Krasula japansko drvo novca – uzgoj, održavanje

Retko ko bi za sebe rekao da ima dovoljno novca, koliko god ga objektivno imali. Takav stav je tipičan za ljudsku prirodu, stoga se tim pitanjem pozabavio i feng šui. Prema feng šuiu vrlo je bitno gde su smešteni određeni objekti u našem domu jer na taj način utiču na protok energije. Zato se smatra da ako se krasula japansko drvo novca stavi na pravo mesto može doneti priliv sredstava na našem tekućem računu.

Osim toga, krasula biljka je izuzetno laka za održavanje, čak i ako spadate u one koji redovno zaboravljaju da je zaliju. Žilava je, može da izdrži dosta bez vode, ima tipične, mesnate listove i dugi životni vek od čak 50 godina. Veoma je prijatnog izgleda, često se može videti po kineskiim restoranima i ulazima u kancelariju.

Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam kako se pravilno uzgaja krasula, kako se razmnožava, kao i odakle potiče verovanje da donosi novac.

Naime, postoji mnogo biljaka za koje se smtara da donose novac, a biljka krasula je samo jedna od njih. Zato da ne bi došlo do zabune, bitno je da naglasimo da ćemo se u ovom članku pozabaviti biljkom čiji je latinski naziv Crassula ovata.

Kako izgleda japansko drvo novca – krasula?

Kod nas je poznata pod nazivom krasula, parac, japansko drvo ili drvo novca.

Iako nosi naziv „japansko drvo“ ova biljka zapravo potiče iz južnih delova Afrike. Odatle je i toliko izdržljiva. Spada u sukulentne biljke, slično kao kaktus. Sukulenti su jako zgodne biljčice specifične po tome što imaju moć da skladište vodu u svojim listovima.

Jedna od prvih stvari koja se primeti kada pogledate krasulu jesu njeni debeli, nabrekli i zdravi listovi. Koja god biljka da je sukulentna, to znači da joj ne treba mnogo vode za održavanje, jer većinu tečnosti prima iz svojih rezervi.

Obično raste do oko metar i po, dok u pojedinim slučajevima može premašiti i visinu od dva metra. Ali to je stvarno retko. Ako ste tek uzeli pelcer ili imate manju biljku u saksiji, ne morate da se brinete, mogu proći godine i decenije pre nego što krasula dostigne ovu visinu.

Listovi su gusti i pravilno raspoređeni duž grane. Između listova postoji određeni razmak, ne rastu jedno uz drugo. Kako su listovi mesnati tako su i grane deblje, pune žila. Čak i veoma mlade biljke razvijaju grane, ako to ne učine to verovatno znači da ne dobijaju dovoljno sunca.

Takođe, ako listovi nisu debeli i mesnati, već počinju da razvijaju šiljke, to znači da imaju previše sunca. Isto važi i u slučaju kada dobijaju crvenkastu nijansu.

Korenski sistem je veoma razvijen, kao i kod svih sukulentnih biljaka, krasula je u stanju je da upije vodu iz dubljih i daljih delova od stabla.

Japansko drvo  novca cveta u kasnu jesen ili u ranu zimu, ali to ne mora biti uvek slučaj. Zato se nemojte brinuti ako vaša biljka ne cveta svake godine. Cvetovi su lepi na oko, ali brzo uvenu.

Krasula održavanje biljke i uzgoj

Kao što smo već u prvim pasusima spomenuli, krasula biljka je veoma laka za održavanje čak i samim početnicima. Zapravo, spada u biljke koje se preporučuju onima koji tek ulaze u samo baštovanstvo ili za one koji smatraju da nemaju talenat za održavanje biljaka.

Veoma je teško loše održavati krasulu. Najčešće greške koje nastaju pri održavanju vezuju se za preterano zalivanje. Napominjemo, japansko drvo novca ne voli previše vode. U zimskom periodu je možete zalivati jednom u 20 dana, leti jednom u 10 dana. Doduše, i to zavisi od veličine saksije, ako je ona  mala i ako je biljci potrebno presađivanje možda će zahtevati zalivanje i na svakih par dana.

Krasula opadanje listova

Kada biljku iznesete nakon zimskog perioda napolje -na otvoreno, pripazite da zemlja bude odgovarajuća. Nakon što je zasadite dodajte vodu tek tada kada primetite da je zemlja skroz suva. Najveći neprijatelj kojeg japansko drvo novca ima jeste prekomerno zalivanje. Dakle, ako želite sprečiti opadanje listova kod krasule i truljenje korena budite obazrivi sa dodavanjem vode.

biljka krasula opadanje listova i održavanje

Foto: Pixabay

Voda i sunce najbitniji faktori za održavanje

Postoji veoma lagan trik kojim možete otkriti da li je vašem japanskom drvetu potrebno zalivanje. Ne treba da bude suva samo na površini, uronite prstom duboko u zemlju, ako je zemlja na dnu i dalje vlažna, možete sačekati još par dana pre zalivanja.

Sa krasulom je neophodno da imate saksiju koja na dnu imate rupice, baš da ne biste preterali sa količinom vode koju dodajete. Kada zalijete biljku, primetićete da će se višak vode izliti u tacnicu. Ostavite tako nekih pola sata, ako se voda i dalje bude nalazila u tacni, to znači da ste sipali previše vode, to prospite.

Ako se bude zadržavalo previše vode u zemlji i ako je budete previše zalivati, koren će početi da truli, a zatim i čitava biljka koja se posle može samo baciti. Dakle, kada koren truli ostatku biljke nema spasa.

Prihrana se krasulji obično dodaje s proleća. U vodu se dodaje tečno đubrivo i time zalivate biljku. Čak i što se đubriva tiče japansko drvo novca nije posebno zahtevno.

Što se sunca tiče, ova biljka može stajati na direktnom suncu, ali nipošto se njemu ne sme odmah izlagati, potrebno je postepeno privikavanje. Najbolje je držati je u osvetljenim prostorijama ali tamo gde ne dopire direktno sunce. Treba izbegavati mračne delove prostorije.

Primetićete da biljka ne dobija previše sunca onda kada listovi postaju izduženi i meki. Sa manjkom sunca krasula gubi svoj pravi oblik. Stabiljke nisu toliko žilave i jake, delovaće kao da je biljka pomalo klonula.

Previše sunca može opeći japansko drvo novca

Morate biti oprezni sa količinom sunčeve svetlosti koje biljka krasula dobija. Zato je neophodno pažljivo je privikavati na sunce, naročito ako želite japansko drvo novca uzgajati na terasi ili na otvorenom. Najpre je ostavite po par sati dnevno pored prozora, ako na to dobro odreaguje možete je držati sve duže i duže na otvorenom ili u osunčanom delu prostorije.

Ako primetite da su listovi počeli sa sušenjem ili padaju na zemlju, savetovali bismo vam da listove redovno sklanjate sa zemlje. Naime, hemikalije raspadanja lista mogu negativno uticati na pravilan rast biljke.

Koja je najbolja vrsta zemlje za gajenje krasule

Čak ni u pogledu zemlje japansko drvo novca nije preterano zahtevno. Potrebna mu je ista podloga kao i za održavanje kaktusa.

A to čini:

  • 40% peska,
  • 20% šumskog humusa,
  • 20% zemlje za cveće

U tu smesu možete dodati nešto sitnog šljunka ili sitno lomljene cigle.

Pojedinci preporučuju presađivanje jednom godišnje, najbolje na proleće. Smatra se da tad krasula bolje raste i tako biva zdravija. No, ako ne želite da vaše japansko drvo novca toliko poraste možete ga zadržavati u istoj saksiji. Povremeno ga treba presađivati kad godi primetite da je  preraslo saksiju.

Posle nekoliko godina japansko drvo novca će imati dovoljnu veličinu da će mu biti potreban kontejner u kome će stajati saksija. Ovako velika i jaka stabla se bez dodatne potpore mogu srušiti i rasuti zemlju po tepihu. Preporučujemo vam da se na vreme osigurate, kako biste izbegli moguću štetu u kući.

Koja je idealna temperatura za uzgoj japanskog drveta

Što se tiče temperature, japansko drvo novca je u zimskom mirovanju od oktobra do aprila. Tada joj je najbitnije da temperatura na kojoj se nalazi bude nepromenjena. Minimum koji može izdržati jeste 10 stepeni, sve ispod toga bi na duge staze dovelo do zamrzavanja.

Stoga, najbolje je držati ovu krasulu na sobnoj temperaturi u periodu mirovanja.  Tek kada dođe lepše vreme saksiju možete izneti na terasu ili u dvorište. Mnogo bolje podnosi visoke, nego niske temperature, ipak je iz Afrike, ali i leti treba pripaziti da sunce ne sprži listove.

Ukoliko se i to desi, nije strašno, samo je sklonite sa direktnog sunca i oporaviće se kroz par nedelja kad odbaci oštećene listove.

Kućni ljubimci i japansko drvo krasula

Veoma važno je da se i ovo napomene. Naime,  nije baš preporučljivo imati ovu biljku ako istovremeno posedujete i kućnog ljubimca. Nemojte im nipošto dozvoliti da žvaću japansko drvo novca, jer to može negativno uticati na njihov probavni sistem. Mirisi koje ispušta biljka može i negativno uticati na raspoloženje ljubimca. Ovo nije baš naučno dokazano, ali se generalno smatra da su ljubimci lošije raspoloženiji u blizini krasule.

Japansko drvo novca razmnožavanje

Od čitavog održavanja biljke, razmnožavanje se smatra najkomplikovanijim, a čak ni ono nije preterano teško i prilično je uspešno. Predstavićemo vam dve metode razmnožavanja krasule.

  1. Makazama ili oštrim nožem izrežite grančicu, idealno je da bude dužine od 10 do 15cm. Ostavite neka se izrezani deo osuši, za to će biti potrebno oko 3 dana. Nakon toga posadite grančicu u jednako raspoređenu smesu zemlje i peska. Kako bi se stvorio koren saksiju držite u hladu, ali je i dalje potrebno da ima dovoljno svetlosti. Zalivajte grančicu sa malo vode na 3, 4 dana. Pazit, zemlja ne sme biti previše natopljena, dakle, zalivanje je potrebno samo kad je zemlja skoro suva. Ovakav postupak ponavljati oko mesec dana. Lako je primetiti da li je ovaj metod uspešan, jer grančica nije suvija, već je živa, a pod zemljom možete osetiti slabe žilice. Samo veoma pažljivo proveravajte kako ne biste oštetili koren i pokidali ga. Smatra se da je ovaj metod prilično uspešan i ne uspe samo kada se ne poštuju već navedena pravila.
  2. Sledeći metod je uspešan oko 50%. Isecite list japanskog drveta novca, nek on bude što bliži grani kako bi pelcer uspeo. Isto kao i sa grančicom, saćekajte da se osuši otkinuti deo. Posle dva dana zasadite otkinutu stabiljku u šljunkoviti kompost. Pelceru je potrebno dosta sunca, a zemlja treba tek pomalo biti vlažna. Nemojte zalivati previše. Posle manje od mesec dana oko lista će početi nicati male biljčice i žile. Održavajte novo bilje na isti način sve dok ne bude dovoljno jako, dok ne izraste stabiljka. Zatim presadite u veću saksiju.

Da li japansko drvo zaista donosi novac?

Verovanje da biljke mogu donositi novac potiče još od renesanse. To su narodna verovanja i spadaju u područje etnobotanike. Po feng šuiju se smatra da rast određene biljke i njen položaj u pravom smeru utiče na priliv novca. Japanci smatraju da sve što postoji ima određenu energiju i protok energije. A te energije zavise od mesta gde se nalaze. Sve to treba sagledati simbolički, a ne baš bukvalno.

Za krasulu se smatra da ima dobru energiju za nove početke, tu je da postakne rast i razvoj, daje pozitivu. Upravo iz tog razloga japansko drvo novca predstavlja odličan poklon za rođendane, useljenje, započinjanje novog posla, diplomiranje. Poklanja se za trenutnke u životu koji predstavljaju prirodnu prekretnicu.

Zato se i veruje da može uticati na priliv novca, njena energija je tu da nas podstakne da radimo i time utičemo da saldo u banci.  Zato se neretko može naći u korporacijama ili restoranima.

Prema feng šuju japansko drvo novca treba da se drži na ulazu u prostoriju, u hodniku sa leve strane. Hodnici predstavljaju raskršća, mesta gde se mešaju različite energije, a drvo novca je tu da određenu energiju usmeri u pozitivnom pravcu.

Još jedan razlog zbog kog je ova biljka omiljena među Japancima jeste i njena dugovečnost. Spominjali smo da uz pravilno održavanje može živeti i do 50 godina. Dakle,  provešće sa vama dobar deo života. Biće prisutna kroz vaš napredak na poslu, rađanje dece, pa i njihov rast. Dugovečno drveće uvek sa sobom nosi neku priču. Krasula biljka predstavlja simbol za rast i razvoj i pratiće vas kroz sav vaš napredak.

Da li će konkretno uticati na vaš bankovni račun moraćete sami da proverite…

Japansko drvo novca cena

Japansko drvo novca možete naći u svim bolje opremljenim cvećarama i staklenicima. Cena obično zavisi od toga koliko je biljka već narasla. Grančicu sa desetak listova možete kupiti po ceni od 1000 dinara. Što je više biljka razvijena i veća tako joj raste i cena.

Učlanjenjem u razne fejsbuk grupe ili preko foruma možete nabaviti pelcer krasule i bez da išta potrošite ili ćete potrošiti znatno manje. Možete potražiti i raspitati se da li je neko voljan da vam ustupi nekoliko pelcera od svoje biljke, što će većinom veoma rado učiniti.

Jedina mana ovakvog načina gajenja biljke jeste što ne znate hoće li pelcer uspeti. To u potpunosti zavisi od načina na koji ga vi budete održavali. Zato je mnogo sigurnije kupiti japansko drvo novca u cvećari.

Ovo je nepogrešiv poklon za svakog ko pokazuje sklonosti prema uzgajanju biljaka. Lepo se uklapa u enterijer. Ranijih godina se smatralo zastarelom biljkom, ali već se može primetiti da se ponovo vraća u modu.