Feng šui pravila i saveti za uređenje stana

Feng šui pravila za uređenje stana uče nas kako najbolje organizovati svoj životni prostor.  Ova antička kineska umetnost omogućiće Vam nesmetan protok vitalne energije či. Nered i preterano nagomilavanje stvari, utiču u velikoj meri na naše životne funcije. Upravo zbog toga treba se posvetiti određenim zonama u sopstvenom domu. Svaka stvar treba imati svoje mesto, baca se nepotrebno i nema gomilanja predmeta.

U nastavku saznajte koji su osnovni feng šui saveti za uređivanje stana i kako transformisati prostor u kom živite.

Uređenje stana po feng shui

Kuća, osim što ima svoju materijalnu manifestaciju, deluje i simbolički. Feng šui je često defiiše kao drugu kožu, deo nas, ili kao pokrivač.  Prostorije u kojima boravimo u velikoj meri utiču na nas same. Posvetite svoju pažnju na uređenje životnog prostora i obezbedite dobru energiju u svakoj prostoriji.

Kuhinja po feng shui

Kuhinja je kraljica vatre i mesto najveće transformacije. Harmonija ove prostorije postiže se dobrom cirkulacijom vazduha, koja sprečava nakupljanje isparenja i mirisa od kuvanja. Feng šui kuhinje je obavezan za svako domaćinstvo. Osnovnih pravila se mormo pridržavati. Treba izbegavati gomilanje tanjira, šerpi, čaša i bilo kakvih suvišnih predmeta.

Feng shui dnevne sobe

Dnevna soba je mesto za prijem gostiju i otvaranje prema spoljnjem svetu. To je prostorija koja više od ostalih govori o nama i našoj ličnosti. Ona nas predstavlja na najbolji način. U njoj izlažemo slike, različite predmete i nameštaj koji nam se najviše sviđa.

Feng šui pravila nam sugerišu da odvojimo dnevnu sobu od kuhinje, makar i samo paravanom. Tek tada će ovaj prostor postati mirno mesto gde ćete se oporaviti i obnoviti energiju.

feng šui pravila i saveti

Feng shui u spavaćoj sobi i kupatilu

Više od ostalih prostorija u kući , spavaća soba simboliše zaštitu. Ona je utočište za nesvesni deo ličnosti. To je mesto gde se punimo energijom za fizički i mentalni oporavak.

Feng šui pravila su sledeća: Krevet se ne postavlja naspram vrata. Njegovo uzglavlje ne treba biti na istoj strani s njima. Tako se nesvesno stvara nemir i sprečava duboko opuštanje. Takođe, bolje je krevet ne postaviti ispod velikih prozora.  Ovo smanjuje osećaj zaštite koji se očekuje od ove prostorije.

Feng šui kupatila

I kupatilo zahteva pažnju, jer je to prostorija koja se koristi za ličnu higijenu i intimnost. Ono treba da bude uređeno tako da se pri otvaranju vrata ne blokiraju ni sanitarije ni kada. I u ovom slučaju, gde god je to moguće, feng šui savetuje upotrebu paravana ili zavesa radi zaštite od pogleda.

Imajući ovo u vidu, navodimo pet praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da od svog doma napravite opuštajuće mesto.

Sobne biljke za ublažavanje stresa i napetosti

Efekat koji priroda i ambijent u opštem smislu imaju na našu psihu – predmet je istraživanja ambijentalne psihologije. Ona se bavi procenom opuštajućeg i korisnog dejstva cveća i biljaka u gradovima i kancelarijama. Osamdesetih godina eksperimentalno se procenjivala moć fotografija šuma i planinskih pejzaža u ublažavanju stresa i napetosti.

Da biste poboljšali sebi raspoloženje, okružite se cvećem i biljkama. Feng shui biljka broj jedan je svakako kaktus, koji je obavezan na pisaćem stolu. On se još naziva i božičnim kaktusom, tropska je kultura poreklom iz Brazila, sposobna da se prilagodi našoj klimi. 

Njegovim cvetovima, čija boja varira od roze do ljubičaste, možete se diviti i u decembru i januaru. On je simbol snage i regeneracije. Već pri samom posmatranju ove biljke postajemo svesni velikog kapaciteta prilagođavanja svojstvenog svakom živom biću.

Ciklama je, takođe, jedna od biljaka koje mogu ulepšati kuću u svako doba. U feng šui biljke ubraja se i kalikantus, koji se gaji u baštama i čije grane krase kućne vaze. Njegovi cvetovi jake, žute boje osvetljavaju mračne i tmurne dane. Njihov jak i sladak miris pomoći će vam u prevladavanju teških momenata.

Feng šui boje zidova u stanu

Feng šui boje su svakako žuta za koncentraciju, ljubičasta za odmor. Međutim, svaka boja ima poseban efekat na naše raspoloženje. Nema potrebe da krečite sve zidove u svim prostorijama. Biće dovoljno izabrati odgovarajuće jastučiće, ćebad i nameštaj u određenoj nijansi kako biste smanjili tenziju.

Izbegavajte crvene i narandžaste tonove u prostorijama za prijem. Radije birajte hladne nijanse, poput plave, koja smiruje strasti. U prostorijama gde imamo potrebu za svetlom i energijom, posebno onom mentalnom, preporučuje se žuta boja.

Feng šui boje za spavaću sobu moraju biti relaksirajuće i opuštajuće. Ljubičasta i njene nijanse odgovaraće prostorijama za odmor, ali i uglu za čitanje.

Izaberite pravo osvetljenje u prostorijama

Prirodno svetio može itekako poboljšati raspoloženje. Ali šta kad provodimo sate i sate u zatvorenom prostoru? I u ovom slučaju postoji nekoliko rešenja. Feng šui savet je korišćenje LED sijalica koje oponašaju dnevnu svetlost.  One omogućavaju da se izabere jačina svetlosti.

Najbolje je koristiti LED sijalice koje emituju blago i toplo svetlo, jer ono čini da se osećamo prijatno. Nemojte koristiti preterano bela svetla.

Istraživanje naučnika s Državnog univerziteta u Ohaju pokazalo je da plavo i belo svetio loše utiču na naše raspoloženje. Suprotno tome, crvena svetlost može izazvati promene u mozgu koje se povezuju s većom smirenošću. Ako ne želite koristiti crvenu sijalicu,  feng šui savet je prebacivanje crvene marame preko lampi. Dobićete prijatnu atmosferu.

Čišćenje prostora je vežba za dušu

Nered u kući odražava se svakako i na naš mozak. Čišćenje prostora je dobar način da sredimo haos i u mislima. Keisuke Mazumoto, budistički sveštenik, autor priručnika koji sadrži vežbe meditacije, navodi sledeće.

Urednost nije samo potreba za uklanjanjem prljavštine već i način da se razveju oblaci što nam opterećuju dušu.

Pomenuta feng šui pravila se itekako sprovode u Japanu, a posebno u manastirima. Čišćenjem  se treba baviti na početku dana – izjutra. Ukoliko to činimo uveče, simbolično rečeno – rešavamo svako pitanje koje je ostalo otvoreno.

Slušajte muziku barem 15 minuta dnevno

Ukoliko se sluša kvalitetna muzika samo petnaestak minuta, ona će odmah popraviti raspoloženje slušaoca. Može podstaći priliv energije, razveseliti ili jednostavno uticati na promenu raspoloženja. Neki ljudi se opuštaju uz džez muziku, a neki uz hevi metal i progresiv rock. To zavisi od ličnog ukusa.

Postoje brojna istražavanja koja su dokazala njen uticaj na mozak. Takođe postoji i feng shui muzika za opuštanje, ali i ona neće odgovarati svakom.

Slušanje omiljene muzike aktivira dopaminske receptore i stimuliše otpuštanje hormona povezanih sa zadovoljstvom i nagradom. Što je najbolje, njen efekat na naše raspoloženje može se videti vrlo brzo. Feng šui nam govori da je dovoljno 20 minuta slušanja omiljene muzike, kako bi se razvejale svakodnevne brige.

Ali treba istaći još nešto vrlo važno. Rezultati skorašnjeg istraživanja pokazali su da otpuštanje endorfina koje sledi nakon slušanja muzike deluje opuštajuće i na arterije. Budući da podstiče vazodilataciju, koja smanjuje rizike od infarkta.

Nadamo se da vas je feng šui uređenje stana zainteresovalo. Preporučujemo još jedan koristan članak iz iste rubrike: kako napraviti kreativne police za knjige.