Prepeličja jaja za snažan imunitet i dobro zdravlje

Prepeličja jaja blagotvorno deluju na naš krvotok, nerve, probavu, osnažuju imunitet, te poboljšavaju memoriju. Mogu ih piti gotovo svi -stari i mladi kako u terapijske, tako i u preventivne svrhe.  U Kini i Japanu poznata su njihova lekovita svojstva već vekovima.  Prepoznala ih je i kozmetička industrija, te ulaze u sastav brojnih preparata za negu.

Jaja od prepelice su izuzetno zdrava i hranljiva, a više o njihovom sastavu, doziranju i pripremanju saznajte u nastavku teksta..

Prepeličja jaja sastav i lekovitost

Krilatica da jedno jaje snagu daje pre svega važi za prepeličja jaja – koja su izuzetno lekovita i korisna za ljudsko zdravlje. Ona predstavljaju pravu malu energetsku bombu. Bogata su važnim vitaminima i mineralima, naročito ona od japanske prepelice.

Naime, u malo više od deset grama, koliko je teško jedno jaje, nalazimo obilje korisnih materija. 0,5 mg kalcijuma, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg gvozđa, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B1, 0,8 mg vitamina B2.

Takođe važno je reći kako prepeličja jaja kalorije sadrže u maloj količini.  U jednom jajetu ima svega 15 kcal. To ga preporučuje svima koji treba da ojačaju, bilo da je reč o bebama, deci ili starijima.

Jaja od prepelice za sportiste trebaju biti obavezan deo jelovnika. Pomoću njih moći će odoleti fizičkim i psihičkim naporima, kao i brojnim profesionalnim izazovima.

Daju se i osobama na oporavku od lečenja, te pacijentima s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom i aterosklerozom. Trebaju ih uključiti u ishranu svi koji imaju problema sa anemijom, glavoboljom, povišenim nivoom holesterola.

Dokazano je takođe kako su prepeličja jaja za imunitet izuzetno važna, jer nas štite od  različitih bolesti. Uz to regulišu varenje, ublažavaju simptome mentalnih poremećaja, te poboljšavaju pamćenje. Pozitivno utiču i na izgled, prolepšavajući ten i kožu.

Kako se piju jaja od prepelice

Njihovu blagodatnost po organizam ljudi su spoznali davno i koriste ih već vekovima. Japanci i Kinezi pre svih, budući kako prepelice i potiču iz istočne Azije. Dobar glas o njihovoj lekovitosti dopro je i do egipatskih faraona, koji su se
potrudili da ih dobave na svoju trpezu.

Danas se ove male, dragocene ptice gaje praktično po celom svetu  kao i njihova jaja. Nekad su bila rezervisana samo za pojedine delove planete i za bogate, a dabas su dostupna svima. I što je veoma važno: kad se upotrebljavaju u terapeutske svrhe, to se radi veoma lako.

Kako se konzumiraju jaja od prepelice?

Prepeličja jaja se jednostavno, razbiju i popiju! Ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela. Živo, bez ičega, a može i da se umuti mikserom pa da mu se doda jogurt, sok, šećer, med, čokolada u prahu. Napomena: osobe s dijabetesom, naravno, ništa od slatkih dodataka ne smeju koristiti.

Budući da se jaja od prepelica piju termički neobrađena, veoma je važna higijena. I to naročito ruku, kuhinjske daske, činija i ostalog pribora koji se koristi pri razbijanju i mućenju.  Sve mora biti besprekorno kako bi se izbegla opasnost od infekcije salmonelom.

prepeličja jaja doziranje u ishrani

Kako se čuvaju jaja japanske prepelice

Da bi prepeličja jaja kao lek  bila pogodna za terapiju, važno je znati i kako se čuvaju u frižideru. Najbolje ih je staviti u zatvorenu kutiju pri temperaturi od  1°C do 4°C. Držite ih tako najviše dva meseca, posle čega ih više nije preporučljivo piti na živo. Opet i nakon tog perioda možete koristiti kuvano, pečeno ili prženo.

Sa druge strane mnogi smatraju kako ih ni tada ne treba upotrebljavati. Svoj maksimalni terapeutski efekat jaja od prepelica imaju ukoliko se upotrebe već u prvih mesec dana.

Još jedan detalj važan je kako bi jaje prepelice bilo lekovito. Naime, ono mora biti oplođeno, a biće ako u jatu prepelica živi i mužjak. Dakle, ovo je na savesti onih koji prepelice gaje i njihova jaja prodaju s preporukom da su lekovita. Trebaju ispuniti i ovaj uslov pa da uz ženke gaje i mužjake.

Onaj ko ih pije prvi put –  prvog dana uzima samo jedno jaje. Svakog sledećeg dana broj povećava za jedan dok ne stigne do pet komada, koliko se kasnije pije svako jutro. U sledećim ciklusima prva tri dana piju se po tri prepeličja jaja dnevno, a kasnije, do završetka ciklusa, po pet.  Preporuka je terapiju jajima u prvoj godini uraditi  dvaput, s razmakom od dva-tri meseca .

Upotreba i doziranje prepeličjih jaja

Oprez i postepenost u pojačavanju terapije, osim početnicima, savetuju se i osobama koje imaju problem sa žuči. Oni terapiju počinju jednim jajetom, povećavajući broj postepeno, ali ne uzimaju više od tri-četiri dnevno. Međutim, ukoliko osete kako im ista smetaju, ne trebaju ih više piti.

To što neko pije lekove ne znači da ne sme konzumirati i prepeličja jaja. Jedini izuzetak jesu situacije kad uz propisane medikamente ne smeju unositi belančevine. A koliko bi ko trebalo piti prepeličjih jaja, zavisi od zdravstvenog problema koji ima. Tačan broj dat je u prilogu, a kreće se od 120, koliko se preporučuje hipertoničarima, do 1.080, za lečenje tumora na mozgu. Veće količine preporučuju se sportistima i fizičkim radnicima za savladavanje pojačanog fizičkog napora.

Za koju se bolest pije koliko jaja

Povišen krvni pritisak 120 komada.
Čir u stomaku 120 prepeličjih jaja.
Ateroskleroza 240 kom.
Dijabetes 240 kom.
Bronhijalna astma 240 komada
Tuberkuloza 240 jaja.
Anemija 240 kom.
Migrena 240 kom.
Infarkt 240 kom.
Nervno rastrojstvo 240 kom.
Višak holesterola 240 kom.
Neuredna probava 240 kom.
Gastritis 240 komada
Teži oblik astme 240 kom.
Tumor na mozgu 1.080 kom.
Pojačan fizički napor, sportisti i fizički radnici  do 1.080 prepeličjih jaja.

Prepeličja jaja povoljno utiču i na regeneraciju organizma, jačanje memorije, ali i prolepšavanje tena. Kad se koriste u te svrhe, neophodno je popiti 240 komada.

Uzgoj japanskih prepelica nije težak

Najveći proizvođači prepeličjih jaja prirodno su Japanci. Među evropskim zemljama prepelice se najviše gaje u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.  Osim zbog lekovitih jaja, one se gaje i zbog mesa, koje je posebno jer ima ukus divljači a ne sadrži holesterol.

Upravo te njegove osobine razlozi su zbog kojih se poslednjih decenija u USA i Kanadi povećava broj uzgajivača japanskih prepelica. One se uzgajaju i kod nas, doduše ne u baš velikom broju.  Na našem podneblju još uvek ne postoji navika i kultura većeg korišćenja prepeličjih jaja.

Uzgajivači koji su se ipak odlučili na ovaj korak, kažu kako ove plemenite ptice zapravo malo traže a mnogo daju. Počinju nositi veoma mlade, samo dva meseca nakon što se izlegu iz jaja, po jedno jaje dnevno, što je godišnje između 250 i 300 komada.

Slobodno ih dajte i vašim mališanima

Prepeličja jaja za decu su izuzetno korisna, naročito ako slabo jedu što kod najmlađih nije redak slučaj. Za njih su dnevne doze manje nego za odrasle. Tako mališanima do tri godine dnevno treba dati dva jajeta, deci između tri i pet godina tri komada. Onima uzrasta između pet i deset godina daje se do četiri jajeta. Deci starijoj od deset godina doza je ista kao i za odrasle osobe.

Napravite zdrav energetski šejk 

Potrebno:

5 prepeličjih jaja, 2 dl mleka ili voćnog soka, 1 kašika meda, 1 šaka mlevenih badema ili suvih oraha.

Priprema šejka: Sve sastojke umutite mikserom i pijte napitak ujutru, pola sata pre jela. Prepeličja jaja u ovoj kombinaciju daće vam snagu za ceo dan.