Kako Napraviti Police Za Knjige Za Zid

Kako napraviti police za knjige u kućnoj varijanti i koliko je to zapravo teško? Ako, imate priliku iskazati svoju kreativnost i privlače vas ovakvi izazovi ovo je prava stvar za vas.

Police su najjednostavniji, najjeftiniji i najraznovrsniji način za odlaganje stvari i veoma su praktične. Zbog toga ih treba tretirati pažnjom kakvu njihova funkcionalnost zaslužuje. Pre nego što počnete raditi na ovom projetku imajte ovih nekoliko saveta na umu…

Kako napraviti police za knjige za dnevni boravak

Prvo se odlučite šta želite držati na policama i na koji zid ćete ih postaviti. Uverite se da je on građen od čvrstog materijala jer slabiji materijali često mogu popustiti pod težinom polica i njihovog sadržaja. Zatim, uverite se da u zidu ne postoje električne instalacije jer svakako ne smete bušiti kroz njih.Ukoliko je potrebno, potražite nacrt instalacija u svom stanu. 

Ukoliko ste barem donekle sigurni da se sadržaj vaših polica neće menjati, nema potrebe za korišćenjem podesivih nosača. Možete, jednostavno, koristiti nosače za police – konzole na krajevima, bilo da oni podupiru policu od dole ili je pridržavaju od gore.

Na nemalterisanom zidu od cigala, staklene police za zid možete postaviti sa nosačima između cigala. Ukoliko su police za knjige dugačke, upotrebite nekoliko nevidljivih nosača koje možete naći u svim prodavnicama okova za nameštaj. Oni se postavljaju tako da idu otprilike do polovine police. Na dužinu police od metar i po, treba vam barem četiri nosača.

Ukoliko i ne izbušite potpuno pravilne rupe, u rupu u drvetu možete sipati malo drvofiksa, ali svakako probajte prvo bez njega. Odeljci na policama, osim onih koji su produžetak drvenih nosača, nisu neophodni.  Ovo ne važi u onim slučajevima kada želite policama dati izgled vitrine. Ukoliko je tako, vodite računa da su pregrade i „kutije“ u skladu sa objektima koje će nositi.

 KAKAV MATERIJAL SE KORISTI ZA IZRADU POLICA 

Najčešći materijal za izradu polica za knjige je  svakako drvo. Međutim,  ostave, police i niše mogu biti takođe napravljene od cigala, greda ili betona kao osnovni deo arhitektonske strukture. Za efekat sjaja odnedavno se koriste i materijali poput čelika i modelovane plastike.

Zaštita ili farbanje drveta je vrlo bitno.

Najpopularnija je zaštita na uljanoj bazi jer je fleksibilna. Novi moderan premaz je nitro-celuloza. Ova boja potiče iz automobilske industrije, nanosi se kompresorom i daje čist sloj boje koji deluje vrlo moderno ali i skupo.

Nemojte se ustručavati da neke police za knjige i ostavu napravite od ugradnih elemenata ili izlijete od betona. Jedino što ovakvi potezi trebaju unapred biti dobro isplanirani jer je to trajna postavka i ne može se menjati bez puno građevinskih radova.

Zato vam na jednostavan i lak način savetujemo kako napraviti police za knjige…

 KAKO NAPRAVITI POLICE ZA KNJIGE OD DVA STOLIĆA

Police za knjige napravljene na ovaj način možda će delovati pomalo neobično i čudno. Ipak, nama su se veoma dopale i što je najvažnije veoma su dobre i funcionalne.

Ako se pitate pa kako napraviti police za knjige od stolova, nudimo vam rešenje. Glavni štos je u tome da se pronađu dva ista stolića, jedan manji i jedan veći. Njih trebate prepoloviti i to tako da svaka polovina posluži kao samostalna jedinica.

A sad testeru u ruke i masakrirajte nameštaj! Šalu na stranu, pročitajte kompletan postupak izrade polica u 7 koraka.

 1. Drvo prvo ošmirglajte i pripremite za dalju obradu, a kad se osuši premažite ga gitom za drvo.
 2. Lepkom za drvo dobro popravite sve labave spojeve.
 3. Pričvrstite stegom dok se lepak ne osuši u potpunosti.
 4. Uz pomoć metra odredite tačnu sredinu stola, a zatim zalepite dve molerske trake tako da ta linija bude između njih. Na taj način ćete zaštititi drvo i imati obeleženu liniju sečenja.
 5. Nanesite dva sloja prajmera za drvo, na vodenoj bazi, dugim i ravnim pokretima.
 6. Pričvrstite dva nosača, po jedan sa svake stranice, postavljajući ih sa donje strane.
 7. Sada montirajte svaki komad na zid. Prvo ih postavite na zid i uz pomoc libele proverite stoji li polica pravo. Obeležite mesta za rupe na zidu. Zatim izbušite rupe i uz pomoć tipli postavite svaku jedinicu na mesto.


kako napraviti police za knjige od drvenih stolića

I eto ga vaša polica je gotova. Sada znate kako napraviti police za knjige kod kuće i verujte vaš dom će izgledati puno modernije. Ovo rešenje je prilično jednostavno i pre svega je jeftino za izradu.

 

interesantne police za knjige

IZRADA KREATIVNIH I MODERNIH POLICA

Organizovanje knjiga na zidnim policama pruža vam mogućnost za razne kombinacije. Ako im uz  osnovnu „skladišnu“ funkciju dodate malo modernih elemenata,  u potpunosti ćete izmeniti izled vašeg doma. Naravno, gledajte da ih uklopite sa ostatkom pokućstva i to će biti pun pogodak.

kreativne police za knjige

Pratite sledeće savete i nećete pogrešiti kako da napravite moderne police za knjige.

 • Obojite unutrašnjost polica jarkom bojom kako biste privukli pažnju na svoju kolekciju i dodali dubinu postavci. Sortiranje knjiga po njihovoj nijansi može imati sjajan vizuelni utisak.
 • Možete takođe i mešati oblike.Ukrasno kamenje ili neki drugi organski oblici odlični su za razbijanje geometrijskog ponavljanja na zidnoj polici. Probajte da na horizontalno naslagane knjige postavite kamen, školjku ili fosil.
 • Napravite specijalne tačke postavke slažući neke knjige okrenute naslovnom stranom ka spolja. Kada postavljate knjige, bilo horizontalno ili vertikalno, možete uštediti na prostoru koristeći podesive police.
 • Knjige sa tvrdim koricama nemojte slagati prezbijeno, a velike knjige mogu biti postavljene na „stomak“ kako biste izbegli prenatrpavanje.

Verujemo da će vam se sviđa ovaj tekst.  Sada vam više nije nepoznato kako napraviti police za knjige na kreativan način. Pročitajte i interesantan članak od naših prijatelja kako se pravi komoda od papira i kartona