Brzi i jednostavni kostimi za Noć veštica za decu

Bliži se Noć veštica, jedan od najzabavnijih katoličkih praznika. Svesni smo da se u pravoslavlju na ovaj dan obeležava sveti Luka i da se u našoj tradiciji ne obeležava na taj način. No, Helloween postaje sve popularniji i u regionu naročito među mladima i to pre svega jer je zabavano maskirati se. To je razlog zašto treba da se spreme kostimi za noć veštica uz nezaobilazne maske.

Ako vaš mališan, pa i vi sami želite da se dobro provedete pročitajte naše predloge kako da se maskirate u savršen Halloween kostim.

Pravi kostimi za noć veštica imaju visoke cene

U specijalizovanim radnjama mogu se naći kostimi za noć veštica, ali njihova cena često nije za svačiji džep. Pritom kako dete raste jedan kostim neće moći koristiti više puta. Tako postoji velika mogućnost da kostim koji jednom kupite, ostane visiti u ormaru ili završi zabačen negde na tavanu. Na njega lako zaboravimo i a  često se više ne upotrebljava nakon jednog nošenja.

Zato vam predlažemo da sami napravite kostim za Halloween. Imate još vremena do 31. Oktobra. Dosta stvari već sigurno imate u svom domu, tako ćete proći znatno jeftinije, Sa druge strane, imaćete mogućnost da iskažete kreaciju. Uz to možete napraviti kostim zajedno sa vašim mališanom, i tako se dodatno zabaviti.

Čak i da nipošto ne želite da se vaše dete maskira na ovaj datum, sigurno će vam bar nekad biti potrebni kostimi, pa će vam ove brze i zanimljive ideje skratiti i uveliko olakšati posao.

Pa da više ne dužimo ovo su 11 odličnih i jednostavnih predloga kako maskirati dete u poslednji čas za Noć veštica.

1. Kostim za Halloween – Meduza

Kostimi za Noć veštica su idealna prilika za inovacije. Meduza je prilično jednostavna za maskiranje.

Sve što vam je potrebno jeste providni ili beli kišobran, platnene trakice ili trakice od papira i papir za oči meduze. Iseckajte trakice i zalepite ih za ivicu kišobrana, tako da se spuštaju celom dužinom. Izmerite kolike trakice treba da budu dok dete drži kišobran, da ne bi bile ni prekratke ni preduge. Napravite dva velika oka od papira, u centru iscrtajte zenice i zalepite obostranom lepljivom trakom. Ako pada kiša obložite papir najlonom i tako zalepite.

meduza kostim za noc vestica

Jednostavan kostim meduza

Dete obucite u crno od glave do pete da bi akcenat bio na kišobranu.

2. Maskirajte dete u jednoroga

Ako imate ćerkicu koja obožava crtani „Moj mali poni“ biće oduševljena vašim predlogom da se maskira u roze jednoroga. Za ovaj Halloween kostim će vam biti potreban beli duksić i bele helankice kao osnova. Filc u roze i beloj boji za rogove i uši, zlatna trakica i vunica roze, ljubičaste i plave boje.

Filc i vunicu možete zalepiti, ali vam preporučujemo da ih ušijete, jer ćete tako biti sigurniji da se kostim neće raspasti. Dakle, beli uvijete filc, tako da napravi oblik roga, prišijete za kapuljaču bele dukserice, i potom obmotate i zalepite zlatnu trakicu oko roga. Roze filc isečete u obliku ušiju i isto prišijete. Onda prišijete i išaranu vunicu, na glavi treba da predstavlja grivu, a dole je repić. Ako imate viška filca možete prišiti i cvetiće na helankice i duksericu.

maska mali poni jednorog

Ideje za kostim moj mali poni

3. Olaf – sneško belić iz Frozena

Svi mališani, kao i njihovi roditelji znaju za crtani „Zaleđeno kraljevstvo“ i njihovog veoma simpatičnog junaka – sneška belića Olafa. Zanimljivo je to da se za Olafa kostim za noć veštica za decu može iskoristiti ista osnova kao za jednoroga. Dakle, bela dukserica i helankice, sa izuzetkom da ovde mogu proći i crne helankice ili pantalonice.

Ušijite crni filc ili crna tkanina mogu poslužiti za dugmiće na prednjem delu dukserice. Isecite tkaninu u obliku kruga, biće dovoljna tri srednja kruga i prišijite ih za duks. Na kapuljaču prišijte beli filc izrezan u obliku očiju i markerom iscrtajte zenice. Iznad toga prišijte ili zalepite filc isečen u obliku obrva i obojite ih u crno.

Za olafovu kosicu, tačnije tri dlačice na vrhu glave možete iskoristiti tri metalne žice obmotane braon vunicom ili nekim drugim braon materijalom prišijte ih na kapuljaču. Za nosić, koji je kod Olafa šargarepa možete iskoristiti narandžasti karton, koji ćete oblikovati kao šargarepu i koncem pričvrstiti za drveni štapić koji će dete nositi u ruci.

olaf kostimi za noc vestica

Omiljen sneško iz Frozena – Olaf

4. Super Mario kostimi za noć veštica su uvek popularni

Kostimi za noć veštica su nezamislivi bez Super Maria i njegovog brata Luiđija.

Igricu Super Mario su većinom igrale starije generacije, ali ovaj junak je ostao popularan među decom i dan danas. Prilično je jednostavno maskirati se u njegov lik, jer verovatno dobar deo delova kostima već imate kod kuće, nema šivenja i posebnog spremanja pa zato predstavlja odličan kostim u zadnji čas.

Sve što vam je potrebno jesu plave farmerice na tregere, crveni duks ili bluzica, crveni kačket, bele rukavice i brkovi. Ako maskirate devojčicu sakrijte joj kosu iza kačketa. A brkove možete nacrtati, napraviti od papira ili kupiti u kineskim radnjama po veoma niskim cenama.

Kostimi za noć veštica od Marija i Luiđija su i dan danas omiljeni među decom, i nisu striktno vezani za Halloween.

5. Kostim pauka za mame i bebe

To što imate bebu ne mora vas sprečiti da idete na maskenbal. Ovo je originalan kostim za noć veštica, gde nosiljku ili maramu za bebe možete iskoristiti kao deo kostima. Za njega će vam trebati neka marama tamne boje, najbolje siva ili crna. Beba će biti maskirana u malog pauka.

kostim za noc vestica mama i beba pauk

Mama i beba pauk

Dalje, trebate napraviti noge za pauka. To ćete uraditi tako što ćete iseći deblji karton u obliku paukovih nogu, biće vam potrebno 8 komada, a onda ga obojite u boju koja je približna boji marame. Prišijte karton uz maramu. A bebici stavite crnu kapicu na glavu.

Imate pauka, sada vam treba mreža. Ispletite kanap u obliku mreže, a dva kraja stavite na ruke. Kada raširite ruke izgledaće kao da je pauk na sredini mreže.

6. Ništa bez crvenkapice

Crvenkapica definitivno predstavlja jedan od najlakših kostima koje možete same napraviti i to za vrlo malo vremena. Jedino što trebate nabaviti jeste crveni ogrtač sa kapuljačom koji se vezuje sa mašnicom napred. Možete kupiti ovakav ogrtač ili ga same sašiti od crvene tkanine. Ostatak Crvenkapinog kostima možete same kombinovati po želji. Idealno bi bilo da ćerkica nosi crne ili crvene cipelice, neku suknjicu ili haljinicu sa crvenim detaljima.

Od dodataka za Crvenkapicu jeste i korpica od pruća sa krpom, koja, takođe, ima crvene detalje i u njoj možete staviti jabuke.

Kostim za Crvenkapicu bi bio još bolji ako imate dvoje dece i dogovorite se da jedno bude Crvenkapa, a drugo vuk. Zato ćemo dati i predlog za kostim vuka.

7. Strašni kostimi za noć veštica – Vuk

I ovo može, zapravo, biti vrlo jednostavan kostim ako se potrudite da budete kreativni. Ovo je brzi kostim za vuka, gde vam čak neće ni biti potrebno krzno. Kostimi za noć veštica se u ovom slučaju prave od sive dukserice sa kapuljačom i filca.

maska za noc vestica vuk

Strašni vuk iz crvenkapice

Prvo odradite vučije kandže: isecite beli filc na pet oštrih trouglova koji će biti na istoj osovini, i osovinu prišijte za unutrašnji deo rukava, tako da kandže vire iz rukava. Odradite isti postupak i za drugi rukav.

Dalje ćemo se pozabaviti vučijom glavom. Potrudite se da boja filca bude bar približna nijansi sa duksericom. Prvo isecite filc u obliku ušiju, krajeve ostavite sivim, a unutrašnjost ušiju obojite u crno. Prišijte oba uha sa leve i desne strane kapuljače, tako da budu na vrhu glave kada dete podigne kapuljaču.

Onda isecite filc  u obliku njuške, vrh njuške iscrtajte i obojite u crno i isecite obrve koje trebaju ostati sive. Onda isecite dva kruga, obojite ih u crno, a na sredini zalepite žuti kolaž isečen u obliku kruga. Krug treba biti prazan, kako biste ostavili prostora za zenice. Sklopite lice vuka, zalepite jedan deo lica za drugi, pa sve zajedno prišijte na kapuljaču.

Za rep uzmite metalnu žicu srednje debljine. Treba biti dovoljno jaka da izdrži težinu vunice, ali i savitljiva, kako biste je mogli oblikovati u rep. Oko žice uvijte sivu vunicu, a zatim na vrhu zalepiti kraj repa od filca (može se iseći slično kao i oblik ušiju) i prišijte za trenerku.

8. Raketa je savršen kostim za Helloween

Kostimi za noć veštica u obliku rakete biće posebno zanimljivi deci koja vole proučavati svemir, planete, koja sanjaju da postanu astronauti. Ovo je zapravo prilično jednostavan kostim koji možete napraviti uz karton, foliju i malo mašte.

Prvo od kartona napravite osovinu za raketu valjkastog oblika. Visina osovine treba ispasti otprilike u visini deteta. S tim što dete neće u potpunosti biti prekriveno osovinom, nego treba da mu vire noge od kolena. A gornji kraj treba biti iznad glave. Isto tako, izračunajte i obim kukova i ramena deteta i dodajte još 10 centimetara na obim da bi ono imalo prostora da se kreće. Odredite gde se detetu nalaze ruke, pa napravite dva otvora za njih, a na sredini napravite veliki otvor za glavu.

Nakon toga napravite od kartona gornji deo rakete koji treba biti u obliku kupe, a obim kupe treba ispasti malo veći od obima valjka. Zalepite kupu za valjak. Onda isecite krila od kartona za raketu i njih prilepite za osovinu. Sada celu raketu prekrijte i oblepite aluminijumskom folijom. Preko folije možete dodati još par detalja kao što su naziv rakete, iscrtajte i zalepite logo NASA ili tome slično.

kostim raketa za sve prilike

Imate malog astronauta i astrofizičara, evo savršenog kostima za njega

Za vatru, na unutrašnju stranu dna rakete prilepite narandžasti i žuti til. Vaše dete je pravi mali Šeldon Kuper i ima spreman kostim za noć veštica. Polećemo!

9. Majnkraft kostimi za noć veštica

Još jedan kostim koji će se verovatno više svideti dečacima, a koji iziskuje tako malo vremena za pripremu. Trebaju vam četiri kutije i kolaž papir raznih boja, a najviše plave. Nađite dve kutije koje bi odgovarale rukama, dakle, uske i dugačke, jednu kockastu za glavu, i jednu veliku u obliku pravougaonika za telo.

Pravougaonik za ruke skratite po potrebi i napravite dva kruga gde će dete provući ruke. A zatim oblepite rukave svetlo plavom bojom, pa zatim tamnije plavom ka ramenima. Za trup uzmite kvadratastu kutiju i isecite jedan kraj, kako bi dete moglo ući u kostim. Napravite otvore za ruke na vrhovima pravougaonika, a onda isto oblepite kolaž papirom u istoj nijansi kao i gornji deo ruku.

Glava je najkomplikovanija. Tu treba na kockice iseckati kolaž papir bele, krem, svetlo braon, tamno braon boje i oblepiti tako da dobijete lice u pikselima. Ostatak oblepite crnim kolaž papirom za kosu.

kako se pravi majnkraft kostim

Omiljen među dečacima – Minecraft kostim

Ispod kartona neka dete obuče plavu duksericu i plave farmarice. Majnkraft kostim za Noć veštica je gotov.

 

10.  Minjoni kostimi za Helloween

Animirani film „Grozni ja“, njegovi nastavci i film posvećen Minjonima je osvojio dečiju publiku, pa je to danas vrlo čest kostim za Noć veštica. Možete naručiti kostime preko interneta, ali ta opcija je često preskupa. Umesto toga možete sami napraviti uverljivog Minjona kojim ćete i vi i vaše dete biti potpuno zadovoljno.

Najpre će vam biti potrebne farmerice sa tregerima i žuta dukserica. Poželjno je da dukserica ima kapuljaču, ali ako ne uspete tako nešto pronaći, dovoljno je i da na glavu detetu stavite i žutu kapicu.

Za ruke će biti dovoljne samo crne rukavice. A za oči naočare za ronjenje, koje možete uokviriti crnim kolaž papirom da bi više podsećalo na original. Za kosicu  prišijte malo crne vunice na kapicu ili na zadnji deo kapuljače. Uz to ukombinujte i crne cipelice i to je to, imate malog minjona.

minjoni kostimi

Dva mala minjona u akciji

Kako biste bili još uverljiviji možete kupiti vapem mališanu i igračku minjona koje bi na maskenbal nosilo sa sobom.

11.  Pčelica – lep, jeftin i jednostavan kostim

Još jedan presladak kostim za noć veštica jeste pčelica, a uz to je prilično jednostavan pa ga brzo možete napraviti u slučaju da nemate vremena da dugo izrađujete kostim.

Za ovaj kostim će vam biti potrebne samo dve boje, crna i žuta. Kao osnova poslužiće vam crne helankice i crna majica. Središnji deo kostima jeste crno žuta suknjica, po čemu će pčelica biti pepoznatljiva.

Uzmite lastiš i isecite ga po obimu struka vašeg deteta i ušijte ga. Suknju ćete napraviti tako što ćete crni i žuti til vezivati u čvor po celom obimu lastiša. Ređajte boje crna, pa žuta, crna, pa žuta, dok suknja ne bude gotova. Dužina suknjice je otprilike malo ispod kolena.

pcelica za noc vestica

Ko to voli da sakuplja med

Za još detalja napravite ogrlicu, ili možete iskoristiti već postojeću ako je imate. Ogrlica treba da bude od velikih crnih i žutih perlica. Pčelica nije pčelica bez svojih pipaka na vrhu glave. Njih možete napraviti tako što ćete na rajf zalepiti dve žičice i obmotati ostatkom od žutog tila a na krajevima zalepiti crne perle. Ako vam je to prekomplikovano možete i u kineskim radnjama naći rajfove koji baš imaju pipke za pčelice.

Nadamo se da su vam se dopali naši predlozi, kao i da će vaš mališan biti zadovoljan izborom kostima, kao i da će možda pobediti na nekom takmičenju za najbolji kostim na maskenbalu 😊. Nije bitno ni pobediti koliko je bitno da se dete dobro zabavi u kostimu, a i vi da uživate dok ga pravite.