Put do sunca i natrag u bočicu Royal Balm-a

Sunce se ogleda u polju nevena ( lat. Calendula officinalis ) u suncem okupanoj udolini u podnožju moćnog Rtnja. Žuti cvetići, nikli u pravilnom stroju motre na izvor  svog života poprimajući njegov oblik: žutu krunicu i latice kao sunčevi zraci. Sunce je gore, sunce je, dole.

Izgleda kao da je čitav krajolik prekriven zlatnom prašinom te neverovatne sinergije nevena i sunca.

Zlato se prosipa daleko od imanja Katarine, gde raste ovaj magičan neven iz koga će uskoro nastati najbolje organsko nevenovo ulje, žuto i magično privlačno kao zlato. Najbolje ulje za nežnu kožu bebe, za privlačnu kožu žene i blistavu kosu. Nisu ga bez razloga  Englezi nazvali Marigold – zlatno ulje. Ali, valja prvo ubrati  sunčeve krunuce. Ako ste posejali organsko seme, koje nije prolazilo kroz hemijsku obradu, podrazumeva se da će se  zlatni neven brati ručno.

Prvi je razlog  što se  u organskoj proizvodnji ne koriste mašine koje ostavljaju  tragove „ hemije“, a drugi je razlog što cvetovi nevena ne sazrevaju u isto vreme.  Dok jedni otvaraju latice  najšire što mogu, pokazujući svoju lepotu, drugi  su tek pupoljci koji će se tek otvoriti. Procvetali  neven iz koga će nastati najbolje ulje, bere se ručno. Cvet po cvet, struk po struk.

Ako se izuzme borba sa korovom koga moramo da izvlačimo ručno, ovo je najteži deo posla – kaže Katarina Milosavljević, vlasnica ovih prekrasnih žutih i narandžastih polja i kompanije Royal Balm – Prirodna kozmetika koja proizvodi organsku i prirodnu kozmetiku i ovo čudesno nevenovo ulje.- To podrazumeva da ste vezani za polje nevena bar dva meseca, koliko je potrebno da svi cvetovi procvetaju i da se oberu. Beru se svakoga dana samo biljke koje su procvetale.

Da bi cvet zadržao tu fantastičnu boju, ali i lekovita svojstva, suši se odmah po branju. Tako ubran i osušen cvet ima moćna svojstva koja deluju protivupalno, antiseptično, ublažavaju grčeve, imaju uticaj na zaustavljanje krvarenja, ubrzavaju zarastanje rana, deluju imunostimulišuće. Ekstrakt nevena pokazuje i citostatičku i antitumorsku aktivnost.

Moćan je neven u svojoj lekovitosti i zato ga odavno favorizuje narodna medicina posebno  kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, poremećaja menstrualnog ciklusa i kod bolnih menstruacija, kod hemoroida, proširenih vena, ekcema i upalnih procesa na koži.

Favorizuje ga i u kozmetici jer ulje nevena nema premca.

Ulje nevena ima efekte koje retko koje ulje ima. Ono zadovoljava sve kriterijume koje jedno biljno ulje treba da ima da bi se koristilo u kozmetici.

Ulje nevena je ustvari uljani macerat. To znači, kako objašnjava naša sagovornica, da se ulje dobija potapanjem cvetova nevena u nekom drugom biljnom ulju. Najčešće je su to ulja masline ili suncokreta. Maceracija traje mesec dana, nakon čega se cedi. Ulje dobija jako lepu žuto-narandžastu boju, zbog čega je dobilo naziv Marigold na engleskom dok mu je latinski naziv Calendula officinalis flower oil.

Ulje nevena je zlata vredno – kaže Katarina Milosavljević. –  Za kožu može učiniti pravo čudo. Zbog neverovatno visokog sadržaja beta karotena, koji se određenim procesima u koži pretvara u vitamin A, ulje nevena ima jako dobra svojstva za regeneraciju kože.

Obnavlja površinski sloj efektom „turn over“, što znači da ubrzava uklanjanje slojeva kože na površini koji su problematični, a ujedno stimuliše stvaranje novih.

Najbolja stvar je u tome što nema negativnih efekta koje može izazvati čist vitamin A. Ulje nevena može umiriti kožu isto kao, recimo, i kamilica koja je veliki potencijalni alergen. Neven nije.

Sa uljem nevena možete tretirati kožu sklonu ekcemima, ubrzati zarastanje rana ili ublažiti pelenski osip kod beba. Izuzetan je antiseptik, pa kod  kože sklone aknama sprečava dalje širenje infekcije i umiruje zapaljenske procese.

Ovaj oblik macerata ustvari ujedinjuje blagotvorne efekte dve biljke, nevena i biljke u čijem ulju se on potapao. Idealan je za umirenje kože nakon sunčanja, a neizostavan sastojak preparata za jačanje krvnih sudova i vena.

Najbolje od svih uljanih macerata nevena je organsko ulje nevena. Ovo ulje se naravno dobija iz organskih ulja masline, suncokreta kao i organskih cvetova nevena. Kompletan proces dobijanja mora biti sertifikovan od nadležnih organa.

Najčešće to bude EcoCert, u našoj zemlji. Tako budete sigurni da je ulje najboljeg kvaliteta, dobijeno odgovarajućim procesima.

Takvo ulje proizvodi Royal Balm.

Tako dobijeno organsko ulje nevena objedinjuje sve pozitivne efekte i zadržava pregršt važnih aktivnih sastojaka koji se gube prečišćavanjem. Sadrži saponozide, flavonoide, fenolkarbonkse kiseline. Povećan je i sadržaj beta karotena, pa je i efekat daleko jači. Nema pesticida, GMO, hormona a vrlo se lako inkorporira u meleme. Nešto je tamnije boje od klasičnog ulja nevena. Zbog svoje jačine ovakva vrsta organskog ulja se koristi i u nešto nižim procentima nego klasično ulje jer su efekti daleko jači. Sama proizvodnja je u tom slučaju daleko isplativija. Organska biljna ulja ( masline ili suncokreta )od kojih se dobija nevenovo ulje su odlični emolijensi i doprinose održavanju vlažnosti kože. Sadrže nezasićene masne kiseline koje sprečavaju transepidermalni gubitak vode (gubitak vode preko kože).

Neveno ulje je najbolje za kožu, kosu, nežnu kožu beba,za ožiljke, a organsko nevenovo ulje je to isto- samo dvaput bolje.

Autor teksta:

Dijana Dimitrovska