Preliv za kosu kako napraviti kod kuće

Farbanje sa sobom uvek nosi posledice. Za lepu frizuru žene većinom žrtvuju prirodni sjaj kose, njen volumen, kvalitet i gustinu. Najgore je kad i posle svog tog farbanja ipak ne dobijete nijansu kojoj ste se nadale ili kad se boja počne ispirati već posle par nedelja. Rešenje za sve ove muke svakako postoji, a to je preliv za kosu.

On ne šteti vlasima, obnavlja boju, vraća kosi sjaj, možete ga napraviti kod kuće, a pritom kosa fenomenalno izgleda. Može ga svako koristiti, pa čak i one dame koje se ne farbaju.

Ne verujete nam? Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam koje su sve vrline ovog proizvoda. Usput daćemo vam recept kako napraviti preliv za kosu za sve boje i spomenuti eventualne mane.

Zašto često farbanje kose nije dobro?

Danas ćemo retko naići na ženu koja nije ofarbala kosu barem jednom u životu. Dame jednostavno vole eksperimentisanje sa bojama, i zato mnoge tokom života promene razne boje i nijanse. Međutim, ono na šta se često ne misli jesu posledice farbanja kose.

Često farbanje može prouzrokovati mnoge neželjene efekte. Možemo pretpostaviti koje su sve to posledice redovnog farbanja. Najčešći je prekomerno opadanje kose. Ovo pogađa dobar deo žena. Isprva ovu posledicu nećete osetiti, te ćete misliti kako se ona ne odnosi na vas.

Gubljenje kose najčešće dolazi jedva primetno, a ima i slučajeva gde žene bukvalno ostanu bez čitavog pramena prilikom pranja. Kosa obično sama obnavlja svoju gustinu, ali u ovom slučaju to ne stiže. .

Još jedna posledica jeste ta što kosa vremenom postaje poprilično suva, teksture kao slama. Ona izgleda mrtvo, lomljivo i istrošeno. Niko ne želi takvu frizuru. Nekad ni gomila regeneratora, maski i drugih proizvoda ne može pomoći u obnavljanju.

Nemamo svi uvek dovoljno novca za redovne tretmane po frizerskim salonima, kao i za skupe preparate koji održavaju kosu. Srećom preliv za kosu možete napraviti i same.

Neka istraživanja čak i govore kako farbanje može biti kancerogeno. Povezani su slučajevi farbanja kose sa leukemijom, rakom dojke i jajnika. Međutim, ovo nije potvrđeno sa stopostotnom sigurnošću, ali svakako ne ide u prilog farbanju.

U tom smislu najbolje rešenje bi bilo održavanje prirodne boje kose. Ali mnogima to nije opcija, neke žene počinju sedeti već u dvadesetim godinama. Druge, starije gospođe, već dugi niz godina prikrivaju sede farbom i ne nameravaju prestati sa tim. Nekima se naprosto ne sviđa prirodna boja i vole šarati po kosi raznim nijansama.

Šta činiti? Ukoliko se pronalazite u svim ovim problemima,  preliv za kosu bi mogao biti savršena stvar za vas. On zaobilazi ove negativne posledice, a opet kosu čini mekom i sjajnom.

Kako napraviti preliv za kosu u kućnoj varijanti?

Dugo je ovaj čudesni preparat bio tajna mnogih frizera, ali danas putem interneta nju možete otkriti i same ga napraviti kod kuće. Recept je prost, ne zahteva posebnu frizersku veštinu, jer ne pravi prevelike razlike u nijansama. Uz to efekti su odlični i vidljivi čim se kosa osuši, a nećete proći kroz razne muke i čekanje kako bi se boja primila.

Ranije se ovaj preliv za kosu sastojao samo iz vode i farbe. Međutim, on nije baš uvek davao najbolje efekte, zato su u njega dodati još neki sastojci. Danas se najboljim pokazao ovaj prilično jednostavan recept, a sve sastojke već posedujete ukoliko se i malo brinete o kosi.

Sastojci koji su vam potrebni su:

 

farba,

hidrogen od 3 ili 6 procenata

šampon, mlaka voda.

Izrada preliva:

U plastičnu posudu dodati jedan centimetar farbe, zatim to razrediti sa malo hidrogena, šampona i vode. Hidrogen i voda trebaju biti u jednakoj razmeri.

Postotak hidrogena zavisi od efekta koji nameravate postići sa prelivom. Ukoliko samo želite obnoviti već postojeću boju najbolje je koristiti tropostotni. Kod plavuša je stvar malo drugačija, pa je potreban malo jači hidrogen, kako bi se pokrio izrastak.

Smesu možete pomešati sa šamponom koji inače koristite, ali su se kao dobri za preliv pokazali šamponi koji se koriste za održavanje boje. Voda treba biti mlaka, kako bi se cela smesa mogla dobro sjediniti.

Preliv za kosu se koristi isključivo na mokroj, već opranoj kosi. Dovoljno je posle pranja samo malo protrljati peškirom, kako se voda ne bi cedila po kupatilu. Preparat držati od pet do dvadeset minuta. To isto zavisi od efekta koji želite postići. Lako ćete na ogledalu videti koja nijansa vam najviše odgovara.

preliv za kosu u boji

 

Nakon proteklog vremena kosu samo isprati i to je to. Odmah ćete primetiti začuđujuće dobre efekte.

Koliko dugo traje na kosi?

Ako se pitate preliv za kosu koliko traje, morate imati na umu kako ovo nije zamena za redovno farbanje. On služi samo osvežavanju boje i tome da odložite samo farbanje što je više moguće. Istina je kako će se isprati posle nekoliko nedelja. Međutim, ovo ne važi baš za sve boje kose.

  • Recimo, plava boja će se sigurno isprati nekoliko nedelja nakon nanošenja preliva.
  • Sa druge strane, crna kosa kada se jednom ofarba jako retko gubi taj sjaj, te joj nije potrebno toliko redovno farbanje, već povremeno prikrivanje izrastka. Preliv će vam ovde biti od značajne pomoći jer možete samo na mesec dana stavljati ovaj prirodni preparat.

Tek kada primetete kako je baš potrebno naneti farbu možete to učiniti. Ovo neće samo oporaviti kosu od farbanja, već će biti i prava ušteda to što ne morate davati novce i novce za odlazak kod frizera i farbanje.

Preliv bez hidrogena i seda kosa

Ukoliko smatrate kako vam je kosa već dovoljno oštećena, možete izbeći hidrogen. Za ovo je potrebno samo pomešati farbu i šampon. Biće vam dovoljno oko centimetar farbe koju dodate u regenerator u količini koju inače koristite kada perete kosu.

Preliv za kosu bez hidrogena se preporučuje i plavušama, kao i sedim damama.

Postavlja se pitanje koju farbu trebaju koristiti one sa sedom kosom. Naime, ona najbolje izgleda sa pepeljastim, violet ili plavim podtonovima. Seda kosa neretko ume biti prilično suva. Ovaj preliv za kosu u boji pepela ne samo da će omekšati vlasi, već će joj dati živost i zanimljive nijanse, te ćete imati jedinstvenu i neobičnu frizuru.

Kako se nanosi preliv za kosu nakon blanširanja?

Preliv za kosu posle  blanširanja se mahom odnosi na plavuše koje najviše i koriste blanš. Mana farbane plave kose je u tome što nikad neće ostati onako sjajna i blistava par nedelja nakon nanošenja farbe.

Neretko postane suva, ali to plavušama nije jedini problem. Naime, nakon nekog vremena plava farbana kosa počinje da poprima žućkasti ili čak zeleni odsjaj. To je nešto što svakako neželite, a sa čime se skoro svaka plavuša bori.

U rešavanju ovog problema vam sigurno može pomoći preliv za kosu za plavuše. Specijalno se koristi nakon blanširanja kose, jer pomaže u oporavku kose od ovog agresivnog tretmana.

Najčešće se u ovakav preliv stavlja svetla pepeljasta farba, ona će najbolje prikriti te tonove u plavoj kosi koji se ističu. Takođe, u ovaj preparat stavljajte tropostotni hidrogen, nikako šestoprocentni. Razlog tome je taj što je plava kosa već dovoljno izblajhana, te joj nije potrebno još tretiranja. Ovo je u slučaju gde samo želite obnoviti ofarbanu plavu, za izrastak će vam biti potreban jači hidrogen.

Recept je isti kao i gore naveden.

Samo pomešajte hidrogen, farbu, mlaku vodu i šampon i nanesite na kosu uz pomoć četke za farbanje. Držite preliv na kosi oko deset minuta, i nakon toga isperite.

Kako se nanosi preliv za kosu posle pramenova?

U najvećem broju slučajeva i pramenovi su tetirani blanšem. On jako isušuje kosu i ostavlja trag na njoj. Kod koliko god kvalitetnog frizera da imate i koliko god dobre preparate koristili, posledice ćete svakako osetiti par nedelja nakon vađenja pramenova.

Najbolji način za izbegavanje suve i krte kose oštećene blanširanjem je isto preliv za kosu posle pramenova. Boju za preliv birate po najsvetlijem pramenu, koji je najčešće plave boje. Za takve pramenove su najbolje popeljaste ili plave nijanse.

Napravite preliv  za kosu same kod kuće po već datom receptu.

Naravno, ako su vaši pramenovi nešto tamniji, smeđkasti, u preliv je dovoljno samo razmutiti nijansu farbe kojom je pramen ofarban. Isto pravilo važi i za sve ostale slučajeve.

Ukoliko se ne želite sami baviti mućkanjem preliva preporučujemo vam Garnier Movida preliv, koji nažalost nije dostupan kod nas. Inače, u Srbiji u najpoznatijim kozmetičkim radnjama kao što su Lily i DM nije moguće naći prelive za kosu.

Movida Preliv se sastoji od tonera i razvijača koje dobijate u dve bočice koje se mogu spojiti poklopcima. Preliv se nanosi na izrastak kao farba, sa četkom.

Ako želite tonirati celu kosu, možda je nećete moći obojiti samo uz jedan preliv. Preparat držite na kosi maksimalno petnaest minuta, ni slučajno duže od toga. Kvalitet ovog proizvoda je odličan, nekad i dugotrajniji od farbi jer se ne ispira ni posle osmog pranja.

Ombre i prelivi za negu kose

Pored vađenja pramenova već nekoliko godina u nazad je izuzetno popularan Ombre. Za njega se takođe koristi blanš kako bi se siglo do odgovarajuće nijanse. Posle par nedelja možete primetiti kako ombre dobija tu neželjenu žućkastu nijansu. Pepeljasto plavi preliv će tonirati ombre, te se druge nijanse koje kvare boju neće primetiti.

Kad je u pitanju ombre jedan preliv za kosu vam možda neće biti dovoljan. Prevelika je razlika u nijansama korena i krajeva. Zato koristite dva preliva. Jedan za krajeve koji su obično značajno svetliji od vrha kose. Drugi preliv, koji opciono koristite, je za izrastak. Korišćenjem ova dva preliva ćete obnoviti boju čitave kose, a prelaz na ombreu neće izgledati nagao, već postepen.

Upravo je to i vrlina preliva za kosu, ne čini preterane prelaze, ali opet pravi veliku razliku u odnosu na kosu koja je izgubila boju i sjaj.

Najbolji prelivi za kosu u boji

Kod farbanja kose je možda najteže postići tačno onu nijansu koju smo želeli. Nikada vlasi ne bude onako lepe kao odmah posle farbanja, jer se kod nekih boja farba brzo ispira. Svaka boja ima svoje probleme. Plava kosa postaje suva, dobija čak i zelenkaste podtonove.

Riđa i crvena kosa spadaju u najteže za održavanje jer jako brzo gube početni sjaj. Već nakon nekoliko pranja crvenokose izgledaju isprano. Problem čini i izrastak, jer kako crvena nije prirodna boja, ona će se uvek dosta razlikovati od izrastka. Zato ju je potrebno i često farbati.

Najzahvalnije za održavanje jesu smeđe nijanse, koje i jesu najčešća boja prirodne kose kod žena u Srbiji. Dakle, imamo već taj smeđi pigment, pa se ova farba sa lakoćom prima na kosu. Izrastak se ne primećuje toliko brzo, pa ju je moguće ređe farbati. No, ako želite neki specifičan ton, kao što je pepeljasto smeđa ili kestenasto smeđa moraćete se malo pomučiti oko toniranja.

Crnke možda i imaju najmanje problema kod održavanja boje. Boja se najmanje ispira i u nju se može prilično brzo preći. Farbanje čitave kose vam nije potrebno svakog meseca, pa se možete orijentisati samo na izrastak.

Jedno od rešenja svakako je i prirodna indijska kana, o kojoj smo već pisali…

Koji preparat koristiti za razne boje?

Kod svake od ovih boja preliv za kosu sigurno može pomoći. On obnavlja boju i produžava periode između farbanja i to kod bilo koje boje.

Kod plavuša koje hoće sprečiti žute i zelenkaste podtonove koji se brzo javljaju, najbolje je koristiti pepeljasto plavi preliv za kosu protiv žutila. Možete upotrebiti i žutu nijansu koja vam se dopada. Nakon nanošenja preliva se neće ni primetiti da ste imali problema sa odsjajem i nijansama koje vam se ne sviđaju.

Dame sa plamenim bojama preliv dođe spas za kosu između farbanja. Kada pravite crveni preliv za kosu koristite onu farbu koju biste inače kada biste se ofarbali. Samo je malo pomešate sa hidrogenom, vodom i šamponom ili regeneratorom.

Gubljenje sjaja je najveća mana ove boje kose, a preliv će ga bez sumnje vratiti.

Brinete se mogu najviše igrati sa nijansama. Ukoliko želite pomalo šarenu kosu sa različitim podtonovima, izaberite koju god smeđu farbu želite. Sigurno nećete pogrešiti, jer preliv neće bitno promeniti boju kose. Takođe, ukoliko želite ujednačiti boju dovoljno je samo koristiti onu farbu koja vam je osnovna.

Crnke mogu većinom i farbati kosu prelivom. Kada jednom pređete u crnu, teško je odatle izaći i poremetiti joj boju. Zato crnokose ni ne moraju stalno kupovati farbu, već mogu prelivom premazivati izrastak. Možete i čitavu kosu pokriti prelivom, a nekad i farbom ukoliko vam fali sjaja. Velika vrlina preliva za kosu za crnu boju jeste što ne ostavlja tragove na peškiru, za razliku od farbe.

Kakva su iskustva korisnica sa prelivima i pakovanjima

 

Meni su se prelivi ispostavili kao odlični. Ja sam seda i farbam se u plavo. Ništa gore nego izaći napolje sa sedim izrastkom koji mi se pojavljuje posle par nedelja, jer mi brzo raste kosa. A kosa mi je poprilično suva već, pa je ne smem farbati toliko često. Kada primetim izrastak, samo napravim preliv za kosu, nanesem ga i držim ga deset minuta. Izgleda odlično, a ja štedim na farbi.

(Jasenka 56)

Prilično sam zadovoljna prelivom. Koristim ga ponekad kada moja tamno smeđa kosa izgubi svoj sjaj. Jedino što mi se nije svidelo jeste to što se pojavio crvenkasti odsjaj koji nisam hrela. Ali dobro, on će se isprati.

(Milena 35)

Ja sam crvenokosa i obožavam svoju boju, ali muku mučim sa njom. Preliv za kosu mi je baš puno pomogao oko sjaja, a i mekoće kose. Pored toga ne moram se farbati jednom mesečno, nego na nekih mesec i po, pa čak i dva meseca.  Nekad i stavljam preliv više puta uzastopno pa se onda farbam. Kosa mi se oporavlja polako.

(Valentina 31)

Koji su nedostaci kupovnih preliva?

Kupovni prelivi za kosu u boji se prave po sličnom sistemu kao i oni koje možete napraviti kod kuće. Tako su vrline i mane ovog preparata, bilo kupljenog, bilo napravljenog iste.

Najveća mana preliva za kosu jeste što ipak ne predstavlja zamenu za farbu. Ne možete večno koristiti preliv i time beskrajno odlagati farbanje. On se može isprati i već posle dve nedelje, a nekad kraje i po osam nedelja. Sve zavisi od vaše kose i same boje koja se na nju nanosi.

Još jedan od nedostataka bi bilo pojavljivanje podtonova na koje niste računali. Zato pažljivo čekajte ispred ogledala dok držite pakovanje i gledajte šta se dešava na glavi. Predugo držanje preliva može uzrokovati pojavljivanje tamnijih nijansi, kao i crvenkastih.

Prelive nikada nemojte koristiti ukoliko želite bitno promeniti boju kose. Razlog je prost – nećete uspeti. Ovi proizvodi služe samo za obnavljanje već postojeće i postojane boje, i eventualno za toniranje. Nikako ne služi za drastične promene. Njih je moguće postići samo agresivnijim sredstvima kao što su farba i blanširanje. Tek nakon ove promene koristite preliv koji će vam koći u obnavljanju kose od ovakvih tretmana.

Kao trudnica možete slobodno koristiti preliv za kosu, mala količina farbe vam neće štetiti. Ukoliko želite možete izbeći hidrogen tako što ćete pomešati samo farbu i regenerator za kosu.

Koliko koštaju gotovi prelivi za kosu kod nas?

Već smo napomenuli kako se na našem tržištu ne mogu naći prelivi. Frizeri ih sami mućkaju, kao i žene koje ih prave kod kuće. Možete nabaviti ovaj proizvod u inostranstvu gde se cene kreću između 5 i 15 evra, u zavisnosti od proizvođača.

Najpoznatiji proizvođači kad su prelivi za kosu u pitanju su Loreal i Garnier sa linijom Movida. U inostranstvu potražite Conditioning Creme Colorant (na engleskom) ili Pflege Creme (na nemačkom jeziku). Čak ni tamo se ovaj proizvod ne koristi previše često, nego predstavlja „tajnu“ frizerskih salona.

Zato u Srbiji žene najčešće same sebi prave ovaj preliv  za kosu koristeći sopstvene farbe. Od njih su definitivno najkvalitetnije Syoss boje za crvenokose. Ovu farbu možete upotrebiti nekad za preliv nekad za farbanje čitave kose. Najdivnije nijanse crvene su dobijene baš uz pomoć ove farbe.

Plavuše se većinom drže kvalitetnijih farbi Schwazrcopf proizvođača, baš kako bi izbegle neželjene efekte. Oni imaju veliki izbor plavih farbi pa možete birati od svetlosmeđe do bele farbe, kao i sve što ima između.

Brinete i crnke su dosta prilagodljivije što se tiče farbi, te mogu koristiti koje god farbe žele, a u Srbiji to su Garnier ili Loreal farbe.

Svakako vam preporučujemo barem jednom da isprobate ovaj preliv, bićete zadovoljni u to smo sigurni. Ukoliko vas zanima još nešto o nezi kose sa zdravailepa.com pročitajte tekst o prednostima čičkovog ulja.