše plesni i prljavštine se hvata između pločica, još je tu i sapunica plus kamenac. U daljem tekstu vam donosimo kako da napravite univerzalno sredstvo za čišćenje.

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE KUPATILA

Najbolje namirnice koje su nam lako dostupne i sa kojima možete da pripremite  odlična sredstva za čišćenje kupatila, a uz to i cena im je pristupačna su : limun, alkoholno sirće, prirodni sapun i soda bikarbona.

univerzalno sredstvo za čišćenjeAlkoholno sirće je veoma korisno za čišćenje,  jer skida skoro sve, od kamenca pa sve do masnih mrlja i rešava nas neprijatnih mirisa i ne ostavlja ih za sobom.  Preporučujemo vam da koristite obično belo sirće, a ne voćno ili vinsko. Možete da ga pomešate sa limunom ili soli, ali se ova mešavina ne sme koristiti na mermernim ili kamenim površinama. U kombinaciji sa sodom bikarbonom uspešno se bori protiv začepljenog slivnika. U  začepljen slivnik dovoljno je da ubacite jednu šoljicu sode bikarbone, a zatim da zalijete sa sirćetom koje ste predhodno zagrejali do tačke ključanja.Da očistite toalet možete uz pomoć sirćeta i tečnog  kastilja sapuna. U vašu WC školjku prvo uspite sirće, potom rubove šolje naprskajte sapunom i dobro izribajte četkom i isperite.U ovu smesu može da se doda i malo eteričnog ulja zbog ugodnijeg mirisa.

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE PLOČICA U KUPATILU

Čišćenje pločica sirćetom-njime možete takođe da opererete pločice u kupatilu jer je odlično sredstvo za uništavanje bakterija.Za ovo sredstvo za čiščenje pločica u kupatilu vam je potrebno:

7 šolja vode

1/4 šolje sirćeta

1/3 šolje limunovog soka

1/2 šolje sode bikarbone

sredstvo za čišćenjeU 1,5 litar vode rastvorite sodu bikarbonu, potom dodati sok od limuna i polako sipajte sirće u ovu smesu. Potrebno je sačekati dok se završi hemijska reakcija ( oko 10 minuta )  i vaše sredstvo za čišćenje keramičkih pločica u kupatilu je spremno. Ako čistite veću površinu i smatrate da vam je potrebna veća količina ovog sredstva. Za čiščenje fugni i pločica možete da iskoristite staru četkicu za zube ili neku manju ribaću četkicu da bi bili sigurni da ćete fugne lepo da oribate. Naša preporuka je da nosite rukavice za ribanje, iako u ovom sredstvu za čišećnje nema hemikalija, da se ne bi desilo da limunska kiselina ili sirće ne nagrizu kožu ako je osetljiva i da vam nokti ne bi popucali.

Ako želite da vaše kupatilo miriše, možete da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja i to na ovaj način:

  • U flašu sa raspršivačem stavite jednu trećinu sirćeta, oko dvanaest kapi eteričnog ulja lavande, kadulje ili čajevca. Možete da dodate i malo tečnog sapuna, i u ostatak flaše napunite sa vodom i dobičete odlično univerzalno sredstvo za čišćenje keramičkih pločica .

ČIŠĆENJE SA SODOM BIKARBONOM

  • Soda bikarbona je blago  sredstvo koje možete da koristite za pranje i poliranje u kupatila, takođe i za uklanjanje neprijatnih mirisa.
  • Ako je razmutite u toploj vodi, sa sodom bikarbonom može da se opere i kanta za smeće, zavesa za tuš, četke i češljeve, a takođe možete da je koristite i da operete prozor i na taj način da se rešite ostataka kapljica od vode.

U svemu ovome najbolje je što ne treba da nista ispirate, jer nakon što ste oribali svoje kupatilo, potrebno je da pokupite višak tečnosti koji se zadržao na kupatilskim pločicama i ostavite da se prirodno osuši. Prirodno sredstvo za čišćenje kupatila su jednako delotvorna kao i kupovna, a uz to su i puno jeftinija i naravno zdravija.

Preporučujemo vam da pročitate još zanimljivih stvari iz naše rubrike kreativne ideje

Sponzorisani linkovi:
loading...