Dijabetičko stopalo simptomi i prirodno lečenje

Ukoliko vam je dijagnostikovan  dijabetes, pod povećanim ste rizikom od razvoja komplikacije poznate kao dijabetičko stopalo, koja je medu najčešćim razlozima hospitalizacije osoba obolelih od šećerne bolesti.

Visoke vrednosti šećera u krvi tokom dužeg perioda vode ka oštećenju nerava i krvnih sudova, što je glavna predispozicija za nastanak ovog oboljenja.

U nastavku članka pročitajte kako sprečiti i lečiti dijabetičko stopalo pomoću fitoterapije. Saznajte kako su se prirodni preparati na bazi čička, meda, žalfije i hajdučke trave pokazali u lečenju neuropatije nogu i koliko su dobri i efikasni.

Dijabetičko stopalo simptomi koje ne smete zanemariti

Za komplikaciju kakvo je dijabetičko stopalo karakteristični su sledeći simptomi, koje nikako ne smete zanemariti, niti zapostaviti :

pečenje, bol ili trnjenje u stopalima,

promene u boji kože stopala (crvena, modra, sivkasta ili beličasta koža),

oticanje nogu,

izostanak rasta dlaka na nogama na određenom području,

zategnuta, sjajna koža na nogama i stopalima,

osećaj hladnoće ili vreline,

često pucanje kože,

rana koja se drenira,

snažan bol pri hodu,

groznica (znak je infekcije i zahteva hitnu lekarsku pomoć).

Oštećenje nerava izazvano dijabetesom zove se neuropatija. Ona može uzrokovati gubitak osećaja u nogama, što ne dozvoljava obolelom da na vreme prepozna povrede ili rane koje se stvaraju na stopalima, sve dok se ne pojave ozbiljna oštećenja ili infekcija, koja je veliki problem dijabetičara, jer se razvija veoma brzo, gotovo preko noći.

Na primer, običan žulj ili opekotina mogu u roku od 24 sata da ugroze ne samo nogu, već i život obolelog. Najteža forma za dijabetičko stopalo jeste gangrena noge i to stanje zahteva hitnu amputaciju i hospitalizaciju.

Statistike pokazuju da oko 25 odsto dijabetičara nakon deset godina bolesti može da dobije ulceracije (rane) na stopalima, i one se znatno češće javljaju kod muškaraca.

Da bi se razvoj ove komplikacije sprečio ili na vreme zaustavio, potrebno je dijabetes držati pod kontrolom, održavati higijenu nogu, nositi širu obuću i redovno pregledati svoja stopala.

Mnogi prirodni preparati mogu da da budu korisni za dijabetičko stopalo, ali ako primetite da melemi ne daju rezultate ili se stanje pogoršava, obavezno se javite lekaru specijalisti.

šta je dijabetičko stopalo

Dijabetička neuropatija uzroci oboljenja

Više od polovine obolelih od dijabetesa starijih od 60 godina ima dijabetičku neuropatiju, koja zahvata senzitivne, motorne i vegetativne nerve i predstavlja glavnu predispoziciju za nastanak komplikacije kakvo je dijabetičko stopalo. Neuropatija nogu počinje podmuklo, bez ikakvih simptoma i samim tim teško se prepoznaje u početnom stadijumu.

Zbog gubitka osećaja u stopalu oboleline primećuje ponavljane spoljašnje mikrotraume, što rezultira pojavom sitnih ulceracija.  Rane najčešće nastaju pri nošenju neudobne obuće ili prilikom nepravilnog sečenja noktiju. Istovremeno, zbog motorne neuropatije dolazi do nejednakog i povećanog pritiska na pojedine delove stopala i otežanog kretanja obolelog, čime se takode stvaraju uslovi za nastanak brojnih rana.

Zbog autonomne neuropatije nogu znatno je smanjeno izlučivanje znoja, koža postaje suva, neelastična i puca, što predstavlja rizik za razvoj infekcije.

U faktore rizika za nastanak dijabetičkog stopala ubrajaju se: dijabetes koji traje duže od 10 godina, konstantno neregulisan šećer u krvi, prisustvo kardiovaskularnih, očnih i bubrežnih komplikacija karakterističnih za šećernu bolest, pušenje, loša edukacija o nezi stopala, nošenje neadekvatne obuće, traume stopala, povišen LDL holesterol, gojaznost i drugo.

Samokontrola stopala je najbolja prevencija bolesti

Samokontrola stopala obuhvata redovno održavanje njihove higijene :

  • svakodnevno pranje u mlakoj vodi dečjim sapunom i obavezno detaljno brisanje, naročito između prstiju,
  •  pravilno sečenje noktiju,
  • nošenje udobne obuće,
  • izbegavanje hodanja bez čarapa i obuće,
  • kontrola stopala u cilju pronalaženja uboda, ranica, ragada, stranih tela (trnova)…

Na ovaj način oboleli može na vreme da uoči manje povrede, koje, zbog senzorne neuropatije, možda i ne oseća. Takođe je moguće pratiti rizične kaluse (žuljeve], koji predstavljaju mesta gde koža puca.

Pravilnim odabirom obuće može se sprečiti nastanak kalusa, a izbegavanjem hodanja bez čarapa i obuće smanjuje se rizik od „mini-povreda“, koje predstavljaju ulazna vrata za nastanak infekcije, koja za dijabetičko stopalo može biti izuzetno opasna, čak i po život obolelog.

Najbolji narodni lekovi za dijabetesno stopalo

Pripremili smo vam 12 prirodnih receptura, koje itekako mogu pomoći za prevenciju i lečenje bolesti kakvo je i dijabetičko stopalo, pa da krenemo redom:

Listovi čička

Nakon što se stopalo ispere rastvorom kalijum- permanganata, obolelo mesto namazati tankim slojem meda i preko njega staviti sveže listove čička. Listove menjati 2-3 puta dnevno. Čičak se koristi i za unutrašnju upotrebu u obliku čaja, a priprema se tako što se 1 kašičica biljke prelije šoljom ključale vode.

Iglice bora i smreke

Ranu premazati jogurtom, a zatim je posuti prahom dobijenim od iglica smreke i bora, koje ubrzavaju proces zaceljivanja tkiva.

Biljna obloga za zarastanje rana

Pomešati zrnca slačice, cvet kamilice i list ružmarina u odnosu 2:2:1. Sve dobro samleti i preliti s pola litra hladne vode, pa ostaviti da stoji 12 sati. Vunenu tkaninu natopiti u dobijenu tečnost i staviti je na  obolelo dijabetičko stopalo. Ostaviti da stoji preko noći.

Med i eukaliptus -proverena kombinacija

Pedeset grama lišća eukaliptusa samleti i kuvati u pola šolje vode 15 minuta na tihoj vatri, pa procediti. Kada se prohladi, dodati 2-3 supene kašike meda i dobro izmešati. Može se koristiti kao losion za negu stopala, ali i za već postojeće rane.

Jogurt kao lek za dijabetesno stopalo

Obloge od jogurta, najbolje domaćeg, sveže napravljenog, mogu pomoći u lečenju dijabetičkog stopala i ublažavanju bolova. Pamučnu tkaninu jednostavno natopiti jogurtom i staviti je na problematično mesto. Obloge menjati što češće.

Hajdučka trava je dokazano delotvorna

Preliti kašiku hajdučke trave s 2 decilitrna proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pun sat. Procediti i koristiti kao losion za stopala ili za pranje rana na njima.

Obloge od žalfije

Sipati kašiku žalfije u 2,5 dl ključale vode i kuvati 5 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi. Procediti i koristiti kao losion ili oblogu.

Sok od koprive

Iscediti sok iz svežih listova koprive, naneti na stopala i lagano prekriti gazom. Ponavljati  postupak do dva puta tokom dana.

Tinktura korena iđirota

Sipati tri velike kašike korena iđirota u 7 decilitara tek ključale vode i kuvati  dobrih 5 minuta, a zatim skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se  malo ohladi. Procediti i koristiti kao  efikasan losion za stopala.

Maslinovo ulje s karanfilićem

U 150 mililitara maslinovog ulja staviti pola kašike usitnjenog karanfilića, zagrevati sve do ključanja, ostaviti da se dobro ohladi, pa sve procediti. Umočiti sterilnu gazu u  lekovito ulje i nanositi direktno na ranu. Ovako dobijeno ulje ima protivupalno, antibakterijsko i analgetsko dejstvo i pomoći će čak i ukoliko je već dijagnostikovano dijabetičko stopalo.

Losion za stopala od rastavića

Sipati 3 supene kašike rastavića u 0,7 litara prključale vode i kuvati do 5 minuta, a zatim skloniti sa
šporeta i ostaviti poklopljeno da se dobro ohladi. Procediti i koristiti kao losion za stopala ili za pranje rana na njima.

Jedite sveže borovnice

Ovo voće ima sposobnost da smanji količinu šećera u krvi, poboljša mikrocirkulaciju i ubrza metabolizam, te je preporučljivo da pojedete tri šolje bobica na dan, po jednu pre svakog obroka. Takođe je kao prevencija za dijabetičko stopalo dobro piti čaj od listova borovnice, i to  do tri puta na dan po jednu punu šolju

Nadamo ste da ste saznali kako nastaje dijabetičko stopalo, šta ga uzrokuje, te na koji način možete preventivno delovati, kako biste sprečili komplikacije. VAŽNO: pre primene terapije, naročito je važno da se konsultujete sa specijalistom, te da idete na redovne preglede.