Tipovi kože lica i saveti za negu u skladu sa godinama

Za negu kože lica veoma je važno da znamo kom tipu kože pripada naše lice, u kojem smo životnom dobu i kakve su nam životne navike. Nije ista nega u pitanju kada se radi o tinejdžeru ili osobi u poznim godinama. Životne godine, nasledne predispozicije, životni standardi su samo neki od faktora koji utiču na našu kožu.

Postoji nekoliko tipova kože, a da bi znali kako negovati svoje telo i lice moramo znati kojem tipu kože pripadamo.Takođeprema tome možemo koristiti određenu kozmetiku i preparate.

Osnovni tipovi kože

Normalna koža lica

Normalna koža lica je dobro izbalansirana. Karakteristična po „T-zoni“ gde su čelo, nos i brada nekada masni, ali generalno ovaj tip kože ima dobar balans između vlage i sebuma. Tako da koža nije ni previše masna ni previše suva.

Ljudi sa normalnom kožom imaju glatko i mekano lice i ujednačen ten. Normalna koža ne traži neku zahtevnu negu. Karakteriše se dobrim porama, dobroj cirkulaciji krvi, svežom ujednačenost i bez nesavršenosti.

Masna koža lica

Masnu kožu karakteriše povećano stvaranje sebuma, poznatije i kao seboreja. Ovaj tip je karakterističan po proširenim porama, sjaju i debljoj koži. Još jedna karakteristika jeste da ovakva koža sporije stari a bore se pojavljuju u kasnijim godinama.

Sklona je aknama i mitiserima. Masnoća kože, odnosno pojačano lučenje sebuma se odražava na celom licu, a ne retko i na kosi. Uzroci mogu biti neki nasledni faktori, hormonalne promene, stres, lekovi i neadekvatna kozmetika.

Suva koža lica

Suvoj koži nedostaje adekvatna proizvodnja sebuma. Lipidi su smanjeni, a oni utiču na vlažnost kože, odnosno njeno zadržavanje i stvaranje zaštitnog omotača od spoljašnjih uticaja. Koža brže stari, javljaju se bore, a često se javlja perutanje i crvene fleke po licu.

Bitni faktori koji utiču na ovaj tip jesu genetika, izlaganje hladnom i vetrovitom vremenu, tople kupke, UV zračenje. Ova koža pati od nedostatka prirodnih faktora hidratacije, naročito uree kao i ceramida, masnih kiselina i holesterola koji su neophodni za očuvanje zdravlja kože.

devojka sa negovanim licem

Nega kože lica u skladu sa starosnim godinama

Zdravlje naše kože mora da se održava tokom čitavog života. Ukoliko želimo da smanjimo probleme koji mogu nastati tokom godina, neophodno je posvetiti posebnu pažnju koži, naročito koži lica. Režim nege neće biti isti u našim dvadesetim, kao i u mnogo poznijim godinama.

Važno je da znamo kako nega kože izgleda u zavisnosti od starosnog razdoblja u kome se nalazimo.

Nega lica u 20-im godinama

Za negu lica u 20-im godinama nije neophodno mnogo angažovanja. Koža počinje da stari sa 25, tako da je tek tada preporučljivo lagano uvođenje zaštitnih preparata za lice. Kasni izlasci, pogrešno vreme spavanja, cigarete i alkohol su glavni uzročnici nemarnosti za vašu kožu.

Tada treba uvesti kao redovnu negu hemijske pilinge ili mikrodermoabraziju koja koži daje svežiji mladalački izgled i rešava problem sa aknama i mitiserima ukoliko je lice sklono tome. Nežna sredstva za negu kao i prirodna kozmetika poput tonika za čišćenje lica ili antioksidansi će osvežiti vaš mladalački izgled i zadržati ga duže vremena blistavim i zdravim.

najbolja prirodna kozmetika

Nega lica u 30-im godinama

U tridesetim se lagano pojavljuju blage bore, naročito oko očiju, između obrva i oko usana. Nedostatak kolagena je tada veoma povećan tako da se preporučuje upotreba krema za negu lica koja sadrže retinol. U ovom periodu je glavna preporuka da počnete da radite redovno piling lica. Alternativa je čišćenje lica prirodnim putem.

Koristite tonik za skidanje šminke sa pilingom, koji ćete prilagoditi svom tipu kože. Kreme za predeo oko očiju su itekako preporučljive kako bi ovaj deo kože ostao hidriran i elastičan. Kozmetika koja sadrži retinol treba da se koristi pre spavanja jer ga sunčeva svetlost deaktivira. Ukoliko koža nije dovoljno hidrirana, koristite hidratantne kreme.

Kako negovati lice u 40-im godinama

Peptidi i retinoli su dve grupe sastojaka koje su obavezne za negu kože u ovom životnom periodu. U kombinaciji su veoma dobri za obnavljanje kolagena. Tu su još i kreme koje sadrže ultračisti šećer ramnozu. On dopire do mesta na kojem nastaju bore u dermisu.

Lice tretirajte prirodnom kozmetikom za lice koja ne peni, a pri tome koristite i četkice za piling kako bi uklonili višak mrtve kože. UV zaštita cele kože a naročito kože lica u ovom period mora biti svakodnevna.

Za vrat i dekolte na kojima se već pojavljuju bore neophodno je koristiti posebnu kozmetiku za ovo područje sa hijaluronskom kiselinom koja omogućava potrebnu vlažnost kože.

Nega lica u 50-im godinama

Pedesete godine su prepoznatljive po znatnom usporavanju hormona, suvoći kože te nemogućnošću regeneracije kože. Zato u ovom period treba izbegavati kozmetiku koja dodatno isušuje kožu lica.

Redovna upotreba proizvoda koji sadrže retinol, peptide i aminokiseline mora biti svakodnevni deo nege. Možete da probate i pčelinji vosak kao melem za kožu lica.

U pedesetim godinama mnoge žene se odlučuju za hijaluron, plazmalifting ili mezoterapiju, procese koji povoljno utiču na tonus kože. Kod kuće koristite kremasta sredstva za negu i čišćenje lica i hidratantne kreme koje u sebi već sadrže UV zaštitu.

Mladoliko lice u 60-im i 70-im godinama

Nega kože lica u ovim godinama ne treba bitno da se menja u odnosu na pedesete. Bitno je hidriranje i učvršćivanje kože. Kako koža stari ona neminovno postaje tanja i slabije štiti od iritacija. Postaje suva i osetljiva na spoljašnje uticaje. Stoga prilagodite kozmetiku svojim potrebama i potrebama svoje kože kako bi vaše lice uvek bilo negovano i zdravo.